Це про неї — про українську мову з болем у душі написала відома поетеса Ліна Костенко такі спраглі рядки: «Вона була умерла вже не раз, та все питає: то де ж те слово, що його Тарас поставив коло мене на сторожі?!». Їх процитувала вчора на позачерговій, 41-й, сесії обласної ради депутат від фракції «Наша Україна», філолог за освітою Романія Постолянюк під час обговорення звернення до Президента, Голови Верховної Ради, голів обласних рад усієї України.
Передумовою для розгляду болючого питання в сесійній залі стало проштовхування групою народних депутатів України від Партії регіонів, Комуністичної партії та Блоку Литвина прийняття Верховною Радою нового законопроекту «Про мови в Україні». Текст звернення зачитав голова обласної ради Ігор Олійник, а на його підтримку виступило більше десятка депутатів.

- Надання російській мові фактично статусу другої державної повністю й остаточно знівелює статус мови титульної нації — української як єдиної державної мови в Україні, — сказав лідер фракції БЮТ в обласній раді Юрій Романюк і зачитав офіційну заяву партії «ВО «Батьківщина», котру «Галичина» опублікувала в номері за 21 вересня. Промовець закликав прикарпатців стати на захист рідної мови, «виступити відкрито й публічно всім складом своїх колективів з відповідним зверненням до Президента і Верховної Ради України із застереженнями щодо неприпустимості ухвалення антиконституційних змін до закону «Про мови в Україні», не провокувати різке загострення суспільно-політичної ситуації в державі напередодні виборів до місцевих органів влади та  не спонукати народ до актів громадянської непокори».

Лідер фракції «Національний вибір» Богдан Борович осудив «позицію споглядання» політичних сил і депутатського корпусу за тим, що творить команда Януковича, і вважає, що настав час «не лише виступати із заявами, а й вдаватися до результативніших заходів». Він також запропонував прийняти звернення безпосередньо до російськомовного населення, аби «воно зрозуміло, що новоявлені русифікатори втягують його в небезпечні ігри із загрозливими наслідками».

Зачитуючи заяву фракції УНП, її лідер Василь Головчак наголосив на одному з красномовних аргументів:

— Автори законопроекту прикривають спроби знищити українську мову намірами привести українське мовне законодавство у відповідність до Європейської хартії регіональних мов. Однак цей документ передбачає, що держава сприяє розвиткові мов нацменшин за умови, коли завдається шкоди розвиткові мови корінної нації. Гарантуючи захист 15 мовам національних меншин в Україні, скандальний законопроект чомусь присвячує окрему статтю російській мові, бо нібито для більшості громадян України російська є або рідною мовою, або мовою повсякденного спілкування. УНП категорично протестує проти остаточного знищення української мови в незалежній Україні та переведення україномовних громадян в ізольоване середовище.

Уже згадувана Романія Постолянюк цитувала також полум’яні рядки з поеми Ліни Костенко «Берестечко», яку довго замовчувала радянська партноменклатура, оскільки головні герої цього твору застерігають: «Краще бути під турком, аніж з Москвою, бо той сплюндрує, а ця ковтне. Хай Україну чаша ся мине». Це питання актуальне й сьогодні, наголосила Романія Антонівна, і треба не допустити прийняття законопроекту, який є вкрай небезпечним для державної стабільності.

На українській землі має звучати українська мова. Нею мають говорити в державних установах усіх рівнів — починаючи з сільської до Верховної Ради і Кабінету Міністрів, а хто її не знає — повинен вивчити і скласти іспит з української. Вивищування російської мови — це не що інше, як продовження імперської традиції на знищення мови української нації, у зв’язку з чим доречно за прикладом німців та французів прийняти закон про захист рідної мови. Такі вимоги пролунали у виступах депутатів  Зінаїди Болюк, Зіновія Остап’яка, Ольги Бабій, Богдана Томенчука, Олександри Мечевої, Олександра Сича, Василя Бежука  і Романа Струтинського.

Наприкінці обговорення Звернення голова облради Ігор Олійник навів цікаві дані, опубліковані у вересневому номері журналу «Тиждень». За переписом 2001 року в Україні вважали себе українцями 77,8 відсотка населення, росіянами — 17,3; рідними мовами — відповідно 67,5 та 29,6 відсотка населення. Торік державною мовою в Україні виходило 31,8 відсотка газет, російською — 68,1; журналів — відповідно 10,6 та 89,4 відсотка. Обсяг продукції на ринку книговидання становив 13 відсотків українською і 87 — російською. і справді на часі, як пропонували депутати,  прийняти закон на захист материнської мови.

