У п’ятницю глава українського уряду М. Азаров особисто представив журналістам ключові положення переписаного після активної громадської критики проекту Податкового кодексу. Ведучи мову про те, які головні принципи закладено в оновленому документі, прем’єр-міністр зокрема підкреслив, що вони «як були в першому варіанті, так і в другому варіанті Податкового кодексу незмінні».

— Принципи дуже прості й прозорі: треба скорочувати податковий тиск на бізнес і йти до максимальної лібералізації податкового законодавства... Приміром, ми встановимо низькі податки — напевно, найнижчі в Європі, ми ліквідуємо значну кількість податків, які обтяжливі з точки зору їх адміністрування і неефективні з точки зору наповнення бюджету. Ми побудуємо атмосферу довіри між податковою службою, державою і бізнесом, але при цьому ми чітко говоримо, що ці зменшені податки повинні платити всі, — підкреслив Микола Азаров. — Такий підхід повинен дати дуже серйозні стимули для інвестиційного розвитку країни, для залучення в нашу країну інвестицій, а це, своєю чергою, приведе до створення нових робочих місць і зростання доходів бюджету...

Якщо говорити конкретно, то уряд має намір, за умови прийняття проекту Податкового кодексу Верховною Радою, знизити вже з 2011 року податок на прибуток з нинішніх 25 до 19 відсотків, а також надати податкові канікули — на п’ять років для малого бізнесу з річним доходом до трьох мільйонів гривень, та на десять — готелям і підприємствам легкої промисловості. Також від оподаткування пропонується звільняти кошти, які підприємства спрямовуватимуть на модернізацію виробництв і впровадження новітніх технологій.

За словами М. Азарова, єдиний податок надалі зможуть сплачувати фізичні особи з річним доходом до 300 тисяч гривень та юридичні особи — до трьох мільйонів. Ще одне важливе нововведення — автоматичне відшкодування підприємствам ПДВ і те, що ПДВ при операціях з металом, деревиною, зерновими і технічними культурами, наданні юридичних, консалтингових та аудиторських послуг платників єдиного податку взагалі не буде стягуватися.

У новій редакції Податкового кодексу, який, однак, наразі не змогли побачити ні народні депутати України, ні журналісти, бо його все ще доопрацьовують у Мінфіні, з’явиться диференційоване оподаткування доходів фізичних осіб. Нинішня 15-відсоткова ставка залишиться для доходів, менших за десять мінімальних зарплат (з 1 грудня — 922 гривні). Доходи українців, котрі заробляють більше, оподатковуватимуть за новою, вже 17-відсотковою ставкою. Ще, за словами прем’єр-міністра, до проекту кодексу повернули п’ятивідсотковий податок на доходи від депозитів, якщо сума перевищує 200 тисяч гривень, а також, на прохання Президента України В. Януковича, уряд доповнив його податком на нерухомість. При цьому встановлюється неоподатковувана норма для людини — 40 кв. м, для сім’ї у місті — 100, а в селі — 200 кв. м. Також планується взагалі скасувати транспортний збір, замінивши його підвищенням акцизного збору на бензин зі 150 до орієнтовно 180—200 євро за тонну.

Попри твердження М. Азарова про те, що у переробленому проекті закладено чи не найнижчі в Європі ставки податків і те, що після прийняття документа в Україні настане чи не податковий рай для бізнесу, кінцева його версія може ще дуже змінитися. Бо не те що парламентська опозиція, а й коаліція, як зазначають аналітики, не схильна одностайно підтримувати проект. А один із союзників Партії регіонів у Верховній Раді — комуністи взагалі погрожують Кабміну відставкою.

На думку голови парламентського комітету з питань податкової і митної політики Костянтина Бондарєва (фракція БЮТ), розширення переліку галузей, що підпадають під податкові пільги, є необррунтованим — воно збагатить лише декількох людей та не стане стимулом для всього бізнесу. Ще більш критично відізвалася про такий намір народний депутат Ксенія Ляпіна (фракція «Наша Україна — Народна самооборона»): «Галузеві пільги руйнують конкурентне середовище, бо будь-яка пільга надається за рахунок іншої галузі. Ми це вже проходили — у металургів були пільги, але це ні до чого не привело».

