Ігор Насалик — політик, бізнесмен, спортсмен...

Чинний мер Калуша Ігор Насалик про свої претензії на крісло міського голови Івано-Франківська говорить давно, охоче і багато. Днями він зауважив, що мусить йти на Франківськ - франківчани самі попросили. При цьому поки що Насалик офіційно не оголосив про участь у виборчій кампанії. Та можна не сумніватися: якщо це станеться, обласний центр отримає потужного кандидата зі значними шансами на успіх, а опоненти -жорсткого й винахідливого суперника. До того ж - мультимільйонера.

Політичні стежки Насалика

Ігор Степанович Насалик народився на Кіровоградщині, однак життя політика міцно пов'язане з іншими містами - Рогатином, Львовом, Києвом та Калушем. З кожним із цих міст Насалика поєднує окрема історія.

Переїхавши ще в дитинстві до Рогатина, вищу освіту Ігор Насалик здобуває у Львові, де закінчує Львівський національний університеті ім. І. Франка за фахом інженера оптоелектронних систем. Пропрацювавши незначний період на різноманітних посадах в Ульяновську та Львові, Насалик повертається в Рогатин.

У бізнесі нашому герою щастило: за якихось п'ять років Насалик з провідного спеціаліста Центру мікроелектроніки в Ульяновську пересідає в крісло президента промислово-виробничої корпорації «Техноінвестцентр» (Рогатин), згодом «Техно-Центр». Тоді Насалику було лише 33.

А в 35 Ігор Насалик вже стає народним депутатом України. Тоді, у 1998 р., вибори відбувалися за мажоритарною системою. Впливовий вже на той час на Рогатинщині бізнесмен доволі впевнено переміг у рідному для себе окрузі.

В 2002 р. у парламент Насалик, член Народного Руху України, йде з «Блоком Віктора Ющенка «Наша Україна», набравши в окрузі чи не рекордних 84% голосів виборців. Однак з «Нашою Україною» в депутата не склалося. Насалик, як і значна частина інших мажоритарників, партійною, а точніше, фракційною дисципліною не відзначався. За чотири роки перебування у Верховній Раді Насалик встиг побувати у більшості фракцій тодішнього парламенту, почергово змінюючи «Нашу Україну», «Регіони України», УНП, БЮТ.

Протягом двох скликань Насалик - голова підкомітету з питань нафтової промисловості та нафтопродуктозабезпечення. Енергетичні векселі в країні на той час були особливо популярними...

Щодо бізнес-діяльності, то тривалий час Насалик та його родина були пов'язані з такими підприємствами, як «Укрмедекспорт», ТОВ «Галпласт», ТОВ «Галторф», ТОВ «Нафтоенерго Інвест», ТОВ «НВ Енергія», «Євроенерго-груп». І до сьогодні Насалик залишається одним із найзаможніших політиків Західної України. Його статки, за різними оцінками, сягають приблизно чотирьох десятків мільйонів доларів.

Бізнес-партнерами Насалика були брати-мільйонери Валерій та Юрій Келестини із Рогатина та львівський товстосум Петро Димінський. Однак якщо з Димінським Насалик продовжує перебувати у добрих стосунках, то з Келестинами бізнес-інтереси розійшлись кардинально. Подейкують, що вони взагалі перестали спілкуватись.

Саме з Димінським Насалик під прапорами «ЕКО+25» планував втретє потрапити у парламент. Але партія не подолала прохідний бар'єр. Сам Ігор Насалик здобув впевнену перемогу на виборах міського голови «чужого» для себе Калуша, випередивши в результаті 16 претендентів.

Насалик - мер Калуша

Рішення Насалика балотуватися на посаду міського голови Калуша для багатьох було несподіваним, навіть дивним. Одразу ж заговорили про різноманітні політичні і, в першу чергу, бізнес-інтереси політика.

Перші роки головування Насалика важко назвати спокійними. У нього постійно виникали конфлікти - з місцевими політиками, керівництвом облдержадміністрації, з депутатами міської ради. Конфліктність і впертість - невід'ємні риси характеру Насалика. Тому тривалий час меру не вдавалось сформувати команду, в мерії часто змінювались заступники голови. Однак на завершення каденції Насалик таки підімнув місцевий політикум під себе.

