Перебуваючи в Івано-Франківську народний депутат України від «НУ—НС» Андрій Парубій, якого від квітня дехто називає і скандальним за участь у протидії ратифікації т. зв. харківських угод, дав ексклюзивне інтерв’ю газеті «Галичина».

— Не так давно проти вас було порушено кримінальну справу. Чи має вона продовження?

— Нині справа перебуває в судах. Зі свого боку ми опротестували в суді самі мотиви відкриття кримінальної справи. В протесті зазначили, що того дня ми як депутати Верховної Ради перебували на своїх робочих місцях, прийшли в парламент для того, аби зупинити «харківські угоди». Проте ми не вчиняли жодного нападу на інших депутатів. Натомість на сектор «Нашої України» був здійснений фактично бандитський напад бойовиків з Партії регіонів, і вся Україна бачила (адже все було знято на камери), як вони просто калічили наших депутатів. Парадокс полягає в тому, що кримінальну справу проти мене відкрито за перешкоджання діяльності Голові Верховної Ради і парламентарів. У цьому, вважаю, полягає найбільше блюзнірство, бо саме вони за п’ять днів до 27 квітня заблокували трибуну. А ми як опозиційні депутати не могли навіть виступити. Потім вони заблокували наші робочі місця, аби ми навіть не мали змоги натиснути кнопку «проти» тих злочинних «харківських угод». А виявляється ми перешкоджали їм, а не вони нам!

— А чи порушено кримінальні справи за побиття Донія, Шкутяка та інших парламентарів?

— Донині не відкрито жодної кримінальної справи проти тих людей, які калічили на робочих місцях наших депутатів — Донія, Шкутяка, Карпука. Навпаки, тривають переслідування «нашоукраїнців». Подаючи свій протест, ми усвідомлювали, що, на жаль, сьогодні і судова система просякнута страхом перед владою, що нерідко політичні рішення переважають над правосуддям. Проте, на наше переконання, потрібно публічно пояснювати свою позицію, обррунтовувати і вести дискусію. І хоча у Печерському суді ми програли, проте ми подали скаргу до Київського апеляційного суду і найближчим часом чекаємо розгляду. Загалом у всій цій справі давно вже немає юриспруденції, лише політика та замовлення влади.

— Чи триває тиск на вашу рідну сестру?

— Гадаю, не у планах влади ці справи закривати, а навпаки, їм вигідно утримувати їх з тим, щоб чинити психологічний тиск на мене як активного опозиціонера до нинішньої влади.

— Чим, на ваш погляд, можна пояснити вступ Наливайченка в «Нашу Україну»?

— Це концептуальне запитання. Гадаю, йдеться не лише про Наливайченка, а про низку політиків, які, я переконаний, протягом найближчих двох тижнів долучаться до лав нашої політичної сили. «Наша Україна» займає дуже важливу ідеологічну нішу в політичному спектрі — державницьку, патріотичну. Ми не просто позиціонуємо себе як партія, а представляємо значну частину українського суспільства, для якої важливі питання національної пам’яті, мови, нашої ідентичності. Наша політична сила також сповідує принципи справедливої ринкової економіки, опікується питаннями національної безпеки. і попри те, що ми також допускали помилки у своїй діяльності, нині вважаємо необхідним оновити, реформувати нашу політичну силу. Є ще багато дієвих, партійно незаангажованих патріотичних політиків, які б хотіли долучитися до наших лав і спільно відстоювати ті цінності, які для нас важливі. Наливайченко — один із них. Адже він, обіймаючи посаду керівника СБУ, надзвичайно ефективно відстоював питання національної безпеки, національної пам’яті. Я переконаний: його діяльність позитивно оцінили не лише в партії «Наша Україна», а й у суспільстві. З новими досвідченими кадрами в партії відкриється «друге дихання» і «Наша Україна» очолить патріотичну опозицію.

— Відставка президії «Нашої України» — це своєрідний передвиборчий піар-хід чи реальне бажання змін? Що за цим стоїть?

— На останній раді ми прийняли два принципові рішення. Перше — це відставка керівних органів партії: і президія, і керівництво її ради добровільно склали свої повноваження. Це було зроблено з тим, аби на звітно-виборному з’їзді ні над ким не тяжіли жодні посади, щоб ми розпочали з чистого аркуша новий етап — етап опозиційної сили, адже ще донедавна нас називали президентською партією. З огляду на це з’їзд матиме змогу формувати нові керівні органи, обирати нових лідерів з метою формування нової тактики нашої політичної діяльності, супротиву чинній владі. Прихід багатьох нових людей дасть нам сили і можливість зробити переорганізацію, сформувати більш модерну, молодшу, дієвішу, активнішу команду нашої партії.

— Чи здатні патріотичні політичні сили створити дієвий фронт проти наступу на українство?

— Партія регіонів і її сателіти в парламенті, маніпулюючи українським законодавством, робили все для того, щоб цього не відбулося. Блокова система виборів нерідко дозволяла нам створювати спільну платформу і спільним фронтом виступати проти загроз. Заборона блокування фактично спрямована на те, щоб державницькі патріотичні сили на виборах протистояли не «регіоналам», а воювали між собою з огляду на спільний електорат. Це було основним завданням законопроекту про місцеві вибори, який провела Партія регіонів. Крім цього, тут є багато моментів, які дають можливість тотально фальсифікувати результати виборів. Проте у багатьох областях уже нині підписано угоди між патріотичними силами, де визначено нашу ключову позицію перед виборами — не займатися взаємопоборюванням під час виборчої кампанії, не допустити того, на що нас провокують «регіонали», а саме: ми домовилися узгоджувати кандидатів на мажоритарних округах, аби на одному окрузі не йшло по кілька представників від патріотичних сил, а лише один узгоджений.

