http://zachetik.net/img/pogoda-zhitomir.jpgНе встиг Калуш оговтатися від повеней, як прийшла нова загроза — спека. Вона поки що — не рекордна. Проте, калушани перебувають на одній хвилі з усією Україною, яка цього тижня перетнула психологічно-температурну позначку — 40 градусів тепла. Разом із тим,  33-35 градусів тепла, які  цього тижня гріють калушан, тішать зовсім не кожного.

За перший спекотний день, понеділок, до лікарів станції швидкої невідкладної медичної допомоги звернулося 84 калушани. Медики зазначають, що кількість викликів — у нормі. На спеку вказує тільки специфіка причин викликів медиків. Найбільше звертаються до лікарів люди із порушеннями роботи серцево-судинної системи: таких викликів за перші два дні тижня збільшилося на 8%. Часто трапляються приступи стенокардії, інфаркти міокарду, гіпертонічні кризи, порушення серцевого ритму. Більшість із них — закономірні при спекотній погоді. Проте, поки що немає зафіксованих опіків, теплових чи сонячних ударів. Медики зараз — напоготові. Адже спека завжди приносить із собою додаткову роботу.
Разом із тим, наголошують лікарі, Прикарпаття перебуває у дещо вигіднішій ситуації, ніж решта території України. Тут дещо холодніше, є значні лісові масиви, які знижують температуру та затримують вологість. Проте, спека істотно знижує працездатність населення: з кожним градусом температури у приміщенні після позначки 26 градусів за Цельсієм працездатність людини знижується на 10%.
— За необхідності або несприятливих кліматичних умов у приміщенні варто запровадити європейську практику, яку із настанням спеки запроваджують у Білорусі та Російській Федерації — відкорегувати робочий графік. Це, зокрема, стосується людей, які займаються фізичною працею, адже під час неї збільшується температура тіла, — зазначив у коментарі “Вікнам” головний лікар станції швидкої невідкладної медичної допомоги Василь Романюк. — Загалом, щоб захистити організм у спеку, корисні кондиціонери і купання; можна навіть випити пива. Але — все слід робити у розумних межах. Організм не варто піддавати раптовій і сильній зміні температур. Якщо раптом самопочуття значно погіршується, необхідно звернутися за допомогою лікаря.
Стався у Калуші також випадок пожежі у багатоповерхівці на вул. Винниченка. 31 липня у квартирі вогонь пошкодив меблі. Проте, пожежа зі спекою пов’язана хіба що опосередковано, адже причиною її називають необережне поводження господаря з вогнем під час куріння. Проте, слід пам’ятати: у теплу пору року ймовірність виникнення пожежі — набагато вища.

Пива не можна
У спеку просто необхідно багато пити. Лікарі радять уживати від двох до чотирьох літрів рідини на день. Найкраще пити мінеральну негазовану воду, неміцний чай із лимоном, можна навіть гарячий, воду із лимоном, несолодкий морс, натуральні соки, розведені водою. Можна замінити воду кавунами та динями: вони містять багато води і, разом з тим, постачають організм поживними речовинами. Загалом, у спеку слід надавати перевагу овочам та фруктам зеленого та білого кольорів. І  у жодному разі не вживати солодку газовану воду, тонізуючі напої, молоко, каву та алкоголь. Ці напої не вгамовують, а, навпаки, підвищують спрагу. Щоправда, можна у спеку пити біле сухе вино, навпіл розведене мінеральною водою. Але — не зловживати.
Людям, які мають проблеми із серцево-судинною, ендокринною, сечостатевою системами, та вагітним жінкам у жодному разі не рекомендовано виходити на вулицю без ліків і пляшечки води. Це застереження стосується і людей похилого віку та тих, хто приймає гормональні препарати.
Одним із найбільш популярних напоїв улітку є пиво. Медики попереджають: цей напій не втамовує спрагу, а навпаки, викликає зневоднення організму, а алкоголь створює додаткове навантаження на нирки та серцево-судинну систему.

