Так виглядатиме стадіон "РУХ" після реконструкції

Міська влада передала стадіон «Рух» та ФКБ «Прикарпаття» під опіку «Скорзонери»

Депутати Івано-Франківської міської ради нарешті збулися тягаря, який обтяжував міську владу багато років. Стадіон "Рух", що перебуває у стані реконструкції вже понад 20 років, разом із футбольним клубом "Прикарпаття" 29 липня рішенням сесії передали ТОВ "Скорзонера", контрольованій групою "Приват" мільярдера Ігоря Коломойського. Нагадаємо, «Скорзонері» належить найвідоміший в Україні гірськолижний курорт «Буковель».

У тому, що знайшовся інвестор, який пообіцяв підняти на ноги футбольний клуб і завершити реконструкцію стадіону, заслуга міських чиновників невелика. Нещодавно на одній із прес-конференцій голова облдержадміністрації Михайло Вишиванюк розповів, що саме завдяки його перемовинам із представником приватівської групи, нардепом Ігорем Палицею «Скорзонера» погодилася подбати про підупале «Прикарпаття» і добудувати стадіон «Рух». Депутатам міськради залишалося просто підняти руки - і формалізувати домовленості губернатора з лобістом приватівського бізнесу.

Поставили крапку

Рішення про передачу "Руху" ТзОВ "Скорзонера" депутати внесли під час формування порядку денного 56-ої сесії Івано-Франківської міськради. За інвестиційною угодою, міськрада виступила співзасновником господарського товариства "Професійний футбольний клуб "Прикарпаття", що створюється за участю Установи "Футбольно-спортивний клуб "Прикарпаття" та товариства з обмеженою відповідальністю "Скорзонера".

Депутати не приховували радості, що нарешті не доведеться викидати мільйони гривень на стадіон та утримання команди "Прикарпаття". "Нашоукраїнець" Олександр Зборовський зауважив: "Це як чемодан без ручки - і нести тяжко, і кинути шкода". Член фракції БЮТ Василь Кричун, підштовхуючи колег до голосування, сказав: "Давайте ставити крапку. А то нас неправильно зрозуміє і місто, і область. Настав час ставити крапку". Та й сам міський голова Віктор Анушкевичус поспішав прийняти рішення. На запитання, які дивіденди отримає місто, відповів: "Давайте поки що не ділити дивіденди!".

Статут новоствореного товариства мають затвердити члени виконкому на одному з наступних засідань. Депутати наскільки квапилися, що не спромоглися перевірити, чи, за законодавством, статут варто виносити на сесію, чи для цього достатньо рішення виконкому. Щоб прискорити процес, заступник начальника юридичного відділу міськвиконкому Надія Кедик невпевнено зауважила: "Я вважаю, що на сесії міської ради статут не має затверджуватися". А пропозицію депутата Сергія Борзова таки винести статут на розгляд міськради більшість його колег просто проігнорували.

Хто внесе, той буде мати

З одного боку, ентузіазм депутатів можна зрозуміти. Стадіон "Рух" реконструюється з 1986 року. За ці роки неодноразово порушувалося питання передачі стадіону в оренду ФСК "Прикарпаття", який самостійно мав зайнятися пошуком інвесторів. Окремі посадовці скептично радили подарувати стадіон якомусь бізнесмену, наприклад, Рінату Ахметову чи тому ж Ігорю Коломойському. Мовляв, що не подужає міський бюджет, хай краще зробить якийсь олігарх - головне, щоб стадіон у місті нарешті з'явився. Також критикували міську владу, що вона навіть не спромоглася виписати інвестиційні умови для потенційних інвесторів, не кажучи вже про те, щоб їх знайти.

Доповідаючи на сесії, Анушкевичус нагадав, що інвестиційний проект передбачає добудову стадіону, спорудження готелю на 300 місць, крите поле та плавальний басейн. Як співзасновник господарського товариства, міська рада передає до статутного фонду цілісний майновий комплекс, недобудовану західну трибуну, а також прилеглу до стадіону чималу земельну ділянку.

При цьому мер зауважив, що в засновницьку угоду господарського підприємства записані три істотні умови. Перш за все, угода передбачає добудову і повну здачу в експлуатацію стадіону до "Євро-2012". Крім того, Віктор Анушкевичус запевнив, що на території стадіону не будуть будуватися жодні об'єкти, окрім передбачених інвестиційним проектом. Останньою умовою є фінансування ФКБ "Прикарпаття" протягом п'яти років у межах 1,5 млн. доларів щороку. "Ми кілька років поспіль закладаємо 600 тисяч грн. на існування футбольного клубу "Прикарпаття". На сьогоднішній день ми не можемо фінансувати спортивний клуб, який виступає у Першій лізі", - зауважив Анушкевичус.

