Понад 50 мільярдів євро — такий загальний бюджет сьомої Рамкової програми фінансування досліджень, технологічного розвитку та демонстраційних заходів, що виділений ЄС на 2007-2013 роки для малих і середніх підприємств та науково-дослідних центрів і вищих навчальних закладів Європи. Вже рік, як астрономічні для вітчизняного малого і середнього бізнесу фінансові ресурси стали доступними й українським підприємствам, науково-дослідницьким центрам і навіть індивідуальним дослідникам — у Києві запрацював проект ЄС «Офіс спільної підтримки інтеграції України до європейського дослідницького простору» (JSO-ERA). і, нарешті, докладна інформація про перспективи доступу до мільярдних асигнувань Євросоюзу на дослідження та новітні технологічні розробки дійшла й до Івано-Франківська. В обласному центрі відбувся дводенний семінар «Можливості для малих і середніх підприємств (МСП) щодо участі у 7РП», який організували проект ЄС «Офіс спільної підтримки інтеграції України до європейського дослідницького простору», Національний інформаційний пункт РП7 України та Прикарпатський національний університет ім. В. Стефаника.

10 пріоритетів на дослідницькому просторі Європи

Презентуючи проект ЄС в Івано-Франківську, керівник групи експертів «Офісу спільної підтримки інтеграції України до європейського дослідницького простору» доктор Александер Баковський (Aleksander Bakowski) зазначив, що європейська спільнота визначила десять напрямів досліджень, що є пріоритетними і насамперед підтримуються фінансовими ресурсами з бюджету сьомої Рамкової програми. Це, зокрема, здоров’я, продукти харчування, сільське господарство та рибальство і біотехнології, нанонауки і нанотехнології, довкілля, транспорт та інші.

Ще одним пріоритетним напрямом досліджень є енергетика. Йому, до речі, під час семінару в Івано-Франківську його організатори виділили аж цілий день, впродовж якого керівники національних контактних пунктів доктор Петер Свіатек (Німеччина), Малрожата Снарська-Свідерська (Польща), експерт JSO-ERA Сергій Герасимчук (Україна), директор інституту енергозбереження та енергоменеджменту національного університету «Київський політехнічний інститут» Артур Праховник, професор цього закладу Галина Стрелкова та інші докладно поінформували представників малого і середнього бізнесу та науковців і дослідників Івано-Франківщини про основні вимоги до підготовки проектних пропозицій, способів їх подання на конкурс, пошуку зарубіжних партнерів, а також про організаційно-правові аспекти співпраці та захист інтелектуальної власності. А ще навели приклади з німецького та польського досвіду участі підприємств у 7РП за напрямом «Енергетика».


Тут, власне, варто зазначити, чому саме ЄС виділяє мільярди євро для підтримки МСП, заохочуючи їх таким чином до наукових досліджень. Як повідомив під час своєї презентації С. Герасимчук, сьогодні 99 відсотків загальної кількості підприємств Європи — це, власне, МСП. При цьому малий і середній бізнес забезпечує робочими місцями 75 мільйонів людей та дві третини валового внутрішнього продукту ЄС.

Консорціум — обов’язкова умова інтеграції

Однією з найважливіших умов інтеграції в європейський дослідницький простір, а відтак і доступу до фінансових ресурсів, що виділені для реалізації сьомої Рамкової програми, є необхідність створення українськими малими та середніми підприємствами, науково-дослідницькими центрами і дослідниками консорціумів з партнерами з Євросоюзу.

Як працює ця модель? Наприклад, проректор Прикарпатського університету ім. Василя Стефаника професор Іван Миронюк у своїй доповіді розповів про надзвичайно перспективну розробку науковців — суперконденсатор, створений на основі нанопористого вуглецю. Завдяки великій ємності, невеликий за розмірами конденсатор здатний без будь-яких зусиль завести двигун легкового автомобіля. А дещо більший, як підкреслив вчений, — навіть дизельний танковий двигун. Проте в Україні сьогодні немає підприємств, здатних або ж зацікавлених у створенні промислових дослідних взірців та освоєнні серійного випуску новинки. Тут, як наголосив А. Баковський, якраз і варто знайти партнерів у країнах — членах ЄС і, створивши консорціум та розподіливши між його членами ролі відповідно до їх можливостей, швидко запустити на виробничий конвеєр суперконденсатор науковців з Івано-Франківщини.


