Як відомо, з 1 серпня цього року відпускні ціни на газ для населення зросли на 50%. Більше того, згідно з Меморандумом між Кабміном та Міжнародним валютним фондом, з квітня 2011 року газ подорожчає ще на 50%. Відтак подбати про «покращення життя вже сьогодні» звичайним українцям доведеться самотужки.

Напередодні опалювального сезону саме час замислитися про зменшення споживання дорогого газу для обігріву своїх домівок. Альтернативи - є. Серед них: електричне опалення, електродні котли, сонячні батареї, теплові колектори, твердопаливні котли тощо. Більше того, сучасні технології дозволяють встановлювати автономні комплексні системи опалення, які зекономлять для вас і газ, і електроенергію.

Запасаємося дровами

Для котеджів та дач оптимальним варіантом є котли на твердому паливі. Ці котли особливо згодяться тим, хто не має можливості підвести газ до будинку. Побутові та промислові котли на твердому паливі потужністю від 20 до 1000 кВт призначені для обігріву приміщень площею 50-900 кв. м та більше. Це сучасне обладнання, яке може працювати з мінімальним наглядом в автоматичному програмному режимі. В якості палива для твердопаливних котлів використовують дерев'яну тирсу, щіпки або деревину вологістю до 40%, торфобрикет, вугілля, гранули.

Твердопаливні котли є кількох видів: прості, піролізні та котли з вентиляторами. Якщо простий котел потребує завантаження сировиною через кожних 3-4 години, то у піролізний можна докладати дрова не частіше, як через 8-10 годин.

За словами директора інженерно-виробничого центру «Європрилад» Руслана Федоріва, встановлення твердопаливних котлів коштує приблизно так само, як монтаж газової системи опалення. Проте опалювати дровами значно дешевше, ніж газом. «Якщо порівняти, то газовий 35-кіловатний котел за опалювальний сезон може спожити газу на 19 тис. грн. У той час на опалення твердопаливним котлом використовується сировини на 2-3 тис. грн. Тобто економія суттєва, - пояснює пан Руслан. - До речі, зважаючи на подорожчання газу, ми також збираємося перевести своє підприємство на альтернативне паливо. Ми порахували, що встановлення твердопаливного котла вартістю 20-30 тис. грн. окуповує себе навіть за один сезон».

Якісні твердопаливні котли європейського виробництва можна купити на підприємстві «СантехТрейд». Щоб правильно підібрати котел, представник фірми виїжджає на об'єкт та вимірює площу приміщення. "СантехТрейд" не тільки встановлює, а також забезпечує гарантійне та післягарантійне обслуговування.

Сертифіковану продукцію можна придбати і в магазині «Єврокомфорт». Широким та стабільним попитом користуються чавунні котли серії «Бобер» від Protherm. Надійні та прості за конструкцією, вони як ніколи актуальні в нинішній період. Більш вибагливим споживачам магазин пропонує піролізні твердопаливні котли «Atmos» чеського виробництва. Хоча вони й дорожчі від «Бобрів», але зручність, чистота та економність принесуть тільки задоволення від користування. Для встановлення електричного опалення «Єврокомфорт» пропонує надійні електрокотли від виробників Кospel і Protherm різної потужності, які, до речі, можуть працювати і від 220 Вт.

Компактний варіант

Зекономити газ можна і використовуючи електродну систему опалення. Як розповідає приватний підприємець Олександр Нестеров, завдяки компактним розмірам і невеликій вазі, електродний котел заощаджує не тільки ваші гроші, а й житловий простір - для монтажу котла достатньо 1 кв. м на стіні в будь-якому приміщенні. Ціна електродного котла - від 2400 грн. для обігріву площі орієнтовно 50 кв. м.

На відміну від електричних, в електродних котлах відсутній нагрівальний елемент у самих трубах - ТЕН. Таким чином, перетворення електричної енергії в тепло відбувається без посередників, тому отримуємо ефективне і, отже, економне джерело опалення. Пан Олександр зауважує, що термін експлуатації електродного котла - приблизно 15 років. Теплоносій у електродних котлах буває двох типів: низькозамерзаючий (до -40 градусів) та звичайний, з температурою 0 градусів замерзання). Перевагою електродної системи опалення є й простота експлуатації. А також те, що вона не має потреби в постійному обслуговуванні та чищенні, що є обов'язковим для рідкопаливних котлів.

Крім того, за бажанням клієнта можна встановити змішану газово-електродну систему опалення. «Це буде вигідно для тих, хто поставив двотарифний лічильник. Вдень система може працювати на газі. А вночі, коли нинішній тариф на електроенергію становить 16 коп., котел працює на електриці. Таким чином, економиться і газ, і світло», - пояснює підприємець.

