11 вересня  Громадянська мережа ОПОРА розпочала національну кампанію моніторингу виборів до органів місцевого самоврядування. 177 громадських спостерігачів слідкують за ходом перегонів в усіх обласних та районних центрах України. 5 жовтня в ІА УНІАН на прес-конференції «Перебіг місцевих виборів: найбільші порушення, найбільші загрози» ОПОРА презентувала оперативну інформацію з місця подій.

Спостерігачам ОПОРИ вдалося зібрати факти використання адмінресурсу, підкупу виборців, чорного піару. Докладно це відображено у Дайджестах спостереження за місцевими виборами, які ОПОРА опублікувала по кожній з областей.

Формування  територіальних виборчих комісій

Переважно керівні посади у сформованих ТВК зайняли представники 6 партій з 47, які брали участь у розподілі. Найбільше голів, заступників та секретарів ТВК у парламентської коаліції (ПР, Народна Партія, КПУ), яка в сумі отримала 1042 посади. В той же час, опозиційні парламентські партії, що входять до блоку БЮТ та НУ-НС, забезпечили собі вдвічі менше представництво. Причиною нерівномірного розподілу стали норми чинного законодавства, які передбачають призначення керівників ТВК Центральною виборчою комісією без переконливих та чітких критеріїв відбору. У зв’язку з тим, що територіальні комісії найближчі 5 років встановлюватимуть результати волевиявлення громадян на чергових та можливих позачергових місцевих виборах, ОПОРА занепокоєна такою незбалансованістю.

Усього  ЦВК утворила 669 ТВК, з яких лише 381 – у максимальному складі з 18 членів. Отже, чинне законодавство вже забезпечило більшість (9 членів комісії) для коаліційних парламентських партій у 288 комісіях цього рівня. ОПОРА акцентує, що чинне законодавство не передбачає жорсткого кворуму, тобто присутності 2/3 від складу ТВК. Тож рішення під час засідань виборчих комісій приймається простою більшістю від присутніх, якщо на ньому присутні більше половини членів комісії (тобто, максимум 10 чоловік). Крім того, в день голосування легітимним є рішення, прийняте не менш ніж 3 членами комісії.

Початок реєстрації кандидатів

Найяскравіше  злагоджену роботу сформована більшість  в ТВК продемонструвала під час  реєстрації списків кандидатів, що подавали місцеві партійні організації, для участі у виборах до органів місцевого самоврядування. В результаті, у межах України перший номер в бюлетені, для прикладу, в обласні ради, Партія регіонів посіла в 16-ти областях, «Батьківщина» – в одній області. В бюлетенях до міських рад Партія регіонів посіла перший рядок в 16-ти обласних центрах, «Батьківщина», КПУ та партія «Совість України» зайняли по одному такому місцю.

Учасники  прес-конференції нагадали, що чинний закон про місцеві вибори не передбачає такого принципу розподілу місць у бюлетені, як жеребкування. Тож, перші номери отримують ті партії, списки яких першими були зареєстровані в ТВК. Хоча черга під виборчими комісіями для реєстрації документів часто займалася ще вночі, спостерігачами зафіксовано непоодинокі випадки, коли перше місце в бюлетені посідали партії, які подавали документи зовсім не в числі перших. Інколи, з формальних причин, партіям відмовляли в реєстрації, посилаючись на технічні помилки, відправляли документи на доопрацювання.   

Конфлікти у виборчих комісіях

Таким чином, через відсутність жеребкування, в багатьох виборчих комісіях виникали сутички довкола найпривабливіших порядкових номерів в бюлетенях. Непоодинокі конфлікти були зафіксовані у Волинській, Луганській, Львівській, Херсонській областях. Один з найбільш резонансних випадків стався на Дніпропетровщині.

29 вересня  працівники приватного охоронного  підприємства «Легіон» не допустили на робочі місця частину членів територіальної виборчої комісії Бабушкінського району міста Дніпропетровська. Разом з ними не зміг  увійти до приміщення ТВК і заступник голови комісії Гліб Дмитрієв (ВО «Батьківщина») та журналісти телестудії «Ступєні». Зрештою, коли пресі та членам ТВК все ж вдалося потрапити до будівлі з чорного входу, вони побачили, що на дверях кімнат було зірвано пломби, хоча їх опломбували напередодні ввечері.  У кабінеті голови перебувала член комісії, яка пояснила, що просто чергує на його прохання. Члени ТВК, яких не допускали на робочі місця, викликали міліцію, що зафіксувала скарги учасників інциденту. Примітний факт: наступного дня з‘ясувалося, що 29 вересня, коли членів ТВК та журналістів не пускали до приміщення, було прийнято рішення про реєстрацію списків кандидатів від перших трьох партій. Ними стали: Партія регіонів, КПУ та Народна Партія.

