Завдяки Бурштинській ТЕС і її колективу Івано-Франківщина є одним з великих виробників та постачальників електроенергії. Передусім — для сусідів. Бо, окрім Прикарпаття, працівники станції забезпечують майже половину потреби в електроенергії Львівщини і повністю — Закарпаття. Та ще частину виробленого струму постачають у Європу згідно з експортними контрактами. Водночас Бурштинська ТЕС — це ще й унікальний енергетичний комплекс. Бо, працюючи вже понад вісім років від’єднано від об’єднаної енергосистеми України в режимі «Острів Бурштинської ТЕС», її персонал водночас забезпечує ефективну реалізацію експортного і транзитного потенціалу вітчизняної енергетики.

І, насамкінець, електростанція — це один з найбільших та найвідповідальніших на Прикарпатті роботодавців, а також і платників податків та обов’язкових платежів до спеціальних фондів, зокрема екологічного. А ще її колектив незмінно допомагає громаді Бурштина підтримувати й розвивати культуру і спорт, вирішувати інші важливі  соціальні питання.

Напередодні професійного свята наш кореспондент взяв інтерв’ю у директора Бурштинської теплової електричної станції Мирона Романіва. Енергійного, рішучого і сучасного керівника, весь трудовий шлях якого тісно пов’язаний з розвитком енерговелетня Прикарпаття.

- Мироне Степановичу, завтра ви і весь колектив ТЕС відзначатимете професійне свято — День енергетика. І, напевно ж, заодно підбиватимете основні підсумки нинішнього року, що вже завершується. Яким він був для вас і для працівників станції?

— Переконаний, є щось символічне в тому, що наше професійне свято відзначають у грудні. Коли надворі — найдовші і найхолодніші ночі. І це особливо яскраво підкреслює нагальну потребу сучасної людини в такому виді продукції, як електрична енергія, яка, до речі, в наші оселі, офіси, школи і лікарні, інші громадські будівлі приходить уже як джерело екологічно чистої енергії.


Якщо говорити про 2010-й, то він для колективу нашого підприємства мав ряд особливостей. Найголовніше — це те, що ми вступили в 45-й рік з часу пуску першого енергоблоку найпотужнішої в західному регіоні нашої держави теплової електростанції і реально наблизились до рекордного рубежу — виробництва 500 млрд. кіловат-годин електроенергії з моменту пуску станції. Зважаючи на балансові показники 2011 року, цього рубежу ми маємо досягти в період святкування вже наступного Дня енергетика.

 

Щоб читачам «Галичини» став зрозумілим масштаб цього досягнення енергетиків Бурштина — і тих, хто запускав ТЕС, і тих, хто працює на ній сьогодні, зауважу: таку кількість електроенергії всі сучасні енергогенеруючі потужності України виробляють за два з половиною року.


Ще на одну особливість року, що минає, хочу звернути увагу. Якщо починаючи з 2002-го ми щорічно нарощували обсяги виробництва електроенергії завдяки роботі в режимі «Острова Бурштинської ТЕС», то нинішнього року електростанція значною мірою залежала як від рівня споживання у трьох західних областях України, так і від потреби в енергії, призначеній для експорту.


Саме через ці обставини, зокрема припинення експортних поставок електроенергії з лютого по вересень, ми мали значні втрати у виробництві валової продукції. З відновленням експортних поставок електроенергії в жовтні відбулось нарощування обсягів її виробництва до рівня 2009 року. Більше того, всупереч кризовим явищам в економіці, Бурштинська ТЕС і в не дуже вдалому для себе 2010 році випереджає за показником виробництва електроенергії всі теплові електростанції України, в тому числі й такі надпотужні, як Запорізька та Вуглегірська.  Зрозуміло, що за цими узагальненими показниками — наполеглива праця і численного колективу експлуатаційників станції, і наших партнерів — фахівців ремонтних і обслуговуючих підприємств.


- Бурштинська ТЕС, як відомо, була споруджена ще в 1962—1969 роках. Та попри це і сьогодні вона продовжує працювати фактично з максимальною потужністю. Чим пояснюється цей феномен?

— Основним нашим завданням в умовах, коли основне обладнання електростанції відпрацювало більше двох проектних ресурсів, є проведення робіт з його відновлення і реконструкції. Змушений констатувати, що більшість державних програм реабілітації обладнання станції залишилась тільки на папері. Особливо в частині, що стосується інвестицій. Таким чином, всі роботи з реконструкції і капітального ремонту устаткування для продовження терміну його експлуатації, поліпшення техніко-економічних показників роботи обладнання проводились виключно за рахунок власних ресурсів ВАТ «Західенерго». Лише нинішнього року на капітальний ремонт першого і шостого енергоблоків ми витратили понад 60 млн. грн. Також провели поточний ремонт ще дев’яти енергоблоків та загальностанційного обладнання, будівель і споруд. За підсумками року загальна сума коштів, асигнованих на ремонтне обслуговування, перевищить 180 млн. грн.

