85 керівників і топ-менеджерів з 50 підприємств України, Росії та країн Східної Європи і Близького Сходу взяли участь у міжнародній технічній конференції, присвяченій пускові у 2011 році виробництва полівінілхлориду суспензійного (ПВХ-С) у ТОВ «Карпатнафтохім», що відбулася в Калуші. Господарі організували цей представницький форум у зв’язку з тим, що вже у грудні нинішнього року на найбільшому підприємстві міста буде введено в дію одне з найпотужніших у Європі виробництв з випуску ПВХ-С. Полівінілхлорид суспензійний, як відомо, є сировиною, що нині користується великим попитом, адже з неї виготовляють чимало важливих виробів, зокрема й широко вживані нині віконні профілі.

Власне, у своєму вітальному виступі генеральний директор ТОВ «Карпатнафтохім» Сергій Чмихалов наголосив, що з пуском вже у вересні цього року виробництва хлору і каустичної соди мембранним методом (ХІКС-М), а до кінця року — виробництва ПВХ-С підприємству вдасться технологічно збалансувати всі сировинні потоки виробництв, вилучивши з продажу такий продукт, як вінілхлорид. Адже з наступного року вінілхлорид калуські нафтохіміки повністю перероблятимуть у себе на полівінілхлорид, що не лише фінансово вигідно, а й економічно правильно, бо водночас відпаде потреба у його транспортуванні.

За словами С. Чмихалова, завдяки інвестиціям компанії «Лукойл» та проведеній реконструкції і модернізації виробництва «Карпатнафтохім» за останні кілька років дістав друге дихання. Розвиткові підприємства сприяє і його вдале географічне розташування — близькість із кордонами країн Східної Європи — Польщі, Румунії, Словаччини та Угорщини. З Угорщиною до того ж підприємство зв’язує прокладений через Карпати етиленопровід.

Перший заступник начальника головного управління промисловості та розвитку інфра­структури ОДА Павло Авраменко, виступаючи перед учасниками міжнародної конференції, підкреслив, що керівництво облдерж­адміністрації сприяло і сприятиме розвитку в Калуші нафтохімічного підприємства. Бо це пов’язане зі зростанням кількості робочих місць та новими перспективами економічного розвитку краю. Гостей представницького форуму після того, як начальник технічного відділу «Карпатнафтохіму» І. Петрончак, його заступник Е. Маслов та начальник відділу збуту Є. Шахов ознайомили з технологією отримання ПВХ-С на новому виробництві, різновидами його марок, нинішнім станом і перспективами розвитку ринку ПВХ в Україні, насамперед цікавили питання ринків збуту полівініхлориду. На переконання господарів, пріоритетним (і головним) буде ринок України... Та присутні в залі засумнівалися, чи вигідно це буде підприємству: через наявність у державі високих ставок на ввізне мито й акцизний збір на імпорт нафтосировини українським виробникам наразі, на жаль, вигідніше працювати за давальницькими схемами. На що С. Чмихалов зреагував: «З приводу цієї ситуації оптимізму нам додає те, що Верховна Рада України підтримала у першому читанні законопроект про встановлення нульових ставок на ввізне мито та акцизного збору на сировинні нафтопродукти».

Учасники конференції особливо уважно слухали виступи директора ТзОВ «Калуський трубний завод» Андрія Найду і начальника цеху виробництва продукції з ПВХ-С ТОВ «Карпатнафтохім» Романа Гургулу. Адже це в них перероблятиметься ПВХ. А якщо так, зреагував реплікою один із учасників конференції на виступ останнього, то чи не поставить спорудження власної установки з переробки ПВХ у нерівні умови інших споживачів цієї продукції? Відповідь була такою: проектні можливості власної установки забезпечуватимуть переробку лише 20 тисяч тонн ПВХ-С на рік. А потужність нового виробництва — 300 тисяч тонн на рік. Отже, сировини вистачить для всіх... Більше того, представники інших підприємств отримали запрошення (хто бажає розширювати свій бізнес) впроваджувати нові проекти з переробки ПВХ-С у Калуші на вільних земельних ділянках, що поруч із виробництвом з випуску ПВХ-С. Сергій Чмихалов у цьому зв’язку зокрема додав: території демонтованих корпусів старих виробництв привабливі тим, що там збереглися всі комунікації з тепло-, водо- і газопостачання та інші інженерні мережі. Також тут існують нормальні умови і для транспортного сполучення — як автомобільного, так і залізничного.

Активність, що панувала у конференц-залі, викликала добре вдячне слово у начальника управління координації газоенергетичної діяльності та продажу продуктів нафтохімії і газопереробки ВАТ «Лукойл» Олександра Раппопорта. Він висловив задоволення від впровадження у Калуші ефективного як для підприємства, так і для компанії проекту. Потім учасники конференції на власні очі побачили новобудови ТОВ «Карпатнафтохім». Усіх вразила не лише їх масштабність, а й новизна у будівельно-монтажних процесах.

— Ми знали, — ділився враженнями топ-менеджер «MJT Group Companies» Руфат Шукуров (Азербайджан), — що в Калуші будують нове виробництво ПВХ-С. Але щоб такими темпами!.. Маємо власне підприємство з переробки полівінілхлориду у м. Білій Церкві на Київщині. Тому дуже зацікавлені в тому, щоб воно й працювало на українській сировині.

А заступник генерального директора фірми «Stavrochem» (Угорщина) Міклош Футе, який хоча вже бував у Калуші, був вражений тим, що на майданчику, який ще донедавна був порожнім, уже по суті виросло нове сучасне виробництво.

— Європа потерпає від кризи, — зазначив він, — а «Лукойл» будує такі дорогі виробництва? Вражаюче...

06 Вересня 2010, 13:00
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...


Коментарі:

Автор: , 06 Вересня 2010, 13:34
Відповісти

Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47