Партія регіонів планує взяти всю повноту влади в свої руки, а для цього необхідно скасувати закон № 2222, прийнятий 8 грудня 2004 року. Тоді парламент вніс зміни до Конституції, суттєво змінивши повноваження гілок влади та скоротивши президентські функції, щоб дестабілізувати владу в Україні, не дати команді Ющенка провести реформи в Україні, звинувачуючи її в неефективності. Сьогодні Партія регіонів хоче повернути своєму ставленикові ці повноваження.

Після оцінки наявної ситуації треба розглянути як правові аспекти, так і політичні. Скасувати цей закон можна різними шляхами: прийняттям рішення на сесії ВР, Конституційним Судом або референдумом.

У першому варіанті, щоб стати законом, законопроект, який дістав погодження Конституційного Суду, має здобути підтримку 226 народних депутатів у першому читанні, а в другому — не менше 300 голосів. Якщо ж вирішать скасувати закон № 2222 через Конституційний Суд, тобто визнати неконституційним, то це означатиме одне-єдине: країні треба буде йти на президентські вибори, що означатиме стовідсотковий програш ПР. Адже факт, що на виборах президента 7 лютого 2010 року народ обирав президента не з повноваженнями Кучми. На жаль, головною зброєю у цій політичній боротьбі може стати Конституційний Суд. Але якщо він і далі працюватиме за вказівками Партії регіонів, то не буде жодних підстав говорити про якісь правові засади в державі. КС вийде за межі повноважень і стане учасником антиконституційного перевороту. І третій варіант: партії влади, щоб заспокоїти світову спільноту, треба законодавчо закріпити той «беспрєдєл», що вони творять у державі. Тоді немає іншого шляху, як винесення таких змін на референдум. У проекті закону «Про референдум» передбачається, що за народною ініціативою може бути проведений всеукраїнський референдум стосовно прийняття нової редакції Конституції України, законодавчий референдум, у тому числі з метою скасовування окремих законів України. Але ж референдум передбачає всенародне обговорення винесеного на нього питання. Хто сьогодні з впевненістю може сказати «так» чи «ні» на такому референдумі? А коли відбудеться всенародне обговорення, формування думки пересічного українця до цих питань, якщо референдум захочуть провести одночасно з місцевими виборами 31 жовтня?

Тим часом проти надання Януковичу необмежених повноважень виступають навіть деякі його коаліціянти. Депутат від КПУ  Царков висловив сумнів у тому, що народ захоче повернення країни «в епоху Кучми, аби сам президент, як цар, видавав ті чи інші укази».

Тепер щодо політичного аспекту цього питання.  Сьогодні ті, хто має необмежену владу в Україні, крутять Конституцією як хочуть, що вже неодноразово було. Ймовірно, що конституційний переворот може статися і тепер. Бо коли всі органи влади працюють на те, щоб отримати такий результат, то хто зможе цьому протистояти? Але чи потрібні українцям такі зміни, що Янукович отримає повноваження пізнього Кучми?

Автор змін до Конституції 2004 року Віктор Медведчук нині пише: «Забираю свої слова назад. Після п’яти років політичних експериментів мушу констатувати: парламентсько-президент­ська Україна не відбулась. Сьогодні як ніколи країні потрібна сильна президентська влада». То що сталось, невже депутати були такі недолугі, що аж тепер прозріли? Ні, вони добре розуміли ЩО роблять, вони умисне протягом  президентства Віктора Ющенка дестабілізували владу в Україні. Сьогоднішня ж мета — це повернути В. Януковичу те, що відібрали у В. Ющенка, чи навіть розширити повноваження, які мав Л. Кучма.

А зараз скажу те, що не заведено говорити. Все дуже просто: в Україні йде не протистояння між Заходом і Сходом, а відбувається боротьба між  російським імперським націоналізмом та українською національною ідеєю. Кремль безпардонно втручається у внутрішні справи України, активно проводить антиукраїнську пропаганду, використовуючи всі доступні методи — засоби масової дезінформації та проросійські елементи, що проживають в Україні. Показовим є те, що хоч «русофоба» Ющенка вже немає при владі, а ПР слухняно виконує вказівки Кремля, мер Москви Лужков і далі не визнає суверенітет України. При Януковичу різноманітні затуліни їздять по Україні та агітують проти її незалежності, російське ФСБ офіційно працює в Україні, вербуючи наших громадян.

Поставивши свого «генерал-губернатора» в Україні, вони хочуть закріпити отриману перемогу шляхом надання йому необмежених повноважень. Але сьогодні, в умовах згортання демократії, це може призвести до узурпації влади і диктатури з боку антиукраїнських сил та олігархічних груп. Приклад маємо в Росії: поява диктатури, політичних в’язнів, розгони демонстрацій. Народові просто закриють рота під загрозою використати правоохоронні та податкові органи.

