Члени ради обласного громадського об’єднання промисловців і підприємців «Ділові люди Прикарпаття» під час зустрічі з представниками ПАТ «Івано-Франківськгаз», що відбулася в обласному територіальному відділенні Антимонопольного комітету України (ТВ АМКУ) з участю начальника відділу досліджень і розслідувань відділення Василя Тимківа і начальника територіального представництва Національної комісії регулювання електроенергетики (ТП НКРЕ) Володимира Серединського, досягли компромісу з монопольним постачальником блакитного палива і, як тепер сподіваються, їх відносини розпочнуться з нового, чистого аркуша.

Вісім «каменів спотикання»

Нову сторінку в непростих взаєминах ПАТ «Івано-Франківськгаз» з приватним бізнесом краю рада об’єднання «Ділові люди Прикарпаття» спробувала було, образно кажучи, перегорнути ще торік, у грудні. Тоді на засіданні ради, під час півторагодинної дискусії з представниками компанії — головним інженером Володимиром Василенком і начальником управління обліку Віктором Кедиком, члени ради Володимир Тихонський, ігор Петришин та інші навели цілу низку прикладів і фактів, які свідчили про те, що стосунки монопольного постачальника газу і підприємців та підприємств не є рівноправними, як це мало б бути згідно з вимогами законодавства і передусім Цивільного кодексу. А тим паче — справді партнерськими. Бо вже навіть у договорах закладаються умови, коли в «Івано-Франківськгазу» зосереджується більше прав, а у приватного бізнесу, навпаки, — зобов’язань. Підкріплених до того ж ще й можливими штрафними санкціями.


27 січня питання відносин ПАТ «Івано-Франківськгаз» і приватного бізнесу було розглянуто на спільному засіданні підгруп «Дерегуляція та розвиток малого і середнього бізнесу» і «Розвиток нафтогазової галузі» Регіонального комітету з економічних реформ облдержадміністрації. Дискусія, в якій взяли участь начальник головного управління економіки ОДА Олег Ткач, заступник начальника головного управління промисловості та розвитку інфраструктури ОДА Вадим Козленко, голова обласного об’єднання «Ділові люди Прикарпаття» Василь Гродюк і його заступник Дмитро Бідник, голови правлінь ПАТ «Колорит» — Михайло Клипич і ВАТ «Будівельні матеріали» — Микола Бугра, голова ТВ АМКУ Тетяна Савчин, начальник обласного управління в справах захисту прав споживачів Ярослав Ходан, начальник ТП НКРЕ В. Серединський і начальники управлінь: юридичного — Оксана Букавіна та обліку — В. Кедик ПАТ «Івано-Франківськгаз», деякою мірою наблизила сторони до порозуміння. Учасники засідання ухвалили рішення, яким рекомендували адміністрації ПАТ «Івано-Франківськгаз» розглянути пропозиції представників громадських об’єднань підприємців і промисловців області й доопрацювати власні нормативні і кошторисні документи з урахуванням їх зауважень, а також рекомендацій обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України, яке, після звернення ради об’єднання «Ділові люди Прикарпаття», порушило проти акціонерного товариства справу за ознаками зловживання монопольним становищем на ринку газу.


Одночасно обласним громадським об’єднанням «Ділові люди Прикарпаття» та «Клуб керівників» (виконавчий директор ігор Дармончук) й івано-Франківській міській територіальній організації роботодавців, яку очолює В. Тихонський, учасники спільного засідання рекомендували вивчити недавно підготовлений і оприлюднений НКРЕ проект постанови «Про затвердження типового договору на розподіл природного газу». Та, проаналізувавши й обговоривши його, надати НКРЕ свої зауваження і пропозиції.


Під час цього засідання рада об’єднання «Ділові люди Прикарпаття» передала до Регіонального комітету з економічних реформ облдержадміністрації вісім основних пропозицій, врахування яких, на переконання її членів, дозволило б остаточно врегулювати відносини між приватним бізнесом і ПАТ «івано-Франківськгаз». Передусім обласна громадська організація підприємців і промисловців наполягала на зміні чинної схеми оплати газу. і замість 100-процентної його передоплати пропонувала, як компроміс, запровадити двоступеневу формулу розрахунків — половину суми споживачі сплачують «Івано-Франківськгазу» наперед, а вже після закінчення місяця і подачі звіту про спожиту кількість блакитного палива проводять остаточний розрахунок з компанією.


