У Франківську підвищили плату за паркування автомобілів. Тепер година стоянки на парковці коштуватиме три гривні. Більше нічого не змінилося. Принаймні, для автомобілістів. За що справляють гроші з водіїв на тимчасових платних стоянках? Чому ми маємо платити більше?

Бідні паркувальники

Є пропозиція: відправити мерію на чолі з міським головою за кордон - переймати досвід влаштування паркувальних майданчиків. От мер Москви на початку року ветував подорожчання парковок через те, що місто не має стоянок у мікрорайонах, а центр перевантажений транспортом. Торік у Варшаві власники автомобілів домоглися запровадження тарифів, які передбачають диференційовану оплату, залежно від розташування парковки, обладнання майданчика та додаткових послуг. Так, на муніципальних стоянках з огорожею і відеокамерами платня вища, бо це дає змогу операторам (так називають організаторів парковок) забезпечити збереження авто. У європейському Франківську такими тонкощами міська влада, очевидно, не переймається. Хоч мала би. Адже всі платні стоянки (21 майданчик на 490 місць) перебувають у руках комунального підприємства «Технічний центр «Сервіс-Авто».

Теперішнє підвищення вартості парковки у нашому місті зумовлене ростом видатків КП «Сервіс-Авто». А ті - новими нормами в Податковому кодексі. Кодекс змінив оподаткування збору за місця для паркування транспортних засобів. Відповідно, й Франківська міська рада визначила нову ставку збору (рішення від 27.01.2011р. №22-V) для підприємства - вищу від попередньої, повідомив заступник міського голови Зіновій Фітель.

Відтак дирекція «Сервіс-Авто» звернулася до виконкому, аби й собі підвищити паркувальний збір. Необхідність додати гривню за годину послуги директор підприємства Ярослав Квас мотивував необхідністю: змінами в оподаткуванні діяльності, а також зростанням витрат підприємства - на облаштування зон паркування, виготовлення технічних паспортів стоянок, забезпечення працівників зарплатою та формою, вимоги до якої встановлені Міністерством ЖКГ України.

Зауважимо, що 18 березня на громадському обговоренні проекту рішення виконкому «Про встановлення тарифу за послуги з утримання майданчиків для платного паркування транспортних засобів ДКП «Технічний центр «Сервіс-Авто» пан Квас оприлюднив цифри господарської діяльності підприємства. Було сказано, що «Сервіс-Авто» цього року обслужить заплановану кількість машин і отримає прибуток (відкинувши складники собівартості послуг). Виходить, підприємство не витратне? Виходить, нагальної необхідності підвищувати збір за паркування не було?

Послуги основні і додаткові

Як водій водієві: можна погодитися платити за паркову й більше, якщо йдеться про якісні послуги. Які? Передовсім - збереження авто. Очевидно, що кожен власник машини сподівається знайти її на парковці, де залишив, цілою і неушкодженою. Не факт. «Оператор не несе відповідальності за збереження транспортних засобів, розміщених на майданчиках для паркування», - зазначено у «Правилах паркування транспортних засобів» від 3 грудня 2009 р., затверджених Кабміном. Однак 19 січня 2001 року уряд постановою №27 вніс зміни до цих правил і передбачив існування основних та додаткових послуг. Сьогодні в Києві збереження машин є однією з додаткових послуг, які надаються операторами парковок.

Запровадити такі послуги могли би й у Франківську. У п.6 «Положення про збір за місця для паркування транспортних засобів» (додаток до рішення Івано-Франківської міськради №22-V) йдеться про спеціальні парковки, влаштовані за межами проїжджої частини, «зі стягненням плати за час паркування без відповідальності за збереження транспортного засобу або з такою відповідальністю». Тобто послугу передбачено. Тільки не реалізовано.