То кому і для чого потрібний референдум? Тим більше, що він може бути ініційований тільки за народною ініціативою, а не за вказівками з Москви. Згадаймо, як за Ющенка нам торочили, що ніякого вступу в НАТО без референдуму не може бути, а питання про дислокацію іноземних військових баз на території України вирішили миттєво, без референдуму. Те саме відбувається і щодо надання більших повноважень Януковичу, чи то пак Росії, — без всенародного обговорення, без врахування всіх плюсів та мінусів такого голосування на референдумі.

 Таким чином, навіть без введення окупаційних військ в Україну вона  фактично може стати колонією Росії.  Згадаймо референдум, що його провів президент Білорусі Олександр Лукашенко в середині 90-х років. Не минуло й року, як Лукашенко, ставши президентом, оголосив референдум і попросив народ розширити його повноваження, бо парламент, мовляв, неефективний і заважає проводити реформи. Лукашенко після цього став одноосібним керівником держави, а парламент перетворився у такий собі консультативно-дорадчий орган. Але Україна — не Росія, а Янукович — не Лукашенко. В Україні і без референдуму немає балансу всіх гілок влади. Та деякі українські політики не задумуючись пишуть, що треба повернути конституційні норми 2004 року, не усвідомлюючи, що своїми заявами пропонують українцям добровільно натягнути собі на шию зашморг. Шнурками «регіональна» влада забезпечить.

30 Серпня 2010, 14:43
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...


Коментарі:

Автор: , 02 Вересня 2010, 10:03
Відповісти

Додати новий коментар



Останні новини з категорії Політика:
Головою Космацької ОТГ обрали діючого голову сільської ради
19 Грудня 2016, 18:31
У Тлумачі 12 партій змагатимуться за 26 депутатських мандатів
16 Грудня 2016, 18:54
Три територіальні громади Коломийщини через тиждень обиратимуть місцеву владу
08 Грудня 2016, 18:06
Троє прикарпатців увійшли до складу політради партії "Укроп"
28 Листопада 2016, 8:37
На Прикарпатті стартувала підготовка до перших виборів в об’єднаних громадах
08 Листопада 2016, 20:04
18 грудня у семи ОТГ Івано-Франківщини відбудуться вибори
11 Жовтня 2016, 9:43
На Прикарпатті 8 об’єднаних громад чекають на вибори
04 Жовтня 2016, 20:39
Михайло Королик очолив Івано-Франківську обласну організацію ВО "Свобода"
20 Вересня 2016, 21:28
ЦВК прийняла 100% протоколів з ОВК. Переміг Віктор Шевченко
18 Липня 2016, 20:16
Чесно: Вибори на Прикарпатті – змагання політичних обіцянок
14 Липня 2016, 18:27
Левко Лук’яненко у Франківську: “Сьогодні потрібно зробити парламент більш гідним”
12 Липня 2016, 16:17
У виборах по 85 округу члени ДВК від “технічних” кандидатів де-факто працюватимуть на одного кандидата
06 Липня 2016, 20:05
У Калуші на базарі Тягнибок агітував за кандидата від “Свободи”
04 Липня 2016, 10:07
Вибори на Прикарпатті: коли і кого з кандидатів ми почуємо і побачимо?
01 Липня 2016, 13:17
У виборчому окрузі №85 виборців спокушають безкоштовними святами, подарунками та екскурсіями
30 Червня 2016, 11:50
Велика кількість кандидатів – політична технологія для дезорієнтації виборців, – М.Лисюк голова КВУ в області
24 Червня 2016, 14:29
Стали відомі імена ще трьох кандидатів у парламент по округу №85
16 Червня 2016, 8:07
На калуському окрузі зареєстровано вже дев’ять кандидатів
13 Червня 2016, 17:20
ОПОРА: ЦВК зареєструвала ще 3 кандидатів по округу №85 та здійснило заміну у складі комісії
08 Червня 2016, 12:23
На Прикарпатті селяни не пішли голосувати, тому що не впевнені, що їм виділять кошти на дитячий садок
28 Березня 2016, 20:53
Нині в «Правому секторі» відбуваються неконтрольовані процеси, – Ярош
26 Лютого 2016, 18:58
Сич стверджує, що сесію обласної ради не скликають через БПП
26 Листопада 2015, 21:23
Ігор Насалик привітав Руслана Марцінківа з перемогою
16 Листопада 2015, 17:43
ЦВК оприлюднила інформацію про явку в другому турі місцевих виборів
16 Листопада 2015, 15:21
Івано-Франківська ТВК оголосила результати виборів в Івано-Франківську
16 Листопада 2015, 12:02