Головною подією тижня і основною темою переважної більшості диспутів та суперечок основних політичних гравців стало обговорення проекту Закону України «Про мови в Україні». Законопроект подали по одному представнику з кожної парламентської фракції, що представляють більшість у Верховній Раді. Таким чином, коаліція намагалася продемонструвати єдність починань та спільність позиції з даного питання.

Не вдаючись до скрупульозного аналізу даного проекту та будучи абсолютно і твердо переконаними у неприпустимості прийняття нормативно-правових актів, що практично утискають та нівелюють пріоритетність української мови чи будь-якої іншої сфери суспільного життя, зазначимо, що даний законопроект насправді є надзвичайно суперечливим.

До прикладу, хоча б узяти ситуацію щодо статусу російської мови. Конституція і на її основі даний законопроект визначають українську мову як єдину державну. Водночас, ст.5, п.2.1  визначає, що «при здійсненні державної мовної політики Україна дотримується принципу визнання всіх мов, які традиційно використовуються в межах держави чи її певної території, національним надбанням, недопущення привілеїв чи обмежень за мовними ознаками». Однак, відповідно до законопроекту саме російська опиняється поряд з іншими мовами у привілейованому становищі. Відповідно, якщо влада вже так прагне наблизити вітчизняну правову базу до міжнародних стандартів, доцільно було б у першу чергу позбавити російської мови окремого статусу і вже на основі цього здійснювати імплементацію Європейської хартії. Та, владі, як завше, не вистачає послідовності…

По-друге, розгляд даного законопроекту скоріш за все не випадково співпадає із виборчою кампанією… Більше того, «гра» вигідна усім суб’єктам найближчих виборів. При чому, абсолютно всім. З одного боку, коаліція, і в першу чергу Партія Регіонів, такими намірами демонструє своїм виборцям, що вона послідовна у відстоюванні власних програмових постулатів. Влучно з цього приводу зауважив Арсеній Яценюк, який, перебуваючи в Івано-Франківську, висловився стосовно Партії Регіонів та їх дій і намірів щодо НАТО, Чорноморського Флоту, мови та федералізації. В ситуації, коли особливо хвалитися немає чим, а суспільство з острахом очікує нових рахунків за комунальні послуги та чергового підняття цін, набагато легше маніпулювати громадською думкою, спекулювати замість того, щоб звітувати, ділитися конкретними результатами та проектами на майбутнє.

А що опозиція? Позавладні політичні сили зараз переживають якщо не кризу ідентичності, то відчувають брак конструктивізму у своїй діяльності точно. Страйки при першій ліпшій нагоді, огульна критика влади та, як зовні здається, нездатність запропонувати реальну противагу, власні напрацювання, альтернативний шлях, який був б ефективним та дієвим. Даний ж законопроект є свого роду «рятівною паличкою» для переважної більшості опозиційних сил, приводом для їх різкої активізації та плацдармом для нарощування власного рейтингу. При чому, рятівна паличка кинута безпосереднім опонентом.

З критикою та висловленням неприпустимості прийняття даного законопроекту виступили чи не всі політичні сили області – Батьківщина, Наша Україна, Свобода, УНП, Фронт Змін. Незмінними залишилися й головні партійні оратори. Зіновій Шкутяк, Юрій Романюк та інші закликали виступити проти даного законопроекту, погрожували наслідками його прийняття та агітували у жодному разі не підтримувати на виборах політичні сили, що ініціювали його розгляд у парламенті.

З метою прийняття відповідної заяви зібралася навіть обласна рада, яка, за словами її голови пана Ігоря Олійника, дану каденцію відпрацювала в цілому успішно та конструктивно. Цього разу обласна рада дійсно вчасно і, що головне, без особливих міжособистих суперечок прийняла текст заяви. Щоправда, в самому тексті, можна знайти певні співпадіння, сподіваємося випадкові, із заявою однієї з політичних сил області, прийнятої напередодні.