«Ділові люди Прикарпаття» наполягали також на тому, щоб керівництво «Івано-Франківськгазу» виключило вартість робіт і послуг, у тому числі й субпідряду, які фактично компанія не надає споживачам, та привело вартість перевірки приладів обліку і контролю газу у відповідність із цінами, погодженими на цю послугу ДП «Івано-Франківськстандартметрологія». Суть ще однієї важливої пропозиції полягала в тому, щоб у вартість технічних умов, які видають клієнтам територіальні управління експлуатації газового господарства ПАТ «Івано-Франківськгаз», не включалися інші платежі, що не передбачені чинним законодавством України.

Простий договір, чітка відповідальність

Атмосферу зустрічі членів ради з представниками ПАТ «Івано-Франківськгаз» в обласному ТВ АМКУ з самого початку розрядило компромісне рішення нового голови правління компанії Богдана Поп’юка. Він, як повідомила начальник юридичного управління компанії О. Букавіна, згідний підписати протоколи розбіжностей до договорів. Йдеться про те, що споживачі, замовляючи потрібні їм обсяги газу, наприклад, на березень, до 25 лютого попередньо оплачують половину його вартості, а другу половину вони сплачуватимуть вже після здачі звіту про використання газу.


Члени ради об’єднання «Ділові люди Прикарпаття» пристали на цей компромісний варіант. Втім, і на цій зустрічі представники приватного бізнесу продовжили наполягати на необхідності якомога швидше вдосконалити договірні відносини між газовиками і споживачами блакитного палива.


— Вважаємо, що мали б укладатися три договори. Перший — на постачання газу. І тут «Івано-Франківськгаз» мав би виступати як наш постачальник, тобто продавець блакитного палива. Другий — на транспортування газу. і, нарешті, третій, який власне й маємо, — на обслуговування систем газопостачання. У будь-якій діловій угоді є лише дві сторони — продавець і покупець. А над ними — закон, — наголосив
Д. Бідник.

Проте у газовій сфері в Україні, за словами О. Букавіної, є певна специфіка. Газ закуповує уряд. Магістральними трубопроводами його качають в регіони підприємства ДК «Газ України». А «Івано-Франківськгаз» блакитне паливо лишень розподіляє. Тому в договорах зі споживачами юридична служба компанії намагається, щоб товариство не несло відповідальності за ймовірні перебої, що можуть статися з незалежних від ПАТ причин. Наприклад, якщо Росія перекриє газову трубу. Або коли впаде тиск подачі палива у газотранспортній системі. Фактично виходить так, що «Івано-Франківськгаз», який є кінцевою ланкою в цьому ланцюгу і реально — постачальником газу підприємцям і підприємствам, у багатьох моментах, за висновком Д. Бідника, не несе юридичної відповідальності. Бо вона лежить то на ДК «Газ Україна», то на інших учасниках газового ринку, з якими у приватного бізнесу Прикарпаття взагалі немає договірних відносин.
Це з одного боку. А з другого — чинні договори передбачають штрафні санкції. І не лише за перевитрату газу, що логічно, а й, що вже дивно, і за його економію. А далі — більше. «Ніхто не заперечує проти наявності штрафних санкцій. Але в договорі це написано таким чином, що пеню споживачі сплачують у розмірі, який визначає «Івано-Франківськгаз». Тобто нам можуть сказати: ви перевитратили 1 000 кубометрів газу, заплатіть 10 000 гривень пені. Закладати такий юридичний, образно кажучи, гачок, щоб тримати на ньому кожного споживача, це, щонайменше, неетично», — переконаний Дмитро ілліч.

Підсумовуючи зустрічі, голова обласного громадського об’єднання «Ділові люди Прикарпаття» Василь Гродюк зокрема зазначив:


— Проблеми, що існували у відносинах між ПАТ «Івано-Франківськгаз» і приватним бізнесом краю, нам загалом усе ж вдалося розв’язати. Бо основним, образно кажучи, каменем спотикання була умова 100-відсоткової передоплати газу, що змушувало підприємців і підприємства заздалегідь виводити з обігу й резервувати значні суми коштів.


Під час засідання, що відбулося в облдержадміністрації, вдалося зняти й інше проблемне питання — про виключення вартості робіт і послуг, у тому числі й субпідряду, які управління експлуатації газового господарства не надають споживачам. В. Серединський чітко сказав, що це суперечить законові. і якщо такі ситуації виникатимуть, то необхідно звертатися до Національної комісії регулювання електроенергетики і вона це відрегулює.


