http://www.vikna.if.ua/images/uploads/n26-5.jpg1 жовтня Національний форум профспілок України розпочав соціальний експеримент “Життя на прожитковий мінімум”, у якому беруть участь п’ятеро людей із різних регіонів України та різних соціальних груп: Іван Місяць — охоронець з Вишгорода, Ганна Покотило — вчитель із с. Вовчинця під Івано-Франківськом, Сергій Чижов — профспілковий лідер із Запоріжжя, Леонід Алпатов — студент із Луганська та Євгенія Суярко — журналіст із Сум.

За умовами експерименту, учасники протягом місяця живуть на суму, офіційно визнану як прожитковий мінімум в Україні (з жовтня 2010 року — 907 грн. — Авт.). Прес-служба НФПУ на сайті http://www.nfpu. org.ua постійно веде хроніку експерименту, ретельно фіксуючи у щоденниках учасників їхні витрати та думки.
Результати першого тижня експерименту засвідчили, що існують витрати, від яких у сучасному світі відмовитись, навіть за умов жорсткої економії на всьому, практично неможливо. Передусім, це плата за комунальні послуги (що становить від 30 до 60% від суми прожиткового мінімуму), мобільний зв’язок (що навіть за умов економії становить близько 20% від прожиткового мінімуму), інтернет-зв’язок (близько 8%) тощо. Таким чином, сума на неминучі витрати складає від 250 до 750 грн., які одразу необхідно відрахувати від суми прожиткового мінімуму.
За результатами першого тижня учасник, студент із Луганська Леонід Алпатов вийшов з експерименту. На суму прожиткового мінімуму (907 грн.) йому вдалося прожити 8 днів. Хоч Леонід і намагався заощаджувати, проте відмовитися від свого звичайного життя і ризикнути здоров’ям йому було не під силу.
Результати другого тижня засвідчили, що після обов’язкових оплат, без яких обійтись неможливо, коштів на повноцінне харчування не залишається. Не залежно від регіону проживання, витрати учасників експерименту виявились подібними: запаси картоплі, сала та овочів, що переважно були куплені на базарах та ярмарках.
Сергій Чижов зробив закупки на вісім діб у “Сільпо”, яке надає заощадження раз на квартал за програмою балів. У раціоні Сергія домінують крупи та овочі. “Наприкінці другого тижня знайшов особисту мотивацію цього місячного добровільного “ув’язнення” — все скоро скінчиться і за хмарами — світлі дні. Але як живуть у цій постійній “безнадьогє” мільйони українців, розум відмовляється знаходити відповідь, а їм ще треба годувати дітей, витрачати на одяг та особисте…Чим ми прогнівали небеса?”, — каже Сергій. Ці думки стали для Сергія додатковим стимулом для його роботи на громадській посаді, де він намагається кожного дня відстояти, допомогти та захистити права громадян. На 2 тижні до закінчення експерименту Сергій має менше 100 грн.
Євгенія Суярко відмовилась від культурного життя: відвідувань театру, кіно, презентацій, адже не має можливості купити собі квиток. Через це страждає її професійна діяльність — відсутність тем й інформації для написання нових статей. Більш за все Євгенії не вистачає дискусій із друзями у затишних кафе, адже це і є стилем життя творчих людей. У раціоні журналістки домінують картопля і сало. На наступних 2 тижні у Євгенії залишилось 340 грн.
Іван Місяць харчується, в основному, картоплею, іноді купує суповий набір. Через сильне фізичне навантаження і недостатнє харчування почались проблеми зі здоров’ям. Після непередбачуваних витрат на ремонт взуття й оплати місця у гуртожитку в Івана залишилось близько 300 грн.
Основною проблемою для вчительки з передмістя Івано-Франківська Ганни Покотило виявився тиск з боку сільської ради с. Вовчинця: навіщо про свої проблеми говорити країні та без дозволу спілкуватися із журналістами? 
Після другого тижня експерименту учасники почувають себе задовільно (за шкалою “дуже добре — добре — задовільно — незадовільно”). Іван Місяць і Ганна Покотило через моральне і фізичне навантаження відчувають брак сил, а нестачу вітамінів і глюкози в організмі вирішують по-своєму: Іван купує солодку мінеральну воду, Ганна — включила до щоденного меню терте яблуко з цукром.

Подаємо щоденник нашої землячки Ганни Покотило.
