Прикарпатське управління бурових робіт було створено в 2003 році, об’єднавши Долинське, Надвірнянське, Бориславське на Львівщині та Івано-Франківське УБР в єдине у західному регіоні підприємство, що нині працює в шести областях України. Створюючи таке потужне УБР, керівництво ВАТ «Укрнафта» запевняло, що «ѕскорочення кількості бурових бригад не планується, оскільки на найближчі роки зменшення обсягів буріння не передбачається». Так принаймні запевняв тодішній голова правління товариства Ігор Палиця.

На жаль, цього не сталося, і, замість сприяти прикарпатцям сповна використовувати потенційні можливості потужного бурового підприємства, керівництво ВАТ «Укрнафта» наполегливо домагається зменшення обсягів буріння у західному регіоні і значного скорочення працівників УБР. З цим не може змиритися профспілковий комітет Прикарпатського УБР і його голова Григорій Третяк, якого наш позаштатний кореспондент попросив розповісти про нинішні проблеми колективу.

- Безперечно, об’єднання чотирьох бурових управлінь в потужне підприємство було доцільним. Спочатку й план проходки збільшився. Але починаючи з 2008 року доведені обсяги буріння для нашого управління різко зменшуються. Разом з тим почалися перебої в системі постачання необхідними матеріалами для нормального буріння, що, звісно, спричинює невиконання плану проходки. Далі пішли накази про ліквідацію трьох експедицій і велике скорочення працівників. Профспілковому комітету, який став на захист колективу і звернувся до органів влади усіх рівнів по допомогу, вдалося відстояти інтереси робітників. На захист буровиків став народний депутат України, голова Партії захисників Вітчизни Юрій Кармазін. За його депутатським зверненням 15 січня 2008 року в Міністерстві палива та енергетики України під головуванням першого заступника міністра О. Бугайова відбулася нарада, на якій було прийнято рішення, я цитую: «ВАТ «Укрнафта» здійснити заходи щодо:

— недопущення у подальшому скорочення чисельності працівників товариства, в т. ч. Прикарпатського УБР, та забезпечення збереження кадрового потенціалу структурних підрозділів;

— недопущення скорочення робіт з будівництва пошуково-розвідувальних і експлуатаційних свердловин та зменшення обсягів видобутку нафти і газу».
У відповідь голова правління ВАТ «Укрнафта» Олексій Кущ відмінив накази про скорочення чисельності в Прикарпатському УБР. Але на 2009 рік було заплановано пробурити тільки 26 522 метри проходки, тоді як у 2005-му було пробурено понад 70 тисяч метрів гірничих порід. Отже, більшість бригад торік перебувала у вимушеному простої.

На 2010 рік план проходки збільшився до 40 тисяч метрів, але постачання матеріально-технічних ресурсів погіршилося, через що бригади й тепер простоюють. У вахтових журналах кожного колективу фіксують причини простою, а отже, й невиконання завдань. Словом, «Укрнафта» зумисне створює несприятливі умови для буріння, щоб мати підррунтя для чергового наступу на колектив Прикарпатського УБР. І ці події не забарилися. Недавно голова правління ВАТ «Укрнафта» О. Кущ видав наказ про скорочення в УБР 27 відсотків чисельності, тобто слід звільнити сотні людей.

Всім відомо, якої шкоди це завдасть Долинському, Надвірнянському, Бориславському районам івано-Франківської та Львівської областей і Україні загалом. Насамперед призведе до подальшого скорочення обсягів буріння, а значить, зменшення видобутку нафти і газу в регіоні, зменшаться надходження до бюджету, зросте армія безробітних. Та найголовніше те, що дії керівників ВАТ «Укрнафта» розходяться з намірами Президента України Віктора Януковича, який у своєму зверненні до українського народу одним із пріоритетних напрямів в економіці назвав «...розвиток енергетики, в тому числі — пошук нових родовищ у західних областях України, ... забезпечення високих темпів економічного зростання на рівні шести-семи відсотків на рік. Серед іншого, це повинно забезпечити зростання робочих місць у всіх регіонах».

Маючи у своєму складі 23 бурові бригади, які укомплектовано досвідченими кадрами — кожний другий працівник майже тритисячного колективу має вищу та середньо-спеціальну освіту, досвід у будівництві нафтових і газових свердловин, у т. ч. експлуатаційного буріння в Західному Сибіру, — колектив управління готовий виконувати настанову Президента.

До речі, під час створення Прикарпатського УБР йшлося про можливості для його бригад бурити свердловини на нафтових родовищах Росії, країн Близького Сходу, Північної Африки тощо. Тож чи не краще керівництву ВАТ «Укрнафта» замість скорочення кадрів шукати для них обсяги робіт не тільки в Україні, а й за межами держави, а не виганяти на вулицю 700 кваліфікованих буровиків?
Зрозуміло, що буріння в західному регіоні України дороговартісне і затрати окуповуються лише за 5—15 років, що невигідно приватним акціонерам ВАТ «Укрнафта», які хочуть мати великі прибутки сьогодні, а не в майбутньому. Але державі, яка володіє контрольним пакетом акцій, не варто нехтувати й такою перспективою.

А як зрозуміти той факт, що через брак ліцензії вже два з половиною роки не експлуатується перспективне Микуличинське нафтове родовище?

Відповідно до викладеного первинна профспілкова організація Прикарпатського УБР вважає, що така позиція керівництва ВАТ «Укрнафта» йде врозріз з інтересами держави, негативно позначиться на ситуації в нафтопромисловому регіоні Прикарпаття і в Україні загалом.

