У порядку денному 40-ї сесії обласної ради, про що ми частково вже розповідали в попередньому випуску, було два бюджетні питання. Начальник головного фінансового управління облдержадміністрації Любов Костів коротко поінформувала про виконання основних показників доходів та використання видатків у першому півріччі і дещо детальніше зупинилася на уточненнях фінансового документа цього року. Наводилися, зокрема, такі цифри: за січень — червень до обласної скарбниці надійшло майже 355,6 мільйона гривень, що на 53 млн. грн., або на 17,5 відсотка більше, ніж за відповідний період 2009 року. Основну питому вагу в загальному обсязі видатків займали видатки на виплату заробітної плати, оплату за спожиті бюджетними установами теплоенергоносії та інші захищені статті бюджету — 77,7 відсотка, або 216 360,5 тис. грн.

Уточнення стосуються як розподілу вільного залишку коштів загального, так і резервного фондів обласного бюджету; значну їх частину спрямовано на надання матеріальної допомоги жителям краю на лікування, відновлення житла, пошкодженого пожежею або стихією, надання одноразової матеріальної допомоги учасникам національно-визвольної боротьби тощо. Виділено також кошти на реконструкцію котельні Городенківського протитуберкульозного диспансеру, на інформування населення про порядок визначення житлових субсидій та на витрати, пов’язані з участю області у всеукраїнській виставці «Барвиста Україна», присвяченій Дню незалежності.

Зазнав зміни і пооб’єктний розподіл коштів бюджету розвитку на цей рік, загальну суму якого збільшено до 15 234,3 тис. грн. із них майже два мільйони спрямовано на будівництво школи в Перегінську Рожнятівського району, ще
2,1 млн. — на добудову-реконструкцію обласної філармонії, а 100 тисяч — на будівництво Народного дому в Підмихайлі Калуського району. Разом з тим на окремі об’єкти фінансування взагалі вилучено (школи у Бабчі Богородчанського і Сваричеві Рожнятівського районів; на капітальний ремонт Національного музею народного мистецтва Гуцульщини і Покуття в Коломиї; Народний дім у Белелуї Снятинського і на реконструкцію амбулаторії в Петрові Тлумацького районів). А на восьми об’єктах, серед яких інфекційне відділення Коломийської інфекційної лікарні, це фінансування зменшено, що, звичайно, викликало справедливе обурення окремих депутатів і найбільше — лідера фракції БЮТ Юрія Романюка.
Своєрідним каменем спотикання виявились такі два питання порядку денного сесії, як схвалення Угоди щодо регіонального розвитку краю між Кабінетом Міністрів України та обласною радою і затвердження програми приватизації на 2010 рік з переліком об’єктів спільної власності територіальних громад області, що підлягають приватизації. Заступникові голови ОДА ігореві Зваричу з великими потугами вдалося переконати більшість депутатів у користі такої угоди з урядом, і вони, хоч і з невеликою перевагою, проголосували за неї (для легітимності прийнятого рішення цілком вистачило 68 голосів). Доповідач не приховував задоволення від такої підтримки і, усміхаючись, розщедрився на комплімент: «Слава Богу, в сесійній залі немає ворогів!».

З традиційною настороженістю депутати аналізували програму приватизації об’єктів спільної власності територіальних громад, оскільки йшлося про викуп суб’єктами господарювання приміщень, орендованих ними тривалий час. Для дев’яти таких об’єктів вимагалося лише підтвердження повноважень, наданих регіональному Фондові держмайна України в області на підставі рішення обласної ради від 21.02.1995 року. Дію цього рішення було зупинено у зв’язку зі скасуванням приватизаційних процесів у державі. Нагадувати про це депутатам довелося голові облради ігореві Олійнику. А по трьох інших об’єктах, внесених до запропонованого переліку, крім доповідача, роз’яснення давав також заступник голови ОДА Василь Брус, який очолює приватизаційну комісію. Аж після цього рішення було проголосовано повністю, без вилучення 12-го об’єкта (орендар Перегінець), до якого під час обговорення були застереження.

На емоційних тонах дискутувалися зміни у межах села Підпечерів, запронованих Підпечерівською сільською радою Тисменицького району. Земельна комісія обласної ради (голова Романія Постолянюк), яка вивчала це питання з виїздом на місце, дала свою згоду на включення в межі села 125 гектарів, котрі раніше належали інститутові хрестоцвітих культур Аграрної академії наук України. Екологічна комісія (голова Василь Головчак) не давала такої згоди. Роз’яснень представників громади, зокрема сільського голови Ярослава Клейноти, депутати не захотіли вислухати, на що дуже критично зреагував Зіновій Остап’як, звинувативши колег у «байдужому ставленні до запитів сільської громади». Голова облради ігор Олійник поставив проект рішення на голосування, але його підтримали тільки 35 депутатів, чого недостатньо для легітимності рішення.