З-поміж інших політичних сил варто відзначити партії, без яких вітчизняну політику до недавнього часу було досить важко уявити, які безпосередньо долучилися до створення тієї системи в якій ми всі сьогодні існуєм. Кожний виборчий цикл все більше загрожує цим партіям непроходженням у представницькі органи та потенційним зникненням окремих з них із політичної мапи країни. В області їм доведеться розраховувати в першу чергу на мажоритарку… Мова йде про комуністів, соціалістів та Народну партію Литвина. Разом з тим, такі перспективи не завадили даним об’єднанням дещо здивувати громаду. Так, приміром комуністи, намагалися повернути всіх назад у минуле. Вочевидь, місцеві активісти вирішили, що лунання пісні «І Ленін всегда молодой…» в центральній частині міста допоможе партії набрати 3%. «Україна заслуговує на краще» – саме із таким лозунгом включилися у кампанію соціалісти. На бордах партії можна побачити надпис «Шукаю роботу». Втім, малоймовірно, що для місцевих соціалістів за результатами голосування знайдеться багато роботи. Партія за рейтингом поступається навіть своїм безпосереднім опонентам – комуністам. Та найбільше здивував Володимир Литвин. «Вибирай нормальних» – лозунг «Народної партії». Судячи з плакатів, єдиний нормальний – Литвин. Схоже, що країні знову потрібен Литвин. Спікеру Верховної Ради ж схоже потрібні нові піар-менеджери.

 

Свою передвиборчу кампанію розпочав і чинний міський голова Віктор Анушкевичус. Віктор Андрюсович, на відміну від свого потенційного опонента Руслана Марцінківа, з виборцями зустрічався не в так званих «польових» умовах, а, як і годиться мерові, у одній із загальноосвітніх шкіл міста... Благо, подібні ресурси меру доступні. Нещодавно ж міський голова закликав, як зазначило одне із інтернет-видань «не вірити жодному з кандидатів, який пообіцяє відремонтувати дороги – це неможливо». Взяти хоча б вулицю Новгородську, ремонт якої затягується, незважаючи на особистий контроль мера. Пригадується свого часу було все навпаки – «Європейському місту – європейські дороги»…

Саме у відсутності відповідальності перед мешканцями міста звинуватив Віктора Анушкевичуса Руслан Коцаба. Щоправда, не щодо доріг. Політик, схоже, з нетерпінням очікував анонсованого відновлення постачання гарячої води, щоб одразу ж звернутися до прокурора міста з вимогою порушити кримінальну справу проти Віктора Андрюсовича. Коцаба переконаний, що саме мер завалив подачу гарячої води протягом останніх двох місяців. Важко сказати на який результат свого клопотання очікує Коцаба, однак, цілком можливо, що головного результату політик уже домігся…

Схоже, новий театральний сезон в Івано-Франківському обласному музично-драматичному театрі розпочався дещо скоріше, аніж анонсувалося. Для початку нас очікувала презентація від Юрія Солов’я та висунення його кандидатури у виборах на посаду міського голови. Балотуватися лідер «Громадського форуму» буде від партії «Третя сила». Вибір кандидата можна пояснити як не знаходженням спільної мови та зависокими вимогами у переговорах з іншими, більш відомими широкому загалу політичними партіями, так і можливістю внаслідок непримітності партії сконцентруватися на досягненні ідентифікації партії з «Громадським форумом», можливістю залучити в списки максимально можливу кількість власних людей та концентруватися не скільки на політиці, як на так званих питаннях «господарки». Водночас, партія має певну соціалістичну спрямованість, що в призмі всім відомих соціальних проектів кандидата, може бути використано опонентами не на користь Солов’я.

Найбільшу ж активність протягом тижня демонстрував Ігор Прокопів. Саме його можна назвати людиною тижня. Висунення кандидата практично збіглося з приїздом Яценюка, який у свою чергу власноруч повідомив, що абсолютно підтримує Прокопіва у його починаннях. Сам ж очільник «Теплокомуненерго» протягом тижня контролював відновлення постачання гарячої води в обласному центрі. Щоправда, доволі дивно навіщо спочатку широко афішувати цю подію, а потім похапцем закінчувати ремонтні роботи. Більше того, до сьогоднішнього дня в кранах окремих будинків тече й надалі холодна вода. Найгірше в даній ситуації ж те, що лічильник «намотує» за гарячу. Одним словом, воду «включили» – населення платить. Питання за що??? Скоріш за все, «міський голова, який ще рік тому прорахував, що саме Прокопів є єдиним реальним кандидатом серед депутатського корпусу на посаду мера, намагаючись «втопити» суперника, запропонував йому очолити підприємство-банкрут ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго», а тепер вирішив ще й передчасно відновити постачання гарячої води в місті й таким чином понизити рейтинг кандидата. Саме в такому руслі, судячи із публікацій, можна очікувати появу матеріалів про кандидата у місцевих ЗМІ наступного тижня.

