Люди, на жаль, хворіють, втрачають працездатність. Ця втрата засвідчується документально, найчастіше листком непрацездатності. Мало хто не тримав у руках власний «лікарняний». То що ж таке листок непрацездатності, хто його видає, матеріально забезпечує, які є тенденції у роботі з цим документом? Про це розповідає директор виконавчої дирекції Івано-Франківського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (ІФ ОВ ФСС з ТВП) Ігор Якимів.

— Тимчасова непрацездатність — це непрацездатність особи внаслідок захворювання, травми або з інших причин, що не залежать від факту втрати працездатності (пологи, карантин, догляд за хворим тощо), яка має тимчасовий зворотний характер під впливом лікування та реабілітаційних заходів, триває до відновлення працездатності або встановлення групи інвалідності, а в разі інших причин — до закінчення причин відсторонення від роботи. Тимчасова непрацездатність застрахованих осіб засвідчується листком непрацездатності, який є документом строгої звітності. Саме цей багатофункціональний документ вважається підставою для звільнення від роботи та  для матеріального забезпечення застрахованої особи в разі тимчасової непрацездатності, вагітності та пологів, догляду за хворим. Право їх видачі має лікуючий лікар державних і комунальних закладів охорони здоров’я, а також туберкульозних диспансерів.

— Хто оплачує листки непрацездатності?

— Перші п’ять днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, оплачує власник або уповноважений ним орган за рахунок коштів підприємства, установи чи організації.

Починаючи з шостого дня за весь період до відновлення працездатності допомогу виплачує застрахованим особам Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

— Скільки за рік в області видається листків непрацездатності?

— В області щороку видається понад 200 тис. листків непрацездатності. Моніторинг, який проводить виконавча дирекція обласного відділення ФСС з ТВП, засвідчує за останні роки тенденцію до зменшення кількості видачі листків непрацездатності. І все ж кошти, витрачені на надання допомог, дуже значні, обчислюються десятками мільйонів гривень і становлять понад 50 відсотків усіх витрат обласного відділення Фонду. А він фінансує й багато інших видів матеріального забезпечення та соціальних послуг, в т. ч. профілактичні та оздоровчі заходи, в одержанні яких всі застраховані особи та члени їхніх сімей зацікавлені не менше, утримання санаторіїв-профілакторіїв, дитячих оздоровчих закладів, позашкільну роботу з дітьми, оплату путівок на санаторно-курортне лікування. Тому, зрозуміло, Фонд контролює цільове використання кожної гривні шляхом перевірки обгрунтованості видачі та правильності оформлення листків непрацездатності.

— Чи часто виявляєте порушення при видачі листків непрацездатності та як із цим боретесь?

— В ідеалі порушень не повинно бути, але вони є. Втім, це скоріше помилки. За цим ретельно стежать фахівці відділу з питань експертизи тимчасової непрацездатності виконавчої дирекції обласного відділення Фонду: контролюють, вчать, виставляють претензії, співпрацюють з головним управлінням охорони здоров’я ОДА. Результати узагальнюємо, регулярно заслуховуємо на оперативних нарадах в лікувально-профілактичних закладах, на днях експерта. На рівні держави стан експертизи тимчасової непрацездатності в закладах охорони здоров’я Івано-Франківської області завжди визначався як задовільний, а його контроль з боку виконавчої дирекції обласного відділення Фонду — як достатній.

Проте немає нічого, щоб не потребувало поліпшення та вдосконалення, в т. ч. й експертиза тимчасової непрацездатності. Стає зрозуміло, що в цьому питанні організаційний та адміністративний підхід і ресурс уже вичерпують себе. Тому все частіше тепер говорять про впровадження єдиного електронного реєстру листків непрацездатності.

— Що це таке і навіщо цей реєстр запроваджувати?

— Єдиний електронний реєстр — захищена корпоративна комп’ютерна мережа для ведення реєстру листків непрацездатності в закладах охорони здоров’я та відповідне програмне комп’ютерне забезпечення. Запроваджується він з метою підвищення рівня контролю стану експертизи тимчасової непрацездатності в закладах охорони здоров’я України всіх форм власності, запобігання необррунтованим видачі та продовженню листків непрацездатності застрахованих осіб, більш раціонального використання коштів Фондів соціального страхування.

Затверджено перелік областей, які братимуть участь в реалізації пілотного проекту щодо введення єдиного електронного реєстру листків непрацездатності в закладах охорони здоров’я. Серед них є й Івано-Франківщина.

— У чому причина такої уваги до нашої області?

— Вибір Івано-Франківщини продиктований необхідністю охопити експериментом (іншими словами — пілотним проектом) всю територію держави — схід, південь, захід. Але не це визначальне. Більшість лікувально-профілактичних закладів Прикарпаття ррунтовно оснащена комп’ютерною технікою та забезпечена доступом до мережі інтернет, у багатьох із них уже ведеться відповідна робота з цієї проблематики за декількома напрямами. А деякі заклади охорони здоров’я вже мають вагомі напрацювання. Це передусім місто Калуш.

