Представники «Свободи» здобули керівні посади в Івано-Франківській обласній і міській радах.

Демократи - не вар'яти

Претендентів на крісло голови Івано-Франківської обласної ради не бракувало. В політичних кулуарах називали чимало прізвищ. Зокрема - екс-губернатора Миколу Палійчука, міністра охорони здоров'я Зіновія Митника та лідера обласної організації ВО «Свобода» Олександра Сича, колишнього голову облради Ігоря Олійника. Інтригу розв'язала установча сесія обласної ради шостого демократичного скликання, яка відбулася 25 листопада. Від 13 політсил, що пройшли в раду, було висунуто тільки двоє кандидатів - «свободівця» Олександра Сича й міністра охорони здоров'я Зіновія Митника, який пройшов у депутати по мажоритарному округу як висуванець Партії регіонів.

Після молитви, гімну й вітальної промови голови обласної виборчої комісії Олега Пилип'юка депутати утворили тимчасову президію у складі п'яти осіб та лічильну комісію із шести депутатів - по одному представнику від «Свободи», Партії регіонів, "Нашої України", Української партії, «Батьківщини», "Фронту змін". Що й стало першим скандалом у новообраній раді: такий склад лічильної комісії обурив заступника голови облдержадміністрації, обранця від УНП Романа Струтинського. За його словами, на погоджувальній раді партії домовилися, що до лічильної комісії увійдуть представники від всіх 13 політсил. «Починається робота ради з маніпуляцій і непорядності. Оце демократія, щоб ви знали всі!» - не вгавав він. Втім, більшість виявилася глухою до скарг заступника губернатора. І це був перший бій, який програла влада націонал-демократам в облраді.

А тим часом голова тимчасової президії Василь Скрипничук оголосив про висунення кандидатів на голову облради. «Свобода», як і передбачалося, висунула свого лідера Олександра Сича, а Зіновія Митника запропонувала Українська Партія Ігоря Насалика, очевидно, аби не акцентувати на його близькості з регіоналами.

Спершу кожен з кандидатів у своїй промові визначив пріоритети у керуванні облрадою. Сич закликав депутатів зосередитися на «політичній складовій». «Коли йде процес встановлення основ національної держави, є політичні сили, які намагаються зробити все для того, щоб вона не була національною, щоб в цій державі не панували наша мова, культура, церква, дух традиція, наша українська господарка, щоб ми не почували себе господарями на цій землі - і в цей момент позиція кожного з нас має бути вирішальною, - виголошував «свободівець». - І думаю, що в цьому буде мати роль те, хто до якої фракції належить, хто яку ідеологію сповідує і хто якої партійної дисципліни буде дотримуватися».

Митник у своєму виступі зупинився на вирішенні господарських проблем. «Є можливість навести чітку ланку співпраці як з Кабінетом міністрів, так і з Верховною Радою, так і з Адміністрацією Президента. І оцей ланцюжок ми зв'яжемо, ми потягнемо цього плуга, який перед нами, шановні депутати, стоїть», - сказав міністр.

Його виступ продовжив голова Косівської РДА, депутат від «Відродження» Ярослав Шинкарук. Мовляв, «ідеологія потрібна, але люди хочуть, щоб наш край розвивався». А губернатор Михайло Вишиванюк закликав депутатів до прагматизму. За його словами, проблеми області у Кабінеті міністрів та Адміністрації Президента треба вирішувати «цивілізованим» шляхом. «І ні в якому разі їх не вирішиш, якщо, пробачте мені, одною рукою показувати дулю Києву, а другою просити грошей. Такого не буває. Або одне, або друге», - сказав Вишиванюк, прохально витягнувши одну руку вперед долонею догори, а іншою склав дулю.

Депутати, які виступали на підтримку Сича, визнали, що міністр охорони здоров'я є гідним кандидатом на посаду голови облради, але не влаштовує за ідеологією. «Митник є добрим керівником, але було б добре, якби він і надалі керував міністерством охорони здоров'я, - сказав голова обласної «Просвіти» Степан Волковецький. - Буде ганьбою для нашого краю, якщо нашу обласну раду очолить представник від політичної сили, якою керує Партія регіонів».

У свою чергу, голова фракції «Батьківщина» Юрій Романюк закликав не допустити в області «єнакієвомислія» та «кирилізації». Мовляв, дороги будуть асфальтуватися, а школи будуватися при будь-якому голові облради, але депутати повинні виконати волю двох третин прикарпатців, які висловили довіру національно-демократичним силам. «Ми підтримуємо Сича Олександра Максимовича заради єдності демократичних сил, заради того, щоб показати всій Івано-Франківській області, що демократи, вибачте, не завжди є вар'ятами, які б'ються до останнього за свою посаду, і що можемо ще до голосування об'єднатись і показати приклад для наших політичних сил і фракцій в районних і міських радах, що ми - коаліція демократичних сил», - виголосив депутат.