1 жовтня. Проїзд громадським транспортом на місяць — 120 грн. “Для мене п’ятниця завжди пісний день. Так вчила ще моя бабуся, за таким правилом живу все життя. Єдине, від чого не можу відмовитися, — філіжанка кави з хлібом, кожного дня зранку. Каву маю від подруги, що працює за кордоном”
2 жовтня. Харчування: 18 кг картоплі — по 4,5 грн., цибуля 1 кг — 5,5 грн., хліб — 3 грн. (вистачить на 4 дні), сметана — 7 грн., буряк — 3 грн. Усього: 99,5 грн. “Відмовилася від закупок у “Фуршеті”, бо дорого, не вкладусь у суму, на яку маю жити цілий місяць. Усі покупки роблю на базарі або в магазинах із значно нижчими цінами, стараюсь купувати акційні товари. Меню: картопляне пюре з хлібом”.
3 жовтня. Харчування: горіхи 1 кг — 15 грн. Побутова хімія: засіб для миття підлоги — 12,6 грн., порошок пральний “Гала” — 23,92 грн. Усього: 51,52 грн. “Хотіла приготувати цілющу суміш, бо осінь прийшла, треба вітаміни для імунітету. Туди входить курага, лимони, родзинки. Не зробила, бо не купила мед. Річ у тому, що мені несподівано довелося включити опалення — холоди прийшли дуже сильні. А нам, незважаючи на те, що село “плавало” після підтоплення у 2008 році, навіть категорію потерпілих не дали. Тому, якщо не включити опалення — волога продовжуватиме псувати будинок, а він у мене із шлакоблоків. А якщо я включила рано котел, значить, будуть витрати на газ, який подорожчав. Тому не можу купити мед. Незалежно заощадження грошей мушу постійно купувати миючі засоби, бо після паводку 2008 року підлога в будинку гниє, постійний запах сирості, щоденно вимиваю”.
4 жовтня. Харчування: цукор 1 кг — 4,19 грн. (по акції), борошно — 10,55 грн. Одяг: 2 пари колготок — 53 грн. (шукала дешевші по акції). Усього: 67,74 грн. “На вихідних відмовилася від зустрічі з колегами та святкування професійного свята — Дня вчителя, адже витрати навіть на скромне свято для мене тепер неприпустимі. Меню: легкий суп із хлібом”.
5 жовтня. “Їздила на прощу до Львівської області, витрат не було, майже не їла. Дешеві колготки підвели, краще було трохи переплатити але мати на довше”.
6 жовтня. Мобільний зв’язок — 40 грн. Усього: 40 грн. “Меню: готувала легкий суп за рецептом бабусі: 3 картоплини, півморквини, півцибулі і петрушка. Легкий і смачний, лиш їсти треба теплим. Обов’язково купую картки поповнення рахунку телефону. Вдома лишаю стареньку маму, постійно переживаю чи все у неї добре, мама хвора, задихається”.
7 жовтня. Аптека: Фестал — 6 грн., біле вугілля — 11,50 грн., Фервекс — 13,50 грн. Усього: 31 грн. “Непередбачувані трати — ліки. Захворіла, на жаль. Меню: пшенична каша з хлібом; картопля у мундирах, яку ріжу маленькими кубиками та підсмажую на олії з цибулькою”.
8 жовтня. Харчування: хліб — 3 грн. Усього: 3 грн. Сьогодні був пісний день, їла варену картоплю і салат з тертого яблука. Яблука маю свої, під хатою росте дерево”.
9 жовтня. Харчування: капуста — 3 грн., сіль — 2 грн., морква — 3,85 грн., опеньки — 3 грн. (люди вже розпродались, то віддали дуже дешево), олія — 10,8 грн., сало 1 кг — 12 грн. Усього: 34, 65 грн. “Продукти купувала на ярмарку на базарі, пощастило, бо так виходить ще трошки дешевше. Сало купую тоненьке, щоб перетопити на смалець із шкварками, з 1 кг виходить десь півбаночки літрової, потім даю до каші і картоплі. Меню: картопля смажена на олії та салат з буряка підсолений. Із купленої на ярмарку капусти зробила літрову баночку салату (капуста, 2 ротундри та морква) — буде, як квашена”.
10 жовтня. “Сьогодні зробила собі свято — насмажила пиріжків з начинкою з картоплі та цибулі та салат з помідорів та олії. За ці дні схудла на 3 кг. Відчуваю, що сил нема. Взяла за правило їсти терте яблуко із цукром”.
