Платіть 680 гривень податків на кожну тисячу своєї зарплатні! Ось головна для громадян новація в написаному урядом Податковому кодексі. Для влади та усіх, хто на ній заробляє, все й далі буде в шоколаді.

«Ми встановимо низькі податки, напевно, найнижчі податки в Європі», - голос Миколи Азарова агресивно різав тишу на представленні податкової конституції України. Запрошена сотня журналістів центральних телеканалів та газет мовчки гортала презентацію з синім значком на кожній сторінці - «Україна для людей».

«Але ці зменшені податки мають платити усі», - додав сталі у голос прем'єр, який засвідчив перед затвердженням в парламенті, що немає ані заміського будинку, ані гаражу, ані машини.

Через годину розповіді про справедливість, щирість та далекоглядність нових правил оподаткування голова уряду вимогливо обвів очима журналістів:

- Чогось не бачу ентузіазму?

Зала мовчала.

Кому варто радіти?

«Зменшення кількості податків та зборів», - рекламує Податковий кодекс його головний розробник Мінфін. Скасовується 22 податки та збори. Правда, забувають згалдати, що більшість із скасованих або не збиралися, або збиралися у мізерних сумах - як-от збір зі власників собак.

Платити не доведеться:

  • Збір за геологорозвідувальні роботи, виконані за рахунок державного бюджету

  • Збір до Фонду для здійснення заходів щодо ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи та соцзахисту населення

  • Збір до Державного інноваційного фонду

  • Збір за проведення гастрольних заходів

  • Збір на соціально-економічну компенсацію ризику населення, яке проживає на території зони спостереження

  • Гербовий збір

  • Податок з реклами

  • Збір за проведення місцевого аукціону, конкурсного розпродажу і лотерей

  • Ринковий збір

  • Комунальний податок

  • Збір за видачу ордеру на квартиру

  • Збір за участь у бігах на іподромі

  • Збір за виграш у бігах на іподромі

  • Збір за право використання місцевої символіки

  • Збір з осіб, які беруть участь у грі на тоталізаторі та іподромі

  • Збір за право проведення кіно і телезйомок

  • Збір за видачу дозволу на розміщення об'єктів торгівлі та сфери послуг

  • Збір з власників собак

Ще впродовж п'яти років знизять податок на прибуток підприємств - з 25 до 16%. Власникам компаній з оборотом до 3 млн. грн. або нових компаній цей податок у ці 5 років взагалі не потрібно буде платити.

З 2014 року з 20% до 17% обіцяно знизити податок на додану вартість.

І менше податків платитимуть ті, хто вклав гроші в облігації та акції. Зараз з таких доходів треба віддати державі 15%. Це одна з причин, чому люди з грошима неохоче інвестують їх в цінні папери підприємств. Вигідніше покласти на депозит у банк і отримати відсотки, які на разі не оподатковуються.

Ті ж, в кого є свої підприємства, уникають виплачувати собі дивіденди. Наприклад, найбільший власник бізнесів в Україні Рінат Ахмєтов за минулий рік задекларував 1,9 млн. гривень доходів від подарунків. І нуль - від дивідендів. Це при тому, що його група SCM, за її ж офіційними даними, володіє більше сотнею підприємств. На них працює понад 150 тисяч людей. Позаминулого року компанія заробила більше 15 млрд. дол.

Згідно з проектом нового кодексу, ті, хто отримує дивіденди з бізнесу, тепер віддаватимуть державі лише 5%, тобто втричі менше. А відсотки від депозиту у банку розміром більше 200 тис. грн., навпаки, почнуть оподатковувати. Теж на 5%. Це справедливо - кажуть в уряді. Таке оподаткування стимулюватиме людей напряму вкладати гроші в економіку - купувати цінні папери підприємств.

Але що з податками на зарплатню - головними для більшості звичайних громадян?

Кому радіти не варто?

Майже всі податки в Україні не є вищими, ніж в розвинутих країнах. Ця теза зустрічається ледь не в кожного економіста, який береться аналізувати що в нас не так з податками. Податок на прибуток підприємств, який в Україні прагнуть знизити з 25 до 16, у Франції - 33%. В Німеччині - 30%. В Британії - від 21 до 28%. Податок на особистий дохід у Франції доходить до 50%. В Німеччині - до 45%. Тобто треба віддати половину!

