Уважно  дивлячись на майже два останніх десятиліття історії вітчизняного незалежного життя, можна дійти парадоксального на перший погляд висновку. Виявляється, що буття наше практично не змінилось, залишившись таким як і на початку незалежності, принаймні окремі його "атрибути". Очевидно, знайдеться хоча б кілька противників такої точки зору, адже, наше незалежне існування дедалі більше набувало обрисів повноцінної держави, дедалі більше зміцнювало свої позиції народовладдя, з'являлись нові покоління, життя наче налагоджувалось… Ми ставали іншими, не бажаючи повернення в минуле, а феномен "помаранчевої революції", очевидно, ще більше підтвердив віру у тезу про позитивні зміни та відчутний прогрес нашого життя в межах суверенної держави. Те, що було потім розкрило очі й показало, що суттєвих зрушень насправді не відбулося.

    То  що ж це за "атрибути"? В перші  роки незалежності поряд з ейфорією, зумовленою даним фактом, на всіх чекала невідомість і ще довгі-довгі роки сумлінної праці задля бажаного майбутнього, яким марили і яке  стало вирішальним фактором, що підштовхнуло нас до свободи. Нажаль ейфорія як емоційний, а відповідно й ірраціональний стан, що заважав часто тверезо мислити  у поєднанні з наївністю та міцною вірою в ілюзії  та містику породили міф про те, що хтось (той таки Захід, який і сьогодні ми часто ідеалізуємо без вагомих на те причин) тай допоможе нам і все швидко налагодиться. Вкотре ми забули, що господарями цієї землі так само як і спадкоємцями величезного, отриманого від комуністичної імперії "спадку" є ми. Нам і належало "розпоряджатися"  усім цим, щоб досягти баченого до того хіба що у мріях майбутнього. Але глибоко в душі нам, очевидно,  бракувало віри у власні сили. Ось тут і вкорінилось міцно "Захід нам допоможе".

    Та  як показав час, сподівання на чужі сили та можливості себе не виправдали. Так, часто доводилось чути слова  про підтримку України з боку "західних лідерів", але в сучасному  світі ніхто нікому нічого не винен, ніхто нікому нічим не зобов'язаний, в тому числі й допомагати. Це швидше жест доброї волі. Дуже швидко життя довело нам хибність вище згаданої тези про Захід і допомогу зовні загалом, проте, ми вперто не змінюємо власні ілюзорні настанови, продовжуючи тішити себе міфами і в суто вітчизняному стилі стаємо на одні й ті ж граблі, вкотре отримуючи по лобі.

      Нажаль, ілюзіями   живуть і ті, хто б мав нас вести шляхом, що їх оминають, тобто еліта як  найцінніша суспільна верства. Це стосується  як попередньої так і теперішньої владної верхівки. Різниця полягає в тому, що раніше великі сподівання   були спрямовані в сторону Заходу, сьогодні ж  - на Схід. Чинна влада заходилася впроваджувати а суспільну свідомість нову настанову, яку можна охарактеризувати словами: "Росія нам допоможе". Ціною ж такої "допомоги"   повинні стати не лише відхід від політики "недружніх"(євроатлантична інтеграція, створення списків небажаних для в'їзду громадян "братньої"  країни) кроків, але й щось значно більше. Тут, мабуть, не обмежиться військовою присутністю ЧФРФ, відмовою від НАТО  і поступками в гуманітарній сфері.  То ж питання плати за "допомогу" залишається відкритим і не виключено, що сама ж владна верхівка, захоплюючись заграваннями з "північним сусідом", може втратити пильність й не помітити як у неї під носом країну позбавили чергового "стратегічного об'єкта", що у вітчизняному політикумі охрестили "зрадою національних інтересів".  Прихильників використання дружби з нашим найбільшим сусідом задля власних вигод в Україні чимало, але скільки таких, які зуміли по-справжньому втілити слова на практиці, опинившись при цьому у виграшному становищі?