Використання адмінресурсу

Резонансним прикладом застосування адмінресурсу та тиску на кандидатів називає події  в Черкасах чинний мер міста та кандидат на посаду міського голови Сергій Одарич.  Він повідомив спостерігачам ОПОРИ, що 30 вересня черкаське обласне контрольно-ревізійне управління (КРУ) заблокувало банківські рахунки департаменту ЖКГ черкаського міськвиконкому.

Через це до кінця виборчої кампанії, а саме до 28 жовтня, може бути паралізована робота комунальної галузі Черкас: припиниться вивіз сміття, освітлення вулиць та робота ліфтів, опалювальний сезон не розпочнеться вчасно. Одарич вважає, що розпорядження КРУ ініційоване черкаським губернатором Сергієм Тулубом. Останній очолює обласну організацію Партії регіонів, і в такий спосіб, на думку чинного мера, допомагає своєму однопартійцю Євгену Влізло боротися за посаду міського голови.

Окрім того, ОПОРА хотіла б звернути увагу журналістської та міжнародної спільноти на ситуацію навколо мера Кам’янця-Подільського Анатолія Нестерука, який наразі перебуває у слідчому ізоляторі. Правоохоронці інкримінують йому отримання хабара, хоча частина громади міста пов’язує це затримання з боротьбою за крісло міського голови. У Кам’янці-Подільському не вщухають акції протесту. 8 жовтня закінчується реєстрація кандидатів на посаду мера. Якщо Нестерук не подасть документи особисто, то не зможе взяти участь у виборах. Його прибічники переконані, що він утримується у СІЗО саме з цією метою.

З огляду на це, ОПОРА закликає правоохоронні органи оприлюднити всі причини затримання Анатолія Нестерука у зв’язку з резонансністю та важливістю справи, і тим самим запобігти можливим спекуляціям та провокаціям у виборчий період.

      Приклади використання адмінресурсу:

  • У місті Суми нещодавно було запущено новий інформаційний проект «Суми.Інфо» (http://sumyinfo.com/). Як стало відомо спостерігачам ОПОРИ, його створено за підтримки Сумської обласної державної адміністрації. На сайті регулярно розміщуються інформаційні повідомлення про здобутки місцевої влади та критика опонентів Партії регіонів. Крім того, на цьому ресурсі є розділ «Клуб виборців (Дізнайся, що сьогодні зробила влада)». У ньому розміщено графік передвиборчих зустрічей, в яких беруть участь чиновники облдержадміністрації, та контакти осіб, відповідальних за підготовку агітаторів. Спостерігачам ОПОРИ вдалося встановити, що усі вказані передвиборчі зустрічі керівників області відбуваються в робочий час і в бюджетних установах.
  • В Ужгороді міська влада та її очільник Сергій Ратушняк докладають чималих зусиль для того, аби позбавити своїх опонентів можливостей висловлювати протест. Зокрема, рішенням міської ради Ужгорода ще минулої осені було встановлено місце для проведення мирних зібрань тільки в Боздошському парку та на Київській набережній. Після цього, всупереч нормам Конституції, усіх потенційних організаторів акцій зобов’язали погоджувати заходи з різними управліннями міської адміністрації. Проте з минулого тижня, навіть зібравши усі дозволи та підписи, мітингувати в Ужгороді буде неможливо, оскільки у дозволених для зібрань місцях розташувалися пересувний луна-парк та цирк-шапіто.

Підкуп  виборців

Практика  відкриття «соціальних магазинів» з метою продажу товарів за цінами нижче ринкових використовувалася й під час президентської виборчої кампанії. Про це ОПОРА неодноразово повідомляла журналістів. Утім, з’ясувалося, що ця технологія підкупу активно застосовується і під час виборів до місцевих органів влади. Так, в Івано-Франківську діє шість соціальних магазинів, відкритих кандидатом на посаду міського голови Юрієм Солов’єм. У магазинах при пред’явленні пенсійного посвідчення або документу про інвалідність можна купити продукти за собівартістю. В цьому не було б порушення, якби під час цього не використовувалась символіка кандидата на плакатах, вивісках та у безкоштовних газетах. Крім того, за даними активістів ОПОРИ, Юрій Соловей рекламує себе не лише у соціальних магазинах, а й у трьох соціальних аптеках, які також належать йому.

Технологія  «торгівля за низькими цінами + агітація» використовується й в інших містах. За даними спостерігачів ОПОРИ, свої соціальні магазини відкрив у Тернополі кандидат в мери Сергій Надал, та його колега в Луганську – Володимир Медяник.

«Чорний піар» та анти-технології

Один  з найбільш резонансних прикладів використання «чорного піару» під час цієї кампанії – розповсюдження у Харкові друкованого видання, стилістикою та дизайном подібного на газету «Коментарі».  На початку вересня його перша шпальта з’явилась на носіях зовнішньої реклами – колаж, на якому зображено спотворені обличчя Віктора Ющенка, Юлії Тимошенко та Арсена Авакова, а також заголовок: «Обличчя старої влади». А 27 вересня історія отримала продовження. У центрі Харкова невідомі молоді люди розповсюдили великий наклад газет із вказаною першою шпальтою та відверто образливими матеріалами щодо одного з кандидатів на посаду мера Харкова – Арсена Авакова. Цей підроблений варіант відомої газети розповсюджувався без вихідних даних.

Інший приклад з Черкас, де по місту невідомі особи у великій кількості розклеїли наліпки  «Хто стоїть за Одаричем?». Вони також не мають жодних вихідних даних і носять образливий характер щодо чинного мера.

    Для отримання додаткової інформації відвідайте наш веб-сайт:  www.opora.org.ua 

06 Жовтня 2010, 15:23
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...


Коментарі:

Автор: , 06 Жовтня 2010, 16:09
Відповісти

Автор: , 06 Жовтня 2010, 20:14
Відповісти

Автор: , 06 Жовтня 2010, 23:49
Відповісти

Автор: , 07 Жовтня 2010, 9:38
Відповісти

Додати новий коментар



Останні новини з категорії Політика:
Головою Космацької ОТГ обрали діючого голову сільської ради
19 Грудня 2016, 18:31
У Тлумачі 12 партій змагатимуться за 26 депутатських мандатів
16 Грудня 2016, 18:54
Три територіальні громади Коломийщини через тиждень обиратимуть місцеву владу
08 Грудня 2016, 18:06
Троє прикарпатців увійшли до складу політради партії "Укроп"
28 Листопада 2016, 8:37
На Прикарпатті стартувала підготовка до перших виборів в об’єднаних громадах
08 Листопада 2016, 20:04
18 грудня у семи ОТГ Івано-Франківщини відбудуться вибори
11 Жовтня 2016, 9:43
На Прикарпатті 8 об’єднаних громад чекають на вибори
04 Жовтня 2016, 20:39
Михайло Королик очолив Івано-Франківську обласну організацію ВО "Свобода"
20 Вересня 2016, 21:28
ЦВК прийняла 100% протоколів з ОВК. Переміг Віктор Шевченко
18 Липня 2016, 20:16
Чесно: Вибори на Прикарпатті – змагання політичних обіцянок
14 Липня 2016, 18:27
Левко Лук’яненко у Франківську: “Сьогодні потрібно зробити парламент більш гідним”
12 Липня 2016, 16:17
У виборах по 85 округу члени ДВК від “технічних” кандидатів де-факто працюватимуть на одного кандидата
06 Липня 2016, 20:05
У Калуші на базарі Тягнибок агітував за кандидата від “Свободи”
04 Липня 2016, 10:07
Вибори на Прикарпатті: коли і кого з кандидатів ми почуємо і побачимо?
01 Липня 2016, 13:17
У виборчому окрузі №85 виборців спокушають безкоштовними святами, подарунками та екскурсіями
30 Червня 2016, 11:50
Велика кількість кандидатів – політична технологія для дезорієнтації виборців, – М.Лисюк голова КВУ в області
24 Червня 2016, 14:29
Стали відомі імена ще трьох кандидатів у парламент по округу №85
16 Червня 2016, 8:07
На калуському окрузі зареєстровано вже дев’ять кандидатів
13 Червня 2016, 17:20
ОПОРА: ЦВК зареєструвала ще 3 кандидатів по округу №85 та здійснило заміну у складі комісії
08 Червня 2016, 12:23
На Прикарпатті селяни не пішли голосувати, тому що не впевнені, що їм виділять кошти на дитячий садок
28 Березня 2016, 20:53
Нині в «Правому секторі» відбуваються неконтрольовані процеси, – Ярош
26 Лютого 2016, 18:58
Сич стверджує, що сесію обласної ради не скликають через БПП
26 Листопада 2015, 21:23
Ігор Насалик привітав Руслана Марцінківа з перемогою
16 Листопада 2015, 17:43
ЦВК оприлюднила інформацію про явку в другому турі місцевих виборів
16 Листопада 2015, 15:21
Івано-Франківська ТВК оголосила результати виборів в Івано-Франківську
16 Листопада 2015, 12:02