Учасники лісової галузі можуть діяти ефективніше, об'єднавшись у єдину мережу

Силіконова долина як потужний осередок комп'ютерної техніки й інформаційних технологій, Голівуд як центр кіновиробництва, сконцентрована аерокосмічна промисловість у Московській області - усе це приклади найбільш успішних у світовій економіці кластерів.

Останнім часом активно обговорюються можливості формування лісових кластерів у Карпатах, які забезпечили б регіонові такий самий успіх, як, наприклад, згадана Силіконова долина для США.

Йдеться про розвиток галузевих об'єднань та мереж для координації інтересів усіх учасників галузі, які, відповідно, існували б не розпорошено, а у спільній системі, мали б інформацію про всіх учасників лісової сфери, можливості співпраці, ринки збуту тощо.

Потенційні партнери працюють... поодинці

Карпатський регіон володіє найбагатшими в Україні лісовими ресурсами. Середня лісистість території Карпат сягає 39%, загальний запас деревини становить 0,52 млрд.куб.м. Ліси є джерелом сировини для різних галузей економіки, мають природоохоронне та соціальне значення, проте досі ця галузь не діє як єдиний комплекс.

Внаслідок цього учасники, здавалося б, єдиного комплексу (лісівники та деревообробники, наукові заклади) насправді працюють ізольовано. У результаті - лісогосподарська та деревообробна галузі дуже поверхнево враховуються у процесі прийняття рішень.

Тому ще у 2006 році для Швейцарсько-українського проекту розвитку лісового господарства в Закарпатті FORZA стала очевидною потреба звернути увагу органів влади та громадськості на необхідність цілісного сприйняття усього процесу використання деревинних та пов'язаних з ними недеревинних ресурсів, сприяти кооперації між його учасниками.

Відтак в 2007-2008 роках за фінансової підтримки Швейцарської Конфедерації у рамках Швейцарсько-українського проекту FORZA було здійснено кластерний аналіз лісового сектору Карпатського регіону силами Національного лісотехнічного університету України та Університету Мюнстера (Німеччина). Цю ідею підтримали обласні держадміністрації Закарпатської, Івано-Франківської, Чернівецької та Львівської областей.

Ключові висновки і рекомендації кластерного аналізу

Здійснений кластерний аналіз продемонстрував, що в Карпатському регіоні існує потужний потенціал для формування та розвитку лісових, деревообробних, меблевих кластерів.

За словами Радміли Устич, координатора сектору економіки проекту «FORZA», перший в Україні ґрунтовний аналіз можливостей усіх галузей економіки, що використовують лісові ресурси, засвідчив, що лісовий сектор посідає 4-те місце в економіці «карпатських» областей. Це у разі, якщо його розглядати як можливий кластер - взаємопов'язаний комплекс, до якого входять лісове господарство, деревообробка, лісовий туризм, недеревинні продукти лісу тощо. Лісовий сектор Карпатського регіону працевлаштовує біля 52 тис. чоловіків та жінок на більше ніж 2-ох тисячах підприємств. Це свідчить про важливе соціально-економічне значення лісового сектору в економіці регіону.

Один із висновків здійсненого аналізу - у Карпатах існує значний потенціал для підвищення ефективності використання лісових деревинних ресурсів та інших корисних властивостей лісів, у тому числі за рахунок застосування методів наближеного до природи лісівництва та природоохоронних технологій лісозаготівель. У цьому разі лісове господарство, зберігаючи природні ландшафти, сприятиме розвитку рекреаційних зон та щорічно може додатково отримувати 2-2,5 млн. куб.м. деревини, заготовленої сталими методами.

Водночас, реалізація озвученої перспективи вимагає спільних координованих зусиль всіх зацікавлених сторін на різних рівнях: органів влади, бізнесу і громади.

Кластери - вигідні бізнесово і соціально

Кластер не утворюється «з нуля», як нововведення. Навпаки, він формується з потреб уже наявних підприємств, є відповіддю на соціальні та екологічні вимоги тощо. І саме застосування концепції кластеру тут може забезпечити як конкурентоспроможність бізнесу (вищу якість товарів, збільшення прибутку), так і збереження та посилення екологічної функції, зауважує завідувач кафедри технології виробів з деревини Національного лісотехнічного університету Орест Кійко. За його словами, створення лісового кластеру вигідне як бізнесу, так і місцевій громаді та органам влади. «Наприклад, об'єднання у кластер (він може включати як всю галузь, так і кілька окремих її компонентів) виробника меблів, постачальника фурнітури і освітнього закладу, що готує робітничі кадри, дасть відчутний економічний результат - покращення якості продукції, збільшення обсягів виробництва, вихід на нові ринки і т.д».

Тобто кластер - це не концерн одного власника, а спільна робота незалежних структур, які працюють в одному руслі і навіть конкурують між собою, але певна співпраця приносить їм вигоду. В Україні відомі будівельний кластер у Хмельницькому, народних промислів - в Івано-Франківську, видобутку та переробки каменю - у Житомирі.

«У кластері з'являється так званий синергетичний ефект, - коментує завідувач відділу проблем ринкової інфраструктури і транскордонного співробітництва Інститут регіональних досліджень НАН України Надія Микула. - Це коли «2+2» дає у результаті не «4», а «5», бо від об'єднання зусиль значно вищий ефект, ніж від поодиноких намагань».

Надія Микула наводить приклади такого ефекту - малі підприємства можуть об'єднатися довкола спільних постачальників і економити завдяки масштабові обсягу закупівлі товарів. Або ж спільно замовити маркетингове дослідження ринку, тоді як витрати на нього поодинці були б непосильні.

