Євген Гірник не потребує особливого представлення читачеві. Він є добре знаним на Прикарпатті політиком завдяки своїй чіткій громадянській позиції, непохитним націоналістичним переконанням, твердій вірі в українську Україну. Нині ми розмовляємо з народним депутатом України двох попередніх скликань про політичну ситуацію в державі і краї.

— Свого часу ви запевняли, що націоналізм — це гостра зброя, яка може спрацювати у дуже короткий час. Ця теза ще не втратила своєї актуальності нині?

— Це завжди актуально для кожної нації, а особливо такої, існування якої перебуває під загрозою, — як нині українська нація. В новітній українській історії ця зброя вже декілька разів спрацьовувала, зокрема у час національно-визвольних змагань в 30—50-х роках ХХ століття, у 89—91 роках — у формі мирного руху за здобуття Україною незалежності, у 2004-му — як Помаранчева революція. Нині, коли влада в Україні нагадує окупаційний режим і брутально знищує все українське, ця пружина стискається, проте вона обов’язково знову спрацює.

— Ви завше були прихильником ідеологічної складової на основі української національної ідеї у тих чи інших партій. Які сьогоднішні політичні структури є придатними для цього? Чи зможуть вони консолідуватися напередодні місцевих виборів на базі української національної ідеї?

— Впродовж 20 років, відколи я в активній політиці, бачу позитивні зрушення, і деякі з них мене особливо тішать. Зокрема більшість політичних сил Прикарпаття позиціонує себе послідовниками Степана Бандери. 20 років тому такого не було. Елементи української національної ідеї є в програмах «Нашої України», «Свободи», КУН, НРУ, УНП та багатьох інших партій цього спектра. Але, крім наявності у програмах, мають бути вчинки, такі, як укази Віктора Ющенка про присвоєння Бандері звання Героя України, визнання борців за незалежність України, дії, спрямовані на захист української мови, культури, освіти, зрештою, — української ідентичності. З метою підтримки і продовження такої роботи об’єднання патріотичних сил доцільне і можливе. Звільнити Табачника, скасувати його антиукраїнські накази і програми — це те, що ми можемо зробити. Політичне об’єднання національних сил на місцевих виборах неможливе у зв’язку з прийнятим законом, проте можливі погодження між мажоритарниками з тим, щоб у місцевих радах було менше «тушок». 

— Як би ви охарактеризували політичну ситуацію в Україні і краї? Чи час бити тривогу?

— Використаю військову термінологію. Весняний політичний бліцкрир В. Януковича завершився. Ситуація ввійшла у стадію «стабільної стагнації» — політичної, економічної, моральної. Обіцяне поліпшення життя «вже сьогодні» ніяк не настає, хоча суспільство знає, що не скоро воно настане, натомість перебуває в стані тривожного очікування гірших часів.

У владі почалися «розборки», що вилились у відставки Семиноженка, Бойка, Шуфрича, у деякі перестановки в місцевих адміністраціях. Бюджет за надходженнями стабільно не виконується, атакований усіма контрольними інстанціями малий бізнес утікає в «тінь», припливу інвестицій не видно. Натомість маємо деукраїнізацію й утиски свободи слова.

З другого боку, розмови з багатьма людьми переконують мене, що суспільство готове вийти з шоку — подолати синдром політичної втоми. Дуже багато політиків, політологів, журналістів, особливо в інтернет-виданнях, б’ють на сполох. Роздрібненість і взаємопоборювання опозиції, побутові негаразди ще стримують людей, але вже восени ситуація може змінитися.

Ситуація в нашій області нічим не відрізняється від загальноукраїнської, але має свої регіональні особливості. Не помітно якихось господарсько-економічних зрушень, які обіцяв М. Вишиванюк, натомість, очевидно, не без його участі було зірвано сесію обласної ради з приводу протесту щодо «харківських угод». Івано-Франківщина потерпіла від двох великих повеней, які спричинили збитки на мільярд грн. Але на відміну від  2008 р., коли Прикарпаття отримало 1,3 млрд. грн. допомоги з бюджету, нині йде мова про 30-40 млн. грн. Звичайно, дивно, коли голова ОДА, роз’яснюючи політику Президента, порівнює його аж з Черчіллем, загальновизнаним світовим лідером.

Що ж, у кожного своя точка зору, лише Черчілль ніколи не здав ні грама британської території чи британських інтересів, не поступився ні Гітлеру, ні Сталіну і, зрештою, не будував свого «межигір’я» за рахунок британської скарбниці.

— Деякі українські політики уже встигли пов’язати здорожчання газу для населення — на 50 відсотків з  1 серпня та ще на 50 з
1 квітня наступного року, зменшення його видобутку в Україні, підвищення пенсійного віку для жінок з намірами цілеспрямованого винищення української нації. Що думаєте ви з цього приводу?

— Янукович перед виборами не обіцяв підвищення цін, тарифів та пенсійного віку. Ми опинилися в ситуації, коли отримаємо те, що дозволимо з собою зробити, в тому числі елементи геноциду. Тому опозиційним силам час переходити від заяв до дій, а саме — рішення сесій, судові позови, вуличні акції, відмови оплати. Без попередніх компенсацій пенсій та зарплат усілякі обіцянки додаткових субсидій є фікцією.

— Чому, на вашу думку, «помаранчева команда» так ганебно зайшла за куліси? Причина цього — амбіції, бізнес-інтереси, відсутність харизматичного лідера, який зумів би утримати перемогу?

