Безперечно, прес-конференцію прем’єра Миколи Азарова не випадково було заплановано на минулий вівторок. Адже наступного дня на засіданні ради директорів Міжнародного валютного фонду мали остаточно вирішувати питання щодо поновлення кредитування України. Тож Азаров ще раз запевнив, що обіцянок своїх дотримається і попри всі труднощі взаєморозуміння у владній команді, ціна газу для населення зросте вже з початку серпня. А також спробує заспокоїти стривожених українців, які поки що не дуже уявляють собі, як платитимуть за газ у півтора раза дорожче.

Нагадаємо, що підвищення тарифів на газ для населення було однією з ключових вимог МВФ для поновлення співпраці з українським урядом, оскільки, як вважають експерти цієї установи, дотування ціни лягає непідйомним тягарем на бюджет країни. Зрештою, ситуація з поверненням-неповерненням ПДВ та складним фінансовим становищем колись прибуткового монополіста «Нафтогазу України» тому підтвердження. Однак дуже вже це невдячна справа — підвищувати ціни на один з основних енергоносіїв. Адже немає сумнівів у тому, що це підвищення поступово, але неухильно та адекватно відобразиться у цінах на практично всі товари й послуги, які  виробляють у країні. Як би не заколисували чиновники розмовами про безпроблемні пільги для незахищених громадян. Оскільки ті ж підприємці чи селяни свої зрослі затрати перекладатимуть на споживачів. А на носі — вибори до місцевих органів влади. і навряд чи нинішні кроки додадуть популярності чинній владі. Тому й поспішають з виборами до кінця жовтня, адже на той момент вплив нових цін на газ, можливо, ще не матиме аж таких руйнівних для політичних сил впливів на свідомість виборців.

Іншу стратегію обрали колись «вірні ленінці», а нині соратники «регіоналів» комуністи. Вони вважають, що коли на біле казати, що воно чорне, то хтось та й повірить. Особливо ж загартований радянськими п’ятирічками електорат цієї політсили. Тож і вирішив П. Симоненко відхреститись від влади: до коаліції ми входимо і нікуди звідти не збираємось, але протестувати проти дій влади (тобто самих себе) людей приведемо. Таке собі роздвоєння комуністичної особистості. «Нам не подобається і політика сьогоднішнього Кабміну, який весь тягар комунальної реформи хоче перекласти на плечі людей за рахунок тупого підвищення тарифів. Якщо треба — будемо виводити на вулиці народ, будемо проводити мітинги», — заявив Симоненко.

Не збирається залишати свою посаду через незгоду з підвищенням тарифів на газ і міністр економіки новий лідер Соцпартії Василь Цушко. Він оприлюднив заяву про те, що соціалісти «занепокоєні» рішенням підвищити ціни на газ для населення на 50% з 1 серпня, і закликав уряд вдатися до запобіжних соціальних заходів, аби захистити бідні верстви населення.

Наскільки відомо з повідомлень інформагенцій, БЮТ оскаржив у суді рішення Нацкомісії з регулювання електроенергетики про підвищення цін на газ. Зокрема депутат від БЮТ Сергій Власенко у вівторок подав відповідний позов до Окружного адміністративного суду Києва. Він вважає, що «жодних юридичних, політичних, економічних або соціальних передумов для підвищення тарифів на 50% в Україні немає. Україна забезпечує населення газом власного видобутку, НАК «Нафтогаз» за нового керівництва рапортує про те, що вони відкривають нові родовища, але при цьому відбувається підвищення ціни на газ на 50%. Це абсолютно алогічно й незрозуміло. Так само нелогічним виглядає і те, що коли Російська Федерація зменшує ціну на газ на 30%, для населення цей газ дорожчає на 50%».

Разом з тим прем’єр Азаров на згадуваній уже прес-конференції запевнив, що йому самому рішення про підвищення тарифів не подобається, але альтернативи йому не було. Крім того, він вважає міфом твердження про те, що для потреб населення використовується газ лише власного видобутку. «Наводити лад, гладячи і роздаючи цукерки, неможливо. Ми не хочемо Україну зробити банкрутом, а її громадян — наймитами на всіх ринках праці», — наголосив прем’єр.

Що стосується реакції місцевих прикарпатських політиків на газові тарифи, то попри деяку затримку вона проявилась. «Галичина» вже публікувала заяви обласних профспілок та президії ради обласної організації партії «Наша Україна» з цього приводу. Днями під будинком ОДА відбувся нечисленний пікет «Національного вибору», який протестував проти підвищення тарифів на газ та приїзду Патріарха Кіріла в Україну.