За 2 години їжа — непридатна
Разом із їжею у теплу пору зростає ймовірність отримати і харчове отруєння. Одним із найбільш важких є сальмонельоз. За інформацією Калуської районної санітарно-епідеміологічної станції, від початку року у місті та районі зафіксовано 74 випадки гострих кишкових інфекцій, із яких – 4 випадки сальмонельозу. Тому їжа у спеку має викликати чимало пересторог.
Їсти слід легку їжу: якомога більше фруктів, зелені, овочів. Якомога менше — смажених, жирних, солених продуктів. Не треба готувати їжу “про запас”: бактерії у спекотні дні живуть довше, ніж в осіню дощову погоду чи у зимові морози. Тому, готуючи їжу, слід не тільки дотримуватися правил особистої гігієни та ретельно прибрати приміщення, зокрема кухні і санвузли, але й уникати приготування страв, які швидко псуються: холодцю, паштетів, салатів із подрібненого м’яса, кондитерських виробів із кремами тощо.
— Зокрема, слід бути уважними тим, хто готується до святкувань ювілеїв, весіль тощо. Часто люди запрошують до приготування їжі незнайомих людей, які не мають відповідного медичного обстеження. Часто вони пропонують, крім приготування, власноруч робити закупи. На це у жодному разі не слід погоджуватися. Також не варто купувати молочні та м’ясні продукти на стихійних ринках, домашнього виготовлення, — застерігає лікар із гігієни харчування калуської районної санітарно-епідеміологічної станції Людмила Бичковська.
У спеку особливо не слід довіряти продавцям. У теплу пору року практично всі продукти псуються швидко, то, відповідно, продавці намагаються продати їх якомога швидше. Йдучи на закупи на базар чи у торговий дім, потрібно також дотримуватися правил “техніки безпеки”.
— Не варто купувати продукт, якщо виникли хоча б найменші сумніви у його якості. Також не варто купувати продукти на стихійних ринках. Покупець має право вимагати у продавця сертифікат якості. Також у теплу пору року необхідно пильнувати за терміном придатності продукту. А зберігати продукти слід при низьких температурах. Якщо все ж приготували забагато страви, то перед повторним споживанням її треба повторно піддати тепловій обробці. Готова їжа у приміщенні може зберігатися не більш двох годин, —  зазначає Людмила Бичковська.

Авто — зі шторками,
вікна — у фользі
Звичайно, якнайкраще переносити спеку на природі. Пірнати у холодну воду — приємно, але — не корисно. Це може викликати спазм судин серця. Тому перед купанням слід охолодитися у тіні. Можна не тільки купатися, але й ополіскувати руки та обличчя у воді. Бажано і доступно для кожного приймати душ двічі на день. Загалом, купання — найпопулярніша й одна з найбільш ефективних практик боротьби зі спекою.
Проте, найважливіше у спеку – подбати про безпеку здоров’я дітей. Адже вони є також одними з найбільш чутливих до сонця категорій.
— Найкращий спосіб організувати дозвілля дитини у таку спекотну пору — відправити її у село чи у табір на природу. Перебування на відкритому просторі, біля дерев, води, на траві, робить спеку не такою відчутною. Дітей у жодному разі не можна випускати на вулицю з неприкритою головою. Не варто виводити їх на прогулянки у найспекотніші полуденні години, — радить Василь Романюк.
Якщо немає можливості виїхати із міста, варто якомога менше виходити на вулицю у спекотні години, зокрема, з 12.00 до 14.00. Якщо ходити доведеться, слід обирати такий маршрут, який дозволить триматися у тіні якнайдовше. Якщо і це — нестерпно, можна зайти у приміщення з кондиціонером й “охолодитися”. Згадайте, чи на шляху є продуктові крамниці чи інші установи з клімат-контролем.
Щоб повітря в оселях не так сильно нагрівалося, слід зашторити його білими простирадлами, які можна змочити водою. Ще краще — заліпити вікна фольгою: вона не пропускає тепла й охолоджує кімнату. Можна обладнати шторками і вікна в авто. З ними воно не так активно нагріватиметься.

09 Серпня 2010, 14:41
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47