http://dila.com.ua/i/raw/5/1227728050Від якості та точності обстеження організму залежить правильність діагнозу і лікування

В Івано-Франківській області 220 медичних лабораторій. Додайте сюди ще десятки державних медустанов, приватних поліклінік та сотні діагностичних центрів, про існування яких можна дізнатися лише з оголошень на паркані. Усі вони обіцяють якісне обстеження вашого організму. Кому вірити?

Від якості та точності діагностики організму залежить правильність діагнозу і лікування. «Галицький кореспондент» неодноразово писав про помилки лабораторій, призначення непотрібних обстежень та шахрайські схеми діагностики, які призводять до того, що людина втрачає час та гроші, а нерідко й здоров'я. Серед великої кількості закладів, які пропонують діагностичні послуги, потрібно вибрати той, якому можна довіряти.

Дивіться на стіни

Перше, на що варто звертати увагу при виборі закладу, де буде проводитись обстеження, - наявність дозвільних документів. Приватні медичні заклади повинні мати Ліцензію МОЗ на право провадити медичну діяльність, а також пройти Атестацію на право проводити вимірювання (лабораторні дослідження) у сфері охорони здоров'я. Свідоцтво про Атестаційний результат здобувають тільки ті лабораторії, які відповідають вимогам щодо наявності необхідного обладнання та реактивів, кваліфікованого персоналу, відповідних приміщень.

«Якщо заклад не має цих документів, то він взагалі не має права працювати», - зауважує директор приватної поліклініки «Медсервіс» Олег Козир. - «Медсервіс» ліцензований і акредитований як приватна поліклінічна установа і має усі необхідні дозвільні документи, які засвідчують кваліфікаційний рівень персоналу, а наше обладнання постійно проходить належну повірку, стандартизацію та метрологію», - запевняє Олег Анатолійович. На важливості дозвільних документів наголошує також Олена Романишин, заступник директора незалежної медичної лабораторії «ПрімаМед»: «Для підтвердження статусу Атестованої лабораторії «ПрімаМед» щокварталу бере участь у турах міжлабораторного контролю якості, які проводить Український Референс-центр з клінічної лабораторної діагностики та метрології».

Комп'ютера недостатньо

Кореспондентам «ГК» при підготовці матеріалу про шахрайські схеми обстеження доводилося бувати у «діагностичних центрах», у яких замість ліцензій і дозвільних документів на стінах висіли липові сертифікати якості і рекомендаційні листи від гуру китайської чи тибетської медицини. У таких центрах, як правило, проводили комп'ютерну діагностику із подальшим призначенням БАДів. Біологічно активні добавки не є шкідливими, але вони не можуть замінити повноцінного лікування. Як зроблена комп'ютерна діагностика не дає права лікареві встановлювати діагноз.

Комп'ютерна діагностика організму розглядається МОЗ лише як додатковий метод до стандартних методів обстеження. Вона є допоміжною, і її результатів є недостатньо для встановлення діагнозу та призначення лікування чи профілактики. Протоколами Міністерства передбачено, що діагноз може бути встановлений на основі скарг пацієнта, аналізів та методів інструментального обстеження (УЗД, рентгену, фіброскопії та інших). За результатом одного аналізу, рентгену чи комп'ютерної діагностики лікар юридично не має права встановлювати діагноз і призначати лікування.

Приватники чи державники?

Обирати державний заклад чи приватний - питання особистого вибору. Якщо державний заклад обладнаний апаратурою високого рівня, якість діагностики у приватній і державній клініці не повинна відрізнятися. Фактично, відрізняється лише спосіб оплати. У приватних усі розрахунки відбуваються через касу та з видачею відповідних квитанцій. На жаль, державні медустанови не завжди можуть похвалитися якісною та сучасною апаратурою. Нерідко лікарі-державники відправляють пацієнтів робити аналізи у приватні клініки. «Нам приємно, що багато пацієнтів та медиків з інших установ міста довіряють нашим лабораторіям і звертаються до нас, - розповідає Олег Козир. - Зокрема, «Медсервіс» має досить добрі показники з виявлення онкозахворювань на ранніх стадіях, що свідчить про високий рівень лікарів, які вчасно встановили діагноз». У цьому закладі є два сучасних УЗД-кабінети, кабінет доплерографії та три лабораторії, у яких можна зробити аналізи на визначення гормонів, онкомаркерів, інфекцій, аналізи крові та сечі, ниркові, печінкові та ревмопроби тощо.

Клініко-діагностична лабораторія «ПрімаМед» пропонує широкий спектр лабораторних досліджень, від найбільш поширених аналізів до рідкісних обстежень. Тут можна зробити аналізи на визначення маркерів вірусних гепатитів та ТORCH-інфекцій, діагностику туберкульозу, визначення рівня гормонів та онкомаркерів, діагностику алергічних станів, визначення стану імунітету, біохімічні обстеження, визначення рівня кардіомаркерів та ДНК-аналіз.

Найбільший скарб - люди

Втім, не лише якість обладнання відіграє роль у виборі закладу. Точність та якість діагностики великою мірою залежить від професійності лікаря. З давніх-давен кваліфікований лікар і без додаткових методів діагностики ставив правильні діагнози і призначав правильне лікування. Тепер чим складніше обладнання, тим лікарю легше працювати. У «Медсервісі» намагаються поєднати наявність якісного сучасного обладнання і високої кваліфікації лікарів. «Колектив, який працює у «Медсервісі» впродовж уже 11 років, є унікальним за рівнем кваліфікації. Ми, фактично, по крупинках збирали колектив і формували його, а наші працівники постійно підвищують свій професійний рівень, беручи участь у різних курсах, семінарах та конференціях», - розповідає Олег Козир.

Щоб контролювати високий рівень надання послуг, у «Медсервісі» постійно проводять анкетування серед пацієнтів. В анонімних анкетах люди оцінюють якість лікування, роботу реєстратури, лабораторій, кабінету УЗД тощо. «Приємно, що наші сподівання відносно якості роботи підтверджуються позитивними відгуками наших пацієнтів», - зауважує Олег Анатолійович. У «ПрімаМеді», який на ринку медичних послуг вже 14 років і є першою в Івано-Франківську приватною клініко-діагностичною лабораторією, для забезпечення лікарів та пацієнтів якісною лабораторною діагностикою розробили систему якості. Як пояснює Олена Стефанишин, система якості - це комплекс процедур та методів, які дозволяють лабораторії отримувати точні результати. Ця система якості включає в себе високі вимоги до кваліфікації та компетентності персоналу, використання сучасного високотехнологічного обладнання та реактивів.

Якщо у виборі установи для проведення діагностики все ж є сумнів, допомогти зможе народний метод візуального вибору. Якщо під кожним кабінетом закладу сидить по кілька людей, значить, йому можна довіряти.

Галицький кореспондент

 

18 Жовтня 2010, 13:26
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47