http://www.lukor.com.ua/Images/upravlinnya_new.jpgДнями стало відомо, що голова Івано-Франківської ОДА Михайло Вишиванюк підтримав відродження жіночого футбольного клубу “Нафтохімік”. Усе було би чудово, якби не наступна інформація: зобов’язання сторін уже погоджені та внесені до проекту угоди про співпрацю між Івано-Франківською ОДА і нафтовою компанією “ЛУКОЙЛ”, підписання якої відбудеться, ймовірніше, у вересні цього року у рамках відзначення професійного свята нафтохіміків — Дня працівників нафтової, газової та нафтопереробної промисловості України.

Нагадаємо, що цього року ТзОВ “Карпатнафтохім” має намір увести в експлуатацію свої нові виробництва. Їхня вартість — близько 500 млн. доларів. Дозвіл на це має надати виконавчий комітет Калуської міської ради. У липні виконком його надав, але за однієї умови: підприємство має заплатити 195 мільйонів гривень на розвиток інфраструктури міста.
— Я поважаю Сергія Вікторовича (Чмихалова. — Авт.) як бізнесмена, промисловця, проте, відсоток на розвиток інфраструктури міста потрібно заплатити. Я мав консультації з цього приводу із міністром регіонального розвитку та будівництва Володимиром Яцубою, і він дав чітку вказівку: ніяких відмовок. Місто пішло назустріч підприємству і встановило найменші розміри інвестиційного відсотку — 5%. Тим часом, в Україні середній розмір інвестиційного відрахування становить 12-14%. Ми не введемо в експлуатацію об’єкт, поки відрахування не будуть здійснені, — зазначив тоді міський голова Ігор Насалик.
Підтримали позицію голови і депутати Калуської міської ради, які спрямувати відповідного листа президенту НК “ЛУКОЙЛ” Вагіту Алєкперову.
Проте буквально через день Калуш провідав голова Івано-Франківської ОДА Михайло Вишиванюк. Він, без очільників міста, разом із представниками ВАТ “ЛУКОЙЛ” — першим заступником начальника Головного управління з нафтопереробки і нафтохімії Михайлом Антоновим і заступником начальника цього ж управління Мойсеєм Гершбергом — ознайомився з ходом підготовки до пуску виробництва хлору і каустичної соди мембранним методом та ходом будівництва виробництва полівінілхлориду суспензійного.
Стало очевидно: інвестор готує обхідний маневр. Адже пуск виробництва хлору і каустичної соди мембранним методом планується вже на 17 вересня цього року. А Насалик, розпалюючи вже і передвиборну боротьбу, наголосив: “Тепер, якщо за два тижні відсоток не сплатять, то будівництво буде зупинене”.
Нагадаємо, що це вже не перша погроза міського голови у бік ТОВ “Карпатнафтохім”. Раніше він погрожував заблокувати будівництво 10-тонними вантажівками. У відповідь ТОВ “Карпатнафтохім” заявило: “Якщо Ігор Насалик має намір перекрити вантажним автотранспортом прохідні „Карпатнафтохіму”, то може не сумніватися, що з цього самого дня йому справді доведеться шукати іншого інвестора”. Тоді поведінку Ігоря Насалика порівняли з поведінкою секретаря райкому партії. У повідомленні керівництво нафтохімічного підприємства прямо заявило: „Сьогодні він керує містом, завтра буде інший мер, а підприємство буде і далі працювати”. Міський голова так і не виконав своїх погроз, а інвестор спокійно звів нові виробництва.
Не зупинив Ігор Насалик будівництва і цього року — після відведених двох тижнів. Хоча грошей місто так і не отримало.
Останні події свідчать: російський інвестор домовляється з Вишиванюком, а не з Насаликом. Дешевше або — за вказівкою нової влади у Києві. Як відомо, Вагіт Алєкперов має доступ до перших осіб держави. Зокрема, нещодавно він був гостем на дні народження Президента України. У свою чергу, Віктор Янукович бував у Калуші на виробництвах ЗАТ “ЛУКОР” — ТзОВ “Карпатнафтохім”. (У останній приїзд Януковича біля корпусу управління стався прецедент: тут було дозволено стояти людям із прапорами Партії регіонів. — Авт.). Лобістом інтересів російського інвестора є і депутат Верховної Ради Дмитро Сандлер, що входить до правлячої коаліції.
Є дуже мізерний шанс, що кошти, які готовий викласти інвестор за угодою, яка готується для підписання з ОДА, надійдуть на потреби калушан. Тож доводиться констатувати: за чотири роки діяльності Ігоря Насалика на посаді міського голови йому так і не вдалося ні залякати “ЛУКОЙЛ”, ні налагодити співпрацю, ні змусити платити.