Таємне стало явним

Перед голосуванням Роман Струтинський припустив, що представники національно-демократичних сил будуть свої бюлетені показувати партійним «контролерам». І закликав зберегти таємницю голосування, кидаючи в урну тільки складені бюлетені. У відповідь голова лічильної комісії, член фракції «Батьківщина» Олександр Левицький відрізав, що законодавство до цього не зобов'язує.

Лідери Івано Франківської "Свободи" – секретар міської ради Руслан Марцінків і керівник фракції Роман Онуфріїв

Після того, як лічильна комісія підготувала бюлетені, Левицький продемонстрував прозору скриньку, а напередодні облаштували кабінки для таємного голосування. Проте більшість депутатів ставили відмітки у бюлетенях просто на столі лічильної комісії, навіть не заходячи до кабінки. Одним із контролерів так званого «таємного» голосування був «свободівець» Василь Попович. Він чатував біля урни, а представники новоствореної національно-демократичної коаліції показували йому бюлетені і тільки після того їх вкидали у прозору урну. Тим часом Попович у своєму блокноті у двох стовпчиках відзначав, хто проголосував за Митника, а хто - за Сича. Зрозуміло, що націонал-демократи в такий спосіб страхувалися від зрад у своїх лавах, резонно остерігаючись, що під впливом адміністрації чи з інших причин окремі партійці проголосують за висуванця від влади.

Таким ревізуванням почали обурюватися представники Партії регіонів. «Це і є ваша демократія?!», - вигукував Вишиванюк. На що очільник обласної організації «Батьківщина», нардеп Дмитро Шлемко відповів: «Свою демократію ви вже показали!»

Отож, участь у голосуванні взяли всі 114 депутатів облради. 68 голосами перемогу здобув Олександр Сич. А його опоненту Зіновію Митнику дісталася решта - 46 голосів. Зіпсутих бюлетенів не виявилося.

Новообраний голова облради, як і годиться, подякував всім, хто його підтримав. Не забув і про голову ОВК Олега Пилип'юка. Хоча ще три тижні тому «свободівці» під облдержадміністрацією скандували «Пилип'юка за ґрати!», Сич на знак подяки вручив йому квіти.

За лояльність до новообраного голови облради представникам «Батьківщини», Нашої України» та "Фронту змін" дісталися керівні посади в облраді. Зокрема, Василя Гладія від «Батьківщини» Олександр Сич рекомендував на посаду першого заступника, «нашоукраїнця» Остапа Дзесу - на заступника, а «фронтмена» Володимира Шкварилюка - на посаду голови постійної депутатської комісії з питань бюджету, фінансів, податків та інвестицій. За них пакетом проголосували 79 депутатів, 26 - проти, 5 бюлетенів визнано недійсними, 4 депутати голосування не дочекалися.

Голосування показало, що в обласній раді нібито сформувалася правляча коаліційна більшість з «Батьківщини», «Нашої України» та «Фронту змін». Очевидно, в опозиції поки що доведеться працювати регіоналам, Українській та Народній партіям, можливо, УНП та УРП «Собор».

Проте є певні сумніви, що коаліції вдасться так консолідовано працювати й надалі. Не секрет, що частина, скажімо, «нашоукраїнців» проголосували за Сича не з власних переконань, а в силу рішення фракції. Перший битву «романтиків» і «прагматиків» у раді виграли «романтики». Але битва - ще не вся війна.

Для початку - секретар

Перше засідання шостого демократичного скликання Івано-Франківської сесії відбулося 30 листопада. Головне питання на порядку денному - обрання секретаря міської ради. Інші посади - заступники міського голови та члени виконкому - очевидно, представницька та виконавча влада між собою, ще не розподілили. На перше сесійне засідання новообрана рада зібралися у повному складі - 59 обранців.

О 8 годині ранку перед засіданням установчої сесії більшість депутатів зібралися на спільну молитву у Катедральному соборі Воскресіння Христового.

Всі 34 "свободівці" на сесію вдяглися у вишиванки. А разом з ними й міський голова Віктор Анушкевичус. Голова міськтервиборчкому Богдан Винник зачитав інформацію щодо результатів виборів. Далі планувалася присяга міського голови та депутатів. Та урочисту атмосферу зіпсував лідер ГО "Громадський форум" Івано-Франківська, депутат від "Третьої сили" Юрій Соловей. "Ви нічого не забули?", - звернувся він до голови ТВК.

Соловей наполягав, що Винник забув оголосити про ще одного депутата міськради - Романа Тимківа, оскільки суд зобов'язав виборчком надати партії "Третя сила" ще один мандат. Винник ще раз пояснив, що рішення суду виконав, тобто комісія здійснила перерахунок голосів, а 60-те місце, яке мало би належати "Свободі", згідно з законом про вибори, залишається вакантним до проведення чергових або позачергових виборів до міськради.

