У порядку денному минулотижневої сесії обласної ради центральним було питання «Про звернення обласної ради «9 травня — День пам’яті». У цьому зверненні, яке ініціювали фракції  ВО «Свобода», ВО «Батьківщина», партій «Наша Україна» і «Фронт змін», депутати висловили своє політичне ставлення до офіційного Дня Перемоги, який перейшов до нас із совєтського історичного календаря, і запропонували Верховній Раді та Президентові України припинити дію Закону України «Про увічнення Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941—1945 років», визнавши  9 травня Днем пам’яті за мільйонами безневинно загиблих українців у Другій світовій війні. Другим важливим акцентом учорашньої сесії облради стала заборона публічного використання на території Івано-Франківської області антиконституційних червоних прапорів і доручення виконавчим органам влади в області та правоохоронним органам забезпечити виконання цього рішення.

Як повідомив голова обласної ради Олександр Сич, постійна комісія обласної ради з питань національного та духовного розвитку, культури, ЗМІ,  книговидання і свободи слова засідала декілька разів, вносила різноманітні уточнення за пропозиціями депутатів, аби максимально, з одного боку, зробити це звернення толерантним, а з другого — не пропустити принципові ідеологічні моменти, важливі для більшості прикарпатців.


Відтак навколо тексту звернення розгорнулася жвава дискусія. Представник фракції «Відродження Прикарпаття» Ярослав Шинкарук запропонував обійтися без третього і четвертого пунктів проекту рішення з огляду на незрозумілість словосполучення «публічне використання».


Реагуючи на це зауваження, О. Сич, серед іншого, зазначив: «Очевидно, цей день є днем перемоги Російської держави. До вашого відома, на святковому бенкеті після закінчення війни Сталін піднімав тост саме за російський народ у цій війні, не згадуючи жодного іншого народу тодішньої більшовицької держави. Хто хоче святкувати свята інших держав, хай святкуєѕ Кожен, хто вважає за доцільне святкувати цей день, хай собі вдома святкує. Але публічно демонструвати всьому суспільству символіку тої держави, яка поглумилася чи не над кожною нашою родиною, зокрема в Галичині, не будемо».


Депутат Василь Попович висловив переконання, що День Перемоги — це імперське свято, яке затягує Україну назад — у совєтський період.

Депутати-«свободівці» Ігор Дейчаківський, Руслан Зелик, «нашоукраїнка» Ольга Бабій та голова фракції ВО «Батьківщина» Юрій Романюк виступили на підтримку звернення. Останній зокрема наголосив, що обласні обранці не повинні допустити такої ганьби, аби на території Івано-Франківщини 9 травня на офіційних державних установах поряд з національним синьо-жовтим прапором майорів ще й червоний.

Михайло Вишиванюк як депутат і голова ОДА звернув увагу на те, що є постанова Кабінету Міністрів про святкування Дня Перемоги, де жодним словом не сказано про вивішування червоних прапорів, і повідомив, що підписав розпорядження про відзначення Дня Перемоги в області, де також немає жодного слова про вивішування червоних прапорів. При цьому, М. Вишиванюк наголосив, що повністю погоджується з позицією депутатів, яка полягає в тому, що червоні прапори принесли галичанам дуже багато горя і сліз, але в той же час він виступає за святкування на Прикарпатті Дня Перемоги.


Коли голова облради О. Сич звернув увагу голові ОДА на те, що законопроект «Про внесення змін до закону України «Про увічнення Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941—1945 років» може передбачати вивішування червоних прапорів в обов’язковому порядку: «Тоді, до речі, Михайле Васильовичу, будете змушені підпорядковуватися», М. Вишиванюк на це відповів, що в івано-Франківській області святкування Дня Перемоги пройде виключно під державними прапорами України. Однак у голосуванні за прийняття звернення сам він участі не брав, мовляв, він проти червоних прапорів, але за святкування Дня Перемоги.


Голосування за звернення обласної ради «9 травня — День пам’яті» відбувалося в поіменному режимі. За нього проголосували 80 депутатів і один утримався.
Депутат обласної ради і політолог Сергій Адамович стверджує, що політичне звернення  «9 травня — День пам’яті» приймалося не для того, аби образити фронтовиків, які щиро боролися з фашизмом, а щоб нагадати: були і ті, хто під час Другої світової війни відстоював незалежність України, як підрозділ УПА. Війна принесла страждання для мільйонів цивільних людей, у тому числі і під червоними прапорами. Отже, для українців пам’ять про цю війну є різною. І ми як християни повинні передусім помолитися за душі загиблих і замордованих. Натомість проросійські сили в Україні ініціюють розвішування так званих червоних прапорів перемоги, що є провокацією, спрямованою на розкол України.


