перша сесія обласної ради шостого демократичного скликання несла інтригу — які політичні сили очолять найвищий орган самоврядування краю, а саме: чи Партія регіонів услід за Чернівецькою, Рівненською і Хмельницькою підімне своїм «адміністративним бульдозером» й Івано-Франківську облраду (Тернопільську і Волинську очолюють висуванці опозиції, у Львові сесія ще не відбулася)? Але прикарпатські «свободівці», «тимошенківці», «нашоукраїнці» та «фронтовики» Яценюка зблокувалися, переконливо переграли свого політичного опонента і почали домінувати в новій обласній раді, поділивши між собою всі керівні посади. Особливо заслуговує уваги той факт, що спільну мову знайшли представники «Батьківщини» та «Нашої України», які відверто конфронтували в облраді попереднього скликання.

Першу сесію новообраної ради благословили владики різних конфесій, участь у роботі сесії взяли члени виборчої комісії, голова обласної ради п’ятого демократичного скликання І. Олійник, серед запрошених були народні депутати України, мери міст обласного значення, представник апарату ВРУ О. Нескоромний, працівники ЗМІ та ін. Тож сесійна зала в четвер великою мірою нагадувала політичний театр, в якому кипіли неабиякі пристрасті.

Про підсумки виборів депутатів обласної ради шостого демократичного скликання та визнання їх повноважень доповів голова обласної виборчої комісії Олег Пилип’юк. На його переконання, вибори відбулися організовано, відповідно до чинного законодавства. Як поінформував О. Пилип’юк, згідно з ухвалою сесії облради п’ятого скликання визначено чисельність новообраної ради у складі 114 депутатів. (Нагадаємо, у попередньому скликанні обласна рада складалася зі 120 депутатів). Загалом було висунуто 1137 кандидатів від 36 політичних сил, з яких обрано 114 від 13 партій. Тривідсотковий бар’єр подолали такі політичні сили: ВО «Свобода» — 16,46%, ВО «Батьківщина» — 14,49 %, «Фронт змін» — 12,98%, Партія регіонів — 8,019%, «Наша Україна» — 7,59%, Українська народна партія — 4,15%, Українська партія — 3,68%, Народний рух України — 3,49%, «УДАР» Віталія Кличка» 3,40%. У новій облраді передбачається таке партійне представництво за змішаною системою: «Свобода» матиме 18 депутатських мандатів, «Батьківщина» — 16, «Наша Україна» — 15, «Фронт змін» — 13, Партія регіонів — 11, Українська партія — 12,  Народна партія — 9, Українська народна партія — 5, «Відродження» — 5, УРП «Собор» — 4, Народний рух України — 3, «УДАР»  Віталія Кличка» — 2, «За Україну!» —  1 мандат.

О. Пилип’юк зазначив, що склад нинішньої ради якісно поліпшився і що вже навіть посилився його професіоналізм. Серед депутатів чимало юристів, економістів, медичних працівників, працівників міністерств та адміністрацій різного рівня. До речі, серед 114 депутатів лише вісім жінок, коли в минулому скликанні їх було більше — 12. Прикметно, що до облради обрано двох народних депутатів, п’ятьох помічників-консультантів народних депутатів, голову облдержадміністрації, голову облради попереднього скликання, двох заступників голови ОДА та двох заступників голови облради попереднього скликання, міністра охорони здоров’я, чотирьох голів райдержадміністрацій. Наймолодший депутат О. Загурський (це представник ВО «Свобода») має 24 роки, а найповажніший вік у Д. Захарука (ВО «Батьківщина») — 70 років. Загалом склад депутатів за віком визначився таким чином: 30 років і менше — 6 депутатів, від 31 до 40 років — 25 депутатів, від 41 до 50 років — 34 депутати, від 51 до 60 років — 42 депутати, від 61 до 70 років — 7 депутатів.

Далі на першій сесії почалося висунення кандидатур на посаду голови облради. Підтримку кандидатові на посаду голови облради О. Сичу від ВО «Батьківщина» висловили депутати Ю. Романюк та С. Волковецький, а від «Нашої України» — З. Береговський. А другого претендента на цю посаду — З. Митника підтримали голова ОДА М. Вишиванюк, Я. Шинкарук від «Відродження» та Г. Ляхович від Української партії.

Своєю чергою два претенденти на голову облради — О. Сич та З. Митник виступили перед сесійною залою з короткими промовами про себе. О. Сич запевнив, що як голова обласної ради будуватиме свою діяльність на принципах добра, честі й справедливості. «Я сповідую ідеологію українського націоналізму, яка передбачає, що найбільшою цінністю є добро нації», — наголосив «свободівець». Він запевнив, що докладе максимум зусиль для того, аби консолідувати всіх депутатів незалежно від їх партійної і фракційної належності задля вирішення актуальних проблем краю. З. Митник акцентував увагу на консолідації депутатського корпусу з метою розвитку і зміцнення Прикарпаття, необхідному налагодженні чіткої співпраці між обласною радою та Кабінетом Міністрів України, ВРУ та Адміністрацією Президента.  


Отож на виборах голови облради, які пройшли шляхом таємного голосування, переконливу перемогу здобув лідер обласної організації ВО «Свобода», заступник голови цієї партії Олександр Сич. За «свободівця» проголосували 68 депутатів, а за його опонента — міністра охорони здоров’я Зіновія Митника, якого на цю посаду висунула Українська партія, — 46.