Після п'ятихвилинної суперечки Солов'я з Винником Віктор Анушкевичус таки присягнув на вірність громаді Івано-Франківська. Відтак депутатську присягу зачитав найстарший за віком депутат новообраного скликання "свободівець" Богдан Полковник.

Вдруге обраний міський голова Івано-Франківська Віктор Анушкевичус у своєму виступі повчав депутатів сповідувати не свої корпоративні чи партійні інтереси, а в першу чергу інтереси Івано-Франківська. Новообраним депутатам побажав здоров'я, плідної і конструктивної роботи і додав: "По великому рахунку, наші виборчі програми нічим серйозним не відрізняються".

В добру путь також благословив своїх однопартійців і голова обласної ради Олександр Сич. Та найбільше здивував виступ єдиного присутнього на сесії міськради народного депутата від Партії регіонів Василя Чуднова. «До міської ради прийшли найкращі, найфаховіші, найбільш достойні представники громади», - сказав регіонал про склад міської ради, де, нагадаємо ще раз, 34 мандати отримали начебто опозиційні до влади «свободівці».

Отож, на посаду секретаря Івано-Франківської міської ради мер запропонував кандидатуру «свободівця» Руслана Марцінківа, якого підтримали 52 з 58 присутніх у залі депутатів. Шість депутатів проголосували проти його кандидатури. А двоє - з голосування втекли. Регіонал Ігор Халаменда переказав, що не буде оскаржувати кандидатуру секретаря, якщо проголосують без нього. З Юрієм Солов'єм, який також проігнорував голосування, зв'язатися й поспілкуватися про причини його відсутності не вдалося.

Під час першого засідання у міській раді Івано-Франківська сформувалося три депутатські фракції. Найбільшою стала фракція "Свобода" із 34 депутатів. За нею утворилася фракція "За зміни Івано-Франківська", до якої увійшли дев'ять депутатів від "Фронту змін". Третьою стала найменша за чисельністю фракція "Батьківщина" із п'яти осіб.

Галицький кореспондент

 

06 Грудня 2010, 11:00
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Влада:
Франківський виконком затвердив новий порядок розміщення вивісок
30 Грудня 2016, 18:09
На засіданні колегії департаменту охорони здоров’я ОДА обговорили стан справ у медичній галузі
30 Грудня 2016, 11:19
У прикарпатській поліції відбулося засідання поліцейської комісії
30 Грудня 2016, 8:52
Марія Савка: Івано-Франківська область готова до оперативного реагування на надзвичайні ситуації у період прийдешніх свят
30 Грудня 2016, 8:09
30 грудня - засідання виконавчого комітету
30 Грудня 2016, 7:14
Аграрії Прикарпаття проаналізували стан галузі за 2016 рік
28 Грудня 2016, 16:59
Відтепер ми співпрацюємо з Попасною
28 Грудня 2016, 8:30
Відбулося засідання колегії управління спорту
28 Грудня 2016, 8:08
Марія Савка: Опалювальний сезон на Івано-Франківщині проходить у злагодженому режимі
27 Грудня 2016, 14:04
У селі Слобідка, на Городенківщині, де проживає майже 700 громадян, відкрито новий заклад культури
27 Грудня 2016, 8:57
В облдержадміністрації відбувся семінар для новообраних голів ОТГ
27 Грудня 2016, 8:34
Оперативна нарада
27 Грудня 2016, 6:36
На центральне теплопостачання Івано-Франківська чекає повна модернізація
26 Грудня 2016, 18:30
В Івано-Франківську стартує проект оновлення тролейбусного парку
26 Грудня 2016, 18:06
Народний депутат з Коломиї Юрій Тимошенко зібрався у президенти
26 Грудня 2016, 16:01
Кінець епохи: депутати звільнили Ольгу Бабій з посади директора ОТБ “Галичина”
26 Грудня 2016, 14:58
Олександр Стратюк проінформував обласну раду про роботу органів прокуратури в 2016 році
26 Грудня 2016, 11:48
82-м учасникам АТО та їх сім’ям буде надано матеріальну допомогу на поліпшення житлових умов
26 Грудня 2016, 8:52
З нагоди Дня енергетика Президент відзначив прикарпатця
23 Грудня 2016, 19:43
Голова Франківської ОДА вибачився перед медиками за заборгованість по виплаті зарплати
23 Грудня 2016, 16:30
Для Снятинської ЦРЛ придбали новий УЗД-апарат
23 Грудня 2016, 13:42
Франківська міська рада затвердила надбавки меру, заступнику та секретарю
23 Грудня 2016, 13:13
Франківська міська рада планує будувати міст на Пасічну за кошти держави
23 Грудня 2016, 10:30
Франківський «Електроавтотранс» візьме кредит на 8 мільйонів для закупівлі тролейбусів
23 Грудня 2016, 10:08
У Франківську “Новий театр” став комунальним
22 Грудня 2016, 21:30