    Таким чином, переживши чимало за останні  два десятиліття слід визнати, що правильних висновків  ми не зробили, мало, що зрозумівши та усвідомивши  й продовжуємо жити у світі власних ілюзій  в сенсі державного буття, тому й дозволяємо себе  дурити всім, кому не лінь, безапеляційно вірячи їхнім гаслам. Якщо ж ми не змінимо власний світогляд, не почнемо тверезо мислити, не позбудемось інфантильності та довірливості, то ніхто інший не зробить цього за нас. Владній верхівці, що повинна була б вести нас тернистою дорогою до країни мрій, надзвичайно легко утримувати  своє становище та контроль, годуючи простий люд подібними ілюзіями. Щоб мати хоча б шанс побачити цю країну мрій слід починати змінювати власне світобачення. Пора вже почати вірити у власні сили  і можливості.

          Лев Станісласький

Матеріал опубліковано на правах співпраці

06 Серпня 2010, 20:41
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...


Коментарі:

Автор: , 07 Серпня 2010, 23:35
Відповісти

Автор: , 08 Серпня 2010, 21:08
Відповісти

Додати новий коментар



Останні новини з категорії Медіа:
Прес-конференція присвячена початку реалізації проекту «Назустріч письменнику»
26 Грудня 2016, 7:16
Прес-конференція членів комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності
16 Грудня 2016, 7:15
Прес-конференція Консула Аргентинської Республіки в Україні Арієля Макса Санчеса Ромеро
13 Грудня 2016, 7:10
До уваги представників ЗМІ!
07 Грудня 2016, 17:18
Прес-конференція з нагоди підбиття підсумків акції «Децентралізаційний марафон» на Прикарпатті
06 Грудня 2016, 7:39
Прес-брифінг з нагоди представлення компанією Google Україна результатів кампанії «Цифрове перетворення Івано-Франківської області»
28 Листопада 2016, 7:13
Брифінг голови Державної регуляторної служби України Ксенії Ляпіної
28 Листопада 2016, 6:40
Прес-конференція директора департаменту охорони здоров’я ОДА Мирона Матейка
25 Листопада 2016, 7:12
Брифінг представників Асоціації міст України
22 Листопада 2016, 7:18
Прес-конференція з нагоди Всесвітнього дня боротьби з цукровим діабетом
14 Листопада 2016, 7:12
Прес-конференція народного депутата України Анатолія Матвієнка
10 Листопада 2016, 6:38
Прес-конференція начальника САД Василя Буджака щодо ходу проведення ремонтних робіт на дорогах Прикарпаття
04 Листопада 2016, 7:42
Прес-конференція про виявлення порушень законодавства прокурорами
06 Жовтня 2016, 6:39
Прес-конференція щодо скверу перед друкарнею
04 Жовтня 2016, 7:14
Обласний семінар з питань розвитку етнографічного руху на Івано-Франківщині
28 Вересня 2016, 6:34
Прес-конференція баскетбольного клубу “Говерла”
15 Вересня 2016, 7:18
На радіо «Вежа – 107 FM» щоденно виходитиме програма Тараса Прохаська – «Поради на щодень»
13 Вересня 2016, 10:05
Брифінг ідеолога реформи децентралізації влади в Україні, директора Інституту громадянського суспільства Анатолія Ткачука
13 Вересня 2016, 7:20
Брифінг керівництва Львівської залізниці
07 Вересня 2016, 17:42
Прес-конференція, присвячена "Святу хліба"
06 Вересня 2016, 7:17
В Івано-Франківському обласному військовому комісаріаті відбудеться брифінг
30 Серпня 2016, 22:21
Прес-кнференція з нагоди відкриття курсів чеської мови в Івано-Франківську
30 Серпня 2016, 7:16
Передсезонна прес-конференція НФК “Ураган”
26 Серпня 2016, 7:18
Прес-конференція “Дому Сірка”
23 Серпня 2016, 6:37
Прес-конференція міністра юстиції України Павла Петренка
22 Серпня 2016, 7:39