Основоположною  подією усього тижня стало відзначення 19-ї річниці Незалежності України. Саме навколо Дня Незалежності та Дня Державного Прапора, що відзначався напередодні, розгорталося політичне життя в області.

     Віддати належне Галичині, її ролі в здобутті національної державності приїхав навіть колишній Президент Леонід Кучма. Разом із великим другом української незалежності Віктором Черномирдіним вони святкували річницю Незалежності на дачі Віктора Медведчука в Долинському районі.

     Безумовно, в історії будь-якої нації існують  дати, що яскравим чином характеризують процес її державотворення й навіки залишаються в пам'яті соціуму, формуючи національну свідомість. В  історії української нації однією з таких дат є День Незалежності. 24 серпня мало б стати символом національної єдності і водночас логічним завершенням стремлінь багатьох поколінь українців за свободу і незалежність своєї держави.

     Разом з тим, політичний процес і протистояння політичних сил, яке стало звичним  явищем протягом останніх років, навіть в таке величне і основоположне для національної самосвідомості свято не стало в повній мірі єднальним для політичних конкурентів.

     Про те, на що перетворилося урочисте віче особливого змісту писати ще раз немає. Про це вже було сказано-пересказано всіма, починаючи від місцевих ЗМІ й закінчуючи першими посадовими особами області. 24 серпня в центральній частині обласного центру партійні прапори можна було зустріти набагато частіше аніж державні. Якщо б не вишиванки та поодинокі національні стяги, то з легкістю могло б скластися враження, що відбувається що завгодно, однак не віче до Дня Незалежності.

     Натомість, увагу хотілося б зосередити на двох інших особливостях. Практично кожен  виступаючий як на віче, так і  напередодні в обласному музично-драматичному театрі не упустив можливості закцентувати на тому, як добре чи погано в залежності від політичної кон’юктури було колись і є зараз. Промови місцевих можновладців в багатьох випадках були схожими не так на вітальні заяви, як на передвиборчі агітаційні творчі роботи, де кожен намагався вигородити себе, політичну силу, яку він представляє чи з якою себе в даних умовах позиціонує, й завдати ще одного удару по супернику.

     Урочисте  підняття ж державного прапора було удостоєно здійснити аж шістьом особам. Звичайно, підняти національний прапор є великою честю для кожного громадянина, однак склалося враження, що організатори свята просто-напросто боялися когось образити. І як тут не говорити про одну булаву і десяток гетьманів, кожен з яких прагне нею привселюдно помахати…

     Водночас, День Незалежності поряд із традиційними святкуваннями, підняттям національних стягів, співанням державного гімну мав б стати ще одним приводом замислитися над тим хто ми, куди йдемо, чого прагнемо, які помилки допустили, як їх не повторити в майбутньому, хто здатен найкращим чином реалізувати наші прагнення…

     Тим паче, що вже у жовтні цього року нас очікують чергові вибори до місцевих органів влади й суспільству  вкотре треба буде довіритися комусь з надією на покращення життя.

     День  Незалежності був майстерно використаний практично всіма політичними  партіями... Хтось прибирав, організовував толоку, святкові концерти, здійснював покладання квітів, хтось розмальовував яйця, а хтось просто розмахував партійними прапорами. В протилежному випадку можна було б припустити, що найбільш активною наразі є «Сильна Україна». Та й то діяльність цієї політичної сили обмежується виключно проведенням «Народного праймеріз». Окрім того, можна згадати ліричне звернення «Нашої України» з приводу святкування Дня Прапора, а також відновлення зусиллями «Батьківщини» «Тризубу» на Говерлі.

     На  цьому активна діяльність місцевих політичних партій закінчується. На даний  момент абсолютна більшість партій стурбована в першу чергу формуванням  списків, визначенням з кандидатами та забезпеченням фінансування майбутньої кампанії. Окрім того, внесення очікуваних поправок до нового закону про місцеві вибори загрожує черговому  перерозподілу позицій й новим головним болем для багатьох суб’єктів майбутніх перегонів. Цим і можна пояснити певне затишшя й невизначеність в орієнтаціях політичних сил на даний період часу.

     Натомість цього тижня встиг проявити себе практично кожен потенційний  кандидат на крісло міського голови обласного  центру. Андрусяк, Анушкевичус, Микитин, Насалик, Соловей створили достатньо медіа-приводів для того, щоб потрапити на шпальти місцевих ЗМІ.

     Голова  громадської організації «Нова  Галичина» Павло Андрусяк на День Прапора прощався із «совковим» мисленням. Варто зазначити, що, незважаючи на те, що радянських стереотипів так легко не позбутися, акція загалом вдалася. Не кожного дня побачиш, коли чиновники, депутати, відомі письменники прибирають вулиці в обласному центрі. Такими діями учасники акції намагалися продемонструвати, що зміни слід розпочинати із себе, що краще не стане допоки ми не змінимо себе.