Забезпечити охорону авто на тимчасовій стоянці означало би для підприємства узяти на себе чималі видатки. Але проблема навіть не в цьому (видатки компенсуються зборами). Проблема - в головах. Наважитися на щось таке, напевно, було би своєрідною революцією у паркувальній справі. Оскільки більшість міст України працюють за спрощеною схемою - без відповідальності. Так простіше.

А як простіше, то й спокійніше. Можна заразом тихенько «проїхати» і скількись там основних послуг. Нічого, що такі власне і закладені в тариф за паркування (постанова Кабміну від 19 січня 2011 р.). Наприклад, на кожній платній парковці оператор повинен встановити інформаційний стенд зі своїми офіційними даними. Окрім інформації про «Сервіс-Авто» (адреса, телефон керівника), на стенді має бути зазначено вартість послуг, систему оплати (готівка, картка), режим роботи, схему паркувальної зони, перелік осіб, які мають право на безоплатне паркування (10% від загальної кількості місць для авто інвалідів).

І де написано, що з травня до вересня паркувальні майданчики працюють з 7-ої ранку до 9-ої вечора? Хто знає, що може зателефонувати до «Сервіс-Авто» і попросити приїзду його представника? Що той повинен прибути на місце виклику протягом години? До речі, паркувальні автомати на парковках уздовж доріг, в'їзні і виїзні термінали на спеціально обладнаних майданчиках - обов'язкові. Так кажуть Правила паркування. А ще вони передбачають систему відеонагляду, дані якої зберігаються не менше місяця, пункт для персоналу, туалет... Ідіть знайдіть смітники на франківських комунальних парковках! Чому не дивують нарікання пана Кваса на купи сміття, що його після себе залишають автовласники?

Людяні методи - у сусідів

Так складене чинне законодавство та місцеві нормативні акти, що автовласник має невтішний вибір: чи залишати транспорт узагалі без нагляду на вулиці, чи поставити на парковці, яка все одно не відповідає за нього. Між тим, за кордоном такі казуси не виникають, бо їх усунуто на етапі облаштування парковок. В різних країнах цей аспект вирішують по-різному, розповів підприємець Андрій Джус. Чоловік мав змогу кілька років працювати в Чехії, Німеччині, Австрії та інших країнах і бачив, як саме.

«У німців є великі платні парковки з охороною і відеонаглядом, - розказує Андрій. - Якщо щось стається, одразу з'являється поліцейський. Є автоматичні парковки. Поставив машину, закрив виїзд «лапою», вніс гроші - таймер пішов. Повернувся, додав решту - відкрив виїзд, поїхав. На таких майданчиках також стоять камери, відеозапис - цілодобово. Там розумієш, за що платиш гроші - бо маєш гарантії. Я й тут готовий платити, якщо не тільки за лінії на асфальті...»

Всі вулиці у німецькій столиці поділені на т.зв. «домашні паркувальні зони» - по 2-3 вулиці в кожній. Автовласник за 40 євро на два роки отримує спеціальну наклейку. Це дозволяє ставити авто у дозволених місцях на необмежений час. Де можна - позначено на вулицях і у дворах. Без наклейки година стоянки в центрі Берліна - 2 євро. За порушення - штраф. Кілька порушень - евакуація машини плюс 300 євро штрафу.

У столиці Чехії є парковки, що працюють за системою «P+R»: припаркував авто, а далі - на міському транспорті. Такі стоянки розташовані біля станцій метро. Вони входять у т.зв. інтегровану систему громадського транспорту. На цих стоянках, що дешевші, ніж інші, можна придбати квитки та проїзні на автобуси, трамваї й метро зі значною знижкою.

У Відні існує система абонементів на муніципальних парковках у мікрорайонах та в центрі. Плюс приватні паркінги з паркоматами, туалетом, душем, кавою-печивом з автомата й охороною, за годину - 2 євро. А ще комплекси - автомайстерня плюс парковка, 150-200 євро на місяць, гарантія збереження авто. Використовують віденці і спеціальні паркувальні талони - на стоянку від 15 хвилин до двох годин. Їх продають у мережевих магазинчиках «Табак-Трафік». Всі стоянки обладнані відеосистемами.

