Спілкування мешканців Івано-Франківська з міським головою Віктором Анушкевичусом нагадує розмову німих з глухим.

- Чому деякими вулицями Івано-Франківська можуть пересуватися тільки танки чи БМП?

- Я як міський голова і моя команда прикладаємо всіх зусиль для покращення умов проживання та комфорту мешканців нашого міста...

Мешканці Івано-Франківська вкотре спробували нагадати міському голові Віктору Анушкевичусу про невиконані передвиборні обіцянки. Натиснули на його болюче місце - дороги. «Добігає кінця Ваша каденція, але покращити ситуацію Ви не зуміли, а навпаки - поглибили її. Всякі відмовки про відсутність фінансування, про неблагодійність депутатського корпусу не знімають з Вас відповідальності», - дорікають мешканці вулиці Тролейбусна міському голові у колективному листі. Крім того, івано-франківці у письмовому зверненні поставили Анушкевичусу низку конкретних запитань, на які порадили йому відповісти через місцеві ЗМІ. У разі відмови у наданні відповіді люди пообіцяли створити страйковий комітет та провести акції непокори.

Авторський стиль

Листування з чиновниками потребує великого терпіння і наполегливості. Адже нерідко на конкретні запитання чиновники відповідають формальними відписками або не відповідають взагалі. Міський голова Івано-Франківська Віктор Анушкевичус - не виняток. Правда, у нього, на відміну від інших чиновників, спостерігається виразний власний авторський стиль, навіть у відписках. Наприклад, мер часто вживає займенник «я» у різноманітних відмінках. Інколи навіть по декілька разів в одному реченні. Крім власного «я», інколи згадує і свою команду.

Проте люди, які цікавилися, скільки коштів було витрачено з міського бюджету на ремонт доріг та впорядкування дорожнього руху в обласному центрі, чіткої відповіді не отримали. Особливо мер проігнорував запитання, коли справа стосувалася не виконаних міською владою обіцянок та відповідальних за це осіб.

Нібито не знімаючи з себе відповідальності, міський голова не заперечує, що йшов на вибори під гаслом «За зміни, на які чекають». «Мною і моєю командою були визначені стратегічні напрямки, над якими миМоїй команді вдалося втілити в життя ряд проектів, що серйозно сприяли змінам в житті міста. Мова йде не лише про сухі статистичні цифри, але й про реальні справи, конкретні кроки». працювали впродовж моєї каденції», - йдеться у відписці. Хоча на зміни й досі чекають, мер переконує: «

Але попри всі досягнення Віктора Анушкевичуса та його команди, він відповів далеко не на всі запитання. Зокрема, на запитання, скільки витрачено коштів у 2009 році на ямковий ремонт та реконструкцію дорожнього покриття, хто контролював якість виконання робіт і хто поніс покарання за «фальшивку», у відповіді вказано, що на виконання робіт з експлуатації поточного ремонту та реконструкції доріг у 2009 році було використано кошти в сумі 20778,1 тис. грн.; на ямковий ремонт пішло 3177,6 тис. грн.; на реконструкцію доріг з бюджету розвитку потратили 706,5 тис. грн. Крім того, вказано, що головним розпорядником коштів було визнано управління УЖКГ, але при цьому мер не відповів, хто був покараний за «фальшивку».

Не відповів Анушкевичус мешканцям Тролейбусної і на запитання, скільки витрачено коштів на виготовлення документації на реорганізацію дорожнього руху транспорту та реорганізацію руху пасажирського транспорту. Натомість у листі вказано, що «відділом транспорту та зв'язку постійно готуються матеріали та пропозиції для розгляду на комісії з питань безпеки дорожнього руху, що стосуються руху транспорту, його безпеки, встановлення дорожніх знаків».

На запитання, чому відсутня розмітка дорожнього полотна та хто постачає фарбу (яка стирається за кілька місяців) для розміток, у відповіді вказано, що використовувалася фарба рівненської фірми «Сигнакол»; на влаштування дорожньої розмітки витрачено 219,9 тис. грн. А чому в багатьох місцях обласного центру її нема, знову-таки відповіді нема.

Також у відписці вказано, що в Івано-Франківську встановлено 250 дорожніх знаків на суму 220,3 тис. грн., проте немає відповіді, чому відсутні дорожні знаки або встановлені не у відповідності з чинними законодавчими нормами. Щодо парковки на проїжджих частинах мер повідомив, що за паркування до міського бюджету минулого року надійшло 3202,1 тис. грн. А відповідаючи на запитання, куди поділась снігозбиральна техніка, перерахував машини, які перебувають на балансі КП «Дорожнє ремонтно-експлуатаційне управління» і нібито залучались до роботи в зимовий період.

Інші запитання Віктор Анушкевичус та його команда просто проігнорували. Зокрема, мешканці так і не дізналися, скільки коштів витрачено на ремонт та експлуатацію службового транспорту міськвиконкому (адже його доводиться часто ремонтувати, зважаючи на такий стан доріг); чому у місті створені підпільні автостанції, хоча напівпорожні легітимні автостанції; хто виграв тендер на проведення ремонтних робіт дорожнього покриття і яка його технологія виконання робіт тощо.

Можливо, мер і його команда не помітили цих запитань, як і не помітили під листом прізвищ мешканців та їх підписів під зверненням. «Попрошу подавати звернення до мене із зазначенням свого прізвища, в іншому випадку я буду розцінювати такий лист як анонімку», - обурюється міський голова. Зате не забув наголосити: «Я як міський голова і моя команда прикладаємо всіх зусиль для покращення умов проживання та комфорту мешканців нашого міста».