Заохочуючи прикарпатців долучатися до європейського дослідницького простору, він розповів, як свого часу якраз такою можливістю скористалося одне з підприємств Польщі. Його було створено для досліджень і розробки військових лазерних технологій. Однак після скорочення армії колектив опинився без оборонних замовлень і мусив, щоб вижити, шукати свою нішу на ринку цивільної продукції.  Після ретельних роздумів його керівники прийшли до висновку, що добрим ринком для заводу може стати медицина. Зокрема напрацьовані розробки у галузі лазерних технологій стануть у нагоді для лікування ракових захворювань, де напрацювання самих польських медиків на той час були недостатньо ефективними.

Проте, щоб зайняти цю нішу, працівники підприємства мусили вирішити три ключові проблеми. По-перше, з великого військового лазера, що займав півкімнати, зробити компактний, придатний для лікарень прилад. По-друге, для малого лазера потрібен був новий, чутливий і плоский детектор. По-третє, потрібно було провести попередні дослідження взаємодії лазерного випромінювання з людським організмом, а таких можливостей колишнє військове підприємство взагалі не мало. І, нарешті, необхідно було інтегрувати програмне забезпечення з тим, щоб компактний лазер міг діагностувати пацієнтів лікарень та провести маркетингові дослідження. Як зауважив А. Баковський, першого партнера польські виробничники знайшли у Мюнхені. Пропозиція співпраці зацікавила німецьку компанію, яка випускала різноманітні детектори, тим, що якраз тонкого, плівкового детектора у лінійці їх продукції ще не було. Тобто сам лазер для діагностики хворих їх не цікавив. Їх інтерес полягав у розширенні асортименту детекторів, тим паче що кошти на нову розробку виділялися з бюджету ЄС. Далі польським і німецьким виробникам вдалося знайти у Великій Британії третього учасника консорціуму — науково-дослідницький центр, фахівців якого також не цікавив лазер, а лише можливість отримання результатів досліджень щодо взаємодії лазерного випромінювання з людським організмом. Четвертим учасником консорціуму стала компанія, яка заразом взялася інтегрувати програмне забезпечення для нового приладу й провести маркетингові дослідження. Таким чином, завдяки створенню консорціуму та отриманню доступу до фінансових ресурсів Рамкової програми ЄС польське підприємство стало одноосібним власником нового медичного лазера. До того ж здобуло чималий досвід співпраці з зарубіжними виробниками, дослідниками та маркетологами.

 

Виклики — це не лише проблеми, а й можливості

На відміну від великих корпорацій малий і середній бізнес і в Європі, й, особливо, в Україні є достатньо вразливим. А до того ж він стикається з дедалі серйознішою конкуренцією практично на всіх ринках. Але ці виклики А. Баковський і С. Герасимчук закликали представників Прикарпаття розглядати не лише через призму проблем чи перешкод, а й тих можливостей, що відкриваються. Чи не найвагоміша з них — інновації. Зокрема дослідження, розробка та впровадження нових науковомістких товарів і послуг. Тим паче, що, на відміну від підприємств-гігантів чи транснаціональних корпорацій, МСП мають одну дуже велику перевагу — динамічність і гнучкість у прийнятті рішень, можливості швидкої переорієнтації на ринку.