Красномовністю ж цього тижня відзначилися серед інших Арсеній Яценюк та Юрій Романюк. Так, Арсеній Петрович зауважив, що «в Україні є проблема продажу списків. Це вже навіть не проблема. Це – як добрий день. Хочеш стати депутатом – приноси гроші». На жаль, Арсеній Петрович не уточнив скільки і куди саме підносити, однак, судячи із риторики, для Фронту Змін це не актуально. Яценюк збирається укладати з усіма кандидатами від партії своєрідні угоди, які б унеможливлювали перебіжництво і робили депутатів відповідальними. Пригадується, свого часу Віктор Ющенко також укладав різноманітні меморандуми та партнерські угоди.

Втім, автором цитати тижня на нашу думку став Юрій Романюк. «У нас відбирають усе. Це все одно, що у французів відібрати французьку мову і змусити їх говорити на німецькій, бо Німеччина поруч. Французи б на це не погодилися. То чому у нас таке можуть вільно робити, перетворювати нас на бананову країну..?». Незважаючи на те, що голова фракції БЮТ в обласній раді пророкував ще й повторення киргизького сценарію та громадянську війну, хочеться вірити, що резервації нам загрожувати не будуть…

Ігор Дебенко, політолог 

27 Вересня 2010, 11:35
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...


Коментарі:

Автор: , 27 Вересня 2010, 20:17
Відповісти

Автор: , 28 Вересня 2010, 15:24
Відповісти

Автор: , 28 Вересня 2010, 16:44
Відповісти

Автор: , 28 Вересня 2010, 19:40
Відповісти

Додати новий коментар



Останні новини з категорії Медіа:
Прес-конференція присвячена початку реалізації проекту «Назустріч письменнику»
26 Грудня 2016, 7:16
Прес-конференція членів комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності
16 Грудня 2016, 7:15
Прес-конференція Консула Аргентинської Республіки в Україні Арієля Макса Санчеса Ромеро
13 Грудня 2016, 7:10
До уваги представників ЗМІ!
07 Грудня 2016, 17:18
Прес-конференція з нагоди підбиття підсумків акції «Децентралізаційний марафон» на Прикарпатті
06 Грудня 2016, 7:39
Прес-брифінг з нагоди представлення компанією Google Україна результатів кампанії «Цифрове перетворення Івано-Франківської області»
28 Листопада 2016, 7:13
Брифінг голови Державної регуляторної служби України Ксенії Ляпіної
28 Листопада 2016, 6:40
Прес-конференція директора департаменту охорони здоров’я ОДА Мирона Матейка
25 Листопада 2016, 7:12
Брифінг представників Асоціації міст України
22 Листопада 2016, 7:18
Прес-конференція з нагоди Всесвітнього дня боротьби з цукровим діабетом
14 Листопада 2016, 7:12
Прес-конференція народного депутата України Анатолія Матвієнка
10 Листопада 2016, 6:38
Прес-конференція начальника САД Василя Буджака щодо ходу проведення ремонтних робіт на дорогах Прикарпаття
04 Листопада 2016, 7:42
Прес-конференція про виявлення порушень законодавства прокурорами
06 Жовтня 2016, 6:39
Прес-конференція щодо скверу перед друкарнею
04 Жовтня 2016, 7:14
Обласний семінар з питань розвитку етнографічного руху на Івано-Франківщині
28 Вересня 2016, 6:34
Прес-конференція баскетбольного клубу “Говерла”
15 Вересня 2016, 7:18
На радіо «Вежа – 107 FM» щоденно виходитиме програма Тараса Прохаська – «Поради на щодень»
13 Вересня 2016, 10:05
Брифінг ідеолога реформи децентралізації влади в Україні, директора Інституту громадянського суспільства Анатолія Ткачука
13 Вересня 2016, 7:20
Брифінг керівництва Львівської залізниці
07 Вересня 2016, 17:42
Прес-конференція, присвячена "Святу хліба"
06 Вересня 2016, 7:17
В Івано-Франківському обласному військовому комісаріаті відбудеться брифінг
30 Серпня 2016, 22:21
Прес-кнференція з нагоди відкриття курсів чеської мови в Івано-Франківську
30 Серпня 2016, 7:16
Передсезонна прес-конференція НФК “Ураган”
26 Серпня 2016, 7:18
Прес-конференція “Дому Сірка”
23 Серпня 2016, 6:37
Прес-конференція міністра юстиції України Павла Петренка
22 Серпня 2016, 7:39