— Розкажіть, будь ласка, про це докладніше.

— Відрадно, що вперше електронний облік листків непрацездатності було впроваджено в області ще в листопаді 2009 року в Калуській міській поліклініці, яка є одним із найбільших поліклінічних закладів, а рівень захворюваності в Калуському районі постійно один із найвищих на Прикарпатті. За результатами роботи в 2009 році цей заклад видав 14 тисяч листків непрацездатності.

Під час роботи відповідних програм в інтегрованому режимі можливо відстежити інформацію про осіб, які часто й тривало хворіють, проаналізувати тимчасову непрацездатність  за днями тижня, страхувальниками, відділеннями поліклініки, нозологією, лікарями.

Як результат за п’ять місяців 2010 року цей лікувальний заклад видав на 1402 (22%) листки непрацездатності менше, ніж за аналогічний період минулого року, що в кінцевому підсумку привело до інтегрованої впорядкованості всієї роботи з листами непрацездатності та значної економії коштів Фонду.

— А як справи в Івано-Франківську?

— Актуальним є запровадження єдиного реєстру листків непрацездатності в Івано-Франківській центральній міській клінічній лікарні, що об’єднує десять медичних закладів міста, які мають єдину оптоволоконну мережу. З її допомогою більше восьми  років працюють комп’ютерні програми «Поліклініка», «Стаціонар», «Невідкладна допомога», «Пільговий рецепт» та інші. Запровадження програм «Поліклініка», «Стаціонар» дало можливість спеціалістам оперативно та всебічно аналізувати кількісні та якісні показники стаціонарного й амбулаторного лікування хворих. Нині завершується розробка єдиного медичного паспорта кожного жителя міста і пацієнтів, які звернулися за медичною допомогою.

Загалом в області проводиться відповідна підготовча робота із запровадження та подальшого випробування проекту моделі єдиного реєстру  листків непрацездатності. Вона засвідчила велику зацікавленість усіх сторін у запровадженні проекту.

03 Серпня 2010, 13:10
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Влада:
Франківський виконком затвердив новий порядок розміщення вивісок
30 Грудня 2016, 18:09
На засіданні колегії департаменту охорони здоров’я ОДА обговорили стан справ у медичній галузі
30 Грудня 2016, 11:19
У прикарпатській поліції відбулося засідання поліцейської комісії
30 Грудня 2016, 8:52
Марія Савка: Івано-Франківська область готова до оперативного реагування на надзвичайні ситуації у період прийдешніх свят
30 Грудня 2016, 8:09
30 грудня - засідання виконавчого комітету
30 Грудня 2016, 7:14
Аграрії Прикарпаття проаналізували стан галузі за 2016 рік
28 Грудня 2016, 16:59
Відтепер ми співпрацюємо з Попасною
28 Грудня 2016, 8:30
Відбулося засідання колегії управління спорту
28 Грудня 2016, 8:08
Марія Савка: Опалювальний сезон на Івано-Франківщині проходить у злагодженому режимі
27 Грудня 2016, 14:04
У селі Слобідка, на Городенківщині, де проживає майже 700 громадян, відкрито новий заклад культури
27 Грудня 2016, 8:57
В облдержадміністрації відбувся семінар для новообраних голів ОТГ
27 Грудня 2016, 8:34
Оперативна нарада
27 Грудня 2016, 6:36
На центральне теплопостачання Івано-Франківська чекає повна модернізація
26 Грудня 2016, 18:30
В Івано-Франківську стартує проект оновлення тролейбусного парку
26 Грудня 2016, 18:06
Народний депутат з Коломиї Юрій Тимошенко зібрався у президенти
26 Грудня 2016, 16:01
Кінець епохи: депутати звільнили Ольгу Бабій з посади директора ОТБ “Галичина”
26 Грудня 2016, 14:58
Олександр Стратюк проінформував обласну раду про роботу органів прокуратури в 2016 році
26 Грудня 2016, 11:48
82-м учасникам АТО та їх сім’ям буде надано матеріальну допомогу на поліпшення житлових умов
26 Грудня 2016, 8:52
З нагоди Дня енергетика Президент відзначив прикарпатця
23 Грудня 2016, 19:43
Голова Франківської ОДА вибачився перед медиками за заборгованість по виплаті зарплати
23 Грудня 2016, 16:30
Для Снятинської ЦРЛ придбали новий УЗД-апарат
23 Грудня 2016, 13:42
Франківська міська рада затвердила надбавки меру, заступнику та секретарю
23 Грудня 2016, 13:13
Франківська міська рада планує будувати міст на Пасічну за кошти держави
23 Грудня 2016, 10:30
Франківський «Електроавтотранс» візьме кредит на 8 мільйонів для закупівлі тролейбусів
23 Грудня 2016, 10:08
У Франківську “Новий театр” став комунальним
22 Грудня 2016, 21:30