Тема здорового харчування, перехід на органічну їжу в світі нині дуже популярні. В індустріальних країнах з другої половини 70-х років минулого століття розпочалося поширення ідей повернення до старої системи — «нехімічного» землеробства, яка згодом дістала сучасну назву. Нині це вважається одним із пріоритетних напрямів у сільському господарстві та виробництві продуктів харчування. І не тільки. Адже слово «органічний» сьогодні поширюється не лише на їжу, а й на одяг, косметику, ліки і навіть на інтер’єр.

На жаль, здорове харчування для більшості українців сьогодні залишається розкішшю. Якщо поглянемо на раціон середньої міської родини з цих позицій, то залишається пере­йти хіба що на хліб і воду. І то виникнуть питання з їх якістю.

Цього року Україна вийшла на 20-те місце в світі за обсягами виробництва органічних продуктів харчування. Такі дані  оприлюднила Федерація органічного руху України. Однак більшість цієї продукції експортується як сировина для європейської харчової промисловості, а в Україні купити органічні й екологічні продукти наразі складно й дорого. Окрім того, розвиткові органічного руху в Україні перешкоджають прогалини в законодавстві, відсутність державної підтримки, брак інвестицій та елементарна непоінформованість суспільства. Втім, найбільшим стимулом для розвитку органічного землеробства в Україні є бажання українців купувати екологічно чисту продукцію. Як свідчать опитування, здійснені на замовлення організації «Жива планета», третина жителів великих міст готова купувати органічне, інша третина — воліє вирощувати його самотужки на дачах, а решта — практично нічого про це не знає. На думку виробників, виправити ситуацію можуть лише злагоджені дії влади та виробників, однак на практиці цим займаються ентузіасти.

На Прикарпатті — створено 2008 року громадську асоціацію «Чиста флора». Розмовляємо з Богданом Пернаком, заступником голови правління, одним із розробників стандартів біопродукції, ентузіастом і професіоналом, котрий працює над способами біологічного захисту рослин від шкідників і хвороб, винайшов метод виготовлення корисних добрив із відходів кавових зерен (на жаль, фірма «Галка» вирішила, що їй вигідніше їх спалювати), «відкрив» для Прикарпаття топінамбур і робить ще багато цікавих справ.

 

Без хімікатів та генної інженерії

Пане Богдане, у Німеччині, Швейцарії та інших країнах Європи є супермаркети, які торгують лише органічною продукцією, і там вона є відносно дешевою. Сьогодні швейцарський уряд співпрацює з Україною у сфері органічного землеробства. Що таке органічне виробництво за українськими нормами?

— Закон України про органічне виробництво прийнято тільки у першому читанні 25 травня 2007 року і він каже, що органічне виробництво — це виробництво за встановленими правилами, які дозволяють виробляти натуральні продукти з оздоровчими властивостями та зберігати й відновлювати природні ресурси. Окрім того, органічна продукція має бути вироблена у певних зонах, тобто не на будь-яких ділянках вона може бути вирощена. Тут виробник мусить уже керуватися нормами закону про дитяче харчування, котрий вводить поняття «сировинних зон», які передбачають, де можна вирощувати екологічну, чи органічну, чи біологічну, чи альтернативну, — ці слова нині вживають як синоніми, — продукцію. Якщо фермер має бажання цим займатися, то повинен спершу написати заявку, далі його землі обстежує «Обл­держродючість», яка дає висновок, чи підпадає він під норми закону, і якщо землевласник отримує таке підтвердження, то далі його долю вершить інститут агроекології, який те все може підтвердити. Аж тоді землевласник уже має право офіційно вирощувати безпечну біологічну продукцію, заповнивши купу паперів.

Чи є у нас в області землевласники, які добилися дозволу від держави бути гравцями на органічному полі в умовах, коли правила гри в Україні дуже складні і процес тривалий?

— Поки Україна врегульовує своє законодавство, ми прийняли до асоціації «Чиста флора» чотирьох фермерів, точніше, нам їх передала швейцарська асоціація, котра підтримує українських виробників біологічної продукції. Тепер в області є лише четверо таких землевласників, у процесі отримання дозволів, тобто подали заявки, ще 29.

У ситуації, коли в Україні законодавчо не врегульовано органічне виробництво, а люди працюють за підтримки швейцарців, котрі є піонерами в цій галузі, назвіть міжнародні стандарти органічного виробництва.