Щодо жіночого футболу, про який ішлося на початку публікації, то, як відомо, калуська ЖФК “Нафтохімік” через відсутність належного фінансування два останні роки не подавала заявки на участь у вищій лізі чемпіонату України з футболу. Проте, за словами виконавчого директора ФК “Нафтохімік” Михайла Овчара, це може статися вже з наступного сезону.
Адже ТОВ “Карпатнафтохім” днями отримав офіційне підтвердження від голови Івано-Франківської ОДА Михайла Вишиванюка про його підтримку відродження у Калуші професійної жіночої футбольної команди. Керівник області пообіцяв звернутися до Міністерства у справах сім’ї, молоді та спорту України з пропозицією про створення в Івано-Франківську школи вищої спортивної майстерності з жіночого футболу.
Довідка. Жіноча футбольна команда „Нафтохімік” була заснована у 2004 році. Тричі виборювала бронзові медалі чемпіонату України. У2008 році представляла Україну у Кубку УЄФА. На жаль, у другому кваліфікаційному раунді команда поступилася і вибула з подальшої боротьби.


16 Серпня 2010, 10:33
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...


Коментарі:

Автор: , 16 Серпня 2010, 16:09
Відповісти

Автор: , 16 Серпня 2010, 19:24
Відповісти

Додати новий коментар



Останні новини з категорії Влада:
Франківський виконком затвердив новий порядок розміщення вивісок
30 Грудня 2016, 18:09
На засіданні колегії департаменту охорони здоров’я ОДА обговорили стан справ у медичній галузі
30 Грудня 2016, 11:19
У прикарпатській поліції відбулося засідання поліцейської комісії
30 Грудня 2016, 8:52
Марія Савка: Івано-Франківська область готова до оперативного реагування на надзвичайні ситуації у період прийдешніх свят
30 Грудня 2016, 8:09
30 грудня - засідання виконавчого комітету
30 Грудня 2016, 7:14
Аграрії Прикарпаття проаналізували стан галузі за 2016 рік
28 Грудня 2016, 16:59
Відтепер ми співпрацюємо з Попасною
28 Грудня 2016, 8:30
Відбулося засідання колегії управління спорту
28 Грудня 2016, 8:08
Марія Савка: Опалювальний сезон на Івано-Франківщині проходить у злагодженому режимі
27 Грудня 2016, 14:04
У селі Слобідка, на Городенківщині, де проживає майже 700 громадян, відкрито новий заклад культури
27 Грудня 2016, 8:57
В облдержадміністрації відбувся семінар для новообраних голів ОТГ
27 Грудня 2016, 8:34
Оперативна нарада
27 Грудня 2016, 6:36
На центральне теплопостачання Івано-Франківська чекає повна модернізація
26 Грудня 2016, 18:30
В Івано-Франківську стартує проект оновлення тролейбусного парку
26 Грудня 2016, 18:06
Народний депутат з Коломиї Юрій Тимошенко зібрався у президенти
26 Грудня 2016, 16:01
Кінець епохи: депутати звільнили Ольгу Бабій з посади директора ОТБ “Галичина”
26 Грудня 2016, 14:58
Олександр Стратюк проінформував обласну раду про роботу органів прокуратури в 2016 році
26 Грудня 2016, 11:48
82-м учасникам АТО та їх сім’ям буде надано матеріальну допомогу на поліпшення житлових умов
26 Грудня 2016, 8:52
З нагоди Дня енергетика Президент відзначив прикарпатця
23 Грудня 2016, 19:43
Голова Франківської ОДА вибачився перед медиками за заборгованість по виплаті зарплати
23 Грудня 2016, 16:30
Для Снятинської ЦРЛ придбали новий УЗД-апарат
23 Грудня 2016, 13:42
Франківська міська рада затвердила надбавки меру, заступнику та секретарю
23 Грудня 2016, 13:13
Франківська міська рада планує будувати міст на Пасічну за кошти держави
23 Грудня 2016, 10:30
Франківський «Електроавтотранс» візьме кредит на 8 мільйонів для закупівлі тролейбусів
23 Грудня 2016, 10:08
У Франківську “Новий театр” став комунальним
22 Грудня 2016, 21:30