За доопрацьований текст звернення депутати голосували в поіменному режимі. У сесійній залі їх було 66 і всі як один сказали: «За!». Список тих, хто проігнорував позачергову сесію, як і прийнятий документ, подані з облради, публікуємо.

Проголосували за підтримку звернення обласної ради про мови
Депутатська фракція «Наша Україна»:

П. Андрусяк,  О. Бабій, Г. Беляшова,  З. Береговський, М. Білінська, К. Бородайко, О. Бубен,  З. Васильків,  Г. Горбаль, О. Дзеса, І. Дутчак,
Я. Єфімчук, В. Ковальчук,  В. Костюк, І. Куриляк, Н. Мельник, І. Олійник, І. Оробець, М. Павлюк,  Я. Паньків, Б. Пашко, В. Перевізник, М. Полицький, І. Попович, Р. Постолянюк, М. Романів, А. Романчук, Б. Романчук, А. Романюк, П. Семанюк,  В. Ткачук, Б. Томенчук, В. Федорак, Р. Шевчук,
І. Шовковий, В. Шувальський, І. Шумега, І. Яківчук.

Депутатська фракція «Блок Юлії Тимошенко»: В. Бежук, З. Бойчук, В. Будз, І. Данів, М. Зелінський, В. Кифорук, П. Книшук, М. Кузьма, О. Левицький, З. Остап’як, Ю. Романюк, А. Троценко, Т. Хованець.

Депутатська фракція Української народної партії: Р. Білик, З. Болюк, М. Гой, В. Головчак,  Б. Остафійчук, М. Семенюк, Р. Струтинський,  Т. Яворський.
Депутатська фракція «Національний вибір»: Б. Борович, Р. Держипільський, Д. Дзвінчук, В. Костючик, О. Мечева, О. Сич.

Депутатська фракція «Відродження Прикарпаття»: Я. Ульванська.

Не брали участі у голосуванні

Депутатська фракція «Блок Юлії Тимошенко»: М. Клим, С. Сендерський, М. Яворський.
Не брали участі у роботі сесії
Депутатська фракція «Наша Україна»:
М. Балух, Б. Волошинський, М. Габорак, І. Гаврилюк, Д. Гринишин, В. Добрянський, Б. Заріцький,  Ю. Келестин, Ю. Кобель, Є. Лехіцька, В. Луцький, Р. Марцінків, В. Матійчик, Ю. Міндюк, Б. Остап’юк, І. Підлетейчук, В. Пушкар, О. Синютка, Б. Скрип’юк, Р. Сушко, В. Тимків, В. Тисяк, І. Ткачук,
В. Яремчук.

Депутатська фракція «Блок Юлії Тимошенко»: В. Брус, В. Вівчарик, Б. Гдичинський, М. Гнип, О. Дащенко, Г. Карп, В. Качкан, М. Ковальчук,
В. Костів, О. Кравець, О. Лазорко, Б. Лесюк, І. Луцький, П. Никитюк, І. Присяжнюк, І. Римарчук, А. Сава, Т. Скоропад, Б. Скрипник, Б. Яковишин, Б. Яцук.

Депутатська фракція Української народної партії: М. Миркевич.
Депутатська фракція «Національний вибір»: Р. Яковина.
Депутатська фракція «Відродження Прикарпаття»: М. Вишиванюк, М. Негрич, В. Фрунза,  Я. Шинкарук.

Президентові України В. Януковичу
Голові Верховної Ради України В. Литвину
Обласним радам України

Звернення

Депутати Івано-Франківської обласної ради стурбовані внесенням групою депутатів Верховної Ради України законопроекту №1015-3 «Про мови в Україні». Цей антиконституційний законопроект народних депутатів України від Партії регіонів — Олександра Єфремова, Комуністичної партії — Петра Симоненка та Блоку Литвина — Сергія Гриневецького продовжує імперську традицію знищення української мови, запроваджену Емським і Валуєвським указами російської імперії, а також заходами більшовицьких вождів щодо русифікації України.
Парламентська більшість планує ухвалити нову редакцію закону про мови, який фактично спрямований не на захист державної мови, а на її зневажання і поступове знищення. Чи можливою була б така абсурдна ситуація, наприклад, у Франції, щоб на рівні з французькою ставилася в офіційній сфері мова англійська, чи в Німеччині надавалась перевага французькій, в Англії — німецькій? Фальшиво звучить теза авторів законопроекту про наміри привести українське мовне законодавство у відповідність до Європейської хартії регіональних мов.

Тривогу представницького органу області викликає пасивна, споглядальна позиція депутатів Верховної Ради України щодо дій правлячої більшості на витіснення української мови. Вважаємо, що зареєстрований до розгляду законопроект №1015-3 «Про мови в Україні» — це прямий замах на суверенітет Української держави і має своїм наміром через названий закон зруйнувати підвалини української державності.