Але йдеться лише про найзаможніших.

«Перша отримана Аршавіним платня в лондонському клубі шокувала 28-річного футболіста», - писала пітерська газета влітку минулого року про зірку «Зеніта», який перейшов до «Арсеналу. «Замість визначених контрактом 320 тисяч фунтів на місяць гравець отримав на свій банківський рахунок ледь 200 тисяч».

І це було ще до підвищення податку з 40 до 50% від доходів тих, хто заробляє від 150 тисяч фунтів на місяць. «Чим ти багатший, тим вищий для тебе податок», - така логіка оподаткування більшості розвинутих країн.

В нас особистий податок зараз 15% для всіх. Незалежно від того, чи заробляєте ви тисячу чи 100 тисяч на місяць. Це перша вітчизняна особливість.

А друга - і найбільша: там, в цивілізованому світі, податки платять усі.

А в нас 1 мільйон 161 тисяча осіб зареєстровані як приватні підприємці. Тобто кожен сороковий, включаючи немовлят та немічних дідусів. Багато з таких підприємців ніякої власної справи не мають. Просто статус дозволяє платити до 200 грн. єдиного податку і ні за що не хвилюватися. Насамперед про соціальні збори - на пенсію, лікарняні, допомогу безробітним та інвалідам. От вони в Україні вищі, ніж в більшості країн світу: від 34% до 49% від суми, яку роботодавець збирається витратити на зарплатню та податки на неї. Ось чому багато роботодавців видають гроші працівникам у конвертах. Або оформлюють їх приватними підприємцями та сплачують начебто за послуги.

От за таких людей у новому Податковому кодексі уряд і взявся.

Тепер переходити на єдиний податок не можна буде людям десятків професій: водіям маршруток, ріелторам, бухгалтерам, юристам, приватним детективам, торговцям бензином, горілкою, рекламістам, антикварникам, усім, хто торгує вроздріб через Інтернет. Позбавлять цього права тих, хто більше половини доходів отримує від одного партнера. (Якраз ті люди, яким їхній реальний роботодавець платить зарплату як підприємцям.)

Для жителів міст з населенням більше 150 тисяч єдиний податок піднімуть до 200-600 гривень. Для програмістів - до 1000 гривень. Для тих, хто займається бізнесом по всій Україні - до 1 500.

Справедливо? Віце-прем'єр Борис Колесніков та голова Держкомпідприємництва Михайло Бродський, які розробили ці зміни, упевнені - так.

«Панове, 200 грн. єдиного податку в 1998 році - це були гроші, сьогодні - це ніщо», - написав у своєму блозі Бродський. «Крім того, єдиний податок використовували не тільки ті, хто виживав. Цю лазівку використовували оптимізатори, щоб іти від податків. Але всі повинні платити однаково, всі повинні бути в однакових умовах».

Ну гаразд.. Але що ж з тією частиною України, яка теж ухиляється від податків, але продовжує понтуватися костюмами, годинниками і умінням лаятися в Шустер-Live?

Чи платитимуть багаті?

В останніх деклараціях Колесніков і Бродський показали великі статки. Віце-прем'єр - майже 64 млн. грн. доходу, 50 тис. кв м землі, будинок на 540 квадратів, Мерседеси S-500 та S-600 L. Бродський задекларував ще більший будинок - 850 квадратів - і Тойоту Ленд Крузер.

А ось що буде з дорогими машинами, великими будинками, захмарними рахунками в ресторанах та закордонних курортах тисяч інших державних службовців, які ніколи не декларують такі статки? І в яких ніколи не було великого бізнесу? Тобто вони не просто ухиляються від сплати податків, але й з величезною вірогідністю набули ці речі злочинним шляхом! Завдання від редакції - дізнайтеся, на якій машині їздить керівник міліції, прокуратури та й податкової вашого району.

В розвинутому світі з такими зловживаннями податкова поліція бореться просто. Запитує: а звідки гроші на такі витрати? Далі - справа про ухиляння від податків і так до тюрми.

Коли в урочистій залі київської мерії в серпні влаштували громадське обговорення Податкового кодексу, один із підприємців відважився нагадати про це присутнім урядовцям. Першому заступнику міністра фінансів Вадиму Копилову, заступниці Тетяні Єфименко та голові податкової Олександру Папаїці. Вони як раз відповідали за розділи кодексу про боротьбу із несплатою податків.

