В Україні триває безпрецедентна суддівська чистка. Заради чого?

"Судді тепер заробляють максимум на трьох рішеннях з десяти. Від них вже дзвонять і кажуть: "Дайте нам базу своїх клієнтів, якщо будуть справи - ми повідомимо». Це щоб не пропустити хабар», - з кривою усмішкою тихо розповідає в напівтемній залі грузинського ресторану дорогий адвокат.

В яких справах судді більше не заробляють? Що це означає для нас? Чи стане закон одним для всіх?

Більшість українців про це не знає, але суддівський корпус, який роками роз'їдали продажність, клановість і залежність від влади, переживає безпрецедентну в новітній історії чистку. Голови суддів летять одна за одною. «Свідомо» спробувало з'ясувати, до чого це веде.

Як почалася чистка

Багато років судді - і чесні, і хабарники - відчували себе недоторканими. За нашими законами, вперше суддів на посаду призначає Президент - одразу на п'ять років. Після цього право називатися «Ваша честь» продовжує вже парламент - причому пожиттєво. Ідея в тому, щоб суддя, який виносить рішення іменем України, ні на кого не оглядався.

Але цього року люди в мантіях побачили досі не бачені речі.

Все почалося з виграшу президентських виборів Віктором Януковичем. На третій тиждень після цього на незручних стільцях у вщент забитому суддями, парламентарями та журналістами приміщенні Вищого адміністративного суду поруч з Юлією Тимошенко сидів 37-річний депутат її фракції Андрій Портнов. Два попередніх роки він був головною зброєю БЮТ в українських судах. Але цього засідання, де розглядався позов Тимошенко про визнання перемоги Януковича нечесною, Портнов переважно відмовчувався. Лише інколи сардонічна усмішка ворушила краєчки його губ.

Усвідомивши, що справа йде до поразки, Тимошенко заявила, що відкликає позов. Коли суддя розгублено перепитав її, Тимошенко кинула погляд на Портнова і підтвердила своє рішення.

Через п'ять тижнів Адміністрація Президента Януковича оголошує: Андрій Портнов очолив Головне управління з питань судової реформи та судоустрою.

Ще через місяць створена у Верховній Раді на підтримку Януковича коаліція надає більше повноважень призначати та виганяти суддів Вищій раді юстиції. Одним з авторів цього закону був Володимир Пилипенко. Давній соратник Портнова перед цим теж залишає БЮТ. А сам Портнов входить до Вищої ради юстиції. Разом з призначеними Президентом силовиками, міністром юстиції та давнім прихильником Януковича Сергієм Ківаловим вони і тут формують більшість.

Коло замикається. У Вищій раді юстиції соратники Президента рекомендують, кого з суддів призначати, кого - звільняти. Парламент, де профільний комітет з правосуддя очолює Ківалов, та Президент, в Адміністрації якого рішення готує Портнов, прислухаються до цих рекомендацій.

Першим руку нової влади відчув на собі ключовий для влади Окружний адміністративний суд Києва. Річ у тім, що завдання адміністративних судів - захищати громадянина від держави. Оскільки цей суд розташований в столиці, то фактично він вирішує справи проти Президента, уряду, парламенту та усіх міністерств. Коли нова Вища рада юстиції зажадала голів чотирьох ключових суддів цього суду на чолі з головою Олегом Бачуном, ті спочатку ігнорували засідання. Бачун, що роз'їжджав на BMW X6 вартістю 1,7 млн. гривень, був упевнений у своїх силах.

Але з четвірки врятувався лише один. Микола Кишинський залишився суддею, погодившись поїхати з ключового столичного суду назад до Івано-Франківська, звідки він родом. Інші, всупереч патронату з боку голови Верховного суду Василя Онопенка, вже не судді.

Смерч чисток здіймає у повітря все більше суддівських мантій. Після кожного засідання Вищої ради юстиції на кілках - нові відрубані голови. Судді швидко побачили, що боротися неможливо. І при перших звуках грози тепер йдуть у відставку самі. Це зберігає їм компенсації за звільнення. Так перед рішенням Конституційного суду, що повернуло Віктору Януковичу повноваження Леоніда Кучми, у відставку пішли четверо суддів КС. Уряд виділив їм компенсації на 2,7 мільйонів гривень.

«Буду займатись наукою», - заявив «Свідомо» один з цих суддів В'ячеслав Джунь.

«Свідомо» проаналізувала всі звільнення та відставки суддів з червня. Виявилося, що за цей час мантію зняли з 414 суддів. Більш ніж втричі більше, ніж за весь 2009 рік! Жоден регіон не залишився осторонь великої суддівської чистки.