— Наша комісія, як і фракція УНП, яку я очолюю, утрималися під час голосування цього питання, — сказав у розмові з кореспондентом Василь Головчак. — 125 гектарів, про які йдеться, це меліоровані землі, приватизація яких можлива тільки за поданням Верховної Ради. Однак у Підпечерах проігнорували цю вимогу чинного законодавства, чим, до речі, мала би зацікавитися прокуратура області. Раніше у Підпечерах було дослідне господарство, на цих землях вирощували районовані сорти хрестоцвітих культур — хіба такі вже непотрібні нам у незалежній Україні? Я дякую депутатам-колегам, котрі підтримали в сесійній залі позицію екологічної комісії...

На вимогу нового закону про місцеві вибори на сесії ухвалено рішення про загальний склад (кількість депутатів) обласної, районних і міських рад VI демократичного скликання. 31 жовтня ми обиратимемо по три представники від кожного із 14 районів та від п’яти міст обласного підпорядкування за мажоритарною системою і по стільки ж — за партійними списками — усього 114 депутатів обласної ради, тобто на шість депутатів менше нинішнього її складу.
Незмінною залишається кількість депутатів Івано-Франківської міської ради (60), найбільшою буде Коломийська районна рада — 100 і найменшою Верховинська — 44 депутати (для першої залежно від чисельності жителів, для районів — від кількості громад). Додаток до цього рішення публікуємо нижче.

Крім майнової, на цій же сесії затверджено ще три обласні програми, дві з яких стосуються профілактики інфекційних хвороб та лікування цукрового діабету, а третя — розвитку молодіжного житлового будівництва на Прикарпатті. Ухвалено також два звернення з актуальних питань до чільників держави (їх опубліковано в попередньому номері «Галичини»), низку майнових рішень і тих, що підтверджують відповідні реагування на депутатські запити.

 

09 Вересня 2010, 11:00
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Влада:
Франківський виконком затвердив новий порядок розміщення вивісок
30 Грудня 2016, 18:09
На засіданні колегії департаменту охорони здоров’я ОДА обговорили стан справ у медичній галузі
30 Грудня 2016, 11:19
У прикарпатській поліції відбулося засідання поліцейської комісії
30 Грудня 2016, 8:52
Марія Савка: Івано-Франківська область готова до оперативного реагування на надзвичайні ситуації у період прийдешніх свят
30 Грудня 2016, 8:09
30 грудня - засідання виконавчого комітету
30 Грудня 2016, 7:14
Аграрії Прикарпаття проаналізували стан галузі за 2016 рік
28 Грудня 2016, 16:59
Відтепер ми співпрацюємо з Попасною
28 Грудня 2016, 8:30
Відбулося засідання колегії управління спорту
28 Грудня 2016, 8:08
Марія Савка: Опалювальний сезон на Івано-Франківщині проходить у злагодженому режимі
27 Грудня 2016, 14:04
У селі Слобідка, на Городенківщині, де проживає майже 700 громадян, відкрито новий заклад культури
27 Грудня 2016, 8:57
В облдержадміністрації відбувся семінар для новообраних голів ОТГ
27 Грудня 2016, 8:34
Оперативна нарада
27 Грудня 2016, 6:36
На центральне теплопостачання Івано-Франківська чекає повна модернізація
26 Грудня 2016, 18:30
В Івано-Франківську стартує проект оновлення тролейбусного парку
26 Грудня 2016, 18:06
Народний депутат з Коломиї Юрій Тимошенко зібрався у президенти
26 Грудня 2016, 16:01
Кінець епохи: депутати звільнили Ольгу Бабій з посади директора ОТБ “Галичина”
26 Грудня 2016, 14:58
Олександр Стратюк проінформував обласну раду про роботу органів прокуратури в 2016 році
26 Грудня 2016, 11:48
82-м учасникам АТО та їх сім’ям буде надано матеріальну допомогу на поліпшення житлових умов
26 Грудня 2016, 8:52
З нагоди Дня енергетика Президент відзначив прикарпатця
23 Грудня 2016, 19:43
Голова Франківської ОДА вибачився перед медиками за заборгованість по виплаті зарплати
23 Грудня 2016, 16:30
Для Снятинської ЦРЛ придбали новий УЗД-апарат
23 Грудня 2016, 13:42
Франківська міська рада затвердила надбавки меру, заступнику та секретарю
23 Грудня 2016, 13:13
Франківська міська рада планує будувати міст на Пасічну за кошти держави
23 Грудня 2016, 10:30
Франківський «Електроавтотранс» візьме кредит на 8 мільйонів для закупівлі тролейбусів
23 Грудня 2016, 10:08
У Франківську “Новий театр” став комунальним
22 Грудня 2016, 21:30