     Варто зазначити, що передвиборча кампанія Андрусяка  розгортається доволі активно, свідченням чого є численні сіті-лайти кандидата в обласному центрі. Після закликів, що «мер повинен любити своє місто», Івано-Франківськ заполонили сіті-лайти ГО «Нова Галичина» – «Нова Галичина. Нове місто» за підписом Андрусяка.

     Чинний  ж міський голова Віктор Анушкевичус  по участі в різноманітних урочистих заходах взявся за господарку. Після влаштування «розбору польотів» з приводу святкування в обласному центрі Дня Незалежності, критики за надмірний піар різноманітних політичних сил (мабуть мер забув, що прапорів УНП було не менше, аніж інших партій), Віктор Андрюсович визначив завдання на найближчий період – ремонт доріг, підготовка до першого вересня та осінньо-зимового періоду. Міський голова навіть власноруч перевірив хід ремонтних доріг на вулиці Новгородській.

     Останнім  часом Анушкевичус з особливою  активністю намагається прищепити  собі імідж господарника, яким на переконання багатьох і має бути міський голова. Однак, значна кількість проблем, що не вирішувались роками та систематична критика постійно стоять цьому на заваді. Господарським талантам Віктора Андрюсовича громада дасть оцінку вже 31 жовтня. Наразі ж міському голові залишається, як він сам каже, «працювати на благо дітей та вірити в світле майбутнє».

     Натомість, незважаючи на доволі вдалий імідж  ефективного менеджера, Ігор Насалик  все ще не поспішає із заявами про  включення в боротьбу за посаду голови обласного центру. Ігор Степанович, вичікуючи, зберігає можливість для маневру. Провівши низку заходів з Українською Партією, Насалик опублікував інтерв’ю, в якому розповів не лише про партію, яку він очолює, але й в черговий раз про те, яким повинен бути мер. Поділився Насалик й кількома думками стосовно свого приватного життя. У зв’язку з тим, що останнім часом з'явилося чимало інформації про статки, бізнес-діяльність сім'ї політика, такий крок є цілком виправданим й очікуваним. Однак, міський голова Калуша обмежився лише кількома словами про бізнес своєї дружини, навчання дітей та особисті досягнення в пауерліфтингу.

     Якщо  Насалик найближчим часом лише збирається розпочати мистецький проект «Великі  прикарпатці», то інший кандидат Юрій Соловей свій мистецький проект Porto Franko 2010 вже завершив. Фестиваль тривав тиждень й викликав чималий ажіотаж серед населення. Незважаючи на те, що до участі й фінансування долучилося чимало людей, позначка «За підтримки Юрія Солов'я» дала зрозуміти на чию виборчу кампанію працювало організоване дійство. З огляду на те, що одним з головних меценатів фестивалю виступив Віктор Козачок, якого сьогодні особливо активно проштовхує через праймеріз «Сильна Україна», можна припустити, що прибічники Тігіпка з своїм кандидатом на вибори міського голови вже визначилися.

     Нагадав про себе цього тижня й Андрій Микитин. Лідер ГО «Наше місто» не лише запропонував кандидатам на міського голову Івано-Франківська провести поміж собою праймеріз, щоб визначити найбільш достойних, не розповівши при цьому детально про механізм за яким він збиратиметься виставити свою кандидатуру на праймеріз, але й зробив цілу низку інших ще більш одіозних заяв.

     Микитин вже тривалий час виступає за перейменування назви обласного центру та зміну герба міста. Якщо спочатку вдалим на думку кандидата було повернення назви Станіславів, то тепер Микитин знайшов ще більш підходящу назву – Новий Галич або ще краще Нью Галич. Любов політика до західної культури й тут дала про себе знати. Допоки ж обласний центр в очікуванні приїзду американського юриста, яким так вихвалявся Микитин, політик практично виступив проти будівництва житла й розвитку інфраструктури в Калуші – мовляв, всіх слід переселити в Нью Галич.

     Цитатою тижня можна обрати наступні слова «Влада Прикарпаття вирішила розмістити на своєму гербі злодійкувату ворону. А в місті намалювали зразу дві ворони – бо тут злодіїв у два рази більше: крадуть з обласного та міського корита. Ворона ж означає ВОР – ОНА, по старослов’янському – злодій… Галка – рід малих ворон. Тобто менших злодіїв. І це правильно: у місцевих провладних кабінетах сидять менші злодії, більші — їх патрони в Києві». Як можна здогадатися, належать вони не кому іншому як Микитину. Що тут ще скажеш…

     Не  полишає надії на висунення «Батьківщиною» своєї кандидатури на вибори міського голови й Василь Бойчук. Секретар Івано-Франківської міської ради навіть дав інтерв’ю, в якому зазначив, що насправді міська рада працювала відносно ефективно, адже було проведено 56 сесій, «причому сесії у нас не проходили за годину-дві» (хто б сумнівався, адже нерідко лише годину-дві було необхідно, щоб розпочати сесію, після ж обідньої перерви в сесійну залу як правило можна було не повертатися), а «рівень нинішньої міської ради все таки вищий від попередніх». В залежності від критеріїв порівняння можливо так воно і є, однак саме БЮТ є чи не головним джерелом критики в міській раді. Наразі ж «Батьківщина» про свого кандидата не повідомила. Хто ним буде – Бойчук чи, можливо, доречніше й перспективніше підтримати когось іншого… доведеться вирішувати найближчим часом.