У нових радах, що будуть сформовані після виборів, необхідно створювати спільні фракції або міжфракційні утворення, до яких належатимуть представники патріотичних сил. Наша позиція полягає в тому, щоб, не допускаючи взаємопоборювання, проводити одне гасло: «Жодного голосу Партії регіонів та її союзникам!». Адже «регіонали» так формували виборче законодавство, щоб максимально провести своїх людей. Вони усвідомлюють, що на Тернопіллі, Львівщині та Івано-Франківщині за пропорційною системою наберуть мізерно. Отож акцентуватимуть на мажоритарних округах, де будуть пропонувати бізнесменів, підприємців, представників адмінресурсу, причому не обов’язково від Партії регіонів, а від інших політичних сил, які є її сателітами, чи перебувають під впливом «регіоналів». Провівши їх у ради, вони матимуть можливість створювати свої більшості. Ми повинні не допустити цього. І якщо ми не маємо можливості створити єдиний фронт, бо нам не дозволяє законодавство, то принаймні можемо не займатися взаємопоборюванням, спільно захистити голоси від фальсифікацій і закликати людей до одного — не допустити членів Партії регіонів та її сателітів у місцеві ради західної України, бо це фактично може стати втратою останнього форпосту українства.

— Як на мене, ви зовні досить схожий на С. Бандеру. Це вас також підштовхує до підтримки іміджу націоналіста?

— Мені не раз говорили про мою схожість зі Степаном Бандерою, що завжди сприймаю як комплімент. Проте патріотизм, національні почуття не виникають зі схожості на тих чи інших історичних персонажів, вони мають набагато глибшу суть. Мій дід був офіцером Української Галицької Армії, старші брати мого батька належали до УПА, бо тато в той час був ще дитиною, всю мою родину було вислано у Сибір, де вона перебувала багато років. Змалечку батько виховував у мені і патріотизм, і любов до України. Свого часу, ще у 87-му році, я ініціював, організовував і керував акціями молодіжної націоналістичної організації. Тоді ми контактували з людьми, що залишилися у мережі ОУН, зокрема із Зеновієм Красівським, який вперше нам дав Декалог українського націоналіста. Очевидно, патріотизм, націоналізм сягає родинного коріння, традицій і почасти є наслідком спілкування з легендарними людьми, які несли прапор національно-визвольної боротьби від 40-х років. Це все мало колосальний вплив на моє формування як особистості і як політика.

23 Вересня 2010, 15:00
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Політика:
Головою Космацької ОТГ обрали діючого голову сільської ради
19 Грудня 2016, 18:31
У Тлумачі 12 партій змагатимуться за 26 депутатських мандатів
16 Грудня 2016, 18:54
Три територіальні громади Коломийщини через тиждень обиратимуть місцеву владу
08 Грудня 2016, 18:06
Троє прикарпатців увійшли до складу політради партії "Укроп"
28 Листопада 2016, 8:37
На Прикарпатті стартувала підготовка до перших виборів в об’єднаних громадах
08 Листопада 2016, 20:04
18 грудня у семи ОТГ Івано-Франківщини відбудуться вибори
11 Жовтня 2016, 9:43
На Прикарпатті 8 об’єднаних громад чекають на вибори
04 Жовтня 2016, 20:39
Михайло Королик очолив Івано-Франківську обласну організацію ВО "Свобода"
20 Вересня 2016, 21:28
ЦВК прийняла 100% протоколів з ОВК. Переміг Віктор Шевченко
18 Липня 2016, 20:16
Чесно: Вибори на Прикарпатті – змагання політичних обіцянок
14 Липня 2016, 18:27
Левко Лук’яненко у Франківську: “Сьогодні потрібно зробити парламент більш гідним”
12 Липня 2016, 16:17
У виборах по 85 округу члени ДВК від “технічних” кандидатів де-факто працюватимуть на одного кандидата
06 Липня 2016, 20:05
У Калуші на базарі Тягнибок агітував за кандидата від “Свободи”
04 Липня 2016, 10:07
Вибори на Прикарпатті: коли і кого з кандидатів ми почуємо і побачимо?
01 Липня 2016, 13:17
У виборчому окрузі №85 виборців спокушають безкоштовними святами, подарунками та екскурсіями
30 Червня 2016, 11:50
Велика кількість кандидатів – політична технологія для дезорієнтації виборців, – М.Лисюк голова КВУ в області
24 Червня 2016, 14:29
Стали відомі імена ще трьох кандидатів у парламент по округу №85
16 Червня 2016, 8:07
На калуському окрузі зареєстровано вже дев’ять кандидатів
13 Червня 2016, 17:20
ОПОРА: ЦВК зареєструвала ще 3 кандидатів по округу №85 та здійснило заміну у складі комісії
08 Червня 2016, 12:23
На Прикарпатті селяни не пішли голосувати, тому що не впевнені, що їм виділять кошти на дитячий садок
28 Березня 2016, 20:53
Нині в «Правому секторі» відбуваються неконтрольовані процеси, – Ярош
26 Лютого 2016, 18:58
Сич стверджує, що сесію обласної ради не скликають через БПП
26 Листопада 2015, 21:23
Ігор Насалик привітав Руслана Марцінківа з перемогою
16 Листопада 2015, 17:43
ЦВК оприлюднила інформацію про явку в другому турі місцевих виборів
16 Листопада 2015, 15:21
Івано-Франківська ТВК оголосила результати виборів в Івано-Франківську
16 Листопада 2015, 12:02