Страйку не буде

Мешканців Тролейбусної поверхова відповідь міського голови не втішила. Тому вслід за першим листом вони надіслали другого, підписаного одним із скаржників - В. Безділем. Він порадив Анушкевичусу змусити членів своєї команди, які відповідають за організацію пасажирських перевезень та ремонт доріг, трохи потаксувати на власному транспорті. «Тоді можливо, вони б зрозуміли, які прогалини в їхній роботі, а не сиділи б у кабінетах і дивились на годинник, коли настане обідня перерва чи кінець «мук» робочої доби».

З-поміж «проїздів» чиновників автор листа згадує понад 80 номерів автобусних маршрутів, напрями руху яких співпадають на 90%. До цього додається хаотичний розклад руху автобусів, що зумовлює їх «каравани» в одному напрямі. «А звідси гонки, зупинки у непередбачених місцях та зупинки у 2 чи 3 ряди у передбачених», - пише франківець.

Попри те, що мер та його команда не зробили елементарних речей задля покращення руху в обласному центрі (наприклад, не подбали про вивіски з розкладом руху), скаржники піддали сумніву й «сухі цифри», які вказав Анушкевичус. «Із Ваших даних у 2009 році в день збір складав всього 900 гривень із всіх паркувальних місць. За простими підрахунками, сума повинна бути в 3-4 рази більшою», - розмірковує В. Безділь. Щодо ремонту доріг він пише: «Побачивши витратну частину в сумі 20778,1 тис. грн. на експлуатацію, поточний ремонт та реконструкцію доріг в 2009 році, були здивовані, що стан доріг, особливо після яскравого ремонту, став ще гіршим. А по вулицях Новгородська, Бельведерська, Ленкавського, Тичини, Набережна, Івасюка, Кармелюка, Ребета, Дудаєва можуть їздити танки або БМП».

Мешканець вчергове дорікнув, що власники автомобілів тратять «кругленькі суми» на ремонт. Мабуть, безрезультатно. «Ви, можливо, цього не відчуваєте, бо користуєтесь службовим автотранспортом і на ремонт та обслуговування використовуєте кошти платників податків. Скільки, Ви так нам і не повідомили», - пише Безділь.

Та незважаючи на всі недоліки з ремонтом доріг та організацією руху дорожнього транспорту, скаржники заспокоїли міського голову: «Думали проводити страйк, але відмовились, бо скоро прийде нова команда (так думаю) та, можливо, почне зміни в даній сфері і проведе аналіз роботи Вашої «успішної» команди».

Галицький кореспондент

 

30 Липня 2010, 12:40
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Влада:
Франківський виконком затвердив новий порядок розміщення вивісок
30 Грудня 2016, 18:09
На засіданні колегії департаменту охорони здоров’я ОДА обговорили стан справ у медичній галузі
30 Грудня 2016, 11:19
У прикарпатській поліції відбулося засідання поліцейської комісії
30 Грудня 2016, 8:52
Марія Савка: Івано-Франківська область готова до оперативного реагування на надзвичайні ситуації у період прийдешніх свят
30 Грудня 2016, 8:09
30 грудня - засідання виконавчого комітету
30 Грудня 2016, 7:14
Аграрії Прикарпаття проаналізували стан галузі за 2016 рік
28 Грудня 2016, 16:59
Відтепер ми співпрацюємо з Попасною
28 Грудня 2016, 8:30
Відбулося засідання колегії управління спорту
28 Грудня 2016, 8:08
Марія Савка: Опалювальний сезон на Івано-Франківщині проходить у злагодженому режимі
27 Грудня 2016, 14:04
У селі Слобідка, на Городенківщині, де проживає майже 700 громадян, відкрито новий заклад культури
27 Грудня 2016, 8:57
В облдержадміністрації відбувся семінар для новообраних голів ОТГ
27 Грудня 2016, 8:34
Оперативна нарада
27 Грудня 2016, 6:36
На центральне теплопостачання Івано-Франківська чекає повна модернізація
26 Грудня 2016, 18:30
В Івано-Франківську стартує проект оновлення тролейбусного парку
26 Грудня 2016, 18:06
Народний депутат з Коломиї Юрій Тимошенко зібрався у президенти
26 Грудня 2016, 16:01
Кінець епохи: депутати звільнили Ольгу Бабій з посади директора ОТБ “Галичина”
26 Грудня 2016, 14:58
Олександр Стратюк проінформував обласну раду про роботу органів прокуратури в 2016 році
26 Грудня 2016, 11:48
82-м учасникам АТО та їх сім’ям буде надано матеріальну допомогу на поліпшення житлових умов
26 Грудня 2016, 8:52
З нагоди Дня енергетика Президент відзначив прикарпатця
23 Грудня 2016, 19:43
Голова Франківської ОДА вибачився перед медиками за заборгованість по виплаті зарплати
23 Грудня 2016, 16:30
Для Снятинської ЦРЛ придбали новий УЗД-апарат
23 Грудня 2016, 13:42
Франківська міська рада затвердила надбавки меру, заступнику та секретарю
23 Грудня 2016, 13:13
Франківська міська рада планує будувати міст на Пасічну за кошти держави
23 Грудня 2016, 10:30
Франківський «Електроавтотранс» візьме кредит на 8 мільйонів для закупівлі тролейбусів
23 Грудня 2016, 10:08
У Франківську “Новий театр” став комунальним
22 Грудня 2016, 21:30