Депутати ухвалили ще два звернення: одне із закликом до жителів Прикарпаття гідно зустріти найвеличніше із християнських свят — світле Христове Воскресіння (публікується в цьому номері), а друге до Президента України — з вимогою «відправити у відставку прем’єр-міністра Миколу Азарова та Кабінет Міністрів України», зініційоване депутатською фракцією «Фронт змін» (цей документ буде опубліковано в наступному номері «Галичини»).


Три проекти, внесені на розгляд сесії, не дістали достатньої підтримки більшості депутатів і без будь-яких пояснень їх перенесено, очевидно, на пізніше. Скажімо, з приводу змін у межах кількох сіл Лолинської та Кальнянської сільських рад Долинського району представники двох фракцій попросили перерву для додаткових консультацій, але так і не спромоглися дійти бажаного консенсусу. Передчасним виявилося й пропоноване питання про незначне скорочення чисельності виконавчого апарату облради та його управління майна — цей проект рішення теж не набрав достатньої кількості голосів.


Без обговорення звільнено від плати за оренду майна обком профспілки працівників державних установ; внесено зміни до штатного розпису Івано-Франківського академічного гуцульського ансамблю пісні і танцю «Гуцулія».

На самому ж початку сесії було озвучено політичні заяви депутатських фракцій — ВО «Свобода» і партії «Наша України», чергові депутатські запити до керівників обласних структур і дано оцінку тим із них, хто реагує на ці запити незадовільно.


18 Квітня 2011, 11:00
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Влада:
Франківський виконком затвердив новий порядок розміщення вивісок
30 Грудня 2016, 18:09
На засіданні колегії департаменту охорони здоров’я ОДА обговорили стан справ у медичній галузі
30 Грудня 2016, 11:19
У прикарпатській поліції відбулося засідання поліцейської комісії
30 Грудня 2016, 8:52
Марія Савка: Івано-Франківська область готова до оперативного реагування на надзвичайні ситуації у період прийдешніх свят
30 Грудня 2016, 8:09
30 грудня - засідання виконавчого комітету
30 Грудня 2016, 7:14
Аграрії Прикарпаття проаналізували стан галузі за 2016 рік
28 Грудня 2016, 16:59
Відтепер ми співпрацюємо з Попасною
28 Грудня 2016, 8:30
Відбулося засідання колегії управління спорту
28 Грудня 2016, 8:08
Марія Савка: Опалювальний сезон на Івано-Франківщині проходить у злагодженому режимі
27 Грудня 2016, 14:04
У селі Слобідка, на Городенківщині, де проживає майже 700 громадян, відкрито новий заклад культури
27 Грудня 2016, 8:57
В облдержадміністрації відбувся семінар для новообраних голів ОТГ
27 Грудня 2016, 8:34
Оперативна нарада
27 Грудня 2016, 6:36
На центральне теплопостачання Івано-Франківська чекає повна модернізація
26 Грудня 2016, 18:30
В Івано-Франківську стартує проект оновлення тролейбусного парку
26 Грудня 2016, 18:06
Народний депутат з Коломиї Юрій Тимошенко зібрався у президенти
26 Грудня 2016, 16:01
Кінець епохи: депутати звільнили Ольгу Бабій з посади директора ОТБ “Галичина”
26 Грудня 2016, 14:58
Олександр Стратюк проінформував обласну раду про роботу органів прокуратури в 2016 році
26 Грудня 2016, 11:48
82-м учасникам АТО та їх сім’ям буде надано матеріальну допомогу на поліпшення житлових умов
26 Грудня 2016, 8:52
З нагоди Дня енергетика Президент відзначив прикарпатця
23 Грудня 2016, 19:43
Голова Франківської ОДА вибачився перед медиками за заборгованість по виплаті зарплати
23 Грудня 2016, 16:30
Для Снятинської ЦРЛ придбали новий УЗД-апарат
23 Грудня 2016, 13:42
Франківська міська рада затвердила надбавки меру, заступнику та секретарю
23 Грудня 2016, 13:13
Франківська міська рада планує будувати міст на Пасічну за кошти держави
23 Грудня 2016, 10:30
Франківський «Електроавтотранс» візьме кредит на 8 мільйонів для закупівлі тролейбусів
23 Грудня 2016, 10:08
У Франківську “Новий театр” став комунальним
22 Грудня 2016, 21:30