Своєрідним феноменом виглядає діяльність Регіонального фонду підтримки підприємництва (РФПП) в Івано-Франківській області, засновниками якого є обласна рада, ОДА й Український ФПП, що його, до речі, очолює наша краянка Любов Стасів. Адже РФПП акумулює кошти з державної скарбниці, обласного та районних бюджетів, долучає ресурси міжнародних програм і перетворює це все на дієвий ресурс для розвитку малого й середнього бізнесу, який пропонує у вигляді тих чи інших проектів. Звісно, місія Фонду не вписується в один-два рядки. Про його роботу можна почути наразі тільки хороші відзиви. Надто ж тепер, коли в Україні ускладнились умови для ведення підприємництва, «великі» й «дрібні» ділові люди добре відгукуються зокрема про ініціативу РФПП з запозичення за кордоном і здійснення на наших теренах ідеї бізнес-інкубування, про що «Галичина» вже не раз писала (зокрема в номерах за 12 травня і 9 червня).

Власне, в тому й значущість Фонду, що попри теперішні економічні негаразди у країні він і надалі пропонує всебічну підтримку охочим відкрити власну справу, що з нею можна долати старі й нові перепони на підприємницькому шляху. Причому більшу частку допомоги отримують підприємці, що працюють у сільській місцевості. Та все ж у нашому суспільстві ще недостатньо інформації про можливості РФПП, які чимраз розширюються і якими може скористатися кожен підприємливий громадянин. Тож нині напрацювання цієї структури, якій 12 вересня виповниться 11 років, побіжно підсумовує і розповідає про її бізнесові проекти й програми начальник Регіонального фонду підтримки підприємництва в Івано-Франківській області Євген МИКИТЮК:

— Починали з фінансово-кредитної та інноваційної програм підтримки підприємництва. 2003 року коштом Держбюджету в РФПП створили консультаційний центр, який дотепер надає приватним підприємцям інформаційно-довідкові та навчально-освітні послуги. Відтак сформували мережу підтримки підприємництва у районах. і тепер у багатьох із них діють бізнес-центри, а у п’яти районах ми є співзасновниками тамтешніх фондів ПП.

У рамках фінансової підтримки бізнесу запровадили зокрема програму пільгового кредитування суб’єктів підприємницької діяльності (СПД), які працюють у пріоритетних галузях економіки. Взагалі, кошти на цю справу в області виділяють щороку — це один з унікальних випадків в Україні, де керівники виконавчої й законодавчої гілок влади, які приходять до керма з таборів різних політичних сил, однаково беззастережно розуміють ту потребу. Зокрема 2011-го на пільгове кредитування завдяки співпраці ОДА й облради в обласному бюджеті передбачили 1,5 млн. грн. А за 10 років дії програми профінансували 130 проектів на суму понад 9,9 млн. грн.

У результаті — створено 835 нових робочих місць та 957 збережено, а до бюджетів різних рівнів сплачено понад 6,5 млн. грн. До речі, найбільше коштів одержали СПД, які працюють у харчовій промисловості, у сферах сільськогосподарської продукції, послуг та побутового обслуговування населення, в туристичній галузі, в тому числі в сільському зеленому туризмі. Загалом більшість із профінансованих нами проектів утілено в життя в сільській місцевості.

Пане Євгене, свого часу РФПП запровадив було й програму мікрокредитування суб’єктів малого підприємництва через кредитні спілки (КС). Але через деякий час відмовився від неї. Цей задум не спрацював?

— Ми тимчасово припинили її дію у зв’язку зі спалахом світової фінансової кризи 2008–2009 рр., але нині поступово відновлюємо той процес. А загалом ця програма добре себе зарекомендувала, забезпечивши доступ до короткотермінових, дешевих, невеликих за обсягами позик, що було вигідно якраз для бізнесменів-початківців. Приміром, за період нашої співпраці з кредитними спілками лише КС «Кредо» з Рогатина надала фінансово-кредитну підтримку 50 суб’єктам малого підприємництва на суму понад 530 тис. грн.

Чи виправдовує себе програма кредитних порук?

— Так, це теж доволі дієва схема фінансового сприяння малому й середньому бізнесу. Ми довго вивчали досвід багатьох європейських країн, поки не сформували програму, адаптовану до вимог українського законодавства й пристосовану до регіональних особливостей та умов Івано-Франківщини. і 2005 року у РФПП почав діяти Фонд гарантування позик. Варто зазначити, що таку структуру було тоді створено вперше не лише в області, а й в Україні. Програму призначено для тих підприємців, хто не має достатнього фінансового забезпечення, необхідного для оформлення документів на отримання позик. Фонд виступає їхнім част¬ковим поручителем перед банком. Цього року на реалізацію програми в обласному бюджеті передбачено мільйон гривень.

Донедавна для підприємців на всеукраїнському рівні діяла єдина часткова компенсація за кредитами, на яку виділяли кошти безпосередньо з державної скарбниці. Та нині ця схема припинила діяти. Чи запропонував щось РФПП натомість на рівні регіону?

— Ми розробили іншу модель компенсації, яка, образно кажучи, має попит. Фонд відшкодовує підприємцеві, якщо його проект відповідає критеріям розвитку регіону і передбачає значну соціальну ефективність, до 70 відсотків кредитної ставки. Але не більше, ніж по¬двійна ставка НБУ, і на термін дії кредитного договору, якщо він не перевищує трьох років.

Що спонукало РФПП взятися за здійснення міжнародних проектів?

— У поступі малого й середнього бізнесу, а заодно у формуванні потужного середнього класу та громадянського суспільства світ пішов далеко вперед, накопичивши досвід, який можна й потрібно творчо використовувати в Україні. В цьому й мета нашої співпраці як з міжнародними інституціями взагалі, так і з урядовими відомствами різних країн зокрема, яку ми останніми роками інтенсивно зміцнюємо й розширюємо. Список проектів, які ми здійснили чи до яких долучилися, сягає десятка.

Скажімо, 2010-го завершили проект «Знаємо, куди йдемо. Співпраця органів самоврядування зі сфери розвитку Карпатської системи туристичної інформації», який фінансувало Міністерство закордонних справ Польщі. А цього року продовженням такого співробітництва став новий проект «Почни свій бізнес на селі. Позааграрна підприємницька діяльність задля добробуту українських селян (агротуризм)», який здійснюємо спільно з асоціацією «Центр європейської співпраці» Польщі. В рамках проекту відбулося вже кілька навчальних модулів з участю закордонних експертів.

Паралельно запроваджуємо започатковані раніше проекти, назви яких свідчать самі за себе. Наприклад — «Підвищення підприємницького потенціалу прикордонних територій шляхом створення інституцій підтримки підприємництва», в основі якого й лежить ідея бізнес-інкубування. Цей проект розрахований на два роки, але створені за ррантові кошти Євросоюзу обласний і два районні Бізнес-інкубатори працюватимуть і надалі, «вирощуючи» нових і нових підприємців.

Маємо й інші плани. Та я б хотів лише підкреслити насамкінець, що коли правильно організувати власну справу, то завдяки партнерству з РФПП перед підприємцями відкриваються невичерпні можливості для залучення інвестицій та інших коштів у свій бізнес.

Галичина

09 Вересня 2011, 10:22
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47