Звичайно, багато з його передвиборчих обіцянок так і залишилися обіцянками, однак і реалізувати новому меру вдалося чимало. До основних здобутків можна віднести оновлення фасадів у школах, ремонт дахів, заміну вікон у під'їздах, заміну комунікацій, освітлення вулиць, заміну сміттєвих контейнерів, ремонт доріг. За час перебування на посаді міського голови Насалику вдалося в кілька разів збільшити бюджет міста, навіть виплачувати бюджетникам так звану «тринадцяту» зарплату.

Водночас, опоненти Насалика таке різке збільшення надходжень до бюджету пояснюють не в останню чергу розпродажем міської землі. Меру закидали, що скоро через хаотичний розпродаж у власності громади не залишиться землі зовсім.

Найбільше ж досягнення чинного міського голови - надання Калушу статусу зони екологічного лиха. Як результат - місто отримує десятки, сотні мільйонів гривень з державного бюджету на покращення екологічної ситуації.

Насалик і УНП

Протягом своєї політичної кар'єри Насалик мав зв'язки з різними партіями, але особливі стосунки в нього склалися з Українською Народною Партією. Як, до речі, і з нинішнім головою обласної УНП, мером Івано-Франківська Віктором Анушкевичусом. Останнього Насалик на дух не переносить. На посаді голови обласного осередку політики почергово змінювали один одного кілька разів. В результаті у 2009 році роботу Насалика як голови обласної організації УНП було визнано незадовільною та припинено його повноваження.

Втім, і до цього в Насалика з УНП, зокрема з лідером партії Юрієм Костенком, траплялися сутички. Так, коли у 2007 Костенка в обласному центрі закидали яйцями, першим, кого звинуватили в організації акції, став Насалик.

Відійшовши від УНП, Насалик береться за розбудову громадсько-політичної організації «Голос нації», а вже в 2010 році остаточно переорієнтовується на іншу політичну силу - очолює на Прикарпатті маловідому Українську Партію. При цьому Насалик зберігає вагомий вплив на окремих членів УНП, значна частина яких, особливо в Калуші, масово перейшла у нову партію мера.

Мета - Івано-Франківськ

Із офіційним оголошенням про участь у виборах мера обласного центру Насалик не поспішає. Схоже, політик, незважаючи на регулярні заяви й натяки, остаточного рішення для себе ще не прийняв. Насалик наче вичікує появи інших серйозних претендентів, зважує власні шанси, промацує ґрунт. Такі маневри дозволяють Насалику не лише уникнути передчасної критики на свою адресу, але й змушують понервувати суперників.

Якщо Насалик таки зголоситься балотуватись, то виборча кампанія у місті може перетворитися на з'ясування стосунків між Насаликом та Анушкевичусом. Для мера Калуша лише цей чинник може виявитися достатнім для участі у кампанії. Анушкевичусу в такому разі доведеться розриватися на кілька фронтів.

На наш погляд, якщо вже порівнювати діяльність обох політиків на посаді міських голів, то перевага - на боці Насалика. Ігор Насалик, на відміну від Віктора Анушкевичуса, таки здобув собі імідж господарника, ефективного управлінця, який здійснив суттєві переміни в місті. При цьому результати роботи Насалика визнаються не лише його командою, але й опонентами, і головне - мешканцями Калуша. Насалик практично не втратив рівня довіри за час перебування на посаді. Анушкевичусу ж, на відміну від свого калуського візаві, так і не вдалося знайти порозуміння з депутатським корпусом, бізнес-середовищем міста, а рівень довіри до нього у місті впав, за різними опитуваннями, у 2-2,5 рази від рівня 2006 року.

Але й Насалику критики не уникнути. Слід очікувати, що під час кампанії на поверхню спливе чимало цікавих фактів із політичної та бізнесової діяльності кандидата. Неодмінно згадають і про мільйони Насалика, і про нібито особистий літак, яким міський голова Калуша щотижня літає додому в Конча-Заспу, і про розкішний автопарк. Нагадають і розпродаж міської землі, проаналізують ефективність використання коштів. Наголошуватимуть на тому, що Насалик «чужий» в Івано-Франківську.

Якщо особистий рейтинг Насалика в Калуші часом перевищував і 90%, то в Івано-Франківську його показники будуть набагато скромніші. Звичайно, успішна робота в районному центрі - великий плюс, що має бути взятий за основу в промоції кандидата. В той же час над рейтингом та впізнаваністю необхідно суттєво попрацювати.