Новообраний шляхом таємного голосування чільник обласної ради О. Сич склав присягу, відтак його привітали голова облради попереднього скликання і. Олійник, голова ОДА М. Вишиванюк.


Новий чільник облради О. Сич у перерві сесії дав брифінг для місцевої преси, під час якого запевнив, що разом зі своєю командою зуміє правильно вести управлінський процес і забезпечить прийняття необхідних рішень для нашого краю.

На його думку, результат голосування за голову облради фактично зафіксував ті закономірності, які притаманні для Прикарпаття, зокрема те, що у нас більшу популярність мають сили національно-демократичного і націоналістичного спрямування, які на цьогорічних місцевих виборах сумарно отримали дві третини голосів. «Ми розвіяли міф про те, що націонал-демократи не можуть об’єднатися, бо вони завше розсварені. Досвід показав, що коли вміло керувати цим процесом, то здорові політичні сили можна поєднати в одне ціле і добитися бажаного результату. Нині ті політичні сили, які сповідують національну ідеологію й обстоюють національні інтереси, об’єднали зусилля та обрали голову обласної ради. Це є приклад для кожного району нашої області і загалом для України», — підкреслив новообраний голова.

У другій половині сесії таємним голосуванням обрали колишнього заступника голови ОДА Василя Гладія (ВО «Батьківщина») першим заступником голови облради, переобрали на посаду заступника голови Остапа Дзесу та екс-заступника голови ОДА Володимира Шкварилюка («Фронт змін») обрали головою постійної комісії облради з питань бюджету. За ці кандидатури пакетом проголосували 79 депутатів, не підтримали — 26, недійсними визнано п’ять бюлетенів, чотири депутати не брали участі в голосуванні.

Депутати обласної ради проголосували за звернення до Президента України з вимогою ветувати Податковий кодекс.


Олександр Максимович Сич — науковець і політик, кандидат історичних наук, доцент кафедри державного управління Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, голова ІФОО ВО «Свобода», заступник голови партії. Народився 16 липня 1964 року в селі Дерть Рокитнівського району Рівненської області у багатодітній сім’ї, був восьмою дитиною у своїх батьків. Пройшов шлях від вчителя школи до заступника начальника обласного управління освіти, викладав філософію, соціологію та політологію в університеті, працював заступником міського голови Івано-Франківська. Його двічі обирали депутатом обласної ради. Автор нарисів і дослідницьких праць на теми героїчного минулого України, націоналізму і сучасної політики, дослідник життя і творчості ідеолога українського націоналізму Степана Ленкавського.

29 Листопада 2010, 11:00
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...


Коментарі:

Автор: , 30 Листопада 2010, 19:59
Відповісти

Додати новий коментар



Останні новини з категорії Влада:
Франківський виконком затвердив новий порядок розміщення вивісок
30 Грудня 2016, 18:09
На засіданні колегії департаменту охорони здоров’я ОДА обговорили стан справ у медичній галузі
30 Грудня 2016, 11:19
У прикарпатській поліції відбулося засідання поліцейської комісії
30 Грудня 2016, 8:52
Марія Савка: Івано-Франківська область готова до оперативного реагування на надзвичайні ситуації у період прийдешніх свят
30 Грудня 2016, 8:09
30 грудня - засідання виконавчого комітету
30 Грудня 2016, 7:14
Аграрії Прикарпаття проаналізували стан галузі за 2016 рік
28 Грудня 2016, 16:59
Відтепер ми співпрацюємо з Попасною
28 Грудня 2016, 8:30
Відбулося засідання колегії управління спорту
28 Грудня 2016, 8:08
Марія Савка: Опалювальний сезон на Івано-Франківщині проходить у злагодженому режимі
27 Грудня 2016, 14:04
У селі Слобідка, на Городенківщині, де проживає майже 700 громадян, відкрито новий заклад культури
27 Грудня 2016, 8:57
В облдержадміністрації відбувся семінар для новообраних голів ОТГ
27 Грудня 2016, 8:34
Оперативна нарада
27 Грудня 2016, 6:36
На центральне теплопостачання Івано-Франківська чекає повна модернізація
26 Грудня 2016, 18:30
В Івано-Франківську стартує проект оновлення тролейбусного парку
26 Грудня 2016, 18:06
Народний депутат з Коломиї Юрій Тимошенко зібрався у президенти
26 Грудня 2016, 16:01
Кінець епохи: депутати звільнили Ольгу Бабій з посади директора ОТБ “Галичина”
26 Грудня 2016, 14:58
Олександр Стратюк проінформував обласну раду про роботу органів прокуратури в 2016 році
26 Грудня 2016, 11:48
82-м учасникам АТО та їх сім’ям буде надано матеріальну допомогу на поліпшення житлових умов
26 Грудня 2016, 8:52
З нагоди Дня енергетика Президент відзначив прикарпатця
23 Грудня 2016, 19:43
Голова Франківської ОДА вибачився перед медиками за заборгованість по виплаті зарплати
23 Грудня 2016, 16:30
Для Снятинської ЦРЛ придбали новий УЗД-апарат
23 Грудня 2016, 13:42
Франківська міська рада затвердила надбавки меру, заступнику та секретарю
23 Грудня 2016, 13:13
Франківська міська рада планує будувати міст на Пасічну за кошти держави
23 Грудня 2016, 10:30
Франківський «Електроавтотранс» візьме кредит на 8 мільйонів для закупівлі тролейбусів
23 Грудня 2016, 10:08
У Франківську “Новий театр” став комунальним
22 Грудня 2016, 21:30