Досі, однак, для вітчизняного малого і середнього бізнесу чи не найбільшим головним болем є брак ресурсів. Насамперед фінансових. Однак якщо зорієнтуватися на активне використання астрономічних асигнувань, що виділяються в рамках 7РП, то можна водночас вирішити чимало серйозних проблем і на тривалий час забезпечити собі перспективу розвитку. Бо бюджет сьомої Рамкової програми передбачає виділення коштів не лише безпосередньо на розробку або ж доробку нових продуктів і технологій та виготовлення дослідних взірців, а й на придбання найсучаснішого устаткування, котре надалі залишиться власністю підприємств чи науково-дослідницьких центрів, та на міжнародні обміни вченими і практиками.

— Це найголовніша програма Європейського союзу. і найважливіше те, що вона адресована для малого і середнього бізнесу, який вважається найбільш інноваційним, — підкреслив в інтерв’ю журналістам доктор А. Баковський. — Сьома Рамкова програма підтримує співпрацю між різними країнами й організаціями зі сфери науки та підприємствами. Завдання нашого проекту, який працює в Україні, — збільшити кількість підприємств та наукових і дослідницьких закладів, зацікавлених приєднатися до європейського дослідницького простору. Бо хоча Україна поки що не є членом ЄС, однак вона може брати участь у цій програмі й отримувати з її бюджету гроші. І це найголовніше.

02 Листопада 2010, 11:00
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Фінанси:
Скільки коштує ялинка?
30 Грудня 2016, 12:19
1 100 гривень мінімальна стипендія українського студента
30 Грудня 2016, 10:05
Прикарпатська митниця підбила підсумки роботи за рік
30 Грудня 2016, 9:19
Мінімальна заробітна плата зросте до 3200 гривень з 1 січня 2017 року
30 Грудня 2016, 7:21
На Городенщині придбано новий автомобіль для вивезення сміття
29 Грудня 2016, 16:28
З 3 січня 2017 року відкриваються казначейські рахунки Білоберізької об’єднаної територіальної громади
29 Грудня 2016, 16:08
В обласній фіскальній службі підбили підсумки роботи за рік
29 Грудня 2016, 13:41
У 2016 році придбано житло для ще однієї дитини, позбавленої батьківського піклування
29 Грудня 2016, 12:49
Близько 20 млн гривень було спрямовано цьогоріч на реалізацію обласної та районних соціальних програм підтримки учасників АТО
29 Грудня 2016, 12:20
Зі стартом нової тролейбусної лінії мешканцям подарують безкоштовний проїзд
29 Грудня 2016, 11:19
Вуличне освітлення подорожчає
29 Грудня 2016, 9:43
У Франківську вартість години паркування може зрости втричі
29 Грудня 2016, 9:20
На Рогатинщині родини загиблих на фронті отримуватимуть допомогу з районного бюджету
28 Грудня 2016, 21:19
Косівська районна рада прийняла районний бюджет на 2017 рік
28 Грудня 2016, 18:03
Нові штатні одиниці матимуть Центр туризму і краєзнавства учнівської молоді та Будинок вчителя
28 Грудня 2016, 14:55
Калуська влада купила дизель-генератор для бійців АТО
28 Грудня 2016, 11:20
У Пасічні побудують спортивний комплекс
28 Грудня 2016, 10:55
Президент підписав Державний бюджет України на 2017 рік
28 Грудня 2016, 7:40
Івано-Франківськ витратить 104 тисячі гривень на новорічний фестиваль
27 Грудня 2016, 21:25
У Коломиї прийняли бюджет міста на 2017 рік
27 Грудня 2016, 19:18
Івано-Франківськ заробив на земельних торгах понад п’ять мільйонів
27 Грудня 2016, 18:32
На Прикарпатті до зведеного бюджету надійшло понад два мільярди гривень податку на доходи фізичних осіб
27 Грудня 2016, 11:42
У Татарові на розвиток туризму спрямують 200 тисяч гривень
26 Грудня 2016, 20:56
НБУ забрав у Коломойського «Буковель» і літаки
26 Грудня 2016, 20:07
У Долині вирішили підвищити тарифи на водопостачання
26 Грудня 2016, 19:46