Місто чепуриться, розквітає усмішками, зеленню й різноцвітом, дихає звуками добірної музики. Середмістя  Івано-Франківська вже святкує — це майдан Шептицького приймає ковалів з усього світу, котрі разом творитимуть тріумфальну арку на ювілей столиці Прикарпаття. Наступного
2012-го вона зустріне 350-ту річницю з часу свого заснування й отримання мардебурзького права.

Історія твердить, що ще 1654 року краківський воєвода Станіслав Ревера Потоцький викупив землі, де лежить нинішнє місто, у заможної родини Жечковських з метою спорудження тут фортеці для захисту від  кримських татар та як свій опорний пункт на галицькій землі. Місто звели за п’ять місяців за проектом Франсуа Корассіні з Авіньйона. Так постало місто-фортеця, що починалося з Ринкової площі й ратуші, котрі збереглися і донині. Фахівці стверджують, що аналіз «коду» міста дає можливість назвати його унікальним у Східній Європі. 14 серпня 1663 року, коли  польський король Ян Казимир юридично підтвердив надання місту Станиславову мардебурзького права, місто отримало й офіційний герб у вигляді відчиненої брами з трьома вежами та хрестом-пилявою (знаком Потоцьких) у створі воріт.


Із 1662-го до 1772  року та з 1918-го до 1939 року місто називалося Станиславів, а з 1772-го до 1918 року — Станіслав. У 1939 році радянська влада  повернула австрійську назву Станіслав, а 9 листопада 1962-го з нагоди 300-річчя місто  перейменували на Івано-Франківськ на честь  Івана Франка.
Цими травневими днями старовинне місто-фортеця щиро зустрічає своїх гостей, туристів і корінних жителів, щоб зачарувати теплом, гостинністю й віддати часточку своєї благородної душі.

* * *

7 травня Івано-Франківськ відзначатиме свій 349-й день народження. Попередніми роками міська влада підносила городянам щедрі мистецькі подарунки — концерти Кріса Нормана, інррід, виступи оперних зірок Марії Стефюк, Ірини Житинської, Галини Дацько. Що очікує іванофранківців та гостей краю цього разу, ми запитали в четвертого-п’ятого міського голови Івано-Франківська Віктора Анушкевичуса.

- Пане Вікторе, всі пам’ятають, як до івано-Франківська приїхав лідер гурту Smokiе — легендарний Кріс Норман, згодом неперевершена інррідѕ Чи плануєте і цього разу подивувати місто?

— Таких мега-зірок, як Кріс Норман, цього року не буде. Ми плануємо наступного року запросити когось із зірок світового масштабу, тому що буде 350 років від дня заснування міста івано-Франківська. Здебільшого всі цьогорічні святкування базуватимуться на колективах з міста і деяких запрошених з області, тому що загальний кошторис ми цього року склали менший, аніж у попередні роки. Це пов’язане з тим, що все-таки є складність із бюджетними коштами, і тому ми вважали за потрібне обмежитися, бо треба економити бюджетні кошти.

Однак попри це програма святкування буде цікавою, зокрема відбуватимуться різнопланові заходи, фестивалі, відомі на теренах Прикарпаття та в Україні й світі. Наприклад, фестиваль християнського міста «Вгору серця», безумовно, фестиваль ковальського мистецтва «Свято ковалів». Що буде нового, то це парад духових оркестрів. У цьому параді-конкурсі візьмуть участь п’ять духових оркестрів з міста й області. Я думаю, що нашим жителям буде цікаво їх послухати. Безумовно, що без подарунків не обійдемося. Цього року місто отримає два серйозні подарунки — маю на увазі відкриття цілком нового приміщення для міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді на вул. Симоненка, 3-б, це абсолютно нове приміщення і воно дуже комфортне, а друге — у плані подальших позитивних змін у медицині нашого міста — 6 травня після реконструкції і ремонтних робіт відкриємо відділення інтервенційної і малоінвазивної кардіохірургії, де встановлено найпотужнішу в Україні апаратуру. А після навчання групи інтернів зможемо лікувати наших людей, котрим не потрібно буде їздити в клініки Європи. Їх оперуватимуть тут у нас і набагато дешевше.

- Як вдалося купити це обладнання?

— Цю апаратуру, надсучасну, надпотужну, вартістю понад 22 мільйони гривень, придбано за кошти Державного бюджету. Ми вдячні тим людям, які прислухалися до наших потреб. Хочу також зазначити, що іванофранківці побачать повністю відремонтовані підвали центральної міської лікарні, приміщення на другому поверсі. І ми продовжуватимемо добрі зміни в медицині міста.

- Повернімося до ювілею Івано-Франківська, котрий святкуватимемо через рік. Під час прес-конференції з Крісом Норманом, коли ви подарували йому вишиванку і він одягнув її для фотосесії, ви сказали, що спілкуватися з ним — то була ваша мрія? Про зустріч ще з ким ви мрієте?