Вельмишановний Президенте України! Ви звернулися до українського народу з прекрасним закликом «Любіть Україну!». Зверніться з цим же закликом до народних депутатів України Єфремова, Симоненка, Гриневецького, які внесли цей законопроект, щоб і вони так люто не зневажали, а хоч трошки полюбили Україну, яка народила таких невдячних синів і годує їх хлібом на своїй землі, хай не будуть вони українофобами, а справжніми синами-патріотами.
Прийняття цього законопроекту може стати початком великої національної катастрофи.

Тому ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, виражаючи волю півторамільйонної громади області, вимагаємо від Верховної Ради України не допустити до розгляду вищеназваний законопроект. Уже саме включення його до порядку денного може послужити детонатором непередбачуваних подій, гострих конфліктів та остаточного розколу України. Не чіпайте мову! Це дуже болюча струна для десятків мільйонів українців в нашій державі та за її межами. Українська мова терпіла гоніння та заборони впродовж кількох століть панування царського та комуністичного режимів, то чому вона має терпіти ці гоніння в часи незалежності України? Чи задумувалися автори законопроекту та іже з ними, як такий факт сприйняла би світова громадськість?

Звертаємося до Світового конгресу українців, до всього світового українства: станьте поруч з нами на захист материнського слова. Всіма доступними вам засобами не дозвольте знову русифікувати Україну.

У випадку ігнорування наших вимог залишаємо за собою право звернутися до молоді, інтелігенції, всіх українців, яким не байдужа доля держави, взяти участь у масових акціях протесту, захистити свою національну ідентичність та право розмовляти рідною мовою.


Прийнято на позачерговій 41-й сесії івано-Франківської обласної ради п’ятого демократичного скликання 22 вересня 2010 року.

23 Вересня 2010, 11:00
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Влада:
Франківський виконком затвердив новий порядок розміщення вивісок
30 Грудня 2016, 18:09
На засіданні колегії департаменту охорони здоров’я ОДА обговорили стан справ у медичній галузі
30 Грудня 2016, 11:19
У прикарпатській поліції відбулося засідання поліцейської комісії
30 Грудня 2016, 8:52
Марія Савка: Івано-Франківська область готова до оперативного реагування на надзвичайні ситуації у період прийдешніх свят
30 Грудня 2016, 8:09
30 грудня - засідання виконавчого комітету
30 Грудня 2016, 7:14
Аграрії Прикарпаття проаналізували стан галузі за 2016 рік
28 Грудня 2016, 16:59
Відтепер ми співпрацюємо з Попасною
28 Грудня 2016, 8:30
Відбулося засідання колегії управління спорту
28 Грудня 2016, 8:08
Марія Савка: Опалювальний сезон на Івано-Франківщині проходить у злагодженому режимі
27 Грудня 2016, 14:04
У селі Слобідка, на Городенківщині, де проживає майже 700 громадян, відкрито новий заклад культури
27 Грудня 2016, 8:57
В облдержадміністрації відбувся семінар для новообраних голів ОТГ
27 Грудня 2016, 8:34
Оперативна нарада
27 Грудня 2016, 6:36
На центральне теплопостачання Івано-Франківська чекає повна модернізація
26 Грудня 2016, 18:30
В Івано-Франківську стартує проект оновлення тролейбусного парку
26 Грудня 2016, 18:06
Народний депутат з Коломиї Юрій Тимошенко зібрався у президенти
26 Грудня 2016, 16:01
Кінець епохи: депутати звільнили Ольгу Бабій з посади директора ОТБ “Галичина”
26 Грудня 2016, 14:58
Олександр Стратюк проінформував обласну раду про роботу органів прокуратури в 2016 році
26 Грудня 2016, 11:48
82-м учасникам АТО та їх сім’ям буде надано матеріальну допомогу на поліпшення житлових умов
26 Грудня 2016, 8:52
З нагоди Дня енергетика Президент відзначив прикарпатця
23 Грудня 2016, 19:43
Голова Франківської ОДА вибачився перед медиками за заборгованість по виплаті зарплати
23 Грудня 2016, 16:30
Для Снятинської ЦРЛ придбали новий УЗД-апарат
23 Грудня 2016, 13:42
Франківська міська рада затвердила надбавки меру, заступнику та секретарю
23 Грудня 2016, 13:13
Франківська міська рада планує будувати міст на Пасічну за кошти держави
23 Грудня 2016, 10:30
Франківський «Електроавтотранс» візьме кредит на 8 мільйонів для закупівлі тролейбусів
23 Грудня 2016, 10:08
У Франківську “Новий театр” став комунальним
22 Грудня 2016, 21:30