— Найкращою відповіддю на ваше запитання можуть бути слова гетьмана Івана Мазепи: «През роздори всі пропали — самі себе звоювали». Тут є все: і особисті амбіції, і різні бізнес-інтереси, і занадто багато харизм, і включення до команд «пташенят» кучмівського «гнізда», і головне — потужний тиск Москви через присутню в Україні «п’яту колону». На жаль, громадянське суспільство ми так і не створили, виконання обіцяних програм виявилося нікому контролювати.

— Чим займаєтеся сьогодні? Яке коло ваших нинішніх інтересів?

— Само собою зрозуміло, що теперішній владній команді мої послуги не потрібні. Я займаюся політикою, працюю головою центральної контрольно-ревізійної комісії партії «Наша Україна». Зрештою, незважаючи на партійну належність, я залишаюся за своїми поглядами і діями українським націоналістом і прихильником Віктора Ющенка. Переконаний, що сьогоднішнє паплюження його особи є несправедливим, історія ще віддасть йому належне. Завдяки указам Віктора Ющенка Героями України стали Степан Бандера, Роман Шухевич і мій батько — Олекса Гірник. За сприяння Ющенка в Каневі встановлено пам’ятний знак Олексі Гірнику.

Розповім коротко про свої конкретні справи. Я калушанин, моя сім’я проживає в Калуші. І мене дуже хвилює екологічна ситуація в місті. Обіцяні урядами Тимошенко і Азарова кошти майже не надходять. Тому я розробив і подав до Верховної Ради за підписом депутата Зіновія Шкутяка законопроект про виділення з резервного фонду окремим рядком 500 млн. грн. для вирішення екологічних проблем Калуша. Причому передбачено створення окремого державного підприємства «Калійний завод», де були б спеціалісти, що зможуть ефективно реалізувати такі програми. Фахівців, які б розуміли цю проблему, нема ні в Калуській міській раді, ні в ОДА. Як відомо, указ про надзвичайну ситуацію в Калуші підписав саме Президент Віктор Ющенко, а партія «Наша Україна» має декілька програм щодо його реалізації. Але про це іншим разом...
13 Вересня 2010, 11:00
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...


Коментарі:

Автор: , 13 Вересня 2010, 22:40
Відповісти

Автор: , 13 Вересня 2010, 23:12
Відповісти

Автор: Mykola (UK), 14 Вересня 2010, 11:58
Current Ukrainian VLADA isn't like "OKYPATCIUHUU PEZHUM", IT IS ONE.
Відповісти

Додати новий коментар



Останні новини з категорії Політика:
Головою Космацької ОТГ обрали діючого голову сільської ради
19 Грудня 2016, 18:31
У Тлумачі 12 партій змагатимуться за 26 депутатських мандатів
16 Грудня 2016, 18:54
Три територіальні громади Коломийщини через тиждень обиратимуть місцеву владу
08 Грудня 2016, 18:06
Троє прикарпатців увійшли до складу політради партії "Укроп"
28 Листопада 2016, 8:37
На Прикарпатті стартувала підготовка до перших виборів в об’єднаних громадах
08 Листопада 2016, 20:04
18 грудня у семи ОТГ Івано-Франківщини відбудуться вибори
11 Жовтня 2016, 9:43
На Прикарпатті 8 об’єднаних громад чекають на вибори
04 Жовтня 2016, 20:39
Михайло Королик очолив Івано-Франківську обласну організацію ВО "Свобода"
20 Вересня 2016, 21:28
ЦВК прийняла 100% протоколів з ОВК. Переміг Віктор Шевченко
18 Липня 2016, 20:16
Чесно: Вибори на Прикарпатті – змагання політичних обіцянок
14 Липня 2016, 18:27
Левко Лук’яненко у Франківську: “Сьогодні потрібно зробити парламент більш гідним”
12 Липня 2016, 16:17
У виборах по 85 округу члени ДВК від “технічних” кандидатів де-факто працюватимуть на одного кандидата
06 Липня 2016, 20:05
У Калуші на базарі Тягнибок агітував за кандидата від “Свободи”
04 Липня 2016, 10:07
Вибори на Прикарпатті: коли і кого з кандидатів ми почуємо і побачимо?
01 Липня 2016, 13:17
У виборчому окрузі №85 виборців спокушають безкоштовними святами, подарунками та екскурсіями
30 Червня 2016, 11:50
Велика кількість кандидатів – політична технологія для дезорієнтації виборців, – М.Лисюк голова КВУ в області
24 Червня 2016, 14:29
Стали відомі імена ще трьох кандидатів у парламент по округу №85
16 Червня 2016, 8:07
На калуському окрузі зареєстровано вже дев’ять кандидатів
13 Червня 2016, 17:20
ОПОРА: ЦВК зареєструвала ще 3 кандидатів по округу №85 та здійснило заміну у складі комісії
08 Червня 2016, 12:23
На Прикарпатті селяни не пішли голосувати, тому що не впевнені, що їм виділять кошти на дитячий садок
28 Березня 2016, 20:53
Нині в «Правому секторі» відбуваються неконтрольовані процеси, – Ярош
26 Лютого 2016, 18:58
Сич стверджує, що сесію обласної ради не скликають через БПП
26 Листопада 2015, 21:23
Ігор Насалик привітав Руслана Марцінківа з перемогою
16 Листопада 2015, 17:43
ЦВК оприлюднила інформацію про явку в другому турі місцевих виборів
16 Листопада 2015, 15:21
Івано-Франківська ТВК оголосила результати виборів в Івано-Франківську
16 Листопада 2015, 12:02