Недавно в селищі Перегінську на Рожнятівщині відбулася резонансна подія — на сесії ради в закритому режимі більшістю голосів віддано місцевому підприємцеві 48 квадратних метрів території Перегінської загальноосвітньої спеціальної школи-інтернату для обслуговування приміщення, яке, за документами, є житловим будинком, а реально — торговою точкою... 

«Дерибан» після 50-річчя...

Школа-інтернат, розташована у самісінькому центрі селища Перегінська, вже відзначила своє 50-річчя і наразі підпорядкована головному управлінню освіти Івано-Франківської обласної державної адміністрації. Практично це родинна хата, де не тільки навчається понад сім десятків дітей області, а й живе. В школі-інтернаті є дітки з Калуша та Яремча, з Калуського, Косівського, Коломийського та інших районів Прикарпаття. Щоб усвідомити суть депутатського рішення (з 22 присутніх на сесії проголосували «за» 19, селищний голова утримався, а «проти» — тільки двоє), треба знати, що в школі-інтернаті навчаються вже і без депутатів обділені діти: дев’ятеро сиріт, 14 — батьки яких позбавлені батьківських прав, 31 — інваліди та ін. Ситуація така, що наразі, як нам пояснила заступник директора школи-інтернату Віра Патрійчук, триває завершальний етап приватизації земельної ділянки території освітнього закладу — ще 2009 року та ж сесія селищної ради проголосувала дозвіл школі-інтернату приватизувати свою територію площею приблизно 1,3 га. А до того — 2006 року — директор школи-інтернату Марія Стефура вже «воювала» з підприємцем — зверталася до Рожнятівської РДА з приводу того, що він проводить реконструкцію свого приміщення, яке ніби «в’їдається» у шкільний двір, у змінених, збільшених, межах. Надходили до керівництва району і скарги про торгівлю алкоголем саме в тому приміщенні, для обслуговування якого місцевому підприємцю знадобилися квадратні метри території школи-інтернату. До речі, сам шкільний двір (без будівель) мізерний, навіть шкільна дослідна ділянка має 0,012 га... 

Сесія закритого режиму

У Перегінській селищній раді загалом 30 депутатів, а на сесійному засіданні, завдяки якому вони стали «популярними» на всю область, були присутні 22 обранці. Сесійне засідання відбувалося в закритому режимі, а голосування щодо питання виділення ділянки підприємцеві на території інтернату — в таємному. Щоб, як пояснив селищний голова Богдан Мельник, «присутність селян не перешкоджала розглядати невідкладні питання», мовляв, від лютого нарешті змогли зібрати депутатів на сесію.

— Депутатське рішення на користь підприємця, — оцінює селищний голова Перегінська Богдан Мельник, — я сприймаю негативно, хоч проблема тягнеться віддавна. Як кажуть, колєри «підтримали» колєру...


- Чи вивчала питання комісія, готуючи його на розгляд сесії?

— Так, звичайно. І новий голова райдержадміністрації Микола Філіпович також знав, що маємо в селищі таку конфліктну ситуацію.

- А що, і голова райдержадміністрації був присутній на тій сесії селищної ради, коли розглядали питання виділення на території школи-інтернату ділянки для підприємця?
— Був.

- Але ж, за нашою інформацією, керівник РДА прибув уже після розгляду власне цього конфліктного питання?

— Ви маєте слушність, десь уже наприкінці сесії. Своєю чергою  як голова селищної ради я намагався вичерпати конфлікт. Адже на територію школи-інтернату вже нема куди посуватися — далі колектор. Я пропонував підприємцеві поговорити з директорм школи-інтернату, адже їх приватизаційна документація вже майже готова.

...Ми з’ясували, що ділянка, яку віддали підприємцю, є територією школи-інтернату, але перебуває в комунальній власності. А депутатську комісію справді було створено, та її члени  з керівництвом школи-інтернату не тільки не погоджували площу ділянки, а й навіть не зустрічалися з дирекцією освітнього закладу. Мету приватизації, як підтвердив селищний голова, підприємець аргументував необхідністю обслуговування приміщення — «стоянки для своїх транспортних засобів». І ще одна цікава дрібничка: і керівництво школи-інтернату, і селищний голова підтвердили, що підприємець ігор Костурович жодного разу нічим не допоміг ні громаді, ні інтернатівським дітям-сиротам та інвалідам.

Депутат Рожнятівської районної ради Алла Король ініціюватиме розгляд питання «приватизації по-перегінськи» на сесії райради, а депутат облради Наталія Мельник звернеться з відповідним депутатським запитом і до Івано-Франківської обласної ради.

— Сприймаю таке рішення селищних депутатів Перегінська, — коментує депутат Рожнятівської районної ради Алла Король, — як образу і наругу над дітьми-сиротами та інвалідами. інтернат і його двір — це їхня хата, вони там живуть і навчаються. Урвати таким способом від дітей шматок землі — це просто вкрасти його. Думаю, що і на цьому підприємницькі апетити не вгамуються. Хоч земля — територія освітнього закладу — перебуває наразі і в комунальній власності, та для мене було великою несподіванкою, що лише двоє селищних депутатів із 20 присутніх на сесії свідомо стали на захист освітнього закладу. Дивує, що в школі-інтернаті свого часу побували і попередні голови облдержадміністрації Роман Ткач і Микола Палійчук, був і заступник нинішнього керівника ОДА, робили зауваження, чому на території освітнього закладу торгують алкогольними напоями, а селищні депутати — глухі. Я обов’язково ініціюю розгляд цієї проблеми на сесії Рожнятівської районної ради...

Наше журналістське розслідування показало, що депутатський «слід» для громади може бути і таким, як у Перегінську. І попри всі добрі справи селищні обранці цієї каденції — ті, що проголосували на користь підприємницьких інтересів, запам’ятаються перегінцям і загалом прикарпатцям саме такими, що своїм законним волевиявленням відірвали від обділених інтернатівських школярів шматок землі. За півстоліття існування в Перегінську школи-інтернату на дитяче подвір’я таким чином зазіхнули вперше.

23 Липня 2010, 10:42
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47