Скільки суддів звільнено з червня

 

До чого ведуть масові звільнення?

«І ця людина здійснює правосуддя!» - Портнов повторює цю фразу вже втретє: двічі для колег по Вищий раді юстиції і окремо на камеру. Сивий суддя Єнакієвського суду, схожий на домовика, намагається пояснити, що він не затягував розгляд справи. За півтора року опитав 19 з 29 свідків, тричі робив виїзні засідання.

Але Портнов не залишає йому шансів: «Це звільнення є показовим, і тому я наполягав на ньому, щоб інші бачили: не можна тримати під вартою підсудного, скільки заманеться».

Новий соратник нового Президента весь час повторює: ми очищуємо правосуддя, змушуємо суддів вершити саме його.

Але виникають інші запитання.

Чому, наприклад, на цьому ж засіданні Вища рада юстиції не покарала суддю Бориспільського міськрайонного суду Євгена Мартинова? Разом з іншими двома суддями він допоміг одній особі нечесно отримати 16 га землі під Києвом. Тих двох суддів подали на звільнення, а Мартинова - ні.

«Я визнаю свою провину. Тепер вже я розумію, як неправильно вчинив. Ночами не сплю, каюсь. У мене дві неповнолітні дитинки, дружина не працює», - розповів він під важким поглядом заступника генпрокурора Рената Кузьміна, зверхнім - голови СБУ Валерія Хорошковського та насмішкуватим - Сергія Ківалова.

«Мені здається, що провина Мартинова не настільки глибока», - підтримав суддю Портнов.

Чому не виникає запитань до судді Дарницького районного суду Києва Євгена Вовка? Він став відомим на всю Україну, коли у червні цього року заїхав до кафе у селі Бобриця на Черкащині. І після суперечки відкрив вогонь по місцевому мешканцю Олександру Кучі.

Хлопець досі у лікарні: одна з куль засіла у хребті. Очевидці стверджують: суддю ніхто не чіпав і пальцем. Але кримінальну справу порушено саме проти Олександра. Суддя Вовк продовжує чинити правосуддя.

«Ми зверталися до Генеральної прокуратури зі скаргами на проведення розслідування, але звернення спустилося до того самого слідчого в Черкасах, який і розслідує справу», - розводить руками адвокат Кучі, правозахисник Юрій Василенко.

Чому у Харкові продовжує судити суддя Київського районного суду Ольга Донець? Її впізнали на оперативному відео СБУ. Жінка, розклавши долари віялом, мастила ними сторінки судового журналу, ніби закликаючи додатковий прибуток по справах. Пані суддя це заперечує і далі виносить рішення. Одне з останніх - через давність терміну звільнила від штрафу учасника ДТП, який створив небезпечну ситуацію на дорозі і перекинувся на своєму авто.

І ще важливіше запитання: кого призначають замість звільнених?

"Під час минулого разу я була хвора, мається довідка про це, тому не могла в повній мірі... відповідати на запитання", - Оксана Заріцька кокетливо сміється. У 25 років Оксана хоче бути суддею в Ясинуватому Донецької області. Їй вже один раз відмовили в цій честі, але вона наполягає.

"А зараз, отже, Ви нормально себе почуваєте. Розкажіть про вашу тему - виховна роль вироку".

"Виховна роль вироку полягає в тому, що... щодо громадянина... - знову сміється. - Ой, я так хвилююсь".

"Пані Оксано, але ж робота судді постійно пов'язана з хвилюванням, як же Ви будете судити? Скажіть, яка ще роль вироку, крім виховної?".

"Ну... щоб інші громадяни не мали бажання вчиняти злочини", - радіє Оксана.

"Ага... А каральна роль?"

«Так, є ще й каральна».

Після Заріцької екзамен тримає кандидат на посаду судді Донецького окружного адміністративного суду Олександр Хохленков. Його розпитують про сина, у 17 років засудженого за розбій. Кандидат каже, що так склалось - сина не виховував.

І Заріцька, і Хохленков стають суддями!

Окрім перестановок на місцях, один за одним міняються судді у вищих судах, що розбирають найважливіші справи. З початку «великої суддівської чистки» 24 судді пішли з Верховного суду. Головою новоствореного Вищого суду з цивільних і кримінальних справ призначили депутата від Партії регіонів Леоніда Фесенка. Головою Вищого господарського суду став Віктор Татьков, який раніше очолював апеляційний господарський суд Донецької області.

Що дають масові звільнення суддів на місцях та призначення перевірених людей у вищі суди?

