Європейський стандарт. Таким тепер виглядає оновлений манеж фізвиховання

Днями завершився черговий етап реконструкції спорткомплексу манежу Коледжу фізвиховання - ігрової арени, на якій проводять свої домашні матчі дві провідні команди Івано-Франківська: міні-футбольний "Ураган" та баскетбольна "Говерла". Паркет приїхав зі США, встановлювали його латвійські спеціалісти, які зробили баскетбольну розмітку за новими стандартами. Тож тепер універсальний майданчик відповідатиме усім міжнародним вимогам. Залишилось дочекатися успіхів наших команд на внутрішніх змаганнях. Тоді за рік-два чому б не зазіхнути на єврокубки чи матчі збірних команд?!

Співпраця «Говерли» з латвійською компанією «Спорта-Халле» зав'язалася досить випадково. Минулого сезону за івано-франківський клуб виступав латвійський центровий Мартінс

Ідейний керівник. Гендиректор "Говерли" Андрій Дроздов знайомить з проектом арени

Скірмантс, який, будучи на батьківщині (контракт з легіонером було розірвано у середині чемпіонату, і він повернувся до Латвії), розповів своїм друзям з компанії «Спорта-Халле» про плани «Говерли» щодо обов'язкової реконструкції домашнього майданчика згідно з вимогами Асоціації баскетбольних клубів України «Суперліга». «Ми знайшли контакти з клубом і самі запропонували можливість співпрацювати у питанні переобладнання покриття ігрового майданчика манежу Коледжу фізичного виховання після завершення сезону, - розповів кореспонденту «ГК» Каспарс Міхайловс, керівник робочої групи з Латвії. - До цього ми ще не робили спортивних майданчиків в Україні. Тому було дуже цікаво виконати таке замовлення саме у новій для нас країні».

Унікальний паркет

Щодо нової конструкції ігрового майданчика, вона повністю відповідає усім вимогам ФІБА (Міжнародної федерації баскетболу). Враховуючи, що минулого сезону паркет домашньої арени «Говерли» вирізнявся своєю жорсткістю, через що клуб на початку чемпіонату Суперліги був позбавлений права проведення ігор в Івано-Франківську, головний акцент щодо переобладнання нового ігрового покриття був зроблений на обов'язковій амортизації паркету. «Нині у манежі встановлено масивний паркет завтовшки 20 міліметрів з канадського клена, який відповідає усім вимогам ФІБА, - розповів «ГК» Андріс Умбрашко, один із провідних спеціалістів компанії «Спорта-Халле». - Це покриття було доставлене зі Сполучених Штатів, адже ми не один раз виконуємо подібні замовлення». Варто наголосити, що за п'ять років латвійська компанія облаштувала більше 55 (!) тисяч кв. метрів різних ігрових майданчиків - як суто баскетбольних, так і універсальних.

Специфіка покриття

«На самому початку роботи ми відчули певну специфіку залу манежу КФВ, пов'язану з місцевим кліматом, - продовжує розповідь про оновлену арену Каспарс Міхайловс. - Тут, в Івано-Франківську, досить висока вологість, і це потрібно було врахувати. Тому ми встановили два шари гідроізоляції: спершу до бетонної стяжки і потім - поверх неї». Цікавий момент, чи то секрет, нового покриття, який цілком підкреслює його унікальність: якщо гіпотетично зняти дах манежу і підняти новий паркет, скажімо, вертольотом, він здійметься увесь, тобто виглядатиме суцільною конструкцією. До того ж є можливість його відновлювати через кожні 5-6 років залежно від навантажень майданчика чи рівня зношення паркету. Потрібно буде тільки наново пошліфувати і нанести свіжу розмітку.

З думкою про глядачів

Вже до кінця серпня у манежі планують встановити і додаткові трибуни, які зможуть розмістити більше півтисячі вболівальників. Додайте до цього місця на балконах (з обох боків) та переносні сидіння за ігровими щитами, і вийде цілком реальна цифра - 1000 посадочних місць. Така цифра більш ніж втричі перевищує минулорічну кількість сидінь. Проте тут варто наголосити на тому, що попереднього сезону домашні матчі «Говерли» збирали понад тисячу шанувальників баскетболу, більшість з яких дивилися гру улюбленої команди просто стоячи (манеж, як правило, збирав повні аншлаги). Проте під завісу сезону Суперліга заборонила стоячі місця, тому керівництво клубу пішло назустріч своїм вболівальникам і чи не в першу чергу подбало про встановлення додаткових трибун. Також передбачається збільшення місць за рахунок балконів, які з допомогою нових конструкцій стануть повноцінним другим ярусом арени.