До того ж, у кластері зацікавлені не лише бізнес-структури. Розуміючи, що це - інструмент покращення конкурентоспроможності вітчизняної економіки, Міністерство економіки розробило проект Концепції кластеризації економіки України, а Мінрегіонбуд пропонує Національну стратегію формування та розвитку транскордонних кластерів. Органи влади взагалі є невід'ємною частиною успішного кластеру, оскільки саме від них залежить створення та постійна підтримка сприятливих макроекономічних умов для роботи учасників ринку.

Перспективи лісового кластеру

«Якби ми не були впевнені, що кластери працюють і слугують укріпленню позицій бізнесу, а відповідно, і збільшенню надходжень до бюджету, ми би не бралися за аналіз, - зазначив Уве Кіс з Університету Мюнстера (Німеччина), під керівництвом якого проводився кластерний аналіз. - Карпатський регіон має недооцінений потенціал співпраці між підприємствами сектору. Наскільки мені відомо, протягом останніх двох років проект FORZA спрямовує свої зусилля на розповсюдження інформації щодо переваг кластерного підходу порівняно з одноосібним веденням бізнесу. Шлях, обраний проектом, а саме інформаційні зустрічі з представниками малого та середнього бізнесу, владою та засобами масової інформації в Закарпатській, Львівській, Івано-Франківській, Чернівецькій областях, на яких обговорюються результати та рекомендації кластерного аналізу, - єдино правильний. Під час таких зустрічей знайомляться підприємці, які вже декілька років працюють в одному напрямку, на одній території, але не знають про існування один одного, налагоджується співпраця, постійні, міцні зв'язки підприємств, неурядових організацій та влади. Такий же метод призвів до створення кластеру лісу та деревини в Баварії, деревообробного та меблевого кластеру у Норд-Рейн-Вестфалії (Німеччина) тощо.

Останнім часом у Карпатському регіоні України активно обговорюються можливості формування потенційних лісових кластерів в кожній з областей. На Закарпатті, наприклад, розроблено концепцію створення кластеру дерев'яного будинкозведення. Підприємство-ініціатор кластеру невдовзі розпочне випуск дерев'яних будинків, і тоді в якості ядра налагодить формування навколо себе деревинного кластеру, в якому об'єднають зусилля близько 22 типів підприємств-постачальників столярних виробів, підлогових і дахових покриттів, сантехніки, транспортних, фінансових та інших організацій. Тільки за першими підрахунками такий кластер може працевлаштувати до 850 працівників.

Ці факти підтверджує і Анатолій Дубина, керівник підприємства з виготовлення шпону та фанери „Максіфлекс". Більше року він переконував своїх колег у перевагах отримання сертифікації ланцюжка створення доданої вартості FSC, що підтверджує відповідальне, екологічно збалансоване й соціально вигідне ведення лісового господарства. Тепер міні-кластер із 5 постачальників, двох виробників та трьох покупців продукції у ланцюжку виробництва FSC сертифікованого шпону розпочинає роботу із завоювання нових екологічно чутливих ринків. „Я і не підозрював, що ми є кластером, - зізнається Анатолій Дубина. - Поки не почув це слово від проекту FORZA на інформаційних та маркетингових заходах».

У Львівській області практично сформувався деревообробний та меблевий кластер за активної участі та підтримки обласної державної адміністрації та Конфедерації ділових кіл Львівщини.

Віце-президент Конфедерації ділових кіл Львівщини Ростиcлав Сорока розповів, що засновниками цього кластеру є три компанії - меблевий комбінат, АТ «Світанок» і компанія «Букхолдинг», які створили Асоціацію юридичних осіб. Цей кластер, за словами Р. Сороки, покликаний оптимізувати витрати бізнесу на розробку нових продуктів, закупки сировини, підготовку персоналу, кадрів, створення спільного веб-сайту, каталогу продукції, бази даних постачальників, спільну участь у тендерах, виставках, проведення семінарів, конференцій, форумів і т.д. «Компанії-засновники будуть залучати до кластеру й інших учасників, очікуємо, що ними стануть ще близько 20 компаній», - каже Ростислав Сорока.

За його інформацією, у 2010 році у Львівській області планується створити також кластери вантажопіднімальної техніки, виробників альтернативної енергії та кластер бізнес-послуг у сфері інформаційних технологій. Згодом усі названі кластери координуватиме спеціально створена Рада кластерів.

У Чернівцях облдержадміністрація використала напрацювання та рекомендації кластерного аналізу лісового сектору в якості важливого інструмента регіонального розвитку і призначила один із найбільш залісених районів - Путильський - пілотним районом для створення лісового кластеру. Тут уже створена Координаційна рада з проведення кластерних досліджень.

В Івано-Франківській області Асоціація меблевиків Прикарпаття взялася за створення веб-сайту, який би об'єднав інформацію про деревообробні та меблеві підприємства області, їх комерційні пропозиції, що дасть поштовх зміцненню співпраці між підприємствами сектору.

Отож, як бачимо, «дух» кластерів повільно, але доволі впевнено насичує бізнес-повітря Карпатського регіону, і там, де є стратегічне бачення переваг кластерів для зацікавлених сторін, вони неодмінно почнуть працювати та приносити вигоди його учасникам і територіям в цілому. І насамкінець: лісові кластери, що наразі зароджуються, мають постійного партнера - проект FORZA, який ще до кінця 2010 року підтримуватиме кластерні ініціативи у Карпатському регіоні.

 

Галицький кореспондент

 

23 Липня 2010, 13:00
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47