Якщо народні депутати України проголосують за поданий урядом проект закону № 7562 «Про гарантії держави щодо виконання рішень суду», то з 1 січня 2012 року розміри пільг і компенсацій багатьом українцям та порядок їх надання, що нині регламентовані законами держави, на власний розсуд визначатиме Кабінет Міністрів.

14 січня ц. р. уряд М. Азарова вніс до парламенту дуже дивний за змістом законопроект. Із 20 сторінок лише п’ять із них з, так би мовити, невеликим хвостиком, які містять усього сім статей першого розділу «Особливості виконання рішень суду», власне відповідають назві ініційованого Кабінетом Міністрів законодавчого акта — «Про гарантії держави щодо виконання рішень суду». Основний же обсяг документа відведено під виклад прикінцевих і перехідних положень, які стосуються не так виконання судових рішень, як... пільг і компенсацій. Ветеранам і дітям війни, «чорнобильцям», шахтарям, вчителям і медикам, студентам. А ще — пожежникам, міліціонерам та слідчим прокуратуриѕ Наразі їх розміри і порядок надання визначені та відповідно гарантують закони України. Зокрема, «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок чорнобильської катастрофи», «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні», «Про соціальний захист дітей війни» та «Про жертви нацистських переслідувань», а також Основами законодавства України про охорону здоров’я і про культуру.

Статті загалом 16 законів, які закріплюють конкретні зобов’язання держави перед громадянами, що мають право на пільги і компенсації, урядовців не влаштовують. Не влаштовують тим, що вони неодмінно повинні знаходити і закладати в Держбюджеті на ці цілі визначені законодавством кошти. Тож Кабінет Міністрів тепер пропонує народним депутатам України максимально вилучити зі статей законів будь-яку конкретику й водночас наділити його правом самостійно щорічно встановлювати розміри пільг і компенсацій та визначати порядок їх надання. З урахуванням, як зазначається у пояснювальній записці до законопроекту, реальних фінансових можливостей держави. А це фактично означає, що уряд хоче отримати від Верховної Ради право зменшувати розмір пільг, а то й, можливо, взагалі не надавати їх, якщо в Держбюджеті обмаль або ж немає на це грошей.

Наведемо лише окремі приклади пропонованих Кабінетом Міністрів змін. ...Нині, наприклад, законодавчо закріплено, що учасникам бойових дій держава щорічно до 5 травня виплачує разову грошову допомогу в розмірі п’яти мінімальних пенсій за віком. Автори урядового законопроекту цю пільгу нібито не забирають. Але замість чіткого «в розмірі п’яти мінімальних пенсій за віком» пропонують записати невизначено — «виплачується разова грошова допомога в розмірі, який визначається Кабінетом Міністрів України». Таким самим способом уряд домагається переписати і ще одну пільгу для громадян цієї категорії, змінивши формулювання «пенсії або щомісячне пожиттєве грошове утримання, або державна соцдопомога, яка виплачується замість пенсії, підвищуються на 30% мінімальної пенсії за віком» на таке: «...до пенсії або щомісячного пожиттєвого грошового утримання, або державної соцдопомоги, яка виплачується замість пенсії, виплачується надбавка, встановлена Кабінетом Міністрів України».

Так само, власне, автори урядової законодавчої ініціативи пропонують парламентові, образно кажучи, «підчистити» законні пільги «чорнобильцям». Наприклад, сьогодні потерпілі від чорнобильської катастрофи, які належать до I категорії, мають право «на отримання позачергових щорічних безкоштовних санаторно-курортних путівок або, за їх побажанням, на отримання грошової компенсації в розмірі середньої вартості путівки в Україні». Урядовці, переписуючи це формулювання, по-перше, пропускають суттєве уточнення — «щорічні». А другу частину норми закону пропонують переписати так: «...або грошової компенсації вартості самостійного санаторно-курортного лікування». Очевидно, що надалі «чорнобильцям» для отримання компенсації доведеться надавати підтверджувальні документи про вартість самостійного лікування, а проста заміна невикористаної путівки на гроші за їхнім побажанням, мабуть, взагалі не проходитиме.

А щодо родин з дітьми від 7 до 16 років, які проживають на забруднених територіях, у законі чітко записано, що таким сім’ям допомога, передбачена чинним законодавством, виплачується в подвійному розмірі. Натомість уряд шукає простір для фінансового маневру і пропонує свою редакцію: «Допомога, передбачена чинним законодавством, виплачується у підвищеному розмірі, який визначає Кабінет Міністрів України». А дітям «чорнобильців» — студентам замість гарантованої виплати стипендії, підвищеної порівняно зі звичайною на 100 відсотків, урядовці хочуть передбачити виплату просто «підвищеної стипендії», розмір якої щорічно визначає все той же уряд. Як зауважує журналістка «Газети по-київськи» Наталя Мелещук, у статті «Кабмін тихо врізає пільги», теоретично збільшення виплати всього на гривню вже відповідає цьому формулюванню.

— Це факт очевидного політичного шулерства. Немає сумнівів, що наслідком прийняття цього закону стане обмеження або повна відміна соцгарантій і пільг для більшості категорій українських громадян — медиків, вчителів, шахтарів, «чорнобильців», — зазначив у коментарі «Газеті по-київськи» голова парламентського комітету з питань національної безпеки і оборони Анатолій Гриценко. — Якби В. Янукович, М. Азаров і С. Тігіпко справді хотіли впорядкувати систему пільг, вони внесли би законопроект, скажімо, «Про реформування системи пільг», «Про відміну пільг певним категоріям громадян». Але вони заховали ці положення в документ, який на перший погляд не має стосунку до цієї теми і тому пройде мимо профільного комітету, який міг би його зупинити. Робиться це лише з однією метою — щоб закон було прийнято тихо й непомітно».

