З 4 по 11 жовтня 2010 року працівники ГУ МНС України в Івано-Франківській області та територіальних підрозділів у складі української делегації, до якої увійшли також представники Головних управлінь МНС Херсонщини, Одещини та Львівщини,  взяли участь в навчально-тренувальному семінарі в рамках проекту «Передача професійних знань шляхом організації навчально-тренінгового табору для працівників української служби пожежної охорони», який проходив у Малопольському воєводстві (м.Краків, м.Новий Сонч) згідно з вимогами Програми польської закордонної допомоги, що надавалася за посередництвом Міністерства закордонних справ Республіки Польщі. На гостинній польській землі в мальовничому гірському селі Ритро Новосончівського повіту  на базі готелю «Янтар» українських рятувальників тепло привітав заступник Малопольського воєводського коменданта Державної пожежної охорони старший бригадир Пьотр Конар, а координатор проекту старший капітан Марцин Волянін ознайомив гостей з програмою польської закордонної допомоги.

  Наступного дня в  ході семінару було розглянуто ряд важливих питань стосовно організації та завдань Державної пожежної охорони Республіки Польща. Бригадир Воєводської комендатури ДПО у Кракові Павел Кнапік розповів про національну систему рятування і пожежної охорони Польщі – принципи функціонування, суб’єктів, керівництво, систему рятувального сповіщення та функціонування європейського номеру екстреного виклику 112 у Малопольщі. Учасники семінару ознайомилися  також з організацією та структурою державної системи рятувально-пожежної служби у Польщі, обладнанням і принципами функціонування типового польського рятувально-пожежного підрозділу та добровільних підрозділів пожежної охорони місцевого рівня. На базі конкретних ситуацій, що мали місце на території країни  під час повені 2010 року, було зроблено їх детальний аналіз з урахуванням нанесених збитків.

  Значна увага була приділена практичному відпрацюванню спеціалізованих рятувальних робіт у різних природних умовах і  першими відбулися оперативно-тактичні навчання з гасіння умовної пожежі відпочинкового комплексу в гірській місцевості на висоті понад 800 метрів над рівнем моря, активну участь в яких брали і українські рятувальники.

За тактичним задумом, внаслідок короткого замикання виникла пожежа в мансардному приміщенні однієї з турбаз. До гасіння умовної пожежі було задіяно 15 одиниць пожежно-рятувальної техніки державної пожежної охорони та добровільних пожежних формувань. Складність гасіння умовної пожежі полягала у віддаленості вододжерела, яке знаходилося на відстані понад півтора кілометри, тому керівником гасіння пожежі було прийнято рішення про доставку води до місця пожежі за допомогою перекачки, використовуючи для цього пожежні насоси автоцистерн. У місцевому струмку було встановлено дві переносні пожежні мотопомпи, які і забезпечували автомобілі водою.

 Загалом на місці пожежі було створено три оперативні дільниці, до кожної з них було залучено українських рятувальників, які діяли спільно з рятувальниками Польщі. Зокрема рятувальники Івано-Франківщини працювали на третій дільниці, завдання якої було встановлення на місцевий струмок мотопомп та прокладання рукавних ліній від мотопомп до двох пожежних автомобілів, які забезпечували водою цистерни. Незважаючи на відмінності обладнання, яке використовується в Україні та Польщі, і мовний бар’єр, рятувальники діяли злагоджено та оперативно, завдяки чому пожежу вдалося оперативно ліквідувати і не допустити перекидання вогню на лісовий масив. Як засвідчили ці навчання, рятувальна справа дійсно не знає кордонів, бо покликана рятувати людське життя та майно за будь-яких умов та обставин.

По завершенні оперативно-тактичних навчань керівник підбив підсумки та відбулося обговорення порядку проведення навчань та оцінки спільних дій залучених рятувальників. Присутній на цих навчаннях генеральний консул України у Кракові Віталій Максименко дав високу оцінку злагодженим діям рятувальників Польщі та України.

  Успішно спільними зусиллями погасивши умовну пожежу, рятувальники цього ж дня ще змагатися в армреслінгу. Переможцями  дружнього поєдинку стали рятувальники Івано-Франківщини, продемонструвавши справжній бійцівський дух і перемігши таких сильних  польських суперників.

Другий день виявився також дуже цікавим та насиченим:  українські рятувальники  відвідали Державну пожежну частину №2 м. Новий Сонч,  на базі якої функціонує кінологічна служба та підрозділ рятувальників, де ознайомилися з порядком проведення рятувальних операцій, зокрема і міжнародних, які спеціалізуються на проведенні рятувальних робіт під час землетрусів та терористичних актів. Ця специфіка рятувальних робіт визначає і завдання, які виконує дана державна пожежна частина, а саме: розвідка; визначення та локалізація вторинних загроз; пошук людей, які знаходяться під завалами та надання їм першої медичної допомоги.

  Після короткої теоретичної частини, щоб охопити весь спектр рятувальних робіт, українські рятувальники були поділені на декілька груп, зокрема на групу надання медичної допомоги; групу визначення місця знаходження потерпілих та групу, яка встановлює розпірки та опори, а також проводить рятування потерпілих з-під завалів. Відпрацьовуючи ці завдання, українські рятувальники мали змогу застосувати на практиці спеціальне пошукове та медичне обладнання, яке знаходиться на озброєнні польських рятувальників. Як зізнаються польські колеги, саме на цьому спеціально обладнаному навчальному полігоні  вони систематично відпрацьовують практичні навички у проведенні пошуку та наданні допомоги потерпілим під завалами, в гірській місцевості при виході з ладу канатної дороги бугельних  витягів.  Потрібно зазначити, що даний підрозділ тісно співпрацює з копальнями та прикордонною службою для проведення пошукових робіт.

 Наступного дня дорога  українських рятувальників пролягла до Воєводського навчального центру ДПО у Кракові, де  молодші бригадири Ярослав Ухерик та Яцек Нітецький ознайомили їх з системою навчання в структурі Державної пожежної охорони. Цікавим та повчальним виявився детальний розбір гасіння пожежі автоцистерни з вмістом газу пропан-бутан в м.Хшанув 26 вересня 2008 року.  Того дня, як розповідали польські колеги,  під час проїзду цистерни під залізничним мостом відбулося пошкодження клапану та розгерметизація цистерни з подальшим факельним горінням. До ліквідації пожежі, яка тривала 28 годин, було залучено 26 пожежних  автоцистерни.

Для ліквідації пожежі було прийнято оптимальне рішення щодо наповнення палаючої цистерни інертним газом, легшим за пропан-бутан, що дало можливість обмежити контакт газу з повітрям. За даним випадком було зроблено відповідні висновки та придбано спеціальне обладнання, за допомогою якого можна здійснювати ліквідацію подібних аварій.

Наступним етапом підготовки цього дня для українських рятувальників стали практичні вправи в димовій камері, обладнаній сучасною апаратурою для візуального спостереження. Перед проведенням таких занять обов’язковим для газодимозахисників є медичний огляд, після якого видається спеціальний дозвіл для виконання практичних вправ.

  Велику роль у професійній роботі польських пожежників відіграють практичні вправи на тренажерах з медичного рятування потерпілих, адже доволі часто їм  доводиться надавати медичну допомогу першими, коли  до місця події ще не прибули фахові медики. Наочним прикладом цього стала демонстрація навчального фільму, в якому була відображена робота рятувальних підрозділів  при наданні першої медичної допомоги.

  Загалом курси медичної підготовки тривають 70 годин і включають в себе правила надання медичної допомоги у різних ситуаціях, після яких відбувається здача іспитів. На даний час в Польщі 99% рятувальників пройшли ці курси. Про їх важливість і потрібність свідчить і той факт, що кожного року між підрозділами  пожежної охорони  проводяться змагання з надання медичної допомоги потерпілим.

Окрім того, рятувальники Івано-Франківщини взяли участь у заняттях у теплогазодимокамері, після чого отримали відповідні сертифікати.

Українські рятувальники мали змогу також  ознайомилися з тактикою рятувальних водно-водолазних та висотних дій  польських колег на території залитої каменярні «Закшувек» біля м. Кракова. Також були продемонстровані дії спеціальних пожежно-рятувальних підрозділів  під час зняття потерпілого зі скелі, транспортування його за допомогою альпіністського спорядження до плаваючого засобу та передача медичним працівникам.

А  на базі пожежно-рятувального підрозділу №6 міської комендатури ДПО у Кракові було проведено спеціалізоване  хіміко-екологічне рятування на дорозі внаслідок розгерметизації цистерни зі зрідженим газом. Згідно тактичного задуму, під час прямування цистерни з сірчаною кислотою трапилося зіткнення з іншим транспортним засобом, внаслідок чого відбулась розгерметизація цистерни з подальшим витоком НХР. Також на цій території ліквідовувались наслідки умовної дорожньо-транспортної пригоди.        

Після проведення всіх практичних навчань рятувальників ознайомили з  умовами, в яких несуть службу краківські колеги, та парком спеціальної пожежної техніки, яка знаходиться  у них на  озброєнні.

Закономірно, що даний проект привернув велику увагу і провідних польських мас-медіа, яких  цікавили питання   проведення  таких спільних тренувань по вдосконаленню навичок рятування  людей у різних складних ситуаціях, рівень підготовки українських рятувальників та  шляхи майбутньої співпраці.

Як засвідчив польський досвід, неабияку суттєву  допомогу державній пожежній охороні Республіки Польща надають добровільні пожежні формування, які функціонують практично у кожному селищі. Поляки вважають,  що бути рятувальником  – почесна і  благородна місія, а тому дуже часто  у таких формуваннях працюють цілі  родинні династії.

Підбиваючи підсумки навчально-тренувального семінару, Малопольський воєводський комендант ДПО м.Кракова старший бригадир Анджей Мруз  наголосив на  життєвій необхідності подібних проектів, котрі сприяють обміну та збагаченню досвіду  і розширюють  сфери співпраці між дружніми народами. Також у  якості  гуманітарної допомоги  польськими колегами було передано вісім  шламових помп марки «Koshin KTX-80X», які будуть використовуватись в  територіальних підрозділах ГУ МНС в Івано-Франківській, Херсонській, Одеській та Львівській областях для виконання дій за призначенням. А українські рятувальники, у свою чергу, на згадку про такий навчально-тренінговий табір, вручили  своїм польським колегам пам’ятні сувеніри з гостинної України.

У рамках даного проекту була запланована і цікава культурно-екскурсійна програма визначними місцями Польщі. Українські рятувальники побували  і в старій частині міста Кракова, яка вразила своєю самобутньою та оригінальною архітектурою, відвідали Вавельський замок та Костел Діви Марії.

 Хочеться вірити, що таке партнерство між рятувальними службами України та Польщі  стане систематичним і сприятиме як вдосконаленню професійних навичок та збагаченню досвіду, так і розширюватиме дружні зв’язки між нашими народами.

18 Жовтня 2010, 9:25
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47