Вчора Голова Івано-Франківської обласної державної адміністрації Михайло Вишиванюк, голова обласної ради Олександр Сич, перший заступник голови ОДА Василь Плавюк, заступник Руслан Гусак та керівники ряду головних профільних управлінь облдержадміністрації - з питань туризму, євроінтеграції, зовнішніх зв’язків та інвестицій, економіки і фінансів - зустрілися з делегацією шведської агенції міжнародної співпраці та розвитку SIDA, яку очолює Марія Петерсон (керівник цієї організації).

Тепло привітавши гостей з дружнього для України і українців Королівства Швеція на Прикарпатті, Михайло Вишиванюк зазначив: «Нам потрібен ваш досвід з модернізації економіки, реформування житлово-комунального господарства, місцевого самоврядування. А те, що відома шведська компанія «Електролюкс» з виробництва сучасних пральних машин в цьому році запрацювала в Івано-Франківську, і має намір розширити своє виробництво, ще раз підтверджує те, що в нашу область сміливо може йти інвестор. Це свого роду добрий сигнал для інвесторів».

Голова облдержадміністрації озвучив «першу п’ятірку» проектів, в яких Івано-Франківська область готова якнайтісніше співпрацювати зі Швецією та її неурядовими організаціями. Зокрема, щодо ефективного використання теплової енергії Богородчанської газокомпресорної станції. За словами Михайла Вишиванюка, в середньому в рік ця станція накопичує 120 млрд. кубометрів тепла, які можна було б використовувати для опалення міст. Зокрема, обласного центру Прикарпаття. Цей майбутній спільний проект підтримав й Івано-Франківський міський голова. Віктор Анушкевичус запевнив, що богородчанське тепло з газокомпресорної станції, за умови його використання, буде на 20% дешевшим. Цікавить нашу область і співпраця зі шведами з модернізації котелень та тепломереж, із заміни конструкцій (на енергозберігаючі) в бюджетних установах, техніко-економічне обгрунтування переробки твердих побутових відходів, а також проект щодо електронного врядування, чи не найкращий досвід якого має Естонія.

Михайло Вишиванюк наголосив на спільній з головою обласної ради Олександром Сичем зацікавленості у шведському досвіді щодо місцевого самоврядування. За його словами, «Ми повинні передати функції і повноваження місцевим громадам, аби ті не лише вимагали «зробіть». Влада має лише допомагати, переконаний Михайло Вишиванюк. - Бо демократія це, насамперед, відповідальність».

Про ймовірність участі у згаданих проектах шведської сторони детально поінформувала керівників обласної та івано-франківської міської влади очільник шведської агенції міжнародної співпраці та розвитку SIDA Марія Петерсон. За її словами, Королівство Швеції активно розглядає можливість приєднання України до «Шведської ініціативи» з підвищення енергоефективності та охорони навколишнього середовища у Східній Європі(Україні).

«Ми, маю на увазі Агенцію міжнародної співпраці та розвитку SIDA, як і обіцяли, повертаємось до праці з тими і саме туди, де є багато добрих ініціатив, - наголосила Марія Петерсон. - У вас ми зацікавлені у співпраці на регіональному рівні».

«Я вас запевняю, що в особі керівництва області ви маєте великих союзників, - запевнив учасників перемовин голова облдержадміністрації Михайло Вишиванюк. - Ми готові надавати допомогу усім, хто приходить в нашу область з інвестиціями та з добрими намірами».

Михайло Вишиванюк високо оцінив діяльність івано-франківського дозвільного центру, назвавши його кращим в Україні і порекомендував гостям з Швеції познайомитися з цим досвідом ближче.

Запропоновану співпрацю зі шведською агенцією міжнародної співпраці та розвитку SIDA підтримав і голова обласної ради Олександр Сич. Зокрема, щодо проекту електронного врядування, розширення повноважень місцевого самоврядування. Голова обласної ради гарантував «максимальне сприяння» майбутнім інвесторам з боку депутатів обласної ради, розповів про програми ради з розвитку місцевого самоврядування та співпраці зі ЗМІ на умовах підписаних угод.

Учасниками згаданої зустрічі в кабінеті голови облдержадміністрації Михайла Вишиванюка були також координатор проектів SIDA Ольга Тимошенко, менеджер проекту Ради Європи «Посилення місцевої демократії та підтримка реформ місцевого самоврядування в Україні» Олена Литвиненко, експерт з гендерного бюджетування Катаріна Шмідт і директор Академії Електронного врядування Естонії Арво Отт.

Коломия Веб

01 Листопада 2011, 9:44
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Влада:
Франківський виконком затвердив новий порядок розміщення вивісок
30 Грудня 2016, 18:09
На засіданні колегії департаменту охорони здоров’я ОДА обговорили стан справ у медичній галузі
30 Грудня 2016, 11:19
У прикарпатській поліції відбулося засідання поліцейської комісії
30 Грудня 2016, 8:52
Марія Савка: Івано-Франківська область готова до оперативного реагування на надзвичайні ситуації у період прийдешніх свят
30 Грудня 2016, 8:09
30 грудня - засідання виконавчого комітету
30 Грудня 2016, 7:14
Аграрії Прикарпаття проаналізували стан галузі за 2016 рік
28 Грудня 2016, 16:59
Відтепер ми співпрацюємо з Попасною
28 Грудня 2016, 8:30
Відбулося засідання колегії управління спорту
28 Грудня 2016, 8:08
Марія Савка: Опалювальний сезон на Івано-Франківщині проходить у злагодженому режимі
27 Грудня 2016, 14:04
У селі Слобідка, на Городенківщині, де проживає майже 700 громадян, відкрито новий заклад культури
27 Грудня 2016, 8:57
В облдержадміністрації відбувся семінар для новообраних голів ОТГ
27 Грудня 2016, 8:34
Оперативна нарада
27 Грудня 2016, 6:36
На центральне теплопостачання Івано-Франківська чекає повна модернізація
26 Грудня 2016, 18:30
В Івано-Франківську стартує проект оновлення тролейбусного парку
26 Грудня 2016, 18:06
Народний депутат з Коломиї Юрій Тимошенко зібрався у президенти
26 Грудня 2016, 16:01
Кінець епохи: депутати звільнили Ольгу Бабій з посади директора ОТБ “Галичина”
26 Грудня 2016, 14:58
Олександр Стратюк проінформував обласну раду про роботу органів прокуратури в 2016 році
26 Грудня 2016, 11:48
82-м учасникам АТО та їх сім’ям буде надано матеріальну допомогу на поліпшення житлових умов
26 Грудня 2016, 8:52
З нагоди Дня енергетика Президент відзначив прикарпатця
23 Грудня 2016, 19:43
Голова Франківської ОДА вибачився перед медиками за заборгованість по виплаті зарплати
23 Грудня 2016, 16:30
Для Снятинської ЦРЛ придбали новий УЗД-апарат
23 Грудня 2016, 13:42
Франківська міська рада затвердила надбавки меру, заступнику та секретарю
23 Грудня 2016, 13:13
Франківська міська рада планує будувати міст на Пасічну за кошти держави
23 Грудня 2016, 10:30
Франківський «Електроавтотранс» візьме кредит на 8 мільйонів для закупівлі тролейбусів
23 Грудня 2016, 10:08
У Франківську “Новий театр” став комунальним
22 Грудня 2016, 21:30