За розбазарювання сотень тисяч гривень, призначених для допомоги потерпілим від повені 2008 року, міського голову Тисмениці Ярему Галигу засудили і... відразу ж звільнили від покарання. Та не встиг мер повернутися в улюблене крісло, як одразу заробив новий кримінал - за земельку для свата.

Вісімдесят кримінальних справ, порушених обласною прокуратурою за зловживання під час ліквідації повені 2008 року, закінчилися великим пшиком. Більшість обвинувачених відбулися штрафами чи умовним терміном. Чи не найбільше серед фігурантів пофартило міському голові Тисмениці Яремі Гализі. Йому не лише вдалося уникнути покарання, а й повернутися на посаду. Не відчуваючи за собою провини, керовник хоче втретє балотуватися на міського голову. Проте районна прокуратура припускає, що кар'єра Галиги може завершитися у менш затишному місці, ніж мерське крісло.

Тисменицька міська рада відсторонила Ярему Галигу від виконання обов'язків міського голови у січні 2009 року. Причиною стало обвинувачення районної прокуратури у зловживанні мера службовим становищем, внаслідок чого держава зазнала збитків у розмірі 395 тис. грн. Зокрема, прокуратура встановила, що Галига дав незаконну вказівку своїм підлеглим скласти списки потерпілих від повені 23-27 липня без обов'язкового попереднього обстеження житлових будинків. «Таким чином, компенсації отримали 12 мешканців міста Тисмениці, яких не затопило взагалі, а 7 городян отримали не свою грошову допомогу (замість власників пошкоджених осель). Внаслідок неправомірних дій мера держава зазнала збитків на суму 395 тис. грн.», - йдеться у постанові. Проте, як стверджує прокурор Тисменицького району Орися Марчук, це далеко не всі зловживання міського голови. «У прокуратуру масово приходили люди скаржитися, казали, що міський голова відмовляється приймати заяви щодо обстеження справді затоплених будинків, - розповідає вона. - Для підтвердження постраждалі приносили фотографії. Однак міський голова не приймав їхніх заяв через особисті конфлікти і неприязнь».

Також прокурор району розповідає, що під час слідства люди, імена яких були внесені у списки постраждалих, зізналися, що їхні помешкання не були підтоплені і вони ні з якими заявами до сільради не зверталися. Представники комісії, яка обстежувала підтоплені будинки, теж підтвердили, що води там і близько не було. Тому районна прокуратура порушила кримінальну справу за ст.364 ч.2 та ст.366. ч.2. Кримінального Кодексу України. Тобто Ярослава Галигу звинуватили у зловживанні владою та підробці службових документів в інтересах третіх осіб, що спричинило тяжкі наслідки. Варто зазначити, ст.364 ч.2 тягне за собою позбавлення волі від трьох до шести років з позбавленням права обіймати певні посади на строк до трьох років. А злочин за ст.366 ч.2 карається позбавленням волі на строк ще від двох до п'яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Засудили, але не покарали

Під час досудового слідства представники комісії та працівники міськради визнали, що у перші дні після повені списки постраждалих складалися поспіхом. Проте замість того, щоб списки скорочувати, мер самостійно їх розширював. "Працівники міськради пояснили, що Ярема Галига сам у списках напроти конкретних осіб, незважаючи на акти обстеження, проставляв суми - кому дати більше, а кому менше. Ділив на тих, хто за нього голосував, а хто не голосував", - розповідає районний прокурор.

Попри всі обвинувачення прокурора, Тлумацький районний суд, який розглядав справу Яреми Галиги, чомусь на диво поблажливо поставився до витівок чиновника. Судді не побачили доказів, які би вказували на зловживання владою чи службовим становищем та підробку документів, що спричинило саме тяжкі наслідки. Натомість, злочин тисменицького міського голови суд перекваліфікував у "злочин невеликої тяжкості", "вчинений з необережності". Суд також врахував, що меру Тисмениці колись було присвоєно звання "Заслужений працівник культури", а також те, що він людина пенсійного віку, яка хворіє. Додавши до цього списку "щире каяття підсудного" та добровільне відшкодування збитків у розмірі 24 500 грн., суд виніс суперечливий вирок.

З одного боку, засудив Ярему Галигу за ст.367 ч.1 і призначив покарання у розмірі 2500 грн. штрафу з позбавленням права найближчих півтора року займати посади в органах влади та місцевого самоврядування. З іншого боку, суд одразу ж застосував статтю 74 ч.4, звільнивши засудженого від призначеного йому основного і додаткового покарання. "Особа, яка вчинила злочин невеликої або середньої тяжкості, може бути за вироком суду звільнена від покарання, якщо буде визнано, що з урахуванням бездоганної поведінки і сумлінного ставлення до праці цю особу на час розгляду справи в суді не можна вважати суспільно небезпечною". Отож, суд першої інстанції одночасно Галигу і засудив, і звільнив від покарання. Таке парадоксальне рішення районна прокуратура оскаржила в Апеляційному суді Івано-Франківської області. Але після того, як на судовому засіданні мер поклявся, що не претендує на керівні посади, і розчулив суддів скаргами на похилий вік та погане самопочуття, Апеляційний суд залишив вирок суду першої інстанції без розгляду. Не дотримавши обіцянки, після звільнення від кримінальної відповідальності Галига одразу повернувся у мерське крісло.