11 жовтня. “Меню: суп з опеньками, в який додала картоплі та трохи смальцю, що зтопила”.
12 жовтня. “Меню: суп, що залишився від вчора, пшенична каша та салат з банки”.
13 жовтня. Харчування: помідори — 8 грн. за 1 кг, хліб — 3 грн. Усього: 11 грн. “Меню: легкий суп, картопля на олії та салат, що робила раніше. Директор школи, де працюю, каже, що переживає за мене, бо працюю з дітьми і не виглядаю на таку, що повна сил. Каже, маю брати якісь вітаміни”.
14 жовтня. “Варила борщ, зажарку робила з помідорів та смальцю. Напередодні купила дешеві помідори, а наранок вони пішли плямами”.
15 жовтня. Харчування: рис 1 кг — 7,73 грн. (по акції в магазині “Арсен”). Усього: 7,73 грн. Пісний день, ввечері поїла трохи картопляного пюре з хлібом і обов’язковий салат з тертого яблука із цукром”.
16 жовтня. Мала борщ з четверга.
17 жовтня. “Робила пироги з картоплею. Хочу купити чоботи, бо йдуть холоди. Ходила по базару, придивлялась, найдешевші — 300 грн. Не знаю, чи можу собі дозволити, аби вистачило грошей. Постійно думаю про опалення будинку і що 20 жовтня отримую рахунки”.
Станом на 18 жовтня у Ганни Покотило залишилося 440,86 грн.

25 Жовтня 2010, 11:00
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Фінанси:
Скільки коштує ялинка?
30 Грудня 2016, 12:19
1 100 гривень мінімальна стипендія українського студента
30 Грудня 2016, 10:05
Прикарпатська митниця підбила підсумки роботи за рік
30 Грудня 2016, 9:19
Мінімальна заробітна плата зросте до 3200 гривень з 1 січня 2017 року
30 Грудня 2016, 7:21
На Городенщині придбано новий автомобіль для вивезення сміття
29 Грудня 2016, 16:28
З 3 січня 2017 року відкриваються казначейські рахунки Білоберізької об’єднаної територіальної громади
29 Грудня 2016, 16:08
В обласній фіскальній службі підбили підсумки роботи за рік
29 Грудня 2016, 13:41
У 2016 році придбано житло для ще однієї дитини, позбавленої батьківського піклування
29 Грудня 2016, 12:49
Близько 20 млн гривень було спрямовано цьогоріч на реалізацію обласної та районних соціальних програм підтримки учасників АТО
29 Грудня 2016, 12:20
Зі стартом нової тролейбусної лінії мешканцям подарують безкоштовний проїзд
29 Грудня 2016, 11:19
Вуличне освітлення подорожчає
29 Грудня 2016, 9:43
У Франківську вартість години паркування може зрости втричі
29 Грудня 2016, 9:20
На Рогатинщині родини загиблих на фронті отримуватимуть допомогу з районного бюджету
28 Грудня 2016, 21:19
Косівська районна рада прийняла районний бюджет на 2017 рік
28 Грудня 2016, 18:03
Нові штатні одиниці матимуть Центр туризму і краєзнавства учнівської молоді та Будинок вчителя
28 Грудня 2016, 14:55
Калуська влада купила дизель-генератор для бійців АТО
28 Грудня 2016, 11:20
У Пасічні побудують спортивний комплекс
28 Грудня 2016, 10:55
Президент підписав Державний бюджет України на 2017 рік
28 Грудня 2016, 7:40
Івано-Франківськ витратить 104 тисячі гривень на новорічний фестиваль
27 Грудня 2016, 21:25
У Коломиї прийняли бюджет міста на 2017 рік
27 Грудня 2016, 19:18
Івано-Франківськ заробив на земельних торгах понад п’ять мільйонів
27 Грудня 2016, 18:32
На Прикарпатті до зведеного бюджету надійшло понад два мільярди гривень податку на доходи фізичних осіб
27 Грудня 2016, 11:42
У Татарові на розвиток туризму спрямують 200 тисяч гривень
26 Грудня 2016, 20:56
НБУ забрав у Коломойського «Буковель» і літаки
26 Грудня 2016, 20:07
У Долині вирішили підвищити тарифи на водопостачання
26 Грудня 2016, 19:46