— Знаєте, музика у моєму житті відіграла важливу роль. Це є одне з моїх хобі, тому я знайомий із творчістю багатьох музикантів світу. Якщо говорити про мої уподобання, то виховувався я на рок-музиці, хоч закінчив і музичну школу, добре орієнтуюся в класичній музиці. У мене є улюблені композитори-класики, вони різнопланові: Моцарт, Бетховен, Бах — це зрозуміло, мені подобаються Шопен, Ліст, Шуман, Кальман. Однак основне захоплення, напевне, пов’язане з тією світовою хвилею «бітломанії», котра докотилася і до нас, пов’язане з рок-музикою. Думаю, це було б прекрасним подарунком для всіх, якби вдалося запросити до нас музикантів із груп Deep Purple,
AC/DC. Є така мрія. Безумовно, мені також надзвичайно подобається те, що роблять Стінг і Роббі Вільямс. Думаю, що на 350-ту річницю Івано-Франківська ми когось із зірок світового масштабу обов’язково запросимо. Це буде високоякісний продукт, а що стосується стилю, то постараємося, аби це було цікаво не лише рокерам, а й усім жителям Івано-Франківська.

- А в яку суму обійшовся цьогорічний кошторис святкування дня міста?

— До святкування задіяно різні підрозділи міськвиконкому, безумовно, найбільше навантаження лягло на управління культури, освіти і науки, житлово-комунального господарства. Загалом на святкування по лінії всіх підрозділів передбачено 345 тисяч гривень. Найбільша частина, більше половини, — це культурно-мистецькі заходи, близько 180 тисяч — це встановлення сцени, звук, освітлення, невелику суму треба заплатити творчим колективам і виконавцям, а їх буде близько 70.

- Чи не з’явився у свята спонсор?

— До нас зверталися спонсори, але у зв’язку з тим, що це були представники алкогольних і пивних брендів, ми відмовилися.

- Відмовилися через законодавчі обмеження чи з інших міркувань?

— Ми вирішили обійтися невеликою сумою швидше не через закон, бо ви бачите, як у нас його легко обходять, це демонструє передусім телебачення. Рішення відмовитись лежить у площині моралі.

- Івано-Франківськ має багато міст-партнерів. Приємно, коли гуляєш містом і чуєш іноземну мову. Хто приїде на святкування дня міста з інших європейських країн?

— Ми запросили сім дипломатичних представництв інших держав, зокрема Польщі, Литви, Латвії, Естонії, Чехії, Румунії, Угорщини, наші міста-партнери із цих країн. Уже на цю годину, коли ми з вами розмовляємо, дали підтвердження більше десяти представників дипломатичних інституцій і безпосередньо наших міст-партнерів, зокрема Литовської Республіки, Латвійської, буде посол Естонії з сюрпризом — подарунком для міста. Також представники Польщі, Угорщини, Чехії, тобто, я думаю, цього року також будуть широко представлені наші міста-партнери.

- Пане Вікторе, ваш критичний погляд на гуманітарний статус Івано-Франківська. В сенсі гуманітарного бренду яким ви би хотіли бачити місто?

— Безумовно, коли людина говорить, що вона всього досягла, всього навчилася, то це кінець цій людині як особистості. Якщо ми говоримо про якесь місто, а ми зараз говоримо про Івано-Франківськ, то ця робота нескінченна — її робили до мене, вона триває й сьогодні. І це об’єктивна підстава для того, щоб говорити, що місто має перспективи, місто буде розвиватися. Якщо говорити про гуманітарний блок, то в місті зроблено вагомі кроки: це і відреконструйовані басейни для школярів, це і кроки в медицині, це стосується і благоустрою. Хочу сказати, що вже сьогодні є інформація про те, що в конкурсі на найкраще місто України з благоустрою Кабмін визнав переможцем Івано-Франківськ. І я вважаю це вагомим досягненням. Ніколи не треба ранити хату, в якій ти живеш, а краще працювати на те, щоб вона ставала кращою. На превеликий жаль, є люди, котрі, щоб здобути дивіденди, підвищити свою впізнаваність, роблять те, чого я б ніколи не зробив. Ми, гадаю, закріпимо раз і назавжди за собою цей статус найкращого міста в Україні. Якщо говорити про гуманітарний бренд міста, то цього року буде урочисто відкрито відреставрований оборонний бастіон. Він стане ще однією туристичною принадою Івано-Франківська, яка приваблюватиме туристів, стане улюбленим місцем відпочинку іванофранківців, бо це такий культурно-мистецько-торговий центр із камерною площею, де відбуватимуться концерти. І тому я думаю, що це також серйозний поступ. Також, гадаю, багато хто чув, що ми починаємо реалізовувати серйозний інвестиційний проект спортивного плану — реставрацію стадіону «Рух». Там заплановано зведення готелю європейського класу, а також забудову об’єктами спортивного призначення території позаду стадіону. Окрім цього, викладемо в камені вулицю Шевченка і зробимо її пішохідною. Це серйозний, вагомий крок вперед. І такі кроки ми робитимемо й надалі. Я вам скажу, що, маючи серйозні напрацювання в медицині, маючи базу і людей, котрі працюють у медицині, Івано-Франківськ може стати центром медичного туризму, бо до нас уже приїздять з Європи, зокрема за високоякісними і не надто дорогими стоматологічними послугами.

06 Травня 2011, 12:13
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47