«Краще б такі санкції застосовувалися до чиновників, які їздять на Мерседесах», - сказав підприємець.

«Дякую, це буде інший закон», - обірвала його ведуча з підконтрольної мерії ТРК «Київ».

Урядовці промовчали. В Податковий кодекс право податківців дивитися на видатки чиновників вони не записали.

«Чому?», - запитало «Свідомо» в одного з політиків, що брав участь в написанні.

«Та хто ж за таке проголосує», - усміхнувся співрозмовник.

В серпні Президент Віктор Янукович висунув уряду вимогу - обов'язково передбачити в кодексі податок на нерухомість. Він є і в нинішньому законодавстві. Але його ніяк не почнуть збирати, хоча у світі він визнаний одним із найсправедливіших податків. Будинок не приховаєш, чим більше маєш - тим більше платиш, той самий принцип розвинутих суспільств.

Уряд дослухався до Президента. Якщо Ваше житло більше 100 метрів в місті та двохсот - в селі і при цьому на кожного зареєстрованого припадає більше 40 квадратів - треба буде платити. Лише ті метри, що перевищують норми. І лише 10 гривень на рік за метр.

«Найголовінше, що ми спробуємо зробити - зробити атмосферу любові, довіри», - підсумував представлення кодексу журналістам Микола Азаров. Наступного року йому доведеться платити податок за показану в декларації 190-метрову квартиру у центрі Києва. 900 гривень за рік.

Галицький кореспондент

 

11 Жовтня 2010, 15:00
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Фінанси:
Скільки коштує ялинка?
30 Грудня 2016, 12:19
1 100 гривень мінімальна стипендія українського студента
30 Грудня 2016, 10:05
Прикарпатська митниця підбила підсумки роботи за рік
30 Грудня 2016, 9:19
Мінімальна заробітна плата зросте до 3200 гривень з 1 січня 2017 року
30 Грудня 2016, 7:21
На Городенщині придбано новий автомобіль для вивезення сміття
29 Грудня 2016, 16:28
З 3 січня 2017 року відкриваються казначейські рахунки Білоберізької об’єднаної територіальної громади
29 Грудня 2016, 16:08
В обласній фіскальній службі підбили підсумки роботи за рік
29 Грудня 2016, 13:41
У 2016 році придбано житло для ще однієї дитини, позбавленої батьківського піклування
29 Грудня 2016, 12:49
Близько 20 млн гривень було спрямовано цьогоріч на реалізацію обласної та районних соціальних програм підтримки учасників АТО
29 Грудня 2016, 12:20
Зі стартом нової тролейбусної лінії мешканцям подарують безкоштовний проїзд
29 Грудня 2016, 11:19
Вуличне освітлення подорожчає
29 Грудня 2016, 9:43
У Франківську вартість години паркування може зрости втричі
29 Грудня 2016, 9:20
На Рогатинщині родини загиблих на фронті отримуватимуть допомогу з районного бюджету
28 Грудня 2016, 21:19
Косівська районна рада прийняла районний бюджет на 2017 рік
28 Грудня 2016, 18:03
Нові штатні одиниці матимуть Центр туризму і краєзнавства учнівської молоді та Будинок вчителя
28 Грудня 2016, 14:55
Калуська влада купила дизель-генератор для бійців АТО
28 Грудня 2016, 11:20
У Пасічні побудують спортивний комплекс
28 Грудня 2016, 10:55
Президент підписав Державний бюджет України на 2017 рік
28 Грудня 2016, 7:40
Івано-Франківськ витратить 104 тисячі гривень на новорічний фестиваль
27 Грудня 2016, 21:25
У Коломиї прийняли бюджет міста на 2017 рік
27 Грудня 2016, 19:18
Івано-Франківськ заробив на земельних торгах понад п’ять мільйонів
27 Грудня 2016, 18:32
На Прикарпатті до зведеного бюджету надійшло понад два мільярди гривень податку на доходи фізичних осіб
27 Грудня 2016, 11:42
У Татарові на розвиток туризму спрямують 200 тисяч гривень
26 Грудня 2016, 20:56
НБУ забрав у Коломойського «Буковель» і літаки
26 Грудня 2016, 20:07
У Долині вирішили підвищити тарифи на водопостачання
26 Грудня 2016, 19:46