http://www.djerela.com.ua/img/72951100.jpg

Сила є, воля є. А сили волі - немає. Так у анекдоті затятий курець пояснює, чому не може позбутися шкідливої звички. Покинути курити може навіть найзатятіший курець. Що для цього потрібно, «ГК» запитав у лікаря-нарколога Любові Горбачової та франківчан, яким вдалося перебороти свою залежність від тютюну.

Любов Горбачова зауважує, що цілком неправильно вважати куріння шкідливою звичкою. Важливо усвідомити, що це залежність. Діагноз курців зі стажем звучить як «розлади психіки та поведінки внаслідок тютюнопаління». А відтак, якщо є діагноз - є хвороба. Треба мати надзвичайно сильну волю, щоб змогти покинути курити одразу і більше до цього не повертатись, кажуть медики.

Чому курцям, як правило, не вдається кинути курити, поступово зменшуючи кількість цигарок? Тому що нікотин, який є основним складником тютюнового диму, діє так само, як інші наркотики, викликаючи прилив енергії, покращення настрою і разом з тим стійку залежність. Наркоман не може відмовитися від наркотику, зменшуючи дозу. Нікотин, як і інший наркотик, потрібно замінити чимось, що має схожу дію без шкоди для здоров'я. Такою «замісною терапією» для залежних від нікотину є різні хімічні препарати: пластирі з нікотинозамінною речовиною, медичні цигарки, таблетки «Табекс» тощо. Одним з найефективніших способів є також голкорефлексотерапія. З допомогою голок блокуються точки, які відповідають за бажання курити. У курця зникає охота до тютюну на кілька місяців.

Найзатятішими курцями стають люди, схильні до так званої «оральної залежності» - постійного бажання тримати щось у губах. «В дитинстві ці люди звикли до маминої груді чи соски. Якщо дитину забрати від цього, вона відчуває себе беззахисною. Так само цигарка - це свого роду захист для людини з оральним типом залежності», - пояснює Любов Павлівна. Без сигарети такі курці неначе відчувають неможливість себе реалізувати. Щоб легше пережити відмову від куріння, їм потрібно чимось замінити цигарку: їсти насіння, цукерки чи фрукти, пити багато води.

Найлегше здолати залежність тим, хто лише починає курити. Втім, кинути може кожен курець, запевняє лікар-нарколог. Лише 10% тих, хто курить, насправді потребують лікування. Іншим достатньо сили волі і якоїсь важливої мотивації. Для курців зі стажем найбільшим стимулом кинути курити стає тяжка хвороба, до прикладу, інфаркт. «Коли людина розуміє, що, продовжуючи курити, може дуже реально пришвидшити свою смерть, вона легко позбавляється залежності від тютюну, - каже Любов Горбачова. - Якщо людина насправді не хоче кинути курити, ніяке лікування не допоможе».

Тим, хто хоче позбутися звички, Людмила Горбачова радить зранку випивати до 1,5 літра негазованої води. Вода сприяє наводненню клітин, і коли людина курить, швидше наступає ефект насичення. Замість п'яти цигарок достатньо буде однієї. Люди, які кинули курити, часто відчувають загострення апетиту і бажання з'їсти щось солодке. Звідси й міфи про те, що кидання курити завжди означає набрати вагу. Щоб не набрати ваги, слід просто відкоригувати свій раціон і зменшити кількість калорійної їжі.

Наталка ГОЛОМІДОВА

Дмитро М., 28р., працівник комп'ютерної фірми:

- Я кидав палити дуже довго. Хотілося кинути, бо відчував шкоду для здоров'я: дуже нервував ранковий кашель, постійно запалені бронхи і вічні застуди, грип. Коли легені подразнені, то всякі болячки до тебе чіпляються. Я курив сім років майже по пачці на день. Першого разу вдалося кинути і протриматися два роки з допомогою таблеток «Табекс». Ці таблетки помагали легше переносити відмову від куріння. Але потім у якійсь звичайній ситуації я закурив і все почалося знову. Трохи пізніше у мене був дуже стресовий день і я просто взлостився і повикидав з хати всі сигарети, запальничку і попільничку. Наступного дня було трохи важко, але потім неприємні відчуття минули. Я не курю вже два роки. Не вірю, коли хтось каже, що кинув курити і йому більше не хочеться. У компанії, де хтось курить, дуже хочеться закурити. Але важливо, що ти прийняв рішення для себе. Якщо ти не приймеш рішення кинути курити, ніхто тобі не допоможе. Краще не просто перестати курити, а знайти собі якесь хобі чи зайнятися спортом, щоб швидше відновити здоров'я і мати якесь позитивне заняття. Мені сподобалась йога. Це також допомагає відволікатися і переключати увагу, коли з'являються думки про куріння.