Варто зауважити, що Ігор Насалик навряд чи зможе стати об'єднавчою кандидатурою, яка б стала компромісним варіантом для місцевих еліт. Скоріше за все, Насалик виступатиме в якості їхнього політичного конкурента. Так, за незначний період перебування на посаді Михайла Вишиванюка Насалик устиг посперечатися і з ним.

Участь Насалика у кампанії, поза всяким сумнівом, суттєво вплине на її результат. Насалик може розраховувати на цілком пристойний показник, хоча про перспективи перемоги говорити зарано. Чимало залежатиме від ефективності його кампанії, якої наразі не видно, хоча часу залишається обмаль.

Галицький кореспондент

 

06 Серпня 2010, 11:00
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...


Коментарі:

Автор: , 07 Серпня 2010, 15:57
Відповісти

Автор: , 01 Жовтня 2010, 5:49
Відповісти

Автор: , 07 Серпня 2010, 20:58
Відповісти

Автор: , 09 Серпня 2010, 8:52
Відповісти

Автор: , 14 Серпня 2010, 21:52
Відповісти

Додати новий коментар



Останні новини з категорії Політика:
Головою Космацької ОТГ обрали діючого голову сільської ради
19 Грудня 2016, 18:31
У Тлумачі 12 партій змагатимуться за 26 депутатських мандатів
16 Грудня 2016, 18:54
Три територіальні громади Коломийщини через тиждень обиратимуть місцеву владу
08 Грудня 2016, 18:06
Троє прикарпатців увійшли до складу політради партії "Укроп"
28 Листопада 2016, 8:37
На Прикарпатті стартувала підготовка до перших виборів в об’єднаних громадах
08 Листопада 2016, 20:04
18 грудня у семи ОТГ Івано-Франківщини відбудуться вибори
11 Жовтня 2016, 9:43
На Прикарпатті 8 об’єднаних громад чекають на вибори
04 Жовтня 2016, 20:39
Михайло Королик очолив Івано-Франківську обласну організацію ВО "Свобода"
20 Вересня 2016, 21:28
ЦВК прийняла 100% протоколів з ОВК. Переміг Віктор Шевченко
18 Липня 2016, 20:16
Чесно: Вибори на Прикарпатті – змагання політичних обіцянок
14 Липня 2016, 18:27
Левко Лук’яненко у Франківську: “Сьогодні потрібно зробити парламент більш гідним”
12 Липня 2016, 16:17
У виборах по 85 округу члени ДВК від “технічних” кандидатів де-факто працюватимуть на одного кандидата
06 Липня 2016, 20:05
У Калуші на базарі Тягнибок агітував за кандидата від “Свободи”
04 Липня 2016, 10:07
Вибори на Прикарпатті: коли і кого з кандидатів ми почуємо і побачимо?
01 Липня 2016, 13:17
У виборчому окрузі №85 виборців спокушають безкоштовними святами, подарунками та екскурсіями
30 Червня 2016, 11:50
Велика кількість кандидатів – політична технологія для дезорієнтації виборців, – М.Лисюк голова КВУ в області
24 Червня 2016, 14:29
Стали відомі імена ще трьох кандидатів у парламент по округу №85
16 Червня 2016, 8:07
На калуському окрузі зареєстровано вже дев’ять кандидатів
13 Червня 2016, 17:20
ОПОРА: ЦВК зареєструвала ще 3 кандидатів по округу №85 та здійснило заміну у складі комісії
08 Червня 2016, 12:23
На Прикарпатті селяни не пішли голосувати, тому що не впевнені, що їм виділять кошти на дитячий садок
28 Березня 2016, 20:53
Нині в «Правому секторі» відбуваються неконтрольовані процеси, – Ярош
26 Лютого 2016, 18:58
Сич стверджує, що сесію обласної ради не скликають через БПП
26 Листопада 2015, 21:23
Ігор Насалик привітав Руслана Марцінківа з перемогою
16 Листопада 2015, 17:43
ЦВК оприлюднила інформацію про явку в другому турі місцевих виборів
16 Листопада 2015, 15:21
Івано-Франківська ТВК оголосила результати виборів в Івано-Франківську
16 Листопада 2015, 12:02