Той самий дорогий адвокат допомагає усвідомити:

«Судді бояться приймати рішення проти державних органів. Не те, що там проти уряду чи Президента - проти податкової виграти справу неможливо. Навіть якщо клієнт правий. Навіть якщо він готовий заплатити. Тепер, щоб виграти таку справу, треба їхати в глухий район і шукати суддю-самогубця, якому залишився останній рік до пенсії».

Табір підприємців, які на столичному майдані Незалежності протестували проти Податкового кодексу, знесли за допомогою сотень міліціонерів та судді Ігоря Смолія.

Суддя Окружного адміністративного суду Києва у своєму рішенні послався на необхідність встановлювати ялинку. Справа слухалася 2 грудня.

«... для забезпечення організації святкувань Свята Миколая, Нового року та Різдва Христового необхідна присутність різноманітної техніки, що в сукупності з мітингуючими може призвести до їх травмування, загрожує громадському порядку, а також унеможливить проведення святкувань новорічних свят біля центральної ялинки України, що в свою чергу може призвести до порушення прав та свобод, гарантованих Конституцією України іншим громадянам», - написав суддя.

Незадовго до цього Вища рада юстиції - а саме Андрій Портнов - взялася вивчити можливість звільнення Смолія.

Звісно, це простий збіг обставин...

Галицький кореспондент

 

21 Грудня 2010, 15:35
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Де-Юре:
Сільськогосподарські підприємства підлягають реєстрації платниками ПДВ на загальних підставах з 1 січня 2017 року
30 Грудня 2016, 9:40
В Івано-Франківську прокуратура через суд стягнула 216 тис. грн боргу з відшкодування витрат на виплату та доставку пільгових пенсій
29 Грудня 2016, 17:17
За порубку майже півсотні ялинок про підозру повідомлено мешканцю Верховинського району
29 Грудня 2016, 16:51
За зниженими ставками акцизного податку можливо ввезти не більше одного легкового автомобіля
29 Грудня 2016, 14:04
На Прикарпатті до 7 років позбавлення волі засуджено київського рецидивіста
29 Грудня 2016, 7:13
Платники податків мають право подавати звітність засобами електронного зв’язку
28 Грудня 2016, 16:07
Якщо сім'я зекономила субсидію, вона має право не платити обов'язковий платіж
27 Грудня 2016, 16:05
ПНУ оскаржить рішення міської ради щодо передачі спорткомплексу "Олімп"
27 Грудня 2016, 11:18
Прокуратура Івано-Франківської області протидіє гральному бізнесу: припинено діяльність 17 закладів та вилучено 334 одиниці комп’ютерної техніки (фото, відео)
27 Грудня 2016, 8:08
На Прикарпатті за ухилення від сплати понад 4 млн грн податків повідомлено про підозру директору ТзОВ
27 Грудня 2016, 7:42
В Івано-Франківську судитимуть киянина-шахрая, який через фіктивне підприємництво ошукав державу на понад 350 тис. грн
26 Грудня 2016, 11:20
На Прикарпатті водія, який наїхав на п’ятьох дітей, засуджено до 3 років ув’язнення
26 Грудня 2016, 8:09
Прокуратура спільно з УЗЕ припинила діяльність ще 11 гральних закладів на Прикарпатті
26 Грудня 2016, 7:40
Франківці не поспішають ставати присяжними
23 Грудня 2016, 14:35
За втручання прокуратури Івано-Франківської області фермера зобов’язано використовувати понад 145 га землі за цільовим призначенням
23 Грудня 2016, 7:15
На Прикарпатті реалізаторам алкоголю та тютюну нараховано майже 2,3 мільйона гривень штрафів
22 Грудня 2016, 18:32
На Прикарпатті за грабежі та крадіжки засудили групу молодиків
22 Грудня 2016, 8:55
При виплаті винагороди іноземцю єдиний внесок не сплачується
21 Грудня 2016, 21:22
У Франківську засудили стоматолога-“наркобарона”
21 Грудня 2016, 19:43
Який митний режим застосовується при ввезенні громадянами транспортних засобів на митну територію України з метою ремонту?
21 Грудня 2016, 12:48
Заповнення декларації акцизного податку особами, що реалізують пальне
20 Грудня 2016, 12:45
На Прикарпатті прокуратура оскаржила в суді безкоштовне використання на алкоголі знаку держпідприємства вартістю понад 7 млн грн
16 Грудня 2016, 15:42
Декларація з акцизного податку за грудень 2016 року подаватиметься за новою формою
16 Грудня 2016, 9:45
"ОПОРА" заявляє про порушення на виборах в прикарпатських ОТГ
15 Грудня 2016, 20:30
Платники єдиного податку можуть самостійно відмовитися від застосування спрощеної системи оподаткування
15 Грудня 2016, 16:30