Крім того, за словами міського голови, обласна адміністрація повинна визначитися, чи вона хоче бути у складі засновників нового товариства. "В попередній засновницькій угоді була присутня облдержадміністрація. Але будівництво не фінансувалося, незважаючи на те, що вона була у складі засновників. Сьогодні ми повинні звернутися до ОДА - і вони тоді визначаться", - розмірковує мер. Щодо того, якою буде частка ОДА у статутному фонді, він припускає: "Можливо, облдержадміністрація купить автобус, і це буде її частка. Можливо, придбає земельну ділянку за межами населеного пункту для бази підготовки команди, яку мають всі команди Першої ліги..."

У свою чергу, директор ТОВ "Скорзонера" Олександр Шевченко зауважив, що частка головного інвестора в статутному фонді становитиме 61%. "Міською радою запропоновано 75%, але нам не потрібно більше, ніж контроль, оскільки ми будемо головними інвесторами, - сказав він. -У грошах це залежить від того, на яку суму буде оцінений цей стадіон. Ми готові внести 60 млн. грн., щоб функціонувала команда".

За його словами, "Скорзонера" гарантує тільки фінансування футбольного клубу "Прикарпаття" - по 12 млн. грн. протягом п'яти років, а решта всі питання будуть вивчатися. "Місто і область вносять недобудований за 20 років стадіон, який руйнується з дня на день. На першому етапі ми хочемо відновити працездатність команди. На другому - відновити стадіон, побудувати базу. Хто скільки відсотків буде мати? Зрозуміло, хто скільки внесе, - сказав Шевченко. А потім додав: - Я хочу попередити депутатів: не треба ставити багато зобов'язань на інвестора. Бо рано чи пізно інвестор може ці зобов'язання не підняти".

За створення господарського товариства "Професійний футбольний клуб "Прикарпаття" депутати проголосували одноголосно.

Галицький кореспондент

06 Серпня 2010, 13:00
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Фінанси:
Скільки коштує ялинка?
30 Грудня 2016, 12:19
1 100 гривень мінімальна стипендія українського студента
30 Грудня 2016, 10:05
Прикарпатська митниця підбила підсумки роботи за рік
30 Грудня 2016, 9:19
Мінімальна заробітна плата зросте до 3200 гривень з 1 січня 2017 року
30 Грудня 2016, 7:21
На Городенщині придбано новий автомобіль для вивезення сміття
29 Грудня 2016, 16:28
З 3 січня 2017 року відкриваються казначейські рахунки Білоберізької об’єднаної територіальної громади
29 Грудня 2016, 16:08
В обласній фіскальній службі підбили підсумки роботи за рік
29 Грудня 2016, 13:41
У 2016 році придбано житло для ще однієї дитини, позбавленої батьківського піклування
29 Грудня 2016, 12:49
Близько 20 млн гривень було спрямовано цьогоріч на реалізацію обласної та районних соціальних програм підтримки учасників АТО
29 Грудня 2016, 12:20
Зі стартом нової тролейбусної лінії мешканцям подарують безкоштовний проїзд
29 Грудня 2016, 11:19
Вуличне освітлення подорожчає
29 Грудня 2016, 9:43
У Франківську вартість години паркування може зрости втричі
29 Грудня 2016, 9:20
На Рогатинщині родини загиблих на фронті отримуватимуть допомогу з районного бюджету
28 Грудня 2016, 21:19
Косівська районна рада прийняла районний бюджет на 2017 рік
28 Грудня 2016, 18:03
Нові штатні одиниці матимуть Центр туризму і краєзнавства учнівської молоді та Будинок вчителя
28 Грудня 2016, 14:55
Калуська влада купила дизель-генератор для бійців АТО
28 Грудня 2016, 11:20
У Пасічні побудують спортивний комплекс
28 Грудня 2016, 10:55
Президент підписав Державний бюджет України на 2017 рік
28 Грудня 2016, 7:40
Івано-Франківськ витратить 104 тисячі гривень на новорічний фестиваль
27 Грудня 2016, 21:25
У Коломиї прийняли бюджет міста на 2017 рік
27 Грудня 2016, 19:18
Івано-Франківськ заробив на земельних торгах понад п’ять мільйонів
27 Грудня 2016, 18:32
На Прикарпатті до зведеного бюджету надійшло понад два мільярди гривень податку на доходи фізичних осіб
27 Грудня 2016, 11:42
У Татарові на розвиток туризму спрямують 200 тисяч гривень
26 Грудня 2016, 20:56
НБУ забрав у Коломойського «Буковель» і літаки
26 Грудня 2016, 20:07
У Долині вирішили підвищити тарифи на водопостачання
26 Грудня 2016, 19:46