Справді, зайшовши на веб-портал парламенту, ми пересвідчилися, що законопроект «Про гарантії держави щодо виконання рішень суду» йтиме через (як профільний) Комітет Верховної Ради з питань правосуддя.

На переконання екс-міністра оборони України, обсяг пільг і компенсацій не може визначатися в режимі ручного керування. На підтвердження своїх слів А. Гриценко наводить такий приклад: «У 2009 році Верховна Рада прийняла Закон України № 1510, співавтором якого я є. Згідно з цим законом, який набрав чинності з 1 січня 2010 року, військовослужбовці теоретично отримували право на грошову компенсацію вартості житла за їх побажанням. Але практично вони цього права не отримали. Чому? Тому, що Кабмін за півтора року був не в стані прийняти постанову, яка визначала б порядок надання військовослужбовцям цих компенсацій. І з усього видно, не збирається цього робити. Те ж саме може бути зі всіма соцстандартами і пільгами, якщо їх визначення довірити Кабмінові», — зазначає народний депутат України.

Більше того, в інтерв’ю УНІАН Анатолій Гриценко підкреслив, що в урядовому законопроекті № 7562, прикінцевими та перехідними положеннями якого передбачено повністю скасувати Закон «Про введення мораторію на примусову реалізацію майна» та внести зміни до Закону «Про трубопровідний транспорт», криється ще одна «міна» — його ухвалення призведе до зняття заборони на приватизацію газотранспортної системи держави та її відчуження, що становить загрозу національній безпеці України.

Проходження цього документа в парламенті, безумовно, стане лакмусовим папірцем. Якщо більшість народних депутатів України підтримають його, то вони, з одного боку, по суті, перекреслять зусилля своїх колег — парламентарів попередніх скликань Верховної Ради щодо законодавчого закріплення пільг і компенсацій та недоторканності газотранспортної системи. А з другого — добровільно погодяться віддати виконавчій владі надзвичайно важливу частину власних повноважень і згодяться на те, що якщо не самі соціальні стандарти, то принаймні їх розміри та порядок реалізації Кабінет Міністрів визначатиме на власний розсуд.

09 Лютого 2011, 13:00
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Влада:
Франківський виконком затвердив новий порядок розміщення вивісок
30 Грудня 2016, 18:09
На засіданні колегії департаменту охорони здоров’я ОДА обговорили стан справ у медичній галузі
30 Грудня 2016, 11:19
У прикарпатській поліції відбулося засідання поліцейської комісії
30 Грудня 2016, 8:52
Марія Савка: Івано-Франківська область готова до оперативного реагування на надзвичайні ситуації у період прийдешніх свят
30 Грудня 2016, 8:09
30 грудня - засідання виконавчого комітету
30 Грудня 2016, 7:14
Аграрії Прикарпаття проаналізували стан галузі за 2016 рік
28 Грудня 2016, 16:59
Відтепер ми співпрацюємо з Попасною
28 Грудня 2016, 8:30
Відбулося засідання колегії управління спорту
28 Грудня 2016, 8:08
Марія Савка: Опалювальний сезон на Івано-Франківщині проходить у злагодженому режимі
27 Грудня 2016, 14:04
У селі Слобідка, на Городенківщині, де проживає майже 700 громадян, відкрито новий заклад культури
27 Грудня 2016, 8:57
В облдержадміністрації відбувся семінар для новообраних голів ОТГ
27 Грудня 2016, 8:34
Оперативна нарада
27 Грудня 2016, 6:36
На центральне теплопостачання Івано-Франківська чекає повна модернізація
26 Грудня 2016, 18:30
В Івано-Франківську стартує проект оновлення тролейбусного парку
26 Грудня 2016, 18:06
Народний депутат з Коломиї Юрій Тимошенко зібрався у президенти
26 Грудня 2016, 16:01
Кінець епохи: депутати звільнили Ольгу Бабій з посади директора ОТБ “Галичина”
26 Грудня 2016, 14:58
Олександр Стратюк проінформував обласну раду про роботу органів прокуратури в 2016 році
26 Грудня 2016, 11:48
82-м учасникам АТО та їх сім’ям буде надано матеріальну допомогу на поліпшення житлових умов
26 Грудня 2016, 8:52
З нагоди Дня енергетика Президент відзначив прикарпатця
23 Грудня 2016, 19:43
Голова Франківської ОДА вибачився перед медиками за заборгованість по виплаті зарплати
23 Грудня 2016, 16:30
Для Снятинської ЦРЛ придбали новий УЗД-апарат
23 Грудня 2016, 13:42
Франківська міська рада затвердила надбавки меру, заступнику та секретарю
23 Грудня 2016, 13:13
Франківська міська рада планує будувати міст на Пасічну за кошти держави
23 Грудня 2016, 10:30
Франківський «Електроавтотранс» візьме кредит на 8 мільйонів для закупівлі тролейбусів
23 Грудня 2016, 10:08
У Франківську “Новий театр” став комунальним
22 Грудня 2016, 21:30