http://image.tsn.ua/media/images/original/Sep2007/13802.jpgПрестиж служби у Збройних Силах України, схоже, потроху починає відновлюватися. Адже цього призову у місті — перевиконання наряду: до армії призвали більше юнаків, ніж того вимагає план. Однак, є і такі, хто не хоче звідати всіх принад армійського життя. Їх активно розшукують. Решту ж — відправляють у різні роди військ. У результаті калушанами задоволені і командири військових частин, і самі юнаки не шкодують, що відслужили в армії.

Калушани, традиційно, служать у всіх родах військ України. Поки що ніхто з них не “прославився” незадовільною поведінкою та негідними вчинками. Цього тижня розпочався черговий осінній призов до служби у Збройних Силах України. Із Калусько-Рожнятівського об’єднаного військового комісаріату по всій Україні до листопада відправлять служити 108 юнаків. Це — на 14 осіб більше, ніж було заплановано. Отже, військовий комісаріат змушений звернутися до керівництва Збройних сил України про збільшення замовлення.
— Хлопці відбуватимуть військову службу у всіх родах військ. Маємо, як і раніше, наряд на службу у Президентському полку Збройних сил України: там служитимуть троє місцевих призовників. Зокрема, ще восьмеро служитимуть у престижних аеромобільних військах України, — говорить комісар Калусько-Рожнятівського об’єднаного військового комісаріату Володимир Мазур. — Після минулого призову ми виявили 12 юнаків, які ухилилися від проходження строкової служби у Збройних Силах України, і передали всі матеріали їхніх справ у правоохоронні органи.
За ухилення від строкової служби загрожує адміністративна або кримінальна відповідальність. Однак, чи не всі випадки ухилення від служби в армії мають причини, радше, соціальні: хлопці, замість служби в армії, виїхали на заробітки по Україні чи за кордон. Є, щоправда, можливість заробити і в українському війську, але — значно менше, як на заробітках.
Прослуживши півроку за власним бажанням можна подати рапорт про перехід на контрактну основу. Щоразу збільшується і кількість таких людей, які самі приходять до військкомату із бажанням вступити на службу за контрактом. Загалом, людей приваблює непогана перспектива державного забезпечення у час економічної кризи та нестачі робочих місць.
Загалом, “контрактників” до армії відсилають кожного кварталу. Спочатку — двохмісячне навчання. Потім — служба у формуваннях, у яких вони виявили бажання працювати. Цього року з нашого військового округу забажали служити на контрактній основі 12 чоловік. Військові покладають чимало надій на солдатів-”контрактників”. Саме на таку основу вже повністю перейшли прикордонні війська. Також чимало їх служить і у Військово-Морських Силах України. Вимоги до охочих вступити на контрактну службу залишаються незмінними: від 18 до 40 років, проходження професійно-психологічного відбору, відповідність вимогам військової служби, а також — обов’язковий висновок військової медичної комісії про придатність за станом здоров’я до військової служби.
Поряд із чоловіками цьогоріч служитимуть і двоє жінок-калушанок. Ще двоє цього року вступили до вишів військової підготовки. За словами Володимира Мазура, жінки в армії переважно виконують функції зв’язкових, телеграфісток, а також роботу, близьку до їхніх цивільних спеціальностей.
Неправдивою є також і поширена думка, що навчання у виші гарантує звільнення від строкової служби. Так, після здобуття вищої освіти є всі шанси поповнити ряди Збройних Сил України, і все більше людей із вищою освітою таки служать у війську. Цієї осені відслужити в армії випала можливість 14-ти випускникам вищих навчальних закладів. Є серед призовників і юнаки 1986 і 1987 років народження, тобто, ті, яких призов застав на останніх роках призовного віку.
Тих юнаків, хто потрапив під призов усупереч власному бажанню, підбадьорювали минулої п’ятниці на урочистих проводах до армії у ПК “Мінерал”. Проводи — традиційні і є добрим приводом для кожного чоловіка, який відслужив у війську, згадати ті дні. Усі переконані: армія — досвід на все життя, позитивні враження, і навіть більше — життя чоловіка ділиться на періоди до армії та після. Наразі призовники мають чимало вигоди: точно служитимуть на теренах України, а, отже — значно безпечніше.
— Я пішов до армії 11 листопада 1983 року. Спочатку новобранців відправили із Донецька до Дніпропетровська. Далі — до Свердловська (тепер — Російська Федерація. — Авт.). Після півроку “учебки” ми разом із досвідченими саперами супроводжували військові частини до Афганістану. Озираючись назад, хочу сказати, що великий позитив у тому, що теперішнім призовникам не доводиться долати таку географію, — поділився власним досвідом із призовниками в. о. першого заступника міського голови Олександр Челядин.— Вам варто бути пильними, адже Україна розташована так, що вона потрібна усім. Однак, головне побажання, щоб ваші матері не плакали вечорами, поки ви служитимете.
Загалом, юнаки служать у Збройних Силах України рік, а у  Військово-Морських Силах України — півтора. Ті, хто має вищу освіту, — дев’ять місяців. За словами фахівців, одного року — замало, щоб опанувати всі тонкощі служби в армії, зокрема, — техніки, з якою тепер працюють солдати. Як стверджує Володимир Мазур, у деяких родах військ для повноцінної служби солдат повинен пройти піврічне навчання. Тому, за час, що залишається, хлопці зможуть і не оволодіти усіма необхідними практичними навиками. Загалом, фахівці сходяться на думці, що для повноцінної служби в армії потрібно хоча би півтора року.
Як би добре не було в армії, там, насамперед, потрібно адаптуватися і звикнути до самостійності. Тому призовники отримали і практичні поради щодо того, як під час служби в армії полегшити своє перебування у Збройних Силах, і полегшити тривогу батьків, для яких час перебування сина у війську є часом суцільних хвилювань.
— Ви маєте забути слова “не хочу”. Ви могли казати це мамі, другові, подрузі. У армії це — не пройде. Непокора може стати першим серйозним конфліктом. Тому при будь-якому наказі ви маєте сказати “так” і його виконувати, — порадила призовникам голова комітету солдатських матерів Лідія Булавчук. — Однак, якщо ваші права порушуватимуть, то пам’ятайте: у кожному військкоматі працює представниця комітету солдатських матерів, до якої можна звернутися за допомогою. Щоб ваші матері не хвилювалися за вас, пишіть їм листи. Можна навіть — щодня, і про що завгодно: з ким дружите, що давали на обід, що робите. Головне, що цих листів із нетерпінням чекають.
Після урочистого святкування, розпочнуться справжні і часом не дуже веселі проводи до армії. Призов цього року триватиме з 6 по 30 жовтня. Згідно з наказом міністра оборони України про початок осіннього призову 2010 року, загалом в Україні військово-строковій службі підлягає 20 тис. чоловік. У Внутрішніх військах Міністерства внутрішніх справ України служитимуть 5600 чоловік, а 1100 громадян України служитимуть у Державній спеціальній службі транспорту. В Івано-Франківській області цієї осені військову форму одягнуть 760 юнаків. 315 із них служитимуть у сухопутних військах, у повітряні сили буде скеровано 188 чоловік, у Військово-Морські сили — 29, до Міністерства внутрішніх справ — 135 чоловік. Решта проходитимуть службу в інших силових структурах держави.
Частина призовників із Калуша, зокрема, поїде служити до військової частини А 2637 Військово-Морських Сил України в Очакові, де не тільки набереться безцінного досвіду, але й матиме змогу відпочити на морі. Тим часом, делегація військової частини відвідала Калуш: наша співпраця триває вже 15 років.