     Людиною тижня по праву можна назвати  видатного українського письменника  та громадського діяча Івана Франка, на честь якого й було названо  обласний центр. Цього тижня Україна  святкує 154 річницю від дня народження генія. Слова Франка як ніколи зараз доречні:

Дух, що тіло рве до бою,  
Рве за поступ, щастя й волю, —  
Він живе, він ще не вмер.  
Ні попівськiї тортури,  
Ні тюремні царські мури,  
Ані війська муштровані,  
Ні гармати лаштовані,  
Ні шпіонське ремесло  
В гріб його ще не звело.

 

Ігор Дебенко, політолог


29 Серпня 2010, 11:35
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...


Коментарі:

Автор: , 29 Серпня 2010, 19:29
Відповісти

Автор: , 29 Серпня 2010, 22:55
Відповісти

Автор: , 29 Серпня 2010, 23:16
Відповісти

Автор: , 29 Серпня 2010, 23:36
Відповісти

Автор: , 30 Серпня 2010, 13:42
Відповісти

Автор: , 30 Серпня 2010, 14:03
Відповісти

Автор: , 30 Серпня 2010, 17:58
Відповісти

Автор: , 31 Серпня 2010, 17:39
Відповісти

Автор: , 08 Вересня 2010, 23:30
Відповісти

Додати новий коментар



Останні новини з категорії Медіа:
Прес-конференція присвячена початку реалізації проекту «Назустріч письменнику»
26 Грудня 2016, 7:16
Прес-конференція членів комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності
16 Грудня 2016, 7:15
Прес-конференція Консула Аргентинської Республіки в Україні Арієля Макса Санчеса Ромеро
13 Грудня 2016, 7:10
До уваги представників ЗМІ!
07 Грудня 2016, 17:18
Прес-конференція з нагоди підбиття підсумків акції «Децентралізаційний марафон» на Прикарпатті
06 Грудня 2016, 7:39
Прес-брифінг з нагоди представлення компанією Google Україна результатів кампанії «Цифрове перетворення Івано-Франківської області»
28 Листопада 2016, 7:13
Брифінг голови Державної регуляторної служби України Ксенії Ляпіної
28 Листопада 2016, 6:40
Прес-конференція директора департаменту охорони здоров’я ОДА Мирона Матейка
25 Листопада 2016, 7:12
Брифінг представників Асоціації міст України
22 Листопада 2016, 7:18
Прес-конференція з нагоди Всесвітнього дня боротьби з цукровим діабетом
14 Листопада 2016, 7:12
Прес-конференція народного депутата України Анатолія Матвієнка
10 Листопада 2016, 6:38
Прес-конференція начальника САД Василя Буджака щодо ходу проведення ремонтних робіт на дорогах Прикарпаття
04 Листопада 2016, 7:42
Прес-конференція про виявлення порушень законодавства прокурорами
06 Жовтня 2016, 6:39
Прес-конференція щодо скверу перед друкарнею
04 Жовтня 2016, 7:14
Обласний семінар з питань розвитку етнографічного руху на Івано-Франківщині
28 Вересня 2016, 6:34
Прес-конференція баскетбольного клубу “Говерла”
15 Вересня 2016, 7:18
На радіо «Вежа – 107 FM» щоденно виходитиме програма Тараса Прохаська – «Поради на щодень»
13 Вересня 2016, 10:05
Брифінг ідеолога реформи децентралізації влади в Україні, директора Інституту громадянського суспільства Анатолія Ткачука
13 Вересня 2016, 7:20
Брифінг керівництва Львівської залізниці
07 Вересня 2016, 17:42
Прес-конференція, присвячена "Святу хліба"
06 Вересня 2016, 7:17
В Івано-Франківському обласному військовому комісаріаті відбудеться брифінг
30 Серпня 2016, 22:21
Прес-кнференція з нагоди відкриття курсів чеської мови в Івано-Франківську
30 Серпня 2016, 7:16
Передсезонна прес-конференція НФК “Ураган”
26 Серпня 2016, 7:18
Прес-конференція “Дому Сірка”
23 Серпня 2016, 6:37
Прес-конференція міністра юстиції України Павла Петренка
22 Серпня 2016, 7:39