У норвезькому Осло всі парковки автоматизовані. Контроль і нагляд - з допомогою оптичних елементів. Навпроти місця паркування стоїть металевий стовп із «оком», який фіксує інформацію про авто і час стоянки. У столиці швейцарської конфедерації Берні є безплатні парковки, на яких замість платіжної картки паркомату пред'являють спеціальну. «Паркувальні картки» видають працівникам офісів, корпорацій, муніципалітету тощо. А от мерія Цюриха з подачі місцевої поліції влаштувала спеціальні парковки для сексу. Виглядають як ангари без даху, поділені на великі комірчини. «Ми не можемо викорінити явище, тому будемо його контролювати», - пояснили пресі офіційні представники тамтешньої поліції.

Нам би навчитися влаштовувати оптимальні парковки і контролювати порушення правил паркування. Ото було би досягнення.

Галицький кореспондент

 

10 Травня 2011, 11:14
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Фінанси:
Скільки коштує ялинка?
30 Грудня 2016, 12:19
1 100 гривень мінімальна стипендія українського студента
30 Грудня 2016, 10:05
Прикарпатська митниця підбила підсумки роботи за рік
30 Грудня 2016, 9:19
Мінімальна заробітна плата зросте до 3200 гривень з 1 січня 2017 року
30 Грудня 2016, 7:21
На Городенщині придбано новий автомобіль для вивезення сміття
29 Грудня 2016, 16:28
З 3 січня 2017 року відкриваються казначейські рахунки Білоберізької об’єднаної територіальної громади
29 Грудня 2016, 16:08
В обласній фіскальній службі підбили підсумки роботи за рік
29 Грудня 2016, 13:41
У 2016 році придбано житло для ще однієї дитини, позбавленої батьківського піклування
29 Грудня 2016, 12:49
Близько 20 млн гривень було спрямовано цьогоріч на реалізацію обласної та районних соціальних програм підтримки учасників АТО
29 Грудня 2016, 12:20
Зі стартом нової тролейбусної лінії мешканцям подарують безкоштовний проїзд
29 Грудня 2016, 11:19
Вуличне освітлення подорожчає
29 Грудня 2016, 9:43
У Франківську вартість години паркування може зрости втричі
29 Грудня 2016, 9:20
На Рогатинщині родини загиблих на фронті отримуватимуть допомогу з районного бюджету
28 Грудня 2016, 21:19
Косівська районна рада прийняла районний бюджет на 2017 рік
28 Грудня 2016, 18:03
Нові штатні одиниці матимуть Центр туризму і краєзнавства учнівської молоді та Будинок вчителя
28 Грудня 2016, 14:55
Калуська влада купила дизель-генератор для бійців АТО
28 Грудня 2016, 11:20
У Пасічні побудують спортивний комплекс
28 Грудня 2016, 10:55
Президент підписав Державний бюджет України на 2017 рік
28 Грудня 2016, 7:40
Івано-Франківськ витратить 104 тисячі гривень на новорічний фестиваль
27 Грудня 2016, 21:25
У Коломиї прийняли бюджет міста на 2017 рік
27 Грудня 2016, 19:18
Івано-Франківськ заробив на земельних торгах понад п’ять мільйонів
27 Грудня 2016, 18:32
На Прикарпатті до зведеного бюджету надійшло понад два мільярди гривень податку на доходи фізичних осіб
27 Грудня 2016, 11:42
У Татарові на розвиток туризму спрямують 200 тисяч гривень
26 Грудня 2016, 20:56
НБУ забрав у Коломойського «Буковель» і літаки
26 Грудня 2016, 20:07
У Долині вирішили підвищити тарифи на водопостачання
26 Грудня 2016, 19:46