Знову кримінал

Проте не встиг міський голова повернутися на посаду, як проти нього знову порушили кримінальну справу. Правоохоронці документально з'ясували, що міський голова одноосібно сфальсифікував рішення сесії міської ради в листопаді 2007 року. За цим сфабрикованим рішенням, один громадянин отримав дві земельні ділянки площею 0,08 гектара і 0,07 гектара в межах райцентру. Згодом він цю землю приватизував. За експертною оцінкою, унаслідок протиправних дій міського голови громадським інтересам завдано збитків на суму майже 52 тисячі гривень. Чоловік, який отримав ділянки, виявився сватом Ярослава Галиги. Але міському голові знову вдалося вийти сухим із води. Цього разу його виправдав Тисменицький районний суд.

Однак районна прокуратура має намір оскаржувати це рішення в апеляційному суді. Крім того, у Вищому спеціалізованому суді чекає розгляду касаційна скарга щодо зловживання Яреми Галиги під час повені 2008 року.

Галицький кореспондент

 

11 Жовтня 2010, 14:11
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...


Коментарі:

Автор: Mykola (UK), 11 Жовтня 2010, 21:43
MOTHERF...KERS !
Відповісти

Додати новий коментар



Останні новини з категорії Де-Юре:
Сільськогосподарські підприємства підлягають реєстрації платниками ПДВ на загальних підставах з 1 січня 2017 року
30 Грудня 2016, 9:40
В Івано-Франківську прокуратура через суд стягнула 216 тис. грн боргу з відшкодування витрат на виплату та доставку пільгових пенсій
29 Грудня 2016, 17:17
За порубку майже півсотні ялинок про підозру повідомлено мешканцю Верховинського району
29 Грудня 2016, 16:51
За зниженими ставками акцизного податку можливо ввезти не більше одного легкового автомобіля
29 Грудня 2016, 14:04
На Прикарпатті до 7 років позбавлення волі засуджено київського рецидивіста
29 Грудня 2016, 7:13
Платники податків мають право подавати звітність засобами електронного зв’язку
28 Грудня 2016, 16:07
Якщо сім'я зекономила субсидію, вона має право не платити обов'язковий платіж
27 Грудня 2016, 16:05
ПНУ оскаржить рішення міської ради щодо передачі спорткомплексу "Олімп"
27 Грудня 2016, 11:18
Прокуратура Івано-Франківської області протидіє гральному бізнесу: припинено діяльність 17 закладів та вилучено 334 одиниці комп’ютерної техніки (фото, відео)
27 Грудня 2016, 8:08
На Прикарпатті за ухилення від сплати понад 4 млн грн податків повідомлено про підозру директору ТзОВ
27 Грудня 2016, 7:42
В Івано-Франківську судитимуть киянина-шахрая, який через фіктивне підприємництво ошукав державу на понад 350 тис. грн
26 Грудня 2016, 11:20
На Прикарпатті водія, який наїхав на п’ятьох дітей, засуджено до 3 років ув’язнення
26 Грудня 2016, 8:09
Прокуратура спільно з УЗЕ припинила діяльність ще 11 гральних закладів на Прикарпатті
26 Грудня 2016, 7:40
Франківці не поспішають ставати присяжними
23 Грудня 2016, 14:35
За втручання прокуратури Івано-Франківської області фермера зобов’язано використовувати понад 145 га землі за цільовим призначенням
23 Грудня 2016, 7:15
На Прикарпатті реалізаторам алкоголю та тютюну нараховано майже 2,3 мільйона гривень штрафів
22 Грудня 2016, 18:32
На Прикарпатті за грабежі та крадіжки засудили групу молодиків
22 Грудня 2016, 8:55
При виплаті винагороди іноземцю єдиний внесок не сплачується
21 Грудня 2016, 21:22
У Франківську засудили стоматолога-“наркобарона”
21 Грудня 2016, 19:43
Який митний режим застосовується при ввезенні громадянами транспортних засобів на митну територію України з метою ремонту?
21 Грудня 2016, 12:48
Заповнення декларації акцизного податку особами, що реалізують пальне
20 Грудня 2016, 12:45
На Прикарпатті прокуратура оскаржила в суді безкоштовне використання на алкоголі знаку держпідприємства вартістю понад 7 млн грн
16 Грудня 2016, 15:42
Декларація з акцизного податку за грудень 2016 року подаватиметься за новою формою
16 Грудня 2016, 9:45
"ОПОРА" заявляє про порушення на виборах в прикарпатських ОТГ
15 Грудня 2016, 20:30
Платники єдиного податку можуть самостійно відмовитися від застосування спрощеної системи оподаткування
15 Грудня 2016, 16:30