Комплексна альтернатива

На думку директора підприємства "Екватор-ІФ" Віталія Олексина, навіть з подорожчанням блакитного палива автономна газова система опалення поки що є однією з найвигідніших. Особливо у багатоквартирних житлових будинках, де неможливо встановити твердопаливні чи електричні котли. Проте, за його словами, люди все більше практикують встановлення у комплексі газових, електричних та твердопаливних котлів. Наприклад, для приміщення площею 150 кв. м. встановлення такої системи коштуватиме до 15 тис. грн. Пан Віталій наголошує, що "Екватор-ІФ" пропонує одні з найнижчих цін на встановлення автономного опалення, оскільки фірма без посередників працює з виробниками техніки.

Максимально зекономити газ дозволять конденсаційні котли. Зокрема, директор приватного підприємства "Термосервіс" Дмитро Літанюк рекомендує спробувати котел економ-класу Novadens фірми «Westen». Коштує він від 1000 євро, проте, порівняно з традиційними опалювальними котлами, його експлуатаційні витрати знижені до 35%. Перевагою конденсаційних газових котлів є те, що тепло виділяється не тільки від згоряння газу, а й від пари, яка конденсується при згорянні палива. «Тому реальний коефіцієнт корисної дії, - наголошує пан Дмитро, - становить 99%».

Енергія сонця і землі

Незалежно від того, яку систему автономного опалення ви вирішили обрати, фахівці радять для зменшення споживання газу та економії електроенергії встановити регулятори. «Ми встановлюємо електронні терморегулятори та кліматичні регулятори виробництва фірми «Fantini Cosmi» та «Seitron» на котельне газове та електричне обладнання, - розповідає директор «Термосервісу». - Є тижневі регулятори, на яких запускається таймер і регулюється температура. Наприклад, у приміщені буде +15, коли вас немає, і +22, коли ви маєте прийти».

Як уже згадувалося, зекономити також можна, використовуючи комплексну систему опалення: газ, електроенергія, твердопаливні котли. Як доповнення до опалювальної системи встановлюють сонячні колектори, які перетворюють сонячну енергію у теплову. «Такі колектори можна використовувати для підігріву води, наприклад, басейнів», - пояснює директор «Європриладу» Руслан Федорів.

На додаток до опалювальної системи встановлюють також теплові насоси. «За принципом роботи теплові насоси нагадують холодильник, - розповідає пан Руслан. - У холодильнику тепло переноситься з внутрішньої камери на задню стінку, а в тепловому насосі - з навколишнього середовища в систему опалювання. Вони перекачують теплову енергію з ґрунту. Оскільки це низькотемпературна система, то її використовують як допоміжну або для обігрівання підлоги».

Як бачимо, зекономити можна - і треба. Витрати сьогодні гарантують вам економію вже у близькому майбутньому. А сучасне обладнання, встановлене професіоналами, забезпечить у вашому домі затишок і комфорт, незалежно від цінових коливань на газовому ринку, апетитів «Газпрому» чи вказівок МВФ.

До теми

Остерігайтесь підробок

Фахівці попереджають, що на ринок надходить багато продукції псевдовиробників або товари, які забракували на заводі. Такі котли пропонуються споживачам за значно нижчою ціною, а відповідно - й значно нижчої якості. На такі котли вам не дадуть гарантії і ніхто не буде нести жодної відповідальності, якщо він вийде з ладу.

Щоб уберегтися від підробок, перш за все варто перевірити серійний номер котла, зазначений у документації, зателефонувавши у сервісний центр. До речі, вибираючи котел, варто перевірити наявність сервісного центру у вашому місті.

При неправильному підключенні у кращому разі котел не набиратиме потрібної температури або навпаки - почне закипати. У гіршому - неправильно підключений котел може просто розірвати. Це дуже велика небезпека для будинку і вашої родини. Крім того, неправильний монтаж котла істотно скорочує термін його експлуатації.

Дешевий, як дрова

Твердопаливні піролізні котли, які завантажуються раз у 8-12 год., потребують за опалювальний сезон 3-6 кубометрів деревини. Простіші котли можуть спожити твердого палива до 10 кубометрів.

Куб твердолистих порід, наприклад, бука, можна придбати в державному лісовому господарстві за ціною 120 грн. Кубометр «м'якого» дерева обійдеться у 80 грн. У той час лісопереробні підприємства просять за готові колоті дрова у межах 300 грн. за куб. Залежно від площі житлового приміщення та виду котла, опалювальний сезон обійдеться від 350 до 3000 тис. грн. За оцінкою експертів, інвестиція у твердопаливний котел може повернутися через два-чотири роки.

Для прикладу, візьмемо утеплений будинок площею 280 кв. м. Зважаючи на подорожчання удвічі блакитного палива, опалювання такого будинку газом без субсидії коштуватиме приблизно 18 тис. грн. за сезон. Електричні котли за опалювальний сезон потребують приблизно 65 тис. кВт. Якщо порахувати вартість електроенергії по 0,24 грн./кВт, то опалення електрикою вам обійдеться у 15 600 грн.

Галицький кореспондент

 

27 Серпня 2010, 12:22
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47