Пенсійний фонд нині займає перше місце в рейтингу популярності щодо звернень громадян. Певна річ, нинішні пенсіонери переймаються тим, щоб не зменшилися їхні виплати, а ще більше непокояться ті, хто незабаром вийде на пенсію. Між тим, пенсійна реформа розрахована на тривалий час і найбільше основні зміни торкнуться молоді, тих, хто нині про пенсію і не думає. При зустрічі з начальником головного управління ПФ в області Петром Данилюком ми домовилися говорити відверто про зміни, що передбачаються в разі прийняття Верховною Радою Закону України «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи».

- Які вимоги ставив МВФ щодо пенсійної реформи? Чи правда те, що влада посилила їхні пропозиції досить жорсткими пунктами, які боляче вдарять по українцях?

— Вимоги Міжнародного валютного фонду передбачали насамперед заходи, спрямовані на зміцнення фінансового підррунтя солідарної пенсійної системи та забезпечення бездефіцитності бюджету Пенсійного фонду. Законопроектом, окрім положень, запропонованих МВФ, передбачено також спрощення механізму призначення пенсій, встановлення деяких обмежень стосовно пенсійного забезпечення держслужбовців, членів Кабміну і народних депутатів, а також окремих обмежень для одержувачів спеціальних пенсій.

-...І ще — підвищення пенсійного віку для жінок з 55 до 60 років. І це при нашому рівні тривалості життя...


— Це правда. Та не вся. Насамперед зауважимо, що підвищення  відбуватиметься поетапно — по шість місяців за рік протягом 10 років. У той же час на період підвищення віку це буде компенсуватися шляхом збільшення пенсії для жінок на два з половиною відсотка за кожні півроку пізнішого виходу на пенсію. Отже, при виході на пенсію жінка отримуватиме виплату на одну четверту більше від суми, що належала б їй у 55 років. Крім того, врахуйте, що очікувана тривалість життя для жінок, за даними наукових досліджень, при досягненні 55 років становить 25 років, що є чи не найвищим показником серед інших країн, приміром, у Великобританії — 23 роки, італії — 24,9 року, Німеччині — 20,9 року, Словаччині — 18 років, Угорщині — 20 років.

- Прожитковий мінімум, до якого дотягують мінімальну пенсію, не забезпечує існування пенсіонера, якщо він вийде на пенсію і не працюватиме. Як держава допомагатиме в цьому разі?

— За наявності мінімально необхідного стажу: для жінок — 30, для чоловіків — 35 років розмір пенсії не може бути меншим від прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. За кожний рік страхового стажу понад 30 або 35 років встановлюється доплата в розмірі одного відсотка від мінімального розміру пенсії за віком. Крім того, в зв’язку із зростанням прожиткового мінімуму розмір пенсії кожного разу буде переглядатися.

Мінімально необхідний страховий стаж для отримання права на пенсію за віком, за даними законопроекту, — 15 років.  Розмір пенсії і далі обчислюватиметься залежно від зарплати й тривалості страхового стажу. Ці основні принципи солідарної системи пенсійного забезпечення залишаються незмінними. Крім того, зазначу, що жінці час догляду за дітьми до трьох років зарахується  до страхового стажу.

- У деяких ЗМІ повідомлялося, що тим громадянам України, котрі з якихось причин не заробили 15 років пенсійного страхового стажу, соціальну пенсію не планують підвищувати до прожиткового мінімуму для непрацездатних шляхом адресної допомоги. Як вони виживатимуть?

— У разі відсутності необхідного для призначення пенсії страхового стажу такій особі призначається державна соціальна допомога відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам». Крім того, за рішенням уряду таким особам виплачується щомісячна державна адресна допомога в сумі, якої не вистачає до прожиткового мінімуму, встановленого законом для осіб, які втратили працездатність. На грудень 2010 року — до 734 гривень. Таким чином, допомога не може бути менше цього розміру.

- Чи передбачаються зміни в пенсійному забезпеченні вчителів, лікарів, працівників культури?

— Вже нині означені вами  працівники бюджетної сфери мають право на призначення пенсії за вислугу років за наявності 25 років спеціального стажу, а ті, хто не скористався цим правом, — на пенсію за віком. Законопроектом пропонується встановити для них виплату одноразової грошової допомоги при виході на пенсію в розмірі десяти призначених місячних пенсій, але за умови — після досягнення пенсійного віку.

Крім того, відповідна норма поширюватиметься на осіб, які на дату досягнення  пенсійного віку, передбаченого статтею 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», працюють у закладах та установах державної або комунальної форми власності на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років відповідно до пунктів «е»—«ж» статті 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення», і мають  страховий  стаж чоловіки — 35, жінки — 30 років.

Обчислення стажу, який дає право на призначення грошової  допомоги, та механізм її виплати здійснюватиметься в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

- Пенсійна реформа передбачає ліквідацію права на достроковий вихід на пенсію і принципу врахування року за два для тих, хто працює на небезпечних підприємствах?

— Законопроект не передбачає ліквідації чи звуження будь-яких прав на достроковий вихід на пенсію за роботу в шкідливих умовах та обчислення пільгового стажу. Всі норми, передбачені законодавством, діятимуть без будь-яких обмежень чи змін і, відповідно, немає підстав для масових звільнень з цих підприємств.

Пенсію за вислугу років військовослужбовцям Збройних сил України та осіб рядового і начальницького складу органів внутрішніх справ на сьогодні призначають незалежно від віку в разі, якщо ці особи мають на день звільнення зі служби вислугу 20 років і більше. Однак певні зміни до пенсійного забезпечення військових пенсіонерів буде внесено. Власне, скорочення деяких пільг для  усунення можливості виходу на пенсію у 30-35 річному віці й сприймається нині як один із найбільш соціально негативних факторів.
Що стосується військових, а також пожежників та інших службовців, які мають тривалу вислугу років, жодні зміни їх не стосуватимуться — вони отримуватимуть пенсії у тих же розмірах, що й на нинішній час.