Довідка «Галичини»

Контрольний пакет акцій ВАТ «Укрнафта» — 50% + 1 акція належить НАК «Нафтогаз України», ще 40 відсотків — Ігорю Коломойському разом з іншими приватними особами. Загалом у власності групи «Приват» І. Коломойського й пов’язаних з нею підприємств є 42% акцій «Укрнафти». На останніх загальних зборах акціонерів, що відбулися торік, вирішено виплатити акціонерам близько п’яти млрд. грн. у вигляді дивідендів за 2006—2008 роки.

Тим часом кількість працюючих скоротилася з 32,4 тисячі робітників і спеціалістів у 2007 році до 28 628 — у нинішньому. А капітальні вкладення у розвиток компанії та геологорозвідувальне й експлуатаційне буріння — з 1,64 млрд. грн. у 2006-му до 959,1 мільйона у ще докризовому 2008 році.

Редакційний коментар - Чи не час подумати про перезавантаження?

Передруковуючи інтерв’ю журналіста М. Бориса з головою профспілкового комітету Прикарпатського УБР Г. Третяком, опубліковане в інформаційному бюлетені трудових колективів обласної ради працівників нафтової і газової промисловості «Надра і праця», що вийшов в останньому номері обласної профспілкової газети «Єдність», варто, мабуть, насамперед повернутися в недалеку історію й нагадати про те, що за радянських часів три управління бурових робіт — Івано-Франківське, Долинське та Надвірнянське були потужними, юридично самостійними підприємствами краю. В одному лише Івано-Франківському УБР працювало понад п’ять тисяч робітників і спеціалістів, основна частина з яких вела експлуатаційне буріння в Західному Сибіру вахтовим методом. Бурильники отримували високі зарплати, а бюджет — значні податкові надходження. Колектив навіть видавав власну газету.

Серйозні проблеми у колективів управлінь розпочалися після розпаду СРСР, коли зокрема керівництво нафтогазового комплексу Російської Федерації просто викинуло бурильників з Івано-Франківщини та Львівщини із Західного Сибіру, відібравши при цьому всі основні фонди — бурові вишки, великий автотранспортний парк, зведені українцями в Тюмені побутові містечка. Бо вони, буцімто, були придбаніѕ за російські гроші.

Тоді розгублені колективи управлінь легко купилися на ідею влиття до складу створюваної на базі виробничого об’єднання «Укрнафта» однойменної національної вертикально-інтегрованої компанії, тодішнє керівництво якої щедро роздавало грандіозні і захмарні у своїй перспективі обіцянки. Передусім, як і зазначає у своєму інтерв’ю Григорій Михайлович, про якнайшвидше налагодження добросусідських і партнерських відносин з російським урядом та отримання від нього згоди на повернення буровиків Прикарпаття на роботу в Західний Сибір та, начебто, цілком реальну перспективу високих валютних заробітків завдяки розробці нових родовищ в іраку, Саудівській Аравії й інших зарубіжних країнах.

Та обіцянки, як нині бачимо, виявилися лише порожнім звуком. А колективи УБР й інших підприємств нафтогазового комплексу краю, яких «Укрнафта» позбавила юридичної самостійності й, по суті, перетворила на периферійні виробничі підрозділи, тепер без згоди Києва, який забирає і самостійно розпоряджається всіма заробленими коштами, не мають права придбати не лише необхідні для буріння чи добування нафти і газу витратні матеріали, спеціальну техніку і транспорт, а й навіть такі дрібниці, як канцтовари для контори.
З позбавленням колись надзвичайно ефективних і успішних підприємств нафтогазового комплексу Івано-Франківщини статусу самостійних юридичних осіб багато буровиків істотно втратили у заробітках і, відповідно, розмірах майбутніх пенсій, а що найстрашніше — над ними завис дамоклів меч масштабних скорочень. Додамо, що від «добровільного» входження УБР та нафтогазодобувних управлінь (НГДУ) до вертикально-інтегрованої «Укрнафти» великих, хоча, на жаль, наразі й конкретно не підрахованих, збитків щороку зазнає громада краю. Прямих — у вигляді істотного недоотримання податкових платежів до місцевих та обласного бюджетів, а також і опосередкованих, що відображається у різкому зменшенні видатків підприємств на розв’язання соціальних проблем своїх працівників та місцевих громад, насамперед івано-Франківська, Долинщини і Надвірнянщини. Думається, ррунтовне дослідження, наприклад, спеціальною депутатською комісією обласної ради, наслідків входження УБР та НГДУ до складу ВАТ «Укрнафта» й аналізу ставлення керівництва компанії до своїх територіальних підрозділів, а також ефективності його менеджменту і тих фінансових збитків, яких зазнає регіон, могло б привести до висновку про необхідність невідкладно перезавантажити ці відносини. Тим паче, що за очевидного безсилля правління «Укрнафти» знайти вигідні і для буровиків, і для Української держави підряди в Росії чи країнах Близького Сходу та Африки, обласна державна адміністрація сьогодні вже має значний досвід та потенціал налагоджування добросусідських і взаємовигідних прямих відносин з регіонами Російської Федерації та міжнародних економічних зв’язків. і цілком ймовірно може виявитися, що її зусилля будуть набагато результативнішими, ніж гарні, але, на жаль, пустопорожні обіцянки чільників «Укрнафти»
09 Серпня 2010, 12:23
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47