Єдина проблема, яка виникла сьогодні,  в тому, що деякі пункти договорів, які ПАТ «Івано-Франківськгаз» укладає зі споживачами, ми не можемо погодити. Ми, безперечно, свої пропозиції з цього приводу направимо НКРЕ. Разом з тим просив би керівництво акціонерного товариства спростити цей документ. Немає потреби переписувати в ньому відповідний державний стандарт. Однак необхідно передусім чітко розписати те, що стосується постачальника газу, і те, що стосується нас, споживачів. Відповідальність однієї сторони і другої...


і ще одне. Коли ми звернулися до Антимонопольного комітету, то В. Тимків, цілком логічно, насамперед запитав, чому представники бізнесу, якщо умови пропонованих договорів на газопостачання їх не зовсім влаштовують, не надають ПАТ «Івано-Франківськгаз» своїх протоколів розбіжностей. Та насправді це не зовсім так. Д. Бідник написав такий протокол. І я його написав торік. Віддав працівникам управління експлуатації газового господарства. Але ні договорів, ні протоколів нам не повернулиѕ Зате виникла інша ситуація. 15 листопада мені написали припис, яким зобов’язали протягом десяти днів встановити газовий клапан — «відсікач». І попередили: «Якщо не вкладетеся у цей термін, відключимо вам газ». Цього, переконаний, не треба робити.

Закінчиться опалювальний сезон у квітні, тоді можна без поспіху й авралів усе ретельно перевірити і скласти перелік тих заходів, які ми повинні виконати до настання наступного осінньо-зимового періоду. Переконаний, жодних непорозумінь у нас тоді не виникатиме. і не треба буде втягувати у двосторонні виробничі взаємини головного постачальника газу і приватного бізнесу обласну владу, Антимонопольний комітет України та НКРЕ...

22 Лютого 2011, 13:00
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Фінанси:
Скільки коштує ялинка?
30 Грудня 2016, 12:19
1 100 гривень мінімальна стипендія українського студента
30 Грудня 2016, 10:05
Прикарпатська митниця підбила підсумки роботи за рік
30 Грудня 2016, 9:19
Мінімальна заробітна плата зросте до 3200 гривень з 1 січня 2017 року
30 Грудня 2016, 7:21
На Городенщині придбано новий автомобіль для вивезення сміття
29 Грудня 2016, 16:28
З 3 січня 2017 року відкриваються казначейські рахунки Білоберізької об’єднаної територіальної громади
29 Грудня 2016, 16:08
В обласній фіскальній службі підбили підсумки роботи за рік
29 Грудня 2016, 13:41
У 2016 році придбано житло для ще однієї дитини, позбавленої батьківського піклування
29 Грудня 2016, 12:49
Близько 20 млн гривень було спрямовано цьогоріч на реалізацію обласної та районних соціальних програм підтримки учасників АТО
29 Грудня 2016, 12:20
Зі стартом нової тролейбусної лінії мешканцям подарують безкоштовний проїзд
29 Грудня 2016, 11:19
Вуличне освітлення подорожчає
29 Грудня 2016, 9:43
У Франківську вартість години паркування може зрости втричі
29 Грудня 2016, 9:20
На Рогатинщині родини загиблих на фронті отримуватимуть допомогу з районного бюджету
28 Грудня 2016, 21:19
Косівська районна рада прийняла районний бюджет на 2017 рік
28 Грудня 2016, 18:03
Нові штатні одиниці матимуть Центр туризму і краєзнавства учнівської молоді та Будинок вчителя
28 Грудня 2016, 14:55
Калуська влада купила дизель-генератор для бійців АТО
28 Грудня 2016, 11:20
У Пасічні побудують спортивний комплекс
28 Грудня 2016, 10:55
Президент підписав Державний бюджет України на 2017 рік
28 Грудня 2016, 7:40
Івано-Франківськ витратить 104 тисячі гривень на новорічний фестиваль
27 Грудня 2016, 21:25
У Коломиї прийняли бюджет міста на 2017 рік
27 Грудня 2016, 19:18
Івано-Франківськ заробив на земельних торгах понад п’ять мільйонів
27 Грудня 2016, 18:32
На Прикарпатті до зведеного бюджету надійшло понад два мільярди гривень податку на доходи фізичних осіб
27 Грудня 2016, 11:42
У Татарові на розвиток туризму спрямують 200 тисяч гривень
26 Грудня 2016, 20:56
НБУ забрав у Коломойського «Буковель» і літаки
26 Грудня 2016, 20:07
У Долині вирішили підвищити тарифи на водопостачання
26 Грудня 2016, 19:46