http://image.tsn.ua/media/images/original/Feb2009/402921d944_111608.jpgДо початку опалювального сезону залишається півтора місяця і — кілька проблемних аспектів, які потрібно вирішити до настання холодів. І, якщо проблеми із локальними котельнями вдасться вирішити, то більш, як 40 млн. гривень боргу перед ДП “Калуська ТЕЦ” місто, схоже, не віддасть.

Житлово-комунальне господарство міста готове до опалювального сезону на 75%. Забезпечення належного опалення міста стає все більш складним, разом із загостренням ситуації із водопостачанням міста. Тим паче, щороку нагадують про себе старі проблеми міста, які, попри небажання влади, нікуди не зникають: борги міста перед ДП “Калуська ТЕЦ”. Є ще і третя проблема — безгосподарність самих калушан і калуських підприємців, які, господарюючи із системами тепло- та водопостачання, залишають без елементарних благ цивілізації своїх сусідів, або навіть цілі багатоповерхівки, що розташовані поряд. Ці проблеми днями обговорювали на засіданні міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Підприємець вирізав частину теплотраси
Як повідомив заступник директора КП “Водотеплосервіс” Василь Козик, у місті — три проблемні котельні, налагодження роботи яких до початку опалювального сезону — під питанням.
Перша котельня розташована на вул. Ковжуна. Проблема — аварійний стан будівлі самої котельні, стіни якої потрібно укріплювати, щоб приміщення витримало зиму.
— Те підсилення, яке ми зробили минулого року, фактично, врятувало котельню від обвалу. Бо зараз перекриття “сіло” на це наше підкріплення. І тому наразі потрібно ще укріпляти, щоб ми могли протриматися з цією котельнею ще один рік. Наступного  року обов’язково потрібно робити нову котельню, — зреагував на прохання заступник міського голови з питань будівництва Василь Петрів.
Він також повідомив, що частково виділять кошти для заміни котла на другій котельні, яка викликає занепокоєння. Минулого тижня міський голова виділив 100 тис. гривень на встановлення нового обладнання котельні, що на вул. Підвальній. Однак, для виконання робіт у повному об’ємі, потрібно 180 тис. гривень. Якщо кошти отримають найближчим часом, то ще встигнуть замінити котел.
Найбільш проблемною залишається і котельня на вул. Писарській. Тамтешній котел потребує заміни конвективної частини, без якої працювати не може. Недоцільно також переключити мікрорайон на опалення іншої котельні. Утім, якщо вдасться вчасно отримати кошти, то обладнання ще встигнуть встановити і налаштувати до початку опалювального сезону.
—  Конвективна частина розташована всередині котла. У котельні на вул. Писарській вона вийшла з ладу. Тому запустити котел немає можливості. Необхідне обладнання можна придбати в Івано-Франківську. Для цього потрібно внести передоплату у розмірі 50% від вартості обладнання. Обладнання, потрібне для котельні, коштує 120 тис. гривень. Отже, на початок потрібно 60 тисяч. Замовлення виконують упродовж двох тижнів. Конвективну частину зможуть встановити фахівці КП “Водотеплосервіс”. Тут роботи — на тиждень, — повідомив Василь Козик. —  У нас є потужні котельні, які могли б опалювати додаткові будинки, але під’єднати район вул. Писарської до інших котелень буде складно, і це потягне за собою великі витрати, адже район — віддалений.
Є ще одна проблемна котельня на вул. Долинській, яка опалює помешкання тільки 32-х споживачів. Минулого року збитки від неї становили 300 тис. гривень. Цього року з дорожчим газом збитки зростуть мінімум на 25%. Основний шлях розв’язання ситуації — встановлення локального опалення для кожного споживача.
Звернули увагу членів комісії на те, що один із підприємців на вул. Грушевського вирізав частину теплотраси, мотивуючи це погодженим із КП “Водотеплосервіс” рішенням.
Начальник управління культури Калуської міської ради Антоніна Попадюк звернулася до комісії із проханням вирішити питання водопостачання приміщення історико-краєзнавчого музею Калущини, вода у якому відсутня вже кілька років. І також — завдяки недобросовісному будівництву поруч.
Відтак, комісія дала доручення відновити теплотрасу на вул. Грушевського та підключити до водопостачання приміщення історико-краєзнавчого музею Калущини.