Крім того, як заявив у своєму коментарі голова фракції БЮТ в облраді Юрій Романюк,  прес-конференція прем’єра Азарова, на якій він намагався аргументувати народові доцільність та безальтернативність подорожчання вартості природного газу для населення з 1 серпня на 50 %, не переконала слухачів у адекватності дій уряду Януковича—Азарова. «Відвертою брехнею Азарова є заява, що Україні не вистачає для побутових потреб населення 20 млрд. куб. м газу власного видобутку. Навіть можливе часткове додавання російського газу та виникнення «змішаної газової суміші» різних постачальників газу аж ніяк не може привести до 50 відсоткового зростання вартості газу для населення». Неспроможність уряду Януковича—Азарова виконувати свої брехливі та безвідповідальні передвиборні гасла, що з перемогою Януковича ціна на газ в Україні зменшиться вдвоє, абсолютна бездарність менеджерських здібностей уряду, намагання за будь-яку ціну отримати кредит МВФ, який насправді вимагає від Януковича підвищити ціну на газ для населення, є справжніми причинами перекладання всієї фінансової відповідальності на кишені простих соціально незахищених громадян. «Тепер народ України, — вважає чільник фракції БЮТ в облраді, — незахищені верстви населення, прості робітники та селяни оплачуватимуть своїми мізерними заробітними платами вартість перебування команди Януковича—Азарова—Фірташа при владі та при газовому «кориті».

29 Липня 2010, 12:42
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Влада:
Франківський виконком затвердив новий порядок розміщення вивісок
30 Грудня 2016, 18:09
На засіданні колегії департаменту охорони здоров’я ОДА обговорили стан справ у медичній галузі
30 Грудня 2016, 11:19
У прикарпатській поліції відбулося засідання поліцейської комісії
30 Грудня 2016, 8:52
Марія Савка: Івано-Франківська область готова до оперативного реагування на надзвичайні ситуації у період прийдешніх свят
30 Грудня 2016, 8:09
30 грудня - засідання виконавчого комітету
30 Грудня 2016, 7:14
Аграрії Прикарпаття проаналізували стан галузі за 2016 рік
28 Грудня 2016, 16:59
Відтепер ми співпрацюємо з Попасною
28 Грудня 2016, 8:30
Відбулося засідання колегії управління спорту
28 Грудня 2016, 8:08
Марія Савка: Опалювальний сезон на Івано-Франківщині проходить у злагодженому режимі
27 Грудня 2016, 14:04
У селі Слобідка, на Городенківщині, де проживає майже 700 громадян, відкрито новий заклад культури
27 Грудня 2016, 8:57
В облдержадміністрації відбувся семінар для новообраних голів ОТГ
27 Грудня 2016, 8:34
Оперативна нарада
27 Грудня 2016, 6:36
На центральне теплопостачання Івано-Франківська чекає повна модернізація
26 Грудня 2016, 18:30
В Івано-Франківську стартує проект оновлення тролейбусного парку
26 Грудня 2016, 18:06
Народний депутат з Коломиї Юрій Тимошенко зібрався у президенти
26 Грудня 2016, 16:01
Кінець епохи: депутати звільнили Ольгу Бабій з посади директора ОТБ “Галичина”
26 Грудня 2016, 14:58
Олександр Стратюк проінформував обласну раду про роботу органів прокуратури в 2016 році
26 Грудня 2016, 11:48
82-м учасникам АТО та їх сім’ям буде надано матеріальну допомогу на поліпшення житлових умов
26 Грудня 2016, 8:52
З нагоди Дня енергетика Президент відзначив прикарпатця
23 Грудня 2016, 19:43
Голова Франківської ОДА вибачився перед медиками за заборгованість по виплаті зарплати
23 Грудня 2016, 16:30
Для Снятинської ЦРЛ придбали новий УЗД-апарат
23 Грудня 2016, 13:42
Франківська міська рада затвердила надбавки меру, заступнику та секретарю
23 Грудня 2016, 13:13
Франківська міська рада планує будувати міст на Пасічну за кошти держави
23 Грудня 2016, 10:30
Франківський «Електроавтотранс» візьме кредит на 8 мільйонів для закупівлі тролейбусів
23 Грудня 2016, 10:08
У Франківську “Новий театр” став комунальним
22 Грудня 2016, 21:30