Вступну кампанію 2010 року завершено. Циклічність навчальних процесів не порушено, і вже з 1 вересня Івано-Франківськ знову буде багатий студентами. Цьогорічну кампанію оцінюють по-різному. Громадянська мережа «Опора» здіснювала моніторинг всупної кампанії у 30 ВНЗ України. Її регіональний координатор Іван Маруняк переконаний, що система вступу до ВНЗ в Україні далека від досконалості, а цього року була досить проблемною. Деякі з причин цього, на його думку, це: скорочення термінів подачі документів до двох тижнів, що спричинило утворення величезних черг, а також брак профорієнтаційної роботи зі старшокласниками.

В Івано-Франківську знову популярними стали українська філологія і педагогікаНайбільш задоволеними ходом вступної кампанії і не мають жодних претензій до приймальних комісій є, звичайно, абітурієнти, яких уже зарахували на навчання на омріяний факультет омріяного ВНЗ. Інші, ті яким не пощастило, скаржаться на численні негативні чинники, окрім власних. «Галичина» вирішила не збирати чутки від ображених та щасливих, а одразу вирушити до приймальних комісій престижних навчальних закладів Івано-Франківська, щоб дізнатися про найцікавіше з перших уст.

Диплом педагога — це модно

У Прикарпатському національному університеті ім. В. Стефаника найпопулярнішими спеціальностями є педагогіка, філологія (українська та іноземна), психологія, географія, математика, а також уже традиційні: туризм, готельне господарство, правознавство, міжнародні відносини, економічні спеціальності.

«Такого поняття як недобір не знаємо. Загалом у державі спостерігається помітний наплив на спеціальності природничого циклу — хімію, екологію, прикладну фізику, статистику», — наголосив проректор з науково-педагогічної роботи ПНУ ім. В. Стефаника Юрій Москаленко. — Попри соціальну напругу, в якій проходила цьогорічна вступна кампанія, університет провів її надзвичайно вдало, про що засвідчують кількісні та якісні показники. Цього року ми прийняли
3 785 осіб. Ця кількість студентів є в межах прийому минулого року, тобто ті тривоги, які виникали у зв’язку зі складною демографічною ситуацію, не справдилися. Високий авторитет нашого університету відіграв свою роль, до нас прийшло дуже багато абітурієнтів.

Зміни, корективи, які внесло Міністерство освіти, виправдали себе. Середній бал атестата, який враховувався, підвищує авторитет школи та роль вчителя. Діти перестали, як це було два останні роки, займатися суцільним репетиторством з двох-трьох предметів та закидати навчання в 11-му класі.

Для іноземців усе лише починається

В Івано-Франківському національному медичному університеті традиційно надзвичайно багато охочих вчитися саме на стоматології чи лікувальній справі. Така тенденція спостерігається впродовж кількох років, хоча попитом користуються й інші спеціальності — фармація та педіатрія. Словом, недоборів немає, на перший курс медуніверу вступило близько тисячі абітурієнтів.

Відповідальний секретар приймальної комісії медичного університету Ігор Сарапук виділяє такі особливості цьогорічного вступного марафону:

— Перше те, що можна було подавати документи в п’ять ВНЗ одночасно, це збільшило близько на 50% кількість заяв. Друге — обов’язковими, окрім української мови та літератури, були тестування з історії України чи математики на вибір. Третє — було обмеження прийому абітурієнтів пільгових категорій, яке становило 25% кількості державного замовлення.

Щодо іноземних студентів, то вони мають право вступати до ВНЗ до
1 жовтня і фактично от лише нині розпочинається такий вступ. У нас завжди вступає на перший курс десь 150—160 студентів-іноземців, очікуємо, що цього року буде так само.

Вважаю, що потрібно чіткіше структуризувати процес прийому документів, треба запроваджувати он-лайн реєстрацію, і зразу ж спаде цей нездоровий ажіотаж. Слід звернути увагу на профорієнтаційну роботу, якої тепер фактично немає. Більшість абітурієнтів подавала документи на спеціальності діаметрально протилежних напрямів: технічні, медичні, гуманітарні. Доцільно встановити обмеження подачі документів лише в три ВНЗ на спеціальності одного напряму.

На десять відсотків менше

В Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу кількість студентів зменшилась приблизно на 10%. Як зауважив перший проректор ІФНТУНГу Федір Козак, це цілком відповідає державній демографічній ситуації. Всього на денну форму навчання прийняли 1170 осіб. Найбільшим попитом користуються економічні спеціальності та нафтогазова справа. Федір Васильович розповів детальніше про особливості вступної кампанії: 

— Ажіотаж тривав перші три-чотири дні і був викликаний тим, що торік приймали документи протягом місяця, а тепер скоротили до двох тижнів, ось люди злякалися, чи встигнуть. Страхи не виправдалися, ми розглянули  шість тисяч заяв та успішно провели зарахування.

Стосовно змін, які б удосконалили вступну кампанію. Вважаю, що треба виділити на прийом документів три тижні, і заздалегідь повідомити про це громадськість. Я б не враховував середній бал атестата, тому що на цій справі спекулюють. Наголошую, це моя особиста думка. Зовнішнє незалежне оцінювання створило рівний доступ до вищої освіти, і дуже важливо, що цей рівний доступ базується на державному пріоритеті знань. Друге, що шкодить абсолютно всім навчальним закладам і загалом суспільству, — це пільговики в умовах прийому...

Попри складнощі цьогорічного вступного марафону хочу на оптимістичній ноті нагадати всім, що з 1 вересня Івано-Франківськ помолодіє, адже його вулиці заполонять ті, які витримали різноманітні випробування, нервові напруження і таки отримали почесний титул «студенти». Отже, вітаю вас із цим та бажаю вдалого навчального року і нових незабутніх вражень.


31 Серпня 2010, 13:00
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47