— Їх багато. Постанова ради Європейського економічного союзу від 1991 року каже, що біологічне виробництво, зокрема агровиробництво, повинно підтримувати і зміцнювати здоров’я ррунту, рослин, тварин, людей та всієї планети в повному обсязі. Це як аксіома. Оберігати дику природу. Господарства органічного виробництва мусять бути віддалені від автомобільних шляхів. Органічне виробництво не допускає генної інженерії ні в виробництві, ні в переробці. Боротися із шкідниками можна лише біологічними методами. Утримання тварин повинні гарантувати вільний доступ до кормів, води та потреб, наприклад, птиця, кролики та свині не можуть перебувати у клітках. Заборонено хірургічне втручання до тварин, під час забою тварин повинні піддавати мінімальному стресу. І найважливіше — етикетка органічного продукту мусить відрізнятися від етикетки звичайного. Органічний продукт обов’язково є маркований як «органічний продукт», має бути вказано також адресу людини чи компанії, що відповідає за товар чи його переробку, а також усі складові багатокомпонентного продукту мають бути перелічені в порядку зменшення їх процентної складової, усі добавки повинні мати повну назву.

Чи є якісь візуальні ознаки органічних продуктів? Як відрізнити, наприклад, генномодифіковані овочі від органічних?

— Це майже неможливо. Однак... Якщо покласти поруч два продукти, то можна органічний відрізнити за трьома ознаками. Перше, органічний довше зберігається, друге, в органічному продукті більше вітамінів, але це треба визначати лабораторно. Третє, за смаковими параметрами він високоякісний, тобто природніший, смачніший.

Але ж ми вже майже забули той природний смак. На жаль.

 

Івано-Франківськ — ще в дорозі

Пане Богдане, і насамкінець, а де в області можна придбати органічні продукти?

— Є магазин при готелі «Водо­спад» у Яремчі, на «Буковелі», Трускавець і Моршин мають такі торгові точки, у Коломиї працюють два магазини. Івано-Франківськ теж рухається до того. Скажемо так, він ще в дорозі до біомагазину. Тут  будемо працювати за схемою: від лану — до столу. Торговий дім «Чиста флора» пропонує фіточаї зі статусом «органічний», а також гриби сушені, заморожені ягоди та гриби, органічні крупи, повидло, сири — сири тверді «Селянський» та «Нарцис» Хустської сироварні, гуцульську бринзу з Верховини, мед, сушениці, бальзами і настойки з лікарських рослин, фітонапої.

 

А м’ясна продукція є?

— Так. М’ясо молодої баранини, телятини, сало в ропі... Тобто біопродукти є, треба мати бажання їх знайти і віддавати їм перевагу.

 

Цікаве про еко...

У світі нині стають популярні і екоїжа, й екокосметика, і навіть екоінтер’єр. В Інтернет-магазинах корисних продуктів пропозицій із позначкою «біо»-маса. Можна знайти все, чого душа бажає, лише б гаманець дозволяв. Але є щасливці, котрі таким харчуються щодня. Наприклад, американська співачка Мадонна полюбляє ягоду годжі з Тібету (50 доларів за кілограм), більше того, вона вживає тільки біологічну їжу і навіть має юридичний документ, де передбачено, чого не можна вживати її дітям і у що їм одягатися, коли вони не під її наглядом біологічними продуктами.

В Інтернет-магазинах біологічні продукти мають позначку «органіка». Приміром, в одному з таких ми поцікавилися цінами: 250 грамів цукерок вартують 35 гривень, 250 грамів бринзи з козячого молока — 40 гривень, органік-булочка — 11 гривень, п’ять літрів води — 85 гривень, три літри молока — 42 гривні, кілограм свинини — 140 гривень.

Найбільші площі сільськогосподарських угідь, які відповідають критеріям екологічного виробництва, нині у Швеції — 19% загальної площі, в Австрії — 13, 5%, у Швейцарії — 10%, в Італії — 8%, у Німеччині, Великобританії та Уругваї — по 4%. Однак за обсягом виробництва біопродуктів лідирує Німеччина, за нею Швейцарія, далі йдуть Австрія, Франція та Велика Британія.

19 Серпня 2010, 15:25
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47