Засідання сесії обласної ради в п'ятницю, 30 вересня, гідне вважатися взірцем лобізму, який успішно стирає ідеологічні відмінності між фракціями. Після гострої годинної дискусії депутати таки проголосували за надання контрольованому російським «Лукойлом» калуському ТОВ «Карпатнафхім» згоди на геологічне вивчення і дослідно-промислову розробку Верхньо-Струтинського родовища кам'яної солі. Вистачило 64 голосів «Свободи», Партії регіонів, «Фронту змін» та кількох дрібніших фракцій. «Наша Україна» покинула зал на знак протесту, поставивши під сумнів монолітність очолюваної Олександром Сичем більшості в обласній раді.

Дозволу на промислову розробку струтинської солі ТОВ «Карпатнафтохім» домагається вже кілька років. Підприємству, яке наразі купує сіль в Артемівську, потрібна власна сировина для виробництва хлору і каустичної соди. Розсолопромисел у Струтині, за підрахунками експертів, окупився б за 6,5 років при капітальних вкладеннях у 160 млн. грн. На потреби району інвестори обіцяють 15 млн. грн.

Намірам калуських хіміків опиралися місцеві сільські громади Верхнього і Нижнього Струтина: люди бояться, що солепромисел завдасть непоправної шкоди довкіллю і загрожуватиме здоров'ю. Аргументи хіміків, як і обіцянки фінансово сприяти розвитку сіл, успіху не мали. Але для отримання дозволу на геологічне вивчення і розробку родовища, яке знаходиться за межами населених пунктів, обов'язкової згоди місцевих громад законодавство не передбачає. Такі рішення - в компетенції обласної ради.

Переконати депутатів виявилося непросто. На перше пленарне засідання сесії зі Струтина прибули делегати громади, які виступили категорично проти намірів «Карпатнафтохіму». Сесія взяла паузу.

У п'ятницю, 30 вересня, обранці повернулися до розгляду проекту рішення. На сесію прибув генеральний директор «Карпатнафтохіму» Сергій Чмихалов. На його очах депутати без жодних дискусій надали дозволи на розробку з десятка родовищ. Та тільки справа дійшла до струтинської солі, спалахнула суперечка.

Категорично проти рішення на користь хіміків виступила фракція «Нашої України». Депутати Тарас Парфан і Ігор Шумега вимагали відкласти питання на довивчення і зобов'язати інвестора таки домовитися з сільськими громадами, зокрема підписати договір про участь в соціально-економічному розвитку сіл. «Так потрібні інвестиції, а не обіцяні віртуальні мільярди», - наголошував Парфан, який наполіг на поіменному голосуванні за проект.

Закиди «нашукраїнця» обурили Сергія Чмихалова. «Наша компанія вже 12 років працює в Калуші, ми працюємо в десятках країн, і не було жодного випадку, що вона комусь нашкодила чи не виконала взятих на себе зобов'язань", - відбивався Чмихалов російською. Керівник «Капатнафтохіму» нагадав, що власне саме на вивчення родовища підприємство і просить дозволу, а в разі позитивного результату через рік депутати прийматимуть рішення про надання згоди на промисловий видобуток солі. Тоді й буде сенс домовлятися з громадами про співпрацю. Чмихалов також повідомив, що промисел забезпечить роботою принаймні 42 струтинців, а підряди на будівництво отримають місцеві компанії. Ризики для довкілля «Каратнафтохім» застрахував у міжнародній компанії «Провідна».

На підтримку ініціативи хіміків виступив голова Рожнятівської районної ради Анатолій Дирів. На його погляд, проблема не стільки в родовищі, скільки в упередженому ставленні до російського інвестора взагалі. «Рожнятівський район не має зараз жодної інвестиційної копійки. Ми зупинилися на рівні 90-их і далі не рухаємося, - пояснював свою позицію Анатолій Дирів. - А в селах питають: коли буде школа, коли будуть дороги, дитсадки? Але в бюджеті грошей тільки на зарплату, і ті інвестиційні кошти були б зовсім не зайвими...»

Позицію влади узагальнив голова ОДА Михайло Вишиванюк. «Не можна забороняти виробництво сірників лише тому, що сірниками можна спалити хату! Це абсурд! Дамо дозвіл на дослідження, а коли час дійде до розробки, створимо конкурсну комісію і будемо думати, кому давати - «Карпатнафтохіму», чи буде моцна рожнятівська компанія «Рожнятівсіль» - і дамо їй... Будь ласка! Але сидіти, як пес на сіні... І сам не гам, і другому не дам... Мова йде про нові робочі місця, інвестиції, податки, в тому числі в рожнятівський бюджет. Не мішаймо політику з економікою!»

Щоб надати проекту рішення компроміснішого вигляду, депутати внесли в документ уточнення: геологічне вивчення і дослідно-промислова розробка повинна відбуватися виключно за межами населених пунктів.

Голова обласної ради Олександр Сич також заявив, що аргументи на користь надання дозволу його переконали, хоча до засідання сесії він начебто збирався голосувати проти. Однак від поіменного голосування за проект рішення депутати відмовилися. Не підтримав цю вимогу колег по більшості і сам щойно переконаний аргументами інвесторів Олександр Сич. Натомість за поіменне голосування виступив губернатор Михайло Вишиванюк. Правда, він з самого початку підтримував інвесторів і раптово думку не міняв...

Обурені «нашоукраїнці» покинули сесію. Але це вже не мало значення.

ГК

07 Жовтня 2011, 14:12
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47