Інші нововведення

Ще одним досить суттєвим здобутком варто вважати повне оновлення легкоатлетичного сектора манежу, який встелено найсучаснішим синтетичним покриттям (раніше у залі стояла радянська гума), що відповідає світовим стандартам. Стосовно інших новинок, впроваджених у спорткомплексі, варто відзначити нове освітлення та захисні штори, що закриватимуть усі вікна залу, а також створюватимуть віртуальний простір арени. «Якщо раніше у нас було освітлення близько 500-600 люкс, то зараз, після оновлення, з'явиться можливість регулювати його залежно від потреб: 300 - для навчальних занять, 600 - для тренувань, 1000 - для матчів, - каже генеральний директор БК «Говерла» Андрій Дроздов. - Крім того, ми закриємо усі вікна шторами, які будуть закріплені на спеціальних тросах. Це дасть можливість створити візуальну картинку, насамперед для телетрансляцій, а також зробить зал більш комфортним». Варто додати, що вже наприкінці цього тижня новий паркет випробують гравці баскетбольного клубу «Говерла», а вже 26-29 серпня на оновленому майданчику пройдуть матчі традиційного міні-футбольного «Кубка Галичини», який організовує ще один провідний клуб обласного центру - НФК «Ураган».

До теми

«Говерла» завершила перший етап зборів у Євпаторії

Наприкінці минулого тижня івано-франківська «Говерла» завершила другий етап тренувальний зборів, які впродовж 14-ти днів проходили в Євпаторії. Одним із завдань зборів, присвячених, головним чином, фізичній підготовці, було визначити з-поміж вітчизняних виконавців потенційних кандидатів до основного складу команди. У підсумку завдання, поставлені перед командою на першому етапі, були виконані у повному обсязі. Відтепер «говерляни», повернувшись із Криму, два тижні готуватимуться у рідних стінах, а вже в перших числах вересня вирушать до Прибалтики на третій збір, який буде спрямований на ігрову підготовку, відтак включатиме достатню кількість спарингів з тамтешніми командами. Щодо ігрового складу івано-франківців, за інформацію «ГК», до українських гравців цього тижня повинні приєднатися і легіонери. Окрім литовця Айвараса Кяушаса, який, швидше за все, проведе у «Говерлі» свій третій сезон, потенційними новачками клубу стануть і троє американців - розігрувач Данте Свонсон, атакуючий захисник Джеремі Чеппелл та важкий форвард Ерік Коулмен.

Галицький кореспондент

 

20 Серпня 2010, 13:00
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Спорт:
НОВОРІЧНИЙ ЧЕМПІОНАТ
30 Грудня 2016, 12:45
Нагороження кращих спортсменів за підсумками 2016 року
30 Грудня 2016, 6:43
В Івано-Франківську відбувся II Всеукраїнський турнір з боксу
28 Грудня 2016, 15:18
НОВОРІЧНІ СПОРТИВНІ ІГРИ серед молоді з обмеженими можливостями
28 Грудня 2016, 6:43
Відбулись традиційні дитячі змагання “Новорічні старти”
27 Грудня 2016, 12:18
ІФНТУНГ отримав нагороду за спортивні досягнення
26 Грудня 2016, 18:58
Всеукраїнський турнір з боксу
26 Грудня 2016, 6:34
В облдержадміністрації нагородили найкращих спортсменів Прикарпаття
23 Грудня 2016, 9:19
Відбулися змагання до Дня Святого Миколая
22 Грудня 2016, 14:30
Коломиянин отримав кубок кращого боксера року
22 Грудня 2016, 11:22
В Івано-Франківську відбувся відкрити кубок з боксу серед юнаків
20 Грудня 2016, 10:58
Спортивні змагання до Дня Святого Миколая
20 Грудня 2016, 7:13
У франківській школі №15 відкрили футбольне поле на штучній траві
19 Грудня 2016, 21:22
Міські спортивні змагання серед дітей з функціональними обмеженнями
16 Грудня 2016, 6:40
Франківці зіграють з португальцями у футбол
15 Грудня 2016, 10:09
Спортивно-мистецьке свято "Воїн року"
15 Грудня 2016, 7:39
У Богородчанах депутати облради відсвяткували професійне свято на волейбольному майданчику
09 Грудня 2016, 13:20
6 золотих медалей привезли франківські студенти-медики зі світового чемпіонату з гирьового хортингу
08 Грудня 2016, 20:31
Спортсмен зі Снятинщини виборов “золото” на чемпіонаті в Грузії
08 Грудня 2016, 18:59
Коломиянка Вероніка Івасюк виборола золоту медаль в Ізраїлі
07 Грудня 2016, 16:32
ФК "Тепловик" змінив назву
07 Грудня 2016, 13:39
Студент Коломийського навчально-наукового інституту Олександр Лесько став призером чемпіонату України з пауерліфтингу
07 Грудня 2016, 9:20
Тенісистка Вікторія Гоголь розпочинає змагання з перемоги
06 Грудня 2016, 16:32
Франківчанка Анастасія Романюк – кращий арбітр чемпіонатів України серед жінок
06 Грудня 2016, 11:25
Громадськість Прикарпаття відзначила Міжнародний день інвалідів
06 Грудня 2016, 8:55