«Все, що сьогодні роблять уряд Азарова і Президент Янукович, душить українську економіку, знищує малий і середній бізнес і не дає можливості формуватися середньому класові», — заявив народний депутат Леонід Грач (фракція КПУ). В зв’язку з цим парламентська фракція КПУ обіцяє вже сьогодні, в перший сесійний день, ініціювати розгляд питання про відставку Кабінету Міністрів.

У БЮТ тим часом вважають, що вся відповідальність за розробку «жахливого» чергового варіанту Податкового кодексу лежить на віце-прем’єр-міністрі України Сергієві Тігіпку. Тому, за повідомленням народного депутата України Сергія Соболєва, ймовірно, що його фракція підтримає вимогу про відставку Тігіпка.

Звичайно, до моменту опублікування нового проекту Податкового кодексу не можливо дати йому об’єктивну і всебічну оцінку. Бо важливо знати не лише ставки тих чи інших податків, які наразі оприлюднили М. Азаров, С. Тігіпко і Б. Колесніков, а й те, як адмініструватимуться вони та які права матимуть Державна податкова адміністрація України і суб’єкти господарювання. Бо, як пригадуємо, під час обговорення попереднього варіанту «податкової конституції» крайнє несприйняття громадськості викликала, наприклад, закладена у ній норма, яка передбачала, що після перевірки підприємства та підприємці обов’язково повинні сплатити нараховані їм податковими інспекторами штрафні санкції і лишень після того отримували право оскаржувати їхні рішення в судах...

07 Вересня 2010, 13:00
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Влада:
Франківський виконком затвердив новий порядок розміщення вивісок
30 Грудня 2016, 18:09
На засіданні колегії департаменту охорони здоров’я ОДА обговорили стан справ у медичній галузі
30 Грудня 2016, 11:19
У прикарпатській поліції відбулося засідання поліцейської комісії
30 Грудня 2016, 8:52
Марія Савка: Івано-Франківська область готова до оперативного реагування на надзвичайні ситуації у період прийдешніх свят
30 Грудня 2016, 8:09
30 грудня - засідання виконавчого комітету
30 Грудня 2016, 7:14
Аграрії Прикарпаття проаналізували стан галузі за 2016 рік
28 Грудня 2016, 16:59
Відтепер ми співпрацюємо з Попасною
28 Грудня 2016, 8:30
Відбулося засідання колегії управління спорту
28 Грудня 2016, 8:08
Марія Савка: Опалювальний сезон на Івано-Франківщині проходить у злагодженому режимі
27 Грудня 2016, 14:04
У селі Слобідка, на Городенківщині, де проживає майже 700 громадян, відкрито новий заклад культури
27 Грудня 2016, 8:57
В облдержадміністрації відбувся семінар для новообраних голів ОТГ
27 Грудня 2016, 8:34
Оперативна нарада
27 Грудня 2016, 6:36
На центральне теплопостачання Івано-Франківська чекає повна модернізація
26 Грудня 2016, 18:30
В Івано-Франківську стартує проект оновлення тролейбусного парку
26 Грудня 2016, 18:06
Народний депутат з Коломиї Юрій Тимошенко зібрався у президенти
26 Грудня 2016, 16:01
Кінець епохи: депутати звільнили Ольгу Бабій з посади директора ОТБ “Галичина”
26 Грудня 2016, 14:58
Олександр Стратюк проінформував обласну раду про роботу органів прокуратури в 2016 році
26 Грудня 2016, 11:48
82-м учасникам АТО та їх сім’ям буде надано матеріальну допомогу на поліпшення житлових умов
26 Грудня 2016, 8:52
З нагоди Дня енергетика Президент відзначив прикарпатця
23 Грудня 2016, 19:43
Голова Франківської ОДА вибачився перед медиками за заборгованість по виплаті зарплати
23 Грудня 2016, 16:30
Для Снятинської ЦРЛ придбали новий УЗД-апарат
23 Грудня 2016, 13:42
Франківська міська рада затвердила надбавки меру, заступнику та секретарю
23 Грудня 2016, 13:13
Франківська міська рада планує будувати міст на Пасічну за кошти держави
23 Грудня 2016, 10:30
Франківський «Електроавтотранс» візьме кредит на 8 мільйонів для закупівлі тролейбусів
23 Грудня 2016, 10:08
У Франківську “Новий театр” став комунальним
22 Грудня 2016, 21:30