Роман, 42 р., головний технолог:

- Останнім часом я почав гостро відчувати, що куріння мені дуже шкодить. У мене звужені судини на руках і ногах. Після сильної затяжки відчував, як спазмує кінцівки. І було відчуття, ніби в грудях щось тисне, я боявся, щоб не були пошкоджені легені. Я курив протягом 23 років по пачці щодня. Робив небагато спроб кинути курити, бо «повівся» на те, що для цього треба мати неабияку силу волі, докладати зусилля, переживати дискомфорт. Колеги дали почитати книгу Алена Карра «Легкий спосіб кинути курити». Я спочатку не зміг її читати, курцеві дуже важко і неприємно визнавати, що це залежність. Але через півтора року я прочитав цю книжку ще раз, і подіяло. Вона якраз проймає довготривалих, затятих курців. Своєрідним стимулом кинути курити тепер стала смерть актора Абдулова, який багато курив і помер від раку легень. До речі, кидати курити виявилось дуже легко і без куріння не було неприємно. Навпаки, я відчував ейфорію, що мені це вдалося. Мені було легко і радісно. Насправді проти куріння є дуже багато аргументів, а за те, щоб курити, - жодного. Найлегший спосіб кинути курити - просто перестати курити. Я не використовував ніяких допоміжних засобів. Я не курю вже півтора року. У компанії деколи з'являється бажання, але те, що я зміг покинути, - набагато сильніше і цінніше для мене. Дуже страшно це втратити.

Юрко, 40 р., перекладач:

- Я почав курити у 22 роки, а перестав у 32. Коли перший раз кинув курити, протримався три роки. Якось курив, тримав у руках запалену сигарету, і подумав, що хочу курити, і потягнувся за другою. В цей момент відчув переляк, зрозумів, що це страшна залежність і я вже не можу насититись однією цигаркою і мушу курити одну за другою. Цих три роки без куріння були суцільним жахіттям. Мені постійно снилося, що я курю. Затягуючись уві сні, я відчував одночасно насолоду і стид за те, що не втримався. На вулицях я навіть ходив за людьми, які курили, щоб вдихати дим. Почав багато їсти і дуже згруб. Так сталося, що мій колега пригостив мене сигарою, і я почав курити сигари, думаючи, що це несправжнє куріння, бо куриться не в затяжку. А потім я не затягуючись почав курити сигарети. І врешті, коли затягнувся, відчув, що це було просто божественно. Так протривало два роки. Викурював тоді до двох пачок на добу. Друга спроба, яка виявилася вдалою дотепер, відбулася, коли мала народитися моя перша дитина. Я вирішив, що я не хочу, щоб моя дитина бачила мене з сигаретою і вдихала мій дим. Я був присутній при пологах і ще вибігав уночі курити. Це була остання ніч, коли я курив. Я думав, що знову почнеться ломка, але нічого не було. Таке враження було, ніби я ніколи й не курив. Коли хтось курив поруч зі мною, мене це не спокушало. Важливо було вловити оцю «правильну хвилю», коли кидати курити. Мусить бути переконання, що робиш це для себе, а не для когось. Не курю вже вісім років.

Богдан, 37 р., журналіст:

Протягом 20 років викурював більше пачки на день. Раніше ніколи не пробував кинути курити. Все почалося з прохань дружини. Я не курив вдома. Одного дня вирішив, що треба спробувати не курити взагалі. Того ж дня мали прийти результати, чи сина приймуть на навчання у вподобаний навчальний заклад. То я дав собі таку обітницю: якщо сина приймуть, кину курити. Коли подзвонили і сказали, що сина зарахували, я того ж дня курити припинив. Щоб було легше, на початку я приймав «Табекс», а тепер час від часу курю медичні цигарки «Profit». Тримаюся вже 2 місяці.

Галицький кореспондент

13 Серпня 2010, 15:17
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47