А загалом очікуємо, що в 2010-му обсяг освоєних капітальних інвестицій становитиме майже 200 млн. грн. Лише реконструкція і технічне переоснащення енергоблоку № 7 з одночасною заміною на ньому електрофільтрів обійшлась енергокомпанії в 122 млн. грн.  Ще на 45 млн. грн. «потягнуло» технічне переоснащення відкритого розподільного пристрою — 220-, 330- та 400 кіловольт. Заради справедливості слід зазначити, що поліпшились позитивні тенденції щодо участі держави у фінансуванні цих та інших проектів за рахунок інвестиційної складової в тарифі на електроенергію.

Насамкінець підкреслю, що саме від якості ремонтних робіт, які провели працівники станції та фахівці спеціалізованих підприємств, залежить безперебійність енергопостачання наших вітчизняних споживачів у осінньо-зимовий період, а також те, наскільки надійними партнерами ми будемо при виконанні експортних зобов’язань держави. Тому в переддень нашого професійного свята висловлюю слова щирої подяки нашим ремонтникам та керівникам і персоналові підприємств «Галременерго» та «Львівенергоспецремонту», що входять до складу нашої енергокомпанії.

- Окрім проблеми підтримання в робочому стані всього складного технологічного комплексу станції та забезпечення надійної й безпечної роботи енергоблоків, для вас особисто і персоналу станції завжди актуальним було ще й питання захисту довкілля. Чи вдалося, всупереч дефіциту вільних фінансових ресурсів, реалізувати певні заходи, спрямовані на подальше зменшення шкідливих викидів в атмосферу?

— Враховуючи гостроту цієї проблеми, фахівці станції впродовж останніх років інтенсивно працюють над впровадженням заходів, спрямованих як на зменшення шкідливих викидів в атмосферу, так і на їх знешкодження. Зокрема, повністю реконструйовано електрофільтри на енергоблоках № 9,10,11,12 та частково — на енергоблоках № 7 і 8. З них на трьох енергоблоках ми встановили електрофільтри вітчизняного виробництва.

- Мироне Степановичу, не можу не запитати вас про, можливо, ймовірну приватизацію Бурштинської ТЕС. Бо хоча це стосується насамперед самого колективу станції, однак воно неабияк цікавить і наших краян. Що можете розповісти з цього приводу?

— Ми живемо у складний час трансформації суспільних відносин, структурної перебудови економіки, зміни форм власності. Не обійшли стороною ці процеси і нашу галузь. Цілком логічно, що найбільше наших працівників цікавить питання майбутньої приватизації підприємств теплової генерації. Що наразі можна сказати з цього приводу? Згідно з урядовою Програмою розвитку паливно-енергетичного комплексу на 2010—2014 роки активний процес приватизації енергогенеруючих компаній заплановано на 2012-й. Протягом наступного року проводитиметься робота з інвентаризації активів, їх оцінки та підготовки нормативно-правової бази. Інших офіційних даних наразі немає. Але про те, що цей процес буде необоротним, свідчить хоча б той факт, що підприємства теплової енергетики указом Президента України вже виведено з числа тих стратегічних об’єктів, які не підлягають приватизації. і поки що на цьому, як мовиться, крапка.

Але, на моє переконання, великим досягненням нашого колективу є те, що він згуртований. У ньому нема ні місця, ні причин для глибоких внутрішніх конфліктів та непорозумінь. Люди чітко розуміють ті завдання, які перед ними ставить держава, керівництво підприємства та їх безпосередні керівники. Не останню роль у цьому відіграє та соціальна політика, що проводиться на підприємстві, а також соціальна  захищеність як працівників, так і ветеранів підприємства, які нині вже на заслуженому відпочинку. Достатньо красномовним, думаю, є такий показник — заробітна плата на електростанції вдвоє вища за середньомісячну зарплату працівників промислової сфери Івано-Франківської області. Вже в нинішньому році ми підняли зарплату для промислово-виробничого персоналу на 18,8 відсотка. Своїм безперечним досягненням вважаємо той факт, що з 1998-го жодного разу не допустили заборгованості з виплати заробітної плати трудівникам. До того ж, крім основної заробітної плати, на електростанції відповідно до колективного договору ВАТ «Західенерго» запроваджено ряд заохочувальних та компенсаційних виплат для працівників ТЕС і непрацюючих пенсіонерів. Сума таких виплат з початку року вже перевищила 12 млн. грн.