- Яких обмежень чекати працюючим пенсіонерам?

— Пенсії, призначені до набрання чинності законом, виплачуватимуть у тих самих розмірах, без будь-яких змін. Не передбачено будь-яких обмежень і у виплаті пенсій працюючим пенсіонерам, за винятком спеціальних пенсій.

- І що недоотримають «винятки»?

— Тільки те, що за період роботи виплата спеціальних пенсій державним службовцям, науковим працівникам, депутатам, працівникам органів прокуратури і суду, органів місцевого самоврядування, журналістам здійснюватиметься в розмірі трудової пенсії.

- Як довго ще існуватиме практика ходіння людей за довідками про зарплатню 10-20-річної давності, необхідними для оформлення пенсії?

— Законопроект передбачає спрощення процедури призначення пенсії. Для її обчислення пенсії враховуватимуть заробітну плату лише за даними системи персоніфікованого обліку, що дасть можливість запобігати й фальсифікаціям довідок. У той же час передбачається залишити старий порядок для тих, хто за період з 2000 року не набув достатнього страхового стажу.

- Як застерігають експерти, в разі запропонованого збільшення на десять років нормативного стажу для призначення пенсій за віком на ті ж десять років скоротиться понаднормовий стаж і Пенсійний фонд виплачуватиме надбавки за понаднормовий стаж уже в менших розмірах. Уточніть, будь ласка, скільки саме недоотримуватимуть пенсіонери внаслідок цих маніпуляцій із надбавками?

— Зазначена норма поширюватиметься лише на пенсії, які вперше будуть призначатися після набрання чинності закону. Раніше призначені пенсії виплачуватимуться у встановлених розмірах, без будь-яких обмежень. Крім того, слід зазначити, що нові пенсії обчислюватимуть з більш високого показника середньої заробітної плати, і їх перевищення розмірів раніше призначених пенсій уже сьогодні досягає 70 відсотків.

- Якою буде сума економії від усіх запропонованих заходів пенсійної реформи?

— Цього року вона становитиме понад 1,7 млрд. грн. Реалізація зазначених заходів дозволить скоротити видатки Пенсійного фонду та зменшити дефіцит його бюджету.

Р. S. Пропозиції та зауваження до законопроекту про реформування пенсійної системи надсилайте до головного управління ПФУ за адресою: м. Івано-Франківськ, вул. Січових стрільців, 15 з приміткою «громадське обговорення» або на електронну адресу: ifopf@if.net.ua. Телефон головного управління (03422) 3-11-52.

25 Січня 2011, 12:33
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Влада:
Франківський виконком затвердив новий порядок розміщення вивісок
30 Грудня 2016, 18:09
На засіданні колегії департаменту охорони здоров’я ОДА обговорили стан справ у медичній галузі
30 Грудня 2016, 11:19
У прикарпатській поліції відбулося засідання поліцейської комісії
30 Грудня 2016, 8:52
Марія Савка: Івано-Франківська область готова до оперативного реагування на надзвичайні ситуації у період прийдешніх свят
30 Грудня 2016, 8:09
30 грудня - засідання виконавчого комітету
30 Грудня 2016, 7:14
Аграрії Прикарпаття проаналізували стан галузі за 2016 рік
28 Грудня 2016, 16:59
Відтепер ми співпрацюємо з Попасною
28 Грудня 2016, 8:30
Відбулося засідання колегії управління спорту
28 Грудня 2016, 8:08
Марія Савка: Опалювальний сезон на Івано-Франківщині проходить у злагодженому режимі
27 Грудня 2016, 14:04
У селі Слобідка, на Городенківщині, де проживає майже 700 громадян, відкрито новий заклад культури
27 Грудня 2016, 8:57
В облдержадміністрації відбувся семінар для новообраних голів ОТГ
27 Грудня 2016, 8:34
Оперативна нарада
27 Грудня 2016, 6:36
На центральне теплопостачання Івано-Франківська чекає повна модернізація
26 Грудня 2016, 18:30
В Івано-Франківську стартує проект оновлення тролейбусного парку
26 Грудня 2016, 18:06
Народний депутат з Коломиї Юрій Тимошенко зібрався у президенти
26 Грудня 2016, 16:01
Кінець епохи: депутати звільнили Ольгу Бабій з посади директора ОТБ “Галичина”
26 Грудня 2016, 14:58
Олександр Стратюк проінформував обласну раду про роботу органів прокуратури в 2016 році
26 Грудня 2016, 11:48
82-м учасникам АТО та їх сім’ям буде надано матеріальну допомогу на поліпшення житлових умов
26 Грудня 2016, 8:52
З нагоди Дня енергетика Президент відзначив прикарпатця
23 Грудня 2016, 19:43
Голова Франківської ОДА вибачився перед медиками за заборгованість по виплаті зарплати
23 Грудня 2016, 16:30
Для Снятинської ЦРЛ придбали новий УЗД-апарат
23 Грудня 2016, 13:42
Франківська міська рада затвердила надбавки меру, заступнику та секретарю
23 Грудня 2016, 13:13
Франківська міська рада планує будувати міст на Пасічну за кошти держави
23 Грудня 2016, 10:30
Франківський «Електроавтотранс» візьме кредит на 8 мільйонів для закупівлі тролейбусів
23 Грудня 2016, 10:08
У Франківську “Новий театр” став комунальним
22 Грудня 2016, 21:30