Є в селі Палагичах  неподалік від райцентру Тлумача  вулиця Потік, понад три десятка обійсть, яка віднедавна бурлить від напруги. «Звертаємося до вас по допомогу. Просимо вас провести журналістське розслідування, який то інвестор хоче відкрити кар’єр з видобутку гіпсу з наших гір — і прямо у людей над головами. ѕЗа радянської доби геологи свердлили у цьому місці гору і знайшли запаси сірки», — бідкаються люди, бо не знають про справжню «кар’єрну» підприємницьку перспективу в селі. А здогадки народжують неспокій...

Рішення погодило, а протокол — зобов’язав

Два місяці тому сесія Палагицької сільської ради розглянула і своїм рішенням погодила  питання про надання ТОВ «Ена» погодження щодо гірничого відводу та проектної документації з розробки і видобутку надр із Палагицького родовища гіпсів. Йдеться про п’ять з половиною гектарів площі в межах населеного пункту. Нагадаємо, що, за інформацією сільського голови Петра Карбашевського, договір оренди на три з половиною гектари у підприємця закінчився ще торік. Та ж сесія протокольно оформила й інше: сесійне рішення про надання згаданих п’ять з половиною га в оренду можливе тільки за умови, якщо підприємець виконає зобов’язання — «оформить і погодить з людьми гарантійні листи». Розширення площі, як нам пояснив сільський голова, керівництво товариства мотивує необхідністю вивозу земельних відвалів, але й надалі — після підписання договору оренди — хоче платити сільській раді тільки за три з половиною гектари, а не за п’ять з половиною га. Тобто понад тисячу грн. щомісяця. Хоча ТОВ «Ена», зі слів Петра Карбашевського, «є чемним платником» впродовж усіх років господарювання.

Минуло два місяці з часу сесії, але, як ми з’ясували, оформлені  гарантійні листи сільській раді підприємець поки що не представив. А жителі вулиці Потік підтвердили, що до них з такими листами керівник ТОВ «Ена» наразі не звертався, щоправда, кажуть про спробу підприємця перекласти процедуру оформлення гарантійних листів на їх вуличного депутата. Але той відмовився. Це ж нам підтвердили і в сільській раді Палагичів.

Що сторожить Стражниця?

Вулиця Потік з одного боку обперезана річкою Тлумачиком, а з другого — впирається у підніжжя гори. Гора Стражниця сторожить не тільки багаті надра, як підтверджує геологорозвідка, а й береже людські перекази про далеку і близьку історію, таїть непізнаність свого норову.

Кажуть, що свою назву гора дістала недарма — ще за турків берегла селян від непрошених ворогів. Бо сигнальні вогнища чи смолоскипи з Стражниці і до села Клубівців (нині — Тисменицький район) було видно. А 83-річна пані Ганна пам’ятає, що у горі свого часу був бункер, який слугував сховком для вояків-повстанців. З  нього відтак «ястребки» витягли ще живого хлопця-патріотаѕ
На думку людей, які однозначно проти розробки Палагицького родовища гіпсів, гора Стражниця таїть у собі і чимало небезпеки. І щонайперше — потужні підземні водяні потоки, які, вирвавшись з кам’яного мішка під час промислової розробки кар’єру, можуть просто злизати з лиця землі сільські оселі. Селяни вважають, що і важка гірнича техніка завдасть шкоди унікальному довкіллю і загалом безпеці їх життєдіяльності в цьому регіоні. Навіть попри те, що в рішенні сесії вказується про «позитивний висновок експертизи з питань охорони праці та надр Держкомітету України з промислової безпеки, охорони праці» та про «погодження Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Івано-Франківській області» у квітні цього року. Хоч, як кажуть, чого гріха таїти: один разда нам заявив, що його плани підприємця мало турбують, мовляв, то справа державна — як хочуть таке робити, то нехай собі роблять. Всі інші сусіди одностайно проти розробки родовища «над їх головами».
На нашу думку, про причини соціального збурення в селі можна дізнатися з простенької відповіді людей з вулиці Потік на таке ж простеньке питання нашого кореспондента.

- А від кого ви довідалися, що планується промислова розробка родовища гіпсів? і взагалі чи знаєте ви, що планує «Ена» на горі Стражниці?

— Як від кого? Побачили, що ходять якісь люди з приладами, забивають кілки. Казали, що позад наших городів має бути якась дорога...

Розслідування, окрім іншого, показало: підприємцю потрібно невідкладно врегульовувати стосунки з жителями вулиці Потоку — люди проти розробки родовища і не володіють належною інформацією про достеменні підприємницькі  плани. Бо «Ена», знаючи про збурення селян з вулиці Потік і про те, що на зустрічі торік (про неї позитивно згадує керівник ТОВ «Ена» Юрій Кедрук) люди заперечували  наміри підприємців, замість того, щоб надалі безпосередньо спілкуватися з жителями вулиці Потік про свої плани та гарантії безпечного виробництва, наразі людей не чує. Натомість дуже прагне бути почутою. Тож  і собі шкодить, і здогадки народжує.

Слово підприємця

Юрій Кедрук, керівник ТОВ «Ена»:

— Для розробки Палагицького родовища гіпсів плануємо збудувати кар’єр, дробарку, відтинок дороги, новий міст через Тлумачикѕ Будемо укладати договір оренди на 20 років — тобто на час дії ліцензії. Розробку родовища включено у  плани району. Хочемо в перспективі запровадити і виробництво гіпсокартону. Та через кризові виклики в державі важко точно назвати дату. Головне питання — поетапне врегулювання земельних відносин.

- А яким чином врегульовуватимете стосунки з жителями села? Бо навіть попри вашу торішню зустріч з палагичівцями ситуація наразі на прилеглій вулиці Потік неспокійна...


— Щонайперше, всі експертні висновки і дозволи у нас в порядку. До речі, відстань до людських осель перевищує межі санітарної зони. Нема небезпеки життєдіяльності людей і через те, що розробляти родовище будемо відкритим способом із застосуванням найсучаснішої гірничої техніки. Тим більше, що тільки частина вулиці, десь шість обійсть, потрапляє у хоч і безпечну, але фонову близькість від виробництва. А з господарями ми оформимо гарантійні листи. Це означає, що перед початком робіт комісія обстежить технічний стан селянських будинків, аби відтак, якщо не дай Боже виникнуть якісь проблеми, можна було відшкодувати людям збитки. Але я знаю і запевняю: жодних проблем через розробку гіпсового родовища не виникне

Включення намірів ТОВ «Ена» у районні плани Тлумаччини — цілковитий блеф. Навіть близько такого нема. Все це слова, слова... І мрії. Ми сприяємо розвиткові підприємництва в районі, але від такого господарювання нема жодного хісна.
29 Липня 2010, 13:00
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47