- Знаю, що Бурштинську ТЕС вирізняє ще один надзвичайно важливий фактор, який сьогодні, на жаль, ще недооцінюють, — це соціальна відповідальність колективу. Насамперед перед громадою міста, на території якого розташована станція.

— Електростанція багато уваги приділяє культурному та фізкультурно-оздоровчому  розвиткові працівників і членів їхніх сімей. Для цього утримуємо на власному балансі Палац культури, комбінат спортивних споруд, базу відпочинку в Карпатах та санаторій-профілакторій «Сокіл», який одночасно виконує функції дитячого лікувально-оздоровчого  комплексу. Колектив гордиться своїми народними художніми колективами, що діють при Палаці культури «Прометей», футбольною командою «Енергетик», яка виступає в першій лізі національного чемпіонату. Але найголовнішим є те, що в цих закладах створено всі умови для того, щоб сотні дітей енергетиків могли всебічно розвиватись і ставати справжніми громадянами нашої держави.

І культурно-мистецькі, і спортивні заходи створюють у колективі нормальний морально-психологічний клімат. Свідченням цього стала звітно-виборна профспілкова конференція. Понад 500 делегатів від усіх виробничих колективів одноголосно переобрали на повторний термін чинного голову профкому, позитивно оцінивши рівень ділового і соціального партнерства між профспілковою організацією та адміністрацією ТЕС.


Хочу також підкреслити, що стабільна робота підприємства була забезпечена завдяки діловій, конструктивній співпраці з керівництвом ВАТ «Західенерго» та НАК «Енергетична компанія України». Станція протягом року не відчувала серйозних проблем із фінансуванням «захищених» позицій фінплану, а також у питаннях забезпечення паливом. Єдина проблема, яка роками не вирішується з боку НКРЕ, — це формування об’єктивних тарифів на електроенергію.
А загалом дбаємо не лише про розвиток свого підприємства. Ми також не забуваємо і про ту роль, яку відведено Бурштинській ТЕС у регіональному розвитку всіх сфер життя. Виробляючи п’яту частину валової продукції області, станція в той же час сплачує значні кошти до бюджетів усіх рівнів та до державних цільових фондів. Зокрема, до фонду охорони навколишнього природного середовища перераховано 47 млн. грн., до Пенсійного фонду — 48 млн. грн., податку на доходи наших працівників — 19,5 млн. грн. та понад шість мільйонів — внесків до інших фондів.

Не залишали ми також наодинці  зі своїми проблемами і місто енергетиків. Однак, зважаючи на той внесок, який робить наше підприємство в розвиток регіону вже 45 років, ми дуже розраховуємо на те, що в 2011 році здійсняться плани голови обласної державної адміністрації М. Вишиванюка. Виступаючи в Бурштині на відкритті нового спортивного майданчика зі штучним покриттям, Михайло Васильович запевнив жителів міста в тому, що 2011-й стане роком реконструкції Бурштина і що наше місто стане першим оновленим об’єктом у рамках програми «Писанкове Прикарпаття». Щиро сподіваємось на повну підтримку голови облдержадміністрації, а також новообраних голів обласної, районної та міської рад. Адже такої уваги з боку влади і наше місто, і наше підприємство заслужили за всі роки їхнього існування.

- Що очікуєте, Мироне Степановичу, від Нового року? Над чим працюватиме колектив бурштинських енергетиків уже з перших днів січня?

— Плани, що стоять перед персоналом станції, і напружені, і, додам, без перебільшення, масштабні. У 2011 році плануємо наростити більш як на два  млрд. кіловат-годин виробництво електричної енергії. А обсяг капітальних інвестицій, який необхідно буде освоїти, заплановано в сумі 394 млн. грн. При цьому половина її піде на завершення реконструкції енергоблоку
№ 7. Ще понад 100 млн. грн. буде вкладено у реконструкцію енергоблоку № 5. Серед інших значних проектів — це заміна роторного вагоноперекидача та електролізної установки, нарощування дамб золовідвалу № 3, реконструкція тепломережі до Бурштина та багато інших робіт, які забезпечать стабільну роботу підприємства. Великих коштів, а також і праці вимагатиме і реалізація ремонтної програми. Плануємо капітально відремонтувати один енергоблок та ще на одному провести середній ремонт. А на решті блоків повинні пройти поточні ремонти. Їх доброякісне виконання стане запорукою нашої успішної роботи в майбутньому. До речі, вже думаємо і про найближчу перспективу. Отож на наступний рік закладено майже 40 млн. грн. на виконання проектно-пошукових робіт.

Користуючись наданою вами нагодою, хочу привітати з нашим професійним святом усіх енергетиків Прикарпаття і побажати їм та їхнім родинам міцного здоров’я, оптимізму, наснаги для творчої праці й процвітання!

 

21 Грудня 2010, 15:00
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47