Борг перед ТЕЦ не зменшується
Найбільшим постачальником тепла у місті залишається ДП “Калуська ТЕЦ”. Підприємство забезпечує теплом 60% споживачів міста, але отримує за це  тільки невелику оплату.
Борг накопичився впродовж кількох останніх років і становить майже 43 млн. гривень. Минулого опалювального сезону КП “Водотеплосервіс” спожило теплової енергії на суму 18,8 млн. гривень, із яких сплатило тільки 448 тисяч.
— Приріст боргу — це наслідок свідомих дій керівництва КП “Водотеплосервіс”, яке не перераховує ТЕЦ кошти, отримані від споживачів тепла, а використовує їх на покриття інших потреб. Крім цього, тарифи на теплову енергію у КП “Водотеплосервіс” залишаються незмінними з 2008 року, хоча ціна газу для виробництва теплової енергії значно зросла, — повідомив в інтерв’ю газеті “Галичина” директор ДП “Калуська ТЕЦ” Сергій Таран. — Керівництво КП “Водотеплосервіс” було зобов’язано звернутись до міськвиконкому з проханням щодо корегування тарифів на теплову енергію, оскільки зросла і ціна газу, і вартість купованої теплоенергії, яку для ТЕЦ встановлює Національна комісія регулювання електроенергетики України. Міськвиконком мав затвердити новий рівень тарифів або компенсувати різницю у тарифах, заклавши відповідні кошти у міський бюджет, що передбачено законами України “Про теплопостачання” та “Про житлово-комунальні послуги”, а не перекладати проблему на інше підприємство — Калуську ТЕЦ.
У дискусії із Сергієм Тараном, яка склалася на сесії міської ради у середу, міський голова був категоричним: місто не могло у важкий кризовий час піднімати тарифи для населення. Але у тому, що виникли такі великі борги, винна і сама ТЕЦ. Так, за словами Ігоря Насалика, якби підприємство не поспішало розрахуватися із ДК “Газ України” за комунальний газ, боргуючи при цьому 30 млн. гривень за промисловий газ, то місто провело би взаємозалік, як це робиться по котельнях. Але, оскільки боргових зобов’язань перед ДК “Газ України” теплоелектроцентраль не має, місто змушене розраховуватися “живими” грішми. Цього міський голова робити вкрай не хоче. Відтак, питання залишається відкритим.
Щоправда, у коментарі “Вікнам” директор КП “Водотеплосервіс” Ігор Яковина зазначив, що від 42,8 млн. гривень боргу підприємство не відмовляється. Відтак, по мірі можливості його сплачуватимуть.
Керівники державного та комунального підприємств упродовж року так і не змогли узгодити графік погашення заборгованості. КП “Водотеплосервіс” направляло державному підприємству “Укрінтеренерго” графік погашення заборгованості за теплову енергію, який неможливо було виконати. Тому державне підприємство направило комунальному підприємству свій варіант графіка, який не підписаний до сьогодні. При цьому як графік, запропонований КП “Водотеплосервіс”, так і графік, розроблений  ДП “Укрінтеренерго”, передбачав погашення до 20 липня цього року 10,6 млн. гривень. Однак, кошти на рахунок “Укрінтеренерго” не надійшли. Не надано також й іншого графіка погашення боргу.
Минулого року міський голова Ігор Насалик запропонував погасити борг перед ТЕЦ за рахунок взяття на баланс підприємства теплових мереж і центральних теплових пунктів та укласти з населенням міста договори на постачання тепла. У той же час не надали всієї необхідної інформації, зокрема, щодо технічного стану мереж та фінансової звітності КП “Водотеплосервіс”. Не зрозуміло керівнику Калуської ТЕЦ також і те, як пропозиція щодо передачі  на баланс мереж може забезпечити погашення боргу.
Відтак, директор ДП “Калуська ТЕЦ” не гарантує, що підприємство матиме можливість закупити газ для опалювання міста. У вересні ТЕЦ для роботи закупило стільки газу, скільки необхідно для забезпечення парою  ТОВ “Карпатнафтохім”.
— Єдиний вихід — погашення боргу КП “Водотеплосервіс” за отриману теплову енергію, що дозволить профінансувати закупівлю природного газу у ДК “Газ України”. Тому до моменту погашення заборгованості не лише залишається під питанням можливість своєчасного початку опалювального сезону у місті, але й існує загроза припинення роботи Калуської ТЕЦ та промислових об’єктів, які отримують від неї пару, — наголошує керівник ТЕЦ.

10 Вересня 2010, 11:42
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47