08 Жовтня 2010, 10:19
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...


Коментарі:

Автор: Mykola (UK), 08 Жовтня 2010, 20:52
SUCH A SHIT.
Відповісти

Автор: , 12 Жовтня 2010, 17:03
Відповісти

Автор: Mykola (UK) > Gist'(17:03): , 12 Жовтня 2010, 21:45
...for 18 months you could travel around the World... - Good life experience! ' Can imagine what kind of experince you got in Ukrainian Army... Anyway,that was your choice
Відповісти

Автор: BYKola(UK), 13 Жовтня 2010, 22:31
Відповісти

Автор: Mykola (UK) > BYKola, 13 Жовтня 2010, 23:21
Tu Mykola (UK), Mykola (UK) bydlovska, -zakpuu Mykola (UK) . Mykola (UK).
Відповісти

Автор: Mykola (UK) :, 14 Жовтня 2010, 21:43
Mykola (UK), where is my comment ?..
Відповісти

Автор: Mykola (UK) :, 14 Жовтня 2010, 23:25
... guys, you don't like the truth? ...then, correct comment of that BY4ARA (22:31). Please, do not play this game with me, otherwise you will have every day 100-150 comments from my " team". Do you need extra trouble?.. Better think how to exist in Ukraine.
Відповісти

Автор: BYKola (UK), 16 Жовтня 2010, 18:25
Yes, do please. We need 100-150 comments from your "BYK-team". Otherwise, you are an asshole:PP
Відповісти

Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47