13 жовтня близько 22 години працівники МВС перешкодили виїздові представників ВО «Свобода» з Івано-Франківська до Києва для участі у марші за визнання УПА. У відповідь на це 14 жовтня «свободівці» провели пікетування обласного управління МВС з вимогами зупинити незаконні дії міліції.

Автобуси зі «свободівцями» не змогли виїхати до Києва через втручання правоохоронців, стверджується в заяві обласної «Свободи». Шантажем, залякуванням та погрозами вони змушували водіїв та підприємців відмовитись від перевезення. В разі непослуху обіцяли відібрати у власників автобусів ліцензії, а водіїв позбавити прав на керування транспортними засобами. Через це двоє перевізників відмовились їхати на Київ ще в обід. Натомість «свободівці» вирішили здійснити виїзд невеликими автобусами. Проте коли понад 150 людей та замовлений транспорт прибули до партійного офісу, туди ж приїхали і правоохоронці. Застосувавши ті ж методи, фактично змусили ще двох водіїв відмовитись від перевезення. Решта автобусів таки вирушила на Київ. Але вже за кілька кілометрів від івано-Франківська у селі Клубівцях пост ДАі заблокував подальше пересування ще двом автобусам, змусивши їх повернутись назад.

У відповідь на такі дії МВС 14 жовтня зранку «свободівці» провели пікетування обласного управління МВС, вимагаючи від правоохоронців припинити «вислужуватись» перед «антиукраїнською» владою та віддавати злочинні накази підлеглим.

Виступаючи перед присутніми, керівник обласної «Свободи», депутат обласної ради Олександр Сич зазначив, що акція не є спланованою, а імпульсивною, як реакція на вчорашню поведінку міліції.

Таку заяву, яку ми подали зі скороченнями, розповсюдила позавчора прес-служба обласної організації ВО «Свобода». Зауважимо, що пікетування будинку обласного УМВС, яке розпочалося приблизно о десятій годині ранку 14 жовтня, було доволі численним і гучним. А буквально через кілька годин заступник начальника управління внутрішних справ в Івано-Франківській області Василь Фелик та начальник УДАі області Михайло Кизимишин провели своєрідний брифінг для журналістів, де виклали своє бачення ситуації.

Щоправда, це стосувалося лише випадку з затриманням двох автобусів на кільці в селі Клубівцях. На початку виступу Василь Фелик зазначив, що, з одного боку, він розуміє бажання будь-якої політичної сили в нинішній передвиборчій ситуації використати певні моменти, аби привернути до себе увагу. А з другого, причини самого пікетування усвідомити не може.

Справді, пізно ввечері 13 жовтня патрульні міліціонери зупинили в Клубівцях два мікроавтобуси, котрі їхали у напрямку Тернопільської області. У кожному з бусів перебували по 20 пасажирів. Практично всі — молоді люди. Водії пояснили працівникам міліції, що везуть їх до Чернівців, звідки пасажири начебто мають намір вилетіти на відпочинок до Єгипту. Ці пояснення є й у письмовому вигляді, запевнив журналістів заступник начальника УМВС в області.

Але у водіїв при собі не було ліцензій на право пасажирських перевезень, не мали вони шляхових листків, та й справність технічного стану їх транспортних засобів викликала сумніви. Зрозуміло, що за таких обставин неможливо було дозволити продовжувати автобусам свій шлях. Щоправда, на водіїв не стали складати цілком закономірних у такій ситуації протоколів, а провели профілактичну бесіду, після якої ті самі відмовилися їхати далі.

Однак авторові цих рядків так і не зрозуміло, чому ті особи, котрі, як виявилося, професійно займаються пасажирськими перевезеннями, відправилися у далеку дорогу без необхідних для цього паперів. Адже вони не можуть не знати, які документи треба мати при собі перед рейсом, бо штрафні санкції могли «перекрити» ті півтори тисячі гривень, начебто запропоновані їм за дорогу.
Журналістам дали можливість поспілкуватися з одним із тих водіїв. Він розповів, що до нього зателефонував знайомий і попросив відвезти до Києва на футбол групу молодих людей. Щоправда, вже у дорозі  йому чомусь сказали їхати на Чернівці. Він не бачив, щоби пасажири везли із собою якісь прапори, транспаранти тощо. Поводилися як зазвичай молоді люди — розмовляли, сміялися, співали пісень.

Під час брифінгу Василь Фелик та Михайло Кизимишин нагадали також, що з 12 жовтня у державі після всім відомої дніпропетровської  трагедії проводиться ряд профілактичних заходів під назвою операція «Перевізник». Відповідно й ставлення до всіх транспортних засобів, які перевозять людей, та їх водіїв нині прискіпливіше. А якби, не дай Боже,  в дорозі щось трапилося і потерпіли пасажири, персональну відповідальність за це поніс би, зокрема, і начальник обласного ДАі, що дозволив автобусу, до технічного стану якого були претензії, виїхати в рейс, наголосили співрозмовники, запевнивши, що в діях міліції не було жодної політики.

А на зауваження автора про те, що ширяться чутки, ніби міліції дано вказівку (зрозуміло, неофіційно) протидіяти різним заходам, які проводять тепер патріотичні сили, заступник начальника УМВС в області та начальник обласної ДАі запевнили, що незаконних вказівок виконувати не будуть.
Зазначимо, що потрапити до Києва 14 жовтня не змогли й «свободівці» з Кіровоградщини. Декого з них, як повідомили засоби масової інформації, затримали міліціонери.

18 Жовтня 2010, 11:00
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...


Коментарі:

Автор: , 18 Жовтня 2010, 11:55
Відповісти

Додати новий коментар



Останні новини з категорії Політика:
Головою Космацької ОТГ обрали діючого голову сільської ради
19 Грудня 2016, 18:31
У Тлумачі 12 партій змагатимуться за 26 депутатських мандатів
16 Грудня 2016, 18:54
Три територіальні громади Коломийщини через тиждень обиратимуть місцеву владу
08 Грудня 2016, 18:06
Троє прикарпатців увійшли до складу політради партії "Укроп"
28 Листопада 2016, 8:37
На Прикарпатті стартувала підготовка до перших виборів в об’єднаних громадах
08 Листопада 2016, 20:04
18 грудня у семи ОТГ Івано-Франківщини відбудуться вибори
11 Жовтня 2016, 9:43
На Прикарпатті 8 об’єднаних громад чекають на вибори
04 Жовтня 2016, 20:39
Михайло Королик очолив Івано-Франківську обласну організацію ВО "Свобода"
20 Вересня 2016, 21:28
ЦВК прийняла 100% протоколів з ОВК. Переміг Віктор Шевченко
18 Липня 2016, 20:16
Чесно: Вибори на Прикарпатті – змагання політичних обіцянок
14 Липня 2016, 18:27
Левко Лук’яненко у Франківську: “Сьогодні потрібно зробити парламент більш гідним”
12 Липня 2016, 16:17
У виборах по 85 округу члени ДВК від “технічних” кандидатів де-факто працюватимуть на одного кандидата
06 Липня 2016, 20:05
У Калуші на базарі Тягнибок агітував за кандидата від “Свободи”
04 Липня 2016, 10:07
Вибори на Прикарпатті: коли і кого з кандидатів ми почуємо і побачимо?
01 Липня 2016, 13:17
У виборчому окрузі №85 виборців спокушають безкоштовними святами, подарунками та екскурсіями
30 Червня 2016, 11:50
Велика кількість кандидатів – політична технологія для дезорієнтації виборців, – М.Лисюк голова КВУ в області
24 Червня 2016, 14:29
Стали відомі імена ще трьох кандидатів у парламент по округу №85
16 Червня 2016, 8:07
На калуському окрузі зареєстровано вже дев’ять кандидатів
13 Червня 2016, 17:20
ОПОРА: ЦВК зареєструвала ще 3 кандидатів по округу №85 та здійснило заміну у складі комісії
08 Червня 2016, 12:23
На Прикарпатті селяни не пішли голосувати, тому що не впевнені, що їм виділять кошти на дитячий садок
28 Березня 2016, 20:53
Нині в «Правому секторі» відбуваються неконтрольовані процеси, – Ярош
26 Лютого 2016, 18:58
Сич стверджує, що сесію обласної ради не скликають через БПП
26 Листопада 2015, 21:23
Ігор Насалик привітав Руслана Марцінківа з перемогою
16 Листопада 2015, 17:43
ЦВК оприлюднила інформацію про явку в другому турі місцевих виборів
16 Листопада 2015, 15:21
Івано-Франківська ТВК оголосила результати виборів в Івано-Франківську
16 Листопада 2015, 12:02