http://www.galslovo.if.ua/image/statti/2010/23/21.gifІз приходом осені на Прикарпатті починається сезон активного збирання грибів. Справжні “мисливці” за цими делікатесами не лише знають, де і коли їх шукати, але і вміють заробляти на грибах чималі гроші. Натомість, для аматорів такі пошуки нерідко закінчуються лікарняним ліжком. Так, перші жертви грибного полювання на Прикарпатті уже є. Калушан, за даними Калуської райсанепідстанції, на щастя, милувало.

Досвідченні грибники стверджують: за дарами лісу слід вирушати із настанням молодого місяця. Мовляв — поки він росте, розвивається і природа. В інші дні у лісі робити практично нічого. Стосовно того, правда це чи ні, у кожного — своя думка. Утім, “молодик” з’явився на небі близько тижня тому. Майже водночас — ринки Калуша “завалили” грибами.
— Досі у лісі час від часу “кидалися” літні гриби. Зараз же вони стали більш “м’ясистими” та “пузатими”. Це — справжні осінні гриби: смачні та корисні, — поділився з “Вікнами” один із продавців грибів із Рожнятівського району. — Цьогорічна осінь обіцяє бути щедрою, але, мабуть, не довгою. Тому треба встигнути запастися грибами і не прогавити момент. У горах грибів зараз — валом. Щоправда, і людей у їхніх пошуках наїхало чимало. Тому, щоб зібрати добрий урожай, вирушати до лісу треба вдосвіта та йти кілька кілометрів. Я йду не пізніше, як о четвертій годині ранку. Місця добре знаю, тому за дві-три години вже повертаюся із 20-25-ма кілограмами “білих”. Якщо збираюся на продаж, то у ліс вирушаємо всією сім’єю.
Загалом, як стверджує більшість продавців грибів у Калуші, вони — не перекупники. Увесь їхній товар зібраний власноруч, а тому і вартує недешево: у середньому — 60 грн. за кіло боровиків. Їхати у гірські села з надією купити дешевше — марно. Навіть витрати на дорогу, найімовірніше, не окупляться. Адже грибний сезон — короткий, а заробити хочуть усі.
Між тим, ближче до гір у деяких селах можна зустріти місцевих мешканців, які вміють вираховувати, коли почнеться грибний сезон. Щоб підрахунки давали точний результат, “математики” з року у рік ведуть спеціальні щоденники, у яких вказують дату початку грибного сезону; коли було знайдено перший гриб; скільки він важив; скільки грибів було зібрано за ввесь період і, відповідно, — скільки грошей вдалося вторгувати. Із таким календарем не заробити на грибах — просто гріх. Цьогоріч на нього покладають особливу надію, адже попередні роки грибів у лісах було відносно мало, а то і взагалі не було. Відтак, відпочивши, земля обіцяє щедрий урожай.

Норма — 200 грамів
Окрім тих, хто збирає гриби для себе або ж задля поповнення сімейного бюджету, є і такі, хто робить незвичні вилазки за грибами далеко у гори. Здебільшого мандрівники-одинаки забрідають за десятки кілометрів від найближчих гірських сіл і по-справжньому “полюють” лише на білі гриби. Такі грибники старанно бережуть “свої” місця-грибовиська, закопуючи не тільки ті корінці, які самі нарізують, але і чужі. Між тим, саме таким людям відомі способи майже ідеального просушування грибів на вітрі, сонці чи вогнищі.
Медики переконують, що саме сушені гриби є найбільш корисними. Іноді, через високий уміст білків, їх називають “рослинним м’ясом”. Навіть у яловичині білків менше, ніж у деяких грибах.
Загалом користь грибів — незаперечна. Адже у них міститься багато клітковини, вуглеводів, амінокислот, жирних кислот і ефірних масел, що сприяють роботі шлунково-кишкового тракту. Водночас, лецитин, що міститься у грибах, перешкоджає відкладенню холестерину. Найкориснішими вважаються білі гриби, лисички, грузді і підберезники. Лише трохи поступаються їм опеньки, моховики і сироїжки.
Водночас, стверджує в. о. завідувача відділення гігієни харчування Калуської санепідстанції Марія Жекало, гриби не є найнеобхіднішим продуктом: вони не містять вітамінів, вуглеводів, жирів. Тому, швидше, є делікатесом.
Окрім висушування, яке дозволяє зберегти всі поживні і смакові якості гриба, найпоширенішими способами їхнього зберігання є маринування та соління. Утім, із цими методами треба бути обережними. Так, за словами Марії Жекало, перед консервуванням гриби необхідно ретельно очистити від землі, промити, відповідно підготувати кришки і банки.
— Стерилізувати гриби потрібно не менше трьох годин, а зберігати — не більше шести місяців у прохолодному місці, — стверджує Марія Жекало. — При відкритті банок слід звертати увагу на стан кришок. Головне, щоб вони не були здуті, оскільки це свідчить про присутність у консерві палички ботулізму, що може викликати серйозне захворювання. Загалом усю консервовану продукцію перед уживанням рекомендується піддати термічній обробці, щоб знищити отруту, яка могла накопитися під час зберігання.
Сьогодні популярності набирає також замороження сирих або відварених грибів. Але не варто забувати, що у будь-якому вигляді гриби найкраще засвоюються у подрібненому вигляді. Тому велику їх кількість доцільно заготовляти саме так.
За словами Марії Жекало, особливо важливо вміти правильно приготувати гриби. Зокрема, перед варінням їх слід промити і вимочити у воді. Особливо уважно слід готувати умовно-їстівні гриби, які обов’язково проварювати двічі.
І ще одне: найбільш уразливими до отруєння грибами є діти і старші люди, тому їм від грибів краще відмовитися взагалі. Категорично заборонено вживати їх особам, які мають захворювання органів травлення, нирок і печінки, оскільки така їжа лише загострює захворювання. Усім іншим гриби споживати можна, але також в обмеженій кількості: не більше 200